Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 02.10.2015 12:48

Cichutko powiadasz - no cóż, wątek niby mój, ale w pełni otwarty.
Ja jestem bardzo zniechęcony atmosferą, działaniami "władców"... czasami gdzieś coś napiszę, ale czy nadal warto :?:

Mam się gdzie wypowiedzieć, mam gdzie pokazać wyroby, tam chce się codziennie być, tam nikt nie pokazuje swojej wyższości, tam nikt nikogo nie obraża...

Wędzę i przerabiam mięsa, ryby, sery, warzywa...cały czas, praktycznie 2 razy w miesiącu coś domowego powstaje. Suszone, dojrzewające, szynki, schaby i pasztetowa ...
dids76
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8242
Dołączył(a): 20.08.2008
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.10.2015 15:57

Ja tam za często nie wędzę, ostatnie wędzenie było w czerwcu na wyjazd do Chorwacji :wink:
Zdjęcie0130.jpg


Jako że nadejszła jesień zająłem się trochę "przetwórstwem" owoców. Tu akurat winogrona, wyszło coś około 80litrów wina.
Zdjęcie0198.jpg

Co do "kociołkowania", to podczas naszego ostatniego pobytu w CRO, w apartamentach w których my byliśmy była para Chorwatów z Slavonii. Ugotowali nam "Slavonski Čobanac", który baaaardzo nam zasmakował i podjęliśmy próbę ugotowania go w Polsce :oczko_usmiech: :mrgreen:

1440325886888.jpg


Ps. Sorry za jakość dwóch pierwszych zdjęć, ale nie uznaję smartfonów a mój solid za dobrego aparatu nie ma :oczko_usmiech: :mrgreen:
piekara114
Opiekun działu
Avatar użytkownika
Posty: 17019
Dołączył(a): 30.06.2010
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 10.10.2016 20:05

Widzę, że watek coś utknął w miejscu.... Mam nadzieję, że nic się nie podziało, że tu cisza....

Poszukuję sprawdzonego przepisu (krok po kroku) na zrobienie pierwszej kiełbasy surowej dojrzewającej. Pomożecie i podzielicie się swoim sekretem?
ZAJEC
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5422
Dołączył(a): 11.01.2005
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) ZAJEC » 11.10.2016 11:08

piekara114 napisał(a):Widzę, że watek coś utknął w miejscu.... Mam nadzieję, że nic się nie podziało, że tu cisza....

Poszukuję sprawdzonego przepisu (krok po kroku) na zrobienie pierwszej kiełbasy surowej dojrzewającej. Pomożecie i podzielicie się swoim sekretem?

Kup surową białą i niech dojrzewa na słońcu :D
piekara114
Opiekun działu
Avatar użytkownika
Posty: 17019
Dołączył(a): 30.06.2010
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.10.2016 16:00

ZAJEC napisał(a):
piekara114 napisał(a):Widzę, że watek coś utknął w miejscu.... Mam nadzieję, że nic się nie podziało, że tu cisza....

Poszukuję sprawdzonego przepisu (krok po kroku) na zrobienie pierwszej kiełbasy surowej dojrzewającej. Pomożecie i podzielicie się swoim sekretem?

Kup surową białą i niech dojrzewa na słońcu :D

Raz - wyrobów raczej na słońce nie dajemy
Dwa - zależy mi (i chyba wszystkim, którzy robią swoje wyroby) na jakości surowca, więc ta opcja nie wchodzi w rachubę.
dids76
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8242
Dołączył(a): 20.08.2008
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.12.2016 18:11

Jako że święta za pasem, dzisiaj trochę wędziłem :wink:
24szynki, 21 kawałków schabu, 13 szynek z indyka, 4 karczki i 4 kawałki boczku.
Pierwsze szynki z indyka poszły już do parzenia.

20161217_095419.jpg
20161217_095429.jpg
20161217_133740.jpg
20161217_150618.jpg
20161217_165554.jpg
Ural
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3008
Dołączył(a): 13.03.2015
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 17.12.2016 19:41

Kurka wodna ileż to tych wędzonek wisi.
lotnikwsk
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2218
Dołączył(a): 21.09.2013
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 17.12.2016 20:43

dids76 napisał(a):Jako że święta za pasem, dzisiaj trochę wędziłem :wink:

Mariusz jak marynujesz indyka :?:
masz swoje czy kupujesz :?:
bo moje indyki jeszcze gulgotają w kurniku :mrgreen: i chyba nie zdążę ich zamarynować :?
chyba że żywe z piórami :mrgreen: :mrgreen:
Nigdy indyków nie wędziłem :oops: :wink:
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.12.2016 23:00

Spróbuj kiedyś włożyć karkówkę do kątnicy wołowej, dopiero wtedy osiągniesz smak prawdziwego, "komunistycznego" baleronu. Prawdziwa poezja smaku, dużo dłuższa wilgotność, trwałość, tylko roboty więcej.
Ural
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3008
Dołączył(a): 13.03.2015
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 18.12.2016 13:32

Dids zakończyłeś już wędzenie ?
piotrulex
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5313
Dołączył(a): 17.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 19.12.2016 10:01

Też wędziłem w minioną sobotę :)

U nas poszło:

- 4 łopatki
- 4 schaby
- 1 szynka
- 3 niewielkie kawałki boczku
- 5 dorszy
- 2 pstrągi

W sumie koło 15kg wsadu

Z mięs to łopatka ostatnio nam najbardziej smakuje choć wszystko jest przepyszne no i w odróżnieniu od tych ze sklepu smakuje mięsem :)

No i robimy też na próbę 1 schab i 1 polędwiczkę jako te suszone. U nas 2 dni w cukrze oraz 2 dni w soli z wylewaniem zbierającej się wody, 1 dzień w przyprawach, później w pończochę i wisi w suchym, przewiewnym miejscu. Degustacja chyba w czwartek po tygodniu wiszenia :)
dids76
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8242
Dołączył(a): 20.08.2008
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.12.2016 17:59

Wczoraj od rana wędziłem kiełbasy, wkładu było ok 72kg. Po uwędzeniu zostało ok 56kg :? :wink:
20161218_100513.jpg
20161218_100521.jpg
20161218_121621.jpg
20161218_142615.jpg
dids76
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8242
Dołączył(a): 20.08.2008
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.12.2016 18:04

lotnikwsk napisał(a):
dids76 napisał(a):Jako że święta za pasem, dzisiaj trochę wędziłem :wink:

Mariusz jak marynujesz indyka :?:
masz swoje czy kupujesz :?:
bo moje indyki jeszcze gulgotają w kurniku :mrgreen: i chyba nie zdążę ich zamarynować :?
chyba że żywe z piórami :mrgreen: :mrgreen:
Nigdy indyków nie wędziłem :oops: :wink:


Wszystko kupne, swoje zapewne było by jeszcze lepsze :oczko_usmiech:
Indyka marynuję jak pozostałe mięsa, tylko daję trochę mniej soli i dodaję trochę "curry".
Wędzę tylko piersi z indyka, chociaż raz wędziłem filet z udźca i też był dobry.
Kiedyś na próbę zrobiłem jedną pierś i bałem się że będzie sucha, ale wszystkim tak zasmakowało że zawsze muszę kilka uwędzić. :oczko_usmiech: :mrgreen:
lotnikwsk
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2218
Dołączył(a): 21.09.2013
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 19.12.2016 18:42

dids76 napisał(a):Indyka marynuję jak pozostałe mięsa,

Dzięki za radę :D na pewno spróbuję :D
.....a z tą kiełbasą to nie przesadziłeś 8O 8O 8O
chyba na pół Śląska :mrgreen: :wink:
dids76
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 8242
Dołączył(a): 20.08.2008
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.12.2016 18:52

lotnikwsk napisał(a):.....a z tą kiełbasą to nie przesadziłeś 8O 8O 8O
chyba na pół Śląska :mrgreen: :wink:

Qźwa, jak się wszystkim przypomniało że "jo by tyż tak trocha wusztu na śwjynta se wzion", to mi prawie nic nie zostało.
Chyba za miesiąc trzeba będzie znów wędzić :oczko_usmiech: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone