Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mervik
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 6870
Dołączył(a): 03.11.2012
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 22.12.2014 22:09

piotrulex napisał(a):
My karpia wędziliśmy rok czy dwa temu na jesieni. Wpakowany był do komory jako dzwonki. Wędziłem jak każdą inną rybę nie patrząc zbytnio, że to jednak dość gruba i mocno tłusta ryba a specyficznej strukturze surowego mięsa. Karpik był kapitalny lecz bliżej kręgosłupa mięso było surowawe. Wiec zjedliśmy tyle ile się dało a resztki poszły na patenie. Wizualnie średnie ale w smaku też kapitalne. Od tego czasu nie zabrałem się za karpia po raz kolejny.


zrób jak pisałem a będzie dobry :wink:

..w wtorek idę wędzić karpia , oczywiście drzewo z jabłoni i gruszy już przyszykowane co daje najlepszy smak , wędzone z pestkowych drzew jest już inny smak :wink:
...oczywiście .. najlepiej wędzić filety ze skórą na siatce , jeśli wędzimy dzwonki karpia i żeby był dobry
... wyciąć przy płetwie grzbietowej około 1 cm skóry z tłuszczem po obu stronach ,a karpik będzie smaczniejszy :wink:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 23.12.2014 12:46

Wynik niedzielnego wędzenia ;)
_MG_2998a.JPG
... bez porównania jeśli chodzi o ilości, ale przynajmniej dobre jest :D
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 23.12.2014 14:09

Nie ważna ilość, jakość się liczy, a wygląda smakowicie.
Użytkownik usunięty
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.12.2014 14:28

Anai napisał(a):Wynik niedzielnego wędzenia ;)
_MG_2998a.JPG

Orzesz... takiego ślinotoku dostałem że mówię wam, pachnie przepysznie Obrazek
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108892
Dołączył(a): 10.09.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.12.2014 14:29

JackDaniels;) napisał(a):
Anai napisał(a):Wynik niedzielnego wędzenia ;)
_MG_2998a.JPG

Orzesz... takiego ślinotoku dostałem że mówię wam, pachnie przepysznie Obrazek

Wytrzymaj do czwartku :oczko_usmiech:
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.12.2014 14:34

Janusz Bajcer napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):
Anai napisał(a):Wynik niedzielnego wędzenia ;)
_MG_2998a.JPG

Orzesz... takiego ślinotoku dostałem że mówię wam, pachnie przepysznie Obrazek

Wytrzymaj do czwartku :oczko_usmiech:

Przecież nie ma zakazu jedzenia mięsa w Wigilię...
Użytkownik usunięty
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.12.2014 14:52

Bocian napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):
Anai napisał(a):Wynik niedzielnego wędzenia ;)
_MG_2998a.JPG

Orzesz... takiego ślinotoku dostałem że mówię wam, pachnie przepysznie Obrazek

Wytrzymaj do czwartku :oczko_usmiech:

Przecież nie ma zakazu jedzenia mięsa w Wigilię...

To już dziś wieczorkiem! będę wcinał świeżo uwędzone wędzonki :) po co tam czekać do czwartku :roll:
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 23.12.2014 14:53

JackDaniels;) napisał(a):To już dziś wieczorkiem! będę wcinał świeżo uwędzone wędzonki :) po co tam czekać do czwartku :roll:

Tez nie wiem po co? :)
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 23.12.2014 15:54

W suszarni zabrakło miejsca, część szynek odpoczywa na krzesłach :wink:


Obrazek

Z tego powstanie polędwica a'la łososiowa. Wyszła tak znakomicie, że dla mnie został kawałek tylko.

Obrazek

Na koniec wszystko wylądowało w koszach

Obrazek

Obrazek

Pracy sporo, noce zarwane, dodatkowo smutne wydarzenie wśród przyjaciół, no cóż życie...

Obrazek

Zdrowych i Wesołych Rodzinnych Świąt życzy Dziadek Maciek
piotrulex
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5313
Dołączył(a): 17.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 23.12.2014 16:26

mervik napisał(a):
piotrulex napisał(a):
My karpia wędziliśmy rok czy dwa temu na jesieni. Wpakowany był do komory jako dzwonki. Wędziłem jak każdą inną rybę nie patrząc zbytnio, że to jednak dość gruba i mocno tłusta ryba a specyficznej strukturze surowego mięsa. Karpik był kapitalny lecz bliżej kręgosłupa mięso było surowawe. Wiec zjedliśmy tyle ile się dało a resztki poszły na patenie. Wizualnie średnie ale w smaku też kapitalne. Od tego czasu nie zabrałem się za karpia po raz kolejny.


zrób jak pisałem a będzie dobry :wink:

..w wtorek idę wędzić karpia , oczywiście drzewo z jabłoni i gruszy już przyszykowane co daje najlepszy smak , wędzone z pestkowych drzew jest już inny smak :wink:
...oczywiście .. najlepiej wędzić filety ze skórą na siatce , jeśli wędzimy dzwonki karpia i żeby był dobry
... wyciąć przy płetwie grzbietowej około 1 cm skóry z tłuszczem po obu stronach ,a karpik będzie smaczniejszy :wink:


Tak oczywiście zrobię, zwłaszcza wycinanie na grzbiecie bo to brzmi rozsądnie :)
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.12.2014 16:31

Również wszystkiego spokojnego i dużo zdrowia.
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Avatar użytkownika
Posty: 108892
Dołączył(a): 10.09.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.12.2014 18:58

JackDaniels;) napisał(a):To już dziś wieczorkiem! będę wcinał świeżo uwędzone wędzonki :) po co tam czekać do czwartku :roll:

Jak uwędzone, to można dzisiaj zdegustować i powcinać :lol:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 27.12.2014 06:37

Poproszę Macieju taki jeden koszyczek.
giba0909
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2618
Dołączył(a): 13.07.2014
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) giba0909 » 27.12.2014 12:11

:( smacznie to wygląda wszystko..... a tu po Świętach już :(
piotrulex
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5313
Dołączył(a): 17.06.2004
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.10.2015 08:21

Co tu tak cichutko?

Ja we wrześniu już ćwiarteczki z kurczaczka i dzwonki łososia wędziłem

Jutro do wędzarni znów łososie, dorsze i może pstrąga jeszcze dziś dokupię

Piękna pogoda to i trzeba zapas w zamrażarce zrobić

Przyznam się ze czasu na wędzenie coraz mniej, jeść się chce cały czas więc po uwędzeniu porcjujemy i mrozimy

W zimę sushi średnio co 2 tygodnie i zawsze na samodzielnie uwędzonym łososiu :)

Każdemu polecam zabawę z wędzeniem, na początek choć w beczce ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone