Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lotnikwsk
Cromaniak
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 19.12.2016 19:25

dids76 napisał(a):Chyba za miesiąc trzeba będzie znów wędzić :oczko_usmiech: :mrgreen:

Zawsze tak będzie bo za dobrą robisz :mrgreen: :wink:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 20.12.2016 09:13

dids76 napisał(a):Wczoraj od rana wędziłem kiełbasy, wkładu było ok 72kg. Po uwędzeniu zostało ok 56kg ...

Mogłem te foty w jakiejś grupie "wędzarniczej" na fb widzieć?

Ja teraz raczej szybko nie powędze. Jak robiłem kilka lat temu wędzarnie to tak "na chwilę" dałem bardzo cienką rurę między komorą paleniska a wędzarni. W weekend ostro wszystko wygrzewałem i suszyłem a rura odeszła do krainy "wiecznej rdzy". Teraz już nawet blaszka z puszek po piwie jej nie uszczelnię jak to przy mniejszych otworkach robiłem w tym roku :)

Czas na przeróbkę choć Borniak w garażu podłączony do komina mi się zamarzył ...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 20.12.2016 11:07

piotrulex napisał(a):
dids76 napisał(a):Wczoraj od rana wędziłem kiełbasy, wkładu było ok 72kg. Po uwędzeniu zostało ok 56kg ...

Mogłem te foty w jakiejś grupie "wędzarniczej" na fb widzieć?

Ja teraz raczej szybko nie powędze. Jak robiłem kilka lat temu wędzarnie to tak "na chwilę" dałem bardzo cienką rurę między komorą paleniska a wędzarni. W weekend ostro wszystko wygrzewałem i suszyłem a rura odeszła do krainy "wiecznej rdzy". Teraz już nawet blaszka z puszek po piwie jej nie uszczelnię jak to przy mniejszych otworkach robiłem w tym roku :)

Czas na przeróbkę choć Borniak w garażu podłączony do komina mi się zamarzył ...

Foty na FB wrzucałem, ale nie do grup "wędzarniczych" :wink:
Kanał mam z kostki brukowej, a góra z blach nierdzewnej. Mam nadzieję że kilka at pociągnie :oczko_usmiech: :mrgreen:
Poszukaj gdzieś w punkcie skupu złomu rury żeliwnej, będziesz miał spokój. Albo kup u Maćka generator dymu :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.12.2016 19:57

piotrulex napisał(a):

Gdybyś tak chciał zrobić, to musisz trochę wiedzy na ten temat zdobyć (chyba, że ją masz). Borniak podłączony do komina bezpośrednio, powoduje zapalanie się zrębek.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 29.12.2016 13:08

Dziadek Maciek napisał(a):
piotrulex napisał(a):

Gdybyś tak chciał zrobić, to musisz trochę wiedzy na ten temat zdobyć (chyba, że ją masz). Borniak podłączony do komina bezpośrednio, powoduje zapalanie się zrębek.

Wiem, wiem, za mocny ciąg ale też już gdzieś wyczytałem jak to ograniczyć

Dzięki za chęć niesienia pomocy :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.03.2017 22:29

Święta za pasem, a to są święta kiełbasiane :mrgreen:
Macie i podzielilibyście się jakimś sprawdzonym przepisem na kiełbasę białą (do żurku) i kabanosa??

I jak dokładnie namaczacie jelita na kiełbasę, aby po wędzeniu nie były zbyt twarde (jednak nam zawsze lekko twarde wychodzą)....
Pomożecie?
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 08.03.2017 23:00

piekara114 napisał(a):I jak dokładnie namaczacie jelita na kiełbasę, aby po wędzeniu nie były zbyt twarde (jednak nam zawsze lekko twarde wychodzą)....
Pomożecie?

Prawdopodobnie za duża temperatura w trakcie wędzenia. Czas moczenia jelit - nie słyszałam aby miało wpływ, ale może się mylę.

:D
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 09.03.2017 08:56

My teraz lubujemy się w dojrzewającym schabie. Łatwo i w sumie samo się robi :)
z_byszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 10.03.2017 16:23

piekara114 napisał(a):Święta za pasem, a to są święta kiełbasiane :mrgreen:
Macie i podzielilibyście się jakimś sprawdzonym przepisem na kiełbasę białą (do żurku)..... i kabanosa??

Może coś takiego?
https://www.youtube.com/watch?v=rzAs31ojU5Y&t=1455s
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 15.03.2017 09:55

Pytanie

Kociołek żeliwny, węgierski, myśliwski czy jak go tam zwał

Jak na czymś się nie znam to robię aukcje według popularności wychodząc z założenia, że "większość nie może się mylić' :)

Co o tym sądzicie?

http://allegro.pl/kociolek-zeliwny-8l-p ... 31347.html

Ma być używany okazjonalnie jak będą u nas jacyś goście, tak dla podkreślenia wiejskiego klimatu, jako dodatek do grilla, wędzonego, bimbru i swojskich ogórków kiszonych :)

Są też jakieś emaliowane. Co lepsze?

Mamy w temacie zerowe doświadczenia
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 15.03.2017 09:59

piotrulex napisał(a):Pytanie

Kociołek żeliwny, węgierski, myśliwski czy jak go tam zwał

Jak na czymś się nie znam to robię aukcje według popularności wychodząc z założenia, że "większość nie może się mylić' :)

Co o tym sądzicie?

http://allegro.pl/kociolek-zeliwny-8l-p ... 31347.html

Ma być używany okazjonalnie jak będą u nas jacyś goście, tak dla podkreślenia wiejskiego klimatu, jako dodatek do grilla, wędzonego, bimbru i swojskich ogórków kiszonych :)

Są też jakieś emaliowane. Co lepsze?
mam dokładnie tego typu kociołek. Nie emaliowany. Jedzonko z niego - poezja. Używamy zdecydowanie częściej niż grilla :)
Mamy w temacie zerowe doświadczenia

ale numer, wycięło mi tekst :)
Mamy dokładnie tego typu kociołek. jedzonko z niego pyszne, rodzina uwielbia, o emaliowanym się nie wypowiem - nie korzystałam
Ostatnio edytowano 15.03.2017 10:07 przez Kapitańska Baba, łącznie edytowano 1 raz
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 15.03.2017 10:00

żeliwny
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.03.2017 13:02

Wg mnie taki jaki pokazałeś na zdjęciu i typowy węgierski nadają się do różnych zastosowań.
Żeliwny do potraw typu pieczonki, węgierski to wszelakich zup gulaszowych, rybnych...
Owszem, można zamiennie jest stosować, ale jest to często bardzo niewygodne, jak np bez narażania się na poparzenie mieszać w kociołku zupę stojącym bezpośrednio w ogniu ?

Każdy z w/w wspomnianych, tzn stojący w ognisku czy wiszący nad ogniem, może być żeliwny emaliowany lub bez emalii. Który wygodniejszy ? Do ogniska używam nieemaliowany, chociaż klienci częściej wybierają z emalią (łatwiej myć).
Węgierski zdecydowanie polecam zwykły blaszany emaliowany, warunkiem zakupu powinno być pewne pochodzenie, z dobrej fabryki, tłoczony z jednego kawałka, nie tak jak wiele chińskich z dwóch. Łatwy do mycia, łatwy do gotowania, lekki.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 15.03.2017 15:56

Czyli zakładając, że będę chciał robić w ognisku to ten z linku będzie ok? Razem kapusta, ziemniaki, kiełbasa, mięso itd?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.03.2017 17:52

Tak, ten czy podobny (większy/mniejszy) zależy od potrzeb. Potrawy będą wyśmienite.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone