dids76 napisał(a):Chyba za miesiąc trzeba będzie znów wędzić![]()
Zawsze tak będzie bo za dobrą robisz
.png)
dids76 napisał(a):Wczoraj od rana wędziłem kiełbasy, wkładu było ok 72kg. Po uwędzeniu zostało ok 56kg ...
.png)
piotrulex napisał(a):dids76 napisał(a):Wczoraj od rana wędziłem kiełbasy, wkładu było ok 72kg. Po uwędzeniu zostało ok 56kg ...
Mogłem te foty w jakiejś grupie "wędzarniczej" na fb widzieć?
Ja teraz raczej szybko nie powędze. Jak robiłem kilka lat temu wędzarnie to tak "na chwilę" dałem bardzo cienką rurę między komorą paleniska a wędzarni. W weekend ostro wszystko wygrzewałem i suszyłem a rura odeszła do krainy "wiecznej rdzy". Teraz już nawet blaszka z puszek po piwie jej nie uszczelnię jak to przy mniejszych otworkach robiłem w tym roku
Czas na przeróbkę choć Borniak w garażu podłączony do komina mi się zamarzył ...
.png)
piotrulex napisał(a):
Czas na przeróbkę choć Borniak w garażu podłączony do komina mi się zamarzył ...
.png)
Dziadek Maciek napisał(a):piotrulex napisał(a):
Czas na przeróbkę choć Borniak w garażu podłączony do komina mi się zamarzył ...
Gdybyś tak chciał zrobić, to musisz trochę wiedzy na ten temat zdobyć (chyba, że ją masz). Borniak podłączony do komina bezpośrednio, powoduje zapalanie się zrębek.
.png)
.png)
piekara114 napisał(a):I jak dokładnie namaczacie jelita na kiełbasę, aby po wędzeniu nie były zbyt twarde (jednak nam zawsze lekko twarde wychodzą)....
Pomożecie?
.png)
piekara114 napisał(a):Święta za pasem, a to są święta kiełbasiane![]()
Macie i podzielilibyście się jakimś sprawdzonym przepisem na kiełbasę białą (do żurku)..... i kabanosa??
.png)
.png)
piotrulex napisał(a):Pytanie
Kociołek żeliwny, węgierski, myśliwski czy jak go tam zwał
Jak na czymś się nie znam to robię aukcje według popularności wychodząc z założenia, że "większość nie może się mylić'
Co o tym sądzicie?
http://allegro.pl/kociolek-zeliwny-8l-p ... 31347.html
Ma być używany okazjonalnie jak będą u nas jacyś goście, tak dla podkreślenia wiejskiego klimatu, jako dodatek do grilla, wędzonego, bimbru i swojskich ogórków kiszonych
Są też jakieś emaliowane. Co lepsze?
mam dokładnie tego typu kociołek. Nie emaliowany. Jedzonko z niego - poezja. Używamy zdecydowanie częściej niż grilla![]()
Mamy w temacie zerowe doświadczenia
.png)
.png)
