dids76 napisał(a):Chyba za miesiąc trzeba będzie znów wędzić![]()
Zawsze tak będzie bo za dobrą robisz
.png)
dids76 napisał(a):Wczoraj od rana wędziłem kiełbasy, wkładu było ok 72kg. Po uwędzeniu zostało ok 56kg ...
.png)
piotrulex napisał(a):dids76 napisał(a):Wczoraj od rana wędziłem kiełbasy, wkładu było ok 72kg. Po uwędzeniu zostało ok 56kg ...
Mogłem te foty w jakiejś grupie "wędzarniczej" na fb widzieć?
Ja teraz raczej szybko nie powędze. Jak robiłem kilka lat temu wędzarnie to tak "na chwilę" dałem bardzo cienką rurę między komorą paleniska a wędzarni. W weekend ostro wszystko wygrzewałem i suszyłem a rura odeszła do krainy "wiecznej rdzy". Teraz już nawet blaszka z puszek po piwie jej nie uszczelnię jak to przy mniejszych otworkach robiłem w tym roku
Czas na przeróbkę choć Borniak w garażu podłączony do komina mi się zamarzył ...
.png)
piotrulex napisał(a):
Czas na przeróbkę choć Borniak w garażu podłączony do komina mi się zamarzył ...
.png)
Dziadek Maciek napisał(a):piotrulex napisał(a):
Gdybyś tak chciał zrobić, to musisz trochę wiedzy na ten temat zdobyć (chyba, że ją masz). Borniak podłączony do komina bezpośrednio, powoduje zapalanie się zrębek.
.png)
.png)
piekara114 napisał(a):I jak dokładnie namaczacie jelita na kiełbasę, aby po wędzeniu nie były zbyt twarde (jednak nam zawsze lekko twarde wychodzą)....
Pomożecie?
.png)
piekara114 napisał(a):Święta za pasem, a to są święta kiełbasiane![]()
Macie i podzielilibyście się jakimś sprawdzonym przepisem na kiełbasę białą (do żurku)..... i kabanosa??
.png)
.png)
piotrulex napisał(a):Pytanie
Kociołek żeliwny, węgierski, myśliwski czy jak go tam zwał
Jak na czymś się nie znam to robię aukcje według popularności wychodząc z założenia, że "większość nie może się mylić'
Co o tym sądzicie?
http://allegro.pl/kociolek-zeliwny-8l-p ... 31347.html
Ma być używany okazjonalnie jak będą u nas jacyś goście, tak dla podkreślenia wiejskiego klimatu, jako dodatek do grilla, wędzonego, bimbru i swojskich ogórków kiszonych
Są też jakieś emaliowane. Co lepsze?
mam dokładnie tego typu kociołek. Nie emaliowany. Jedzonko z niego - poezja. Używamy zdecydowanie częściej niż grilla![]()
Mamy w temacie zerowe doświadczenia
.png)
.png)