Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka
napisał(a) Dziadek Maciek » 29.11.2009 18:36
darek1 napisał(a):Na to czekałem Macieju. Myślę, że ten post winien być umieszczony jednak tak jak obiadki w Chorwacji w temacie
Ceny, usługi, porady różneMacieju powiedz w jaki sposób filetujesz łososia, cienkie płaty czy grube od środka ryby do skóry. Jak wielkie to maja być łososie na filety. Ile godzin dziennie wędzić i czy tylko debiną. Czy trzeba półki z filetami przekładać - góra, dół naprzemiennie przez trzy dni. Czy twoje ruszta w wedzarni sa z siatki ogrodzeniowej??? Czy łosoś może być bałtycki - jaka różnica jest pomiędzy norweskim, a bałtyckim. Jaką sól stosujesz, gruboziarnistą kamienną czy drobniutką ???
P.S Czy popijasz piwo w czasie wędzenia czy oddymiasz się innym środkiem dezaktywującym dym.

Jeśli administracja uzna, że post powinien być we wspomnianym przez Ciebie miejscu, nie mam nic przeciwko. Wydaje mi się jednak, że tamten temat dotyczy cen...w Cro.
Filetowanie łososia to bardzo prosta, acz wymagająca trochę wprawy i dobrego długiego noża, czynność. Po odcięciu łba, od grzbietu, wzdłuż kręgosłupa odcinam płat, ot wszystko

Później odcinam ości od drugiego płata, odcinam też płetwy. Łeb i płetwy to wspaniały "materiał" na zupę rybną.
Jak wielkie

Takie jakie rybak złowi, raczej nie mniejsze niż 50 cm (są zbyt cienkie, mało mięsa)
Ile godzin

różnie, czasami od ok godz 10 do zmierzchu, czasami krócej. To zależy od wielkości łososi, od tego czy mam ochotę na spacer, od... Jeśli są to dwa pełne dni, wystarczy, jeśli ograniczałem godziny wędzenia, trzeciego dnia dokańczam wędzenie. O czasie zakończenia decyduje jednak spore doświadczenie, trudno jednoznacznie określić, że tyle czy tyle czasu potrzeba. Np temperatura zewnętrzna też ma wpływ na czas wędzenia.
Tak, łososie wędzę dębiną, tak zalecał rybak, do tego dębinę mam.
Mięso wędzę na dębinie, wiśni, jabłoni. Wykorzystuję głównie swoje drzewa.
Ruszta są z drobnej siatki metalowej.
Łososia, tak jak pisałem, kupuję głównie od rybaka. Sporadycznie w Makro.
Sól--drobną stosuję