Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.04.2014 21:05

Dzisiaj w oczekiwaniu na kolejne wędzenie i warzenie piwa, żona ugotowała wg przepisu znajomej Chorwatki, ośmiorniczki w ziemniakach z cebulą

Obrazek

Pyszota :D
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 05.05.2014 08:00

U nas 2-go maja wędzenie 14 pstrągów i 10 ćwiartek z kurczaczka a wczoraj 15 pstrągów dla wyjeżdżajacych gości. Jak zwykle udało się kapitanie

W sobotę jadłem na imprezie u znajomych takie po około 1kg szynki peklowane z 5 dni i wędzone maks 5 godzin. Mieso takie lekko ciągnace ale nawet grubsze plastry super sie gryzło. Naprawdę smaczne choć ja i dłużej pekluje i dłuzej wędze. Wjakiej temp to u niego wisi nie ma pojecia bo nei ma nawet termometra :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.05.2014 17:54

W oczekiwaniu na ew wyjazd do Cro i na świeże owoce morza, taka namiastka smakowitej chorwackiej potrawy

Obrazek

Dostałem jakieś takie małe kalmarki, do tego szpinak tylko zaparzony, czosnek, oliwa, białe wino :D
z_byszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 14.05.2014 20:29

tajemniczy napisał(a):....... Stoi już na tarasie restauracji. Dziś przepalaliśmy wędzarnie.

Jakiej wielkości grzałkę masz w Borniaku?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.05.2014 20:52

UW 70 - 500 W
UW 150 -1400 W grzałka dwustopniowa, możesz używać 700 W lub np w czasie zimy czy szybkiego dogrzania 1400 W

GD - 110 W ta mała grzałka wygrzewa komorę do temperatury ok 30/35 st, więc do zimnego wędzenia należy używać przystawkę, za pomocą której odsuwamy GD od szafy wędzarniczej

Wszystko masz na www.wedzarnie.com.pl
z_byszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 15.05.2014 14:27

Dziadek Maciek napisał(a):UW 70 - 500 W
UW 150 -1400 W grzałka dwustopniowa, możesz używać 700 W lub np w czasie zimy czy szybkiego dogrzania 1400 Wl

Dzięki za odpowiedź.
Ja ogólną specyfikację tych wędzarni znam. Od pół roku używam tej mniejszej UW 70.
Z tym, że na moją prośbę producent założył dwie grzałki po 500 W. W sumie mam 1000W.
Jednak grzałki te wpięte są na stałe i nie mam możliwości włączenia jednej.Tak, że cały czas operuję
pełną mocą.
Szukam kogoś kto posługuje się Borniakiem o takiej mocy grzałek aby, wymienić doświadczenia.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.05.2014 14:34

Ciekawe dlaczego w UW 150 można "operować" mocą 700 W lub 1400 W, a w UW 70 tak się nie da. Czy to wynika ze stałego połączenia 2 grzałek 500 W :?: Elektryka to nie moja dziedzina :wink:

Od pewnego czasu używam UW 150, jeszcze ze starą jednostopniową grzałką 700 W, Borniak stwierdził, że przeróbka jest możliwa, ale koszty i konieczna wysyłka do niego. Wstawiłem do skrzynki, ociepliłem i działa super, do tego stopnia super, że właściwie nie korzystam z wędzarni murowanej.
z_byszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) z_byszek » 15.05.2014 14:44

Dziadek Maciek napisał(a):Ciekawe dlaczego w UW 150 można "operować" mocą 700 W lub 1400 W, a w UW 70 tak się nie da. Czy to wynika ze stałego połączenia 2 grzałek 500 W :?: Elektryka to nie moja dziedzina :wink:

Od pewnego czasu używam UW 150, jeszcze ze starą jednostopniową grzałką 700 W, Borniak stwierdził, że przeróbka jest możliwa, ale koszty i konieczna wysyłka do niego. Wstawiłem do skrzynki, ociepliłem i działa super, do tego stopnia super, że właściwie nie korzystam z wędzarni murowanej.

Tak, te grzałki są połączone na stałe. W momencie gdy zamawiałem wędzarnię nie pomyślałem, aby założyć taki sposób sterowania jak w UW 150. Tak prawdę mówiąc to nawet nie przypuszczałem, że będzie inaczej. Ale teraz za późno. Prawdopodobnie sam dokonam przeróbek, ale gdy minie gwarancja.
tajemniczy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tajemniczy » 15.05.2014 20:23

Powoli uczymy się wędzić ;-))))

Efekty coraz lepsze ;-)

Będą efekty to powrzucam ;-)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.05.2014 19:54

Polecam paprykę słodką i ostrą wędzoną.
Rewelacja.

Maciek ma także sporo innych fajnych rzeczy dla podniebienia.
BTW bardzo miło było poznać.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.05.2014 09:53

Miło ... bardzo miło, Twój humor bardzo pozytywnie mnie nastawił na cały dzień, aż żona po powrocie do domu pyta się - "taki masz dobry nastrój, chyba sporo klientów miałeś " :wink: a to nie klienci, to FUX :D

Dla podniebienia - jeszcze mało, ale rozwija się temat, trochę powoli, do przodu jednak. Węgierskie specjały, mam namiary na produkty bułgarskie, przyjdzie też czas na chorwackie smakowitości.

Wędzona papryka dodaje wspaniałego smaku wielu potrawom, przyprawa mało znana, można znajomych kubki smakowe nieźle zaskoczyć :wink:

Ps wczoraj do wędzenie łososi i karpia dołożyłem kilkanaście krewetek tygrysich, dzisiaj wieczorem degustacja
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 30.05.2014 10:02

Witaj Maćku, polecam jeszcze "chili peperncici - egesz" firmy Kotanyi.. :mrgreen: ogień to mało powiedziane, do wczorajszej zupy rybnej dodawałem..
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 01.06.2014 13:29

8O 8O 8O Oj piecze, piecze.
smok131
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) smok131 » 01.06.2014 13:49

tajemniczy napisał(a):Powoli uczymy się wędzić ;-))))

Efekty coraz lepsze ;-)

Będą efekty to powrzucam ;-)

Zapraszam w sierpniu na Warsztaty Wędzarnicze u Smoka:
https://www.facebook.com/pages/Spi%C5%B ... 6100951637
tajemniczy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tajemniczy » 26.06.2014 19:54

Może skorzystam.
Efekty coraz lepsze :-)

image.jpg
2

image.jpg
3

image.jpg
1

image.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone