Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.03.2014 21:00

Nasze sobotnie wędzenie bardzo udane. Wsad w komorze od około 12.00, ostatnie dołożenie drewna koło 21 a jak szliśmy spać koło 23 to jeszcze ładnie leciał dymek. Rano na śniadanko prosto z wędzarenki, bajeczka :) Spalone 2 dniowe drewno olszynowe do sezonowanego śliwowego to proporcje około 3:1. Super zapeklowane, dobrze przeszło solą, rano w sobotę tylko pomidorka nam brakowało do pełni szczęścia. Dziś już poporcjowane i pomrożone. Następnym razem z 10kg łopatki kupimy na mielone i kiełbasy z mniejszym naturalnym flaku (w tym na białą) i w większej osłonce białkowej :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 02.03.2014 21:15

Bocian napisał(a):Jak Maciek, Dingač obleci? ;)

Obleci :wink: , dawno nie piłem tak dobrego wina :D

To wino to dodatkowy powód aby pokonać przejściowe (mam nadzieję)
problemy i do Bobo na urlop pojechać.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 02.03.2014 21:49

Dziadek Maciek napisał(a):
Bocian napisał(a):Jak Maciek, Dingač obleci? ;)

Obleci :wink: , dawno nie piłem tak dobrego wina :D

To wino to dodatkowy powód aby pokonać przejściowe (mam nadzieję)
problemy i do Bobo na urlop pojechać.

No i tego sie trzymajmy :) I kombinujcie z Warszawskim Spotkaniem :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 10.03.2014 10:38

piotrulex napisał(a): My teraz nie parzymy po wędzeniu, wolimy takie "surowe" ...

Dla ścisłości. Mam niesymetrycznie wlot dymu do wędzarni wiec te na przodzie wędzą się szybciej i intensywniej a te na tyle słabiej (nie pomyślałem o tym budując wędzarnie i to mój delikatny błąd. Po wędzeniu zawsze porcjujemy na kawałki i mrozimy więc kontrolujemy stopień uwędzenia. W 2 kawałkach chyba szynki a może łopatki tłuszcz który był w szerszym pasku w środku był taki dość luźny i mało apetyczny choć samo chude mięso bardzo smaczne. Zagotowaliśmy osolona wodę, do wrzątku wpakowaliśmy te kawałki, zagotowało się, na bardzo wolnym ogniu z 10-15 minut, potem poleżało w tym gorącym z 10 minut i zostało wyjęte. Po ostygnięciu bajeczka. W sobotę mieliśmy imprezę i krytycznych uwag nie było :) a i trudno mi było uwierzyć, ze raptem 8 dorosłych osób potrafi zjeść tak spore ilości wędzonek gdy jeszcze ogrom innych pyszności na stole :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.03.2014 10:48

piotrulex napisał(a):
piotrulex napisał(a): My teraz nie parzymy po wędzeniu, wolimy takie "surowe" ...

Dla ścisłości. Mam niesymetrycznie wlot dymu do wędzarni

Może możesz zrobić/zamontować deflektor :?: Dym rozejdzie się równomiernie
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 10.03.2014 10:51

Ja co jakiś czas przewieszam (czyli zamieniam miejscami) podczas wędzenia, żeby wszystko było w miarę równo uwędzone :wink:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 10.03.2014 11:09

piotrulex napisał(a):

Dla ścisłości. Mam niesymetrycznie wlot dymu do wędzarni

Może możesz zrobić/zamontować deflektor :?: Dym rozejdzie się równomiernie

Na razie mam z cegieł taki lekki daszek aby na boki poszło

zrobię jakiś taki deflektor z jakiegoś kwasiaka, kawałek pionowej prostej rury z jakimś daszkiem
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.03.2014 11:13

Sezon "kiełbasiany" rozpoczęty

Obrazek

Obrazek

Kiełbaska popijana porterem własnego warzenia

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.03.2014 10:20

Dziś w markecie na C kupuje większą ilość łopatki zdaje się po 9 zeta i robimy kiełbasę słoikową, białą i swoje mielone :) Jak już wyciągać maszynkę do mięsa i później ją myć to lepiej raz a dobrze :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.03.2014 10:44

piotrulex napisał(a):Dziś w markecie na C kupuje większą ilość łopatki zdaje się po 9 zeta

Nie namówisz mnie na zakupy mięsne w żadnym markecie, niezależnie od ceny. Raz dałem się nabrać i wystarczy.
Ale jeśli jesteś zadowolony, to smacznych wyrobów życzę :D
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.03.2014 11:03

piotrulex napisał(a):Dziś w markecie na C kupuje większą ilość łopatki zdaje się po 9 zeta

Nie namówisz mnie na zakupy mięsne w żadnym markecie, niezależnie od ceny. Raz dałem się nabrać i wystarczy.
Ale jeśli jesteś zadowolony, to smacznych wyrobów życzę :D

Ależ ja Ciebie nie namawiam, masz swoje lata, swój rozum i swoje doświadczenia w tym temacie. Może kiedyś jak i ja dam się nabrać to zmienię dostawcę. Nie kupuje paczkowanych w worki, zawsze lukne i niuchnę zanim kupię, na razie jestem zadowolony :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.03.2014 11:15

Może źle to ująłem, wiem, że Twoja wypowiedź nie była namawianiem mnie na taki zakup.
Pozdrawiam
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 14.03.2014 11:17

Dziadek Maciek napisał(a):Może źle to ująłem, wiem, że Twoja wypowiedź nie była namawianiem mnie na taki zakup.
Pozdrawiam

Spoko, wiem co masz na myśli :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 16.03.2014 20:28

piotrulex napisał(a):Dziś w markecie na C kupuje większą ilość łopatki zdaje się po 9 zeta i robimy kiełbasę słoikową, białą i swoje mielone :) Jak już wyciągać maszynkę do mięsa i później ją myć to lepiej raz a dobrze :)

10,5kg łopatki przeszło przez maszynę, 4 kilo boczku za 11 zeta też się przydały

Słoikowa tym razem tylko z łopatki i boczku w stosunku 2:1. Wyszła smaczna choć wcześniejsza z wołowiną (1:1:1) ma bardziej wyrafinowany smaczek. Biała wyszła rewelacja choć tym razem flaki kupiłem w dedykowanej firmie z dodatkami do przemysłu spożywczego. Może to dziwnie zabrzmi ale z tych jelit z Carrefoura byłem bardziej zadowolony, nic nie było przerwane, nie było dziurek. Tym razem podczas nadziewania ponad 5 kolo miecha we flaki z 5 dziur minimum miałem a to trochę kłopotliwe ...
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.03.2014 21:23

piotrulex napisał(a):flaki z 5 dziur minimum miałem a to trochę kłopotliwe ...

delikatnie to ująłeś :D

Ja mam w sprzedaży jelita, oczywiście biorę "swoje" i raz trafiłem na spory odcinek "kłopotliwy" :wink:
Ogólnie mam stałych klientów, są zadowoleni z jakości.

To nie zawsze sprawa pochodzenia, sklepu. Wystarczy np mała wprawa w nadziewaniu lub chwila nieuwagi.

Obrazek

Ważne aby produkt wyszedł

Obrazek

Wczoraj rozpocząłem proces suszenia ok 2 kg schabu i ok 1 kg karkówki. Karkówkę będę suszył pierwszy raz, dlatego mało na początek.

Najwyższy też czas zabrać się za wyroby dojrzewające.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone