FUX napisał(a):A każde, prawie, mięso można w prosty sposób przygotować, niekoniecznie smażąc, gotując, wędząc.
Każdy z nas ma piekarnik i tam można osiągnąć cuda...
Dokładnie
Mój przepis z wczoraj...
Schab (karkówka) w majeranku i czosnkuok. 1,5 kg schabu (może być nieco poprzerastany, to nawet lepiej)
lub karkówki
łyżeczka soli
pół łyżeczki pieprzu
8 - 10 ząbków czosnku
sporo majeranku 2-3 łyżki
kilka łyżek oliwy lub oleju
Czosnek obrać z łupinek, połowę zetrzeć na tarce lub zmiażdżyć w prasce, połowę odłożyć.
Mięso nakłuć nożem w tylu miejscach ile zostało nam ząbków czosnku a następnie wepchnąć go do otworów (czosnek, nie nóż

).
Do startego czosnku dodać majeranek, sól oraz pieprz, chwilę poucierać łyżeczką, dodać olej, wymieszać i dokładnie, z każdej strony natrzeć mięso.
Zapakować w rękaw foliowy, zacisnąć opaski z obu boków i odłożyć do lodówki na min. 2 godziny a najlepiej na całą noc.
Włożyć do zimnego piekarnika a następnie piec w temperaturze 200 st C przez ok. 1,5 godziny.
Mięso musi na wierzchu się zarumienić (jest to bardzo dobrze widoczne przez folię).
W połowie pieczenia można mięso razem z rękawem odwrócić na drugą stronę.
Powiem Wam, że tyle się w życiu nakombinowałam, żeby schab po upieczeniu nie był suchy.
A tu?
Żadnego owijania boczkiem, obsmażania, zamykania porów, podlewania czymkolwiek w trakcie pieczenia. Po prostu mięso w rękaw i hop do zimnego piekarnika...
Wyszedł i d e a l n y

dids76 napisał(a):Nie będę robił reklamy, ale firma jest Francuzka
Sadząc po tym, że
dids76 pisał coś o tym, że robią własne wędliny, to pewnie Intermarche...
Nie powiem jak na sklepowe to całkiem jadalne

piotrulex napisał(a):Mam bliskie kontakty z Tesco. Tam również kupuje z czystym sumieniem gdyż znam ich kontrole jakości na sklepach
Nie znam ich kontroli jakości, ale też kupuję mięso w Tesco lub ew. Karfurze - na Tesco do tej pory się nie zawiodłam, natomiast w Carrefourze nie polecam kupować jelit na kiełbasy - słabe, pękają, jakieś takie żółtawe i droższe - teskowe zdecydowanie lepsze