Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.12.2013 21:46

Wygląd nie wpływa na smak wyrobów.
Ja ma różne wędzarnie, podobną do didsa też, a wędzonki z niej są wyjątkowo smakowite. To zasługa głównie GD.

dids - gdybyś chciał tanio wędzić na zimno, a nie chcesz kupić GD, napisz na PW, powiem jak zaczynałem w ten sposób wędzić. 3 dni wędzenia w murowanej wędzarni całkowicie na zimno, tak wiele lat temu zaczynałem zimne wędzenie.
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 10.12.2013 21:43

Ciekawe co też kolega Maciej uwędzi na świeta naturalnie zimnym dymem.
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 22.12.2013 23:22

Wędzenie świąteczne zakończone. Wędzarnik wykonał swoje zadanie w 100%, dzisiaj mniejszy wiatr, na drzwi pozakładałem uszczelki i wędziłem na grubszych konarach :wink: . Temperatura wahała się w granicach 45 do 65 stopni.
DSC03321 (960x1280).jpg

DSC03320 (960x1280).jpg

DSC03319 (960x1280).jpg
Ostatnio edytowano 23.12.2013 10:53 przez dids76, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 23.12.2013 09:08

Zima może być teraz długa... :D
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 23.12.2013 11:35

Jeszcze trochę nalewek i damy radę zimę przetrzymać.

Wczoraj wędząc grzańca sobie robiłem

Obrazek
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 27.12.2013 13:36

piotrulex napisał(a):Nie wiem czy pisałem ale ostatnio kręcimy własne kiełbaski. Składnik to głównie łopatka jak dobrze pamiętam. Biała nam wyszła tak pyszna, że bez kitu tak dobrej to jeszcze nie jadłem. Po uwędzeniu też super. Jedną później zaparzyliśmy, część nie, kolejna partia powisiała w wędzarni z 2-3 godzinki dłużej. Każda wyszła inna lecz sam nie wiem która lepsza :) Ostatnio kupiłem większego flaka, takiego na Krakowską i sitko do maszynki gdzie zamiast oczek są 3 wielkie dziury, tzw. szarpak. Myślę że teraz zamiast kroić nożem w kostkę większe kawałeczki mięsa puścimy to również przez maszynkę. Jakaś łopatka, szynka, schabik i karkóweczka już tydzień się pekluje. W najbliższy weekend jak trochę czasu znajdziemy to pewnie znów się komorę wędzarniczą zapełni pysznościami :)

Ta niby Krakowska wyszła bajerancka. Polowa szarpakiem, połowa w kostkę, nieco tłustszego i mniej eleganckich skrawków przepuściliśmy przez największe oczka. Tak dawnej kiełbasy dawno nie jadłem :)
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 30.12.2013 08:40

Ty Pietrek to jesteś teoretyk, a nie wędliniarz. Ucz się chłopcze od Macieja, Didsa czy J. Danielsa. Efekty ich wędzenia, grillowania są widoczne na forum. Nie ten poziom Pietrek, nie ten poziom .............................
Asiula1
Cromaniak

Postnapisał(a) Asiula1 » 04.02.2014 07:05

dids 8O 8O 8O masarnie masz swoją : :lol: :lol:
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.02.2014 09:38

Nie wiem jak dids, u mnie taki wsad to norma, a nawet więcej. Teraz szykuję kiełbaskę i golonki na jedno wędzenie, drugie to szynki, balerony... boczki ... :D
Chyba na Mazurach będę budował jeszcze większą wędzarnię.
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 04.02.2014 09:46

Asiula1 napisał(a):dids 8O 8O 8O masarnie masz swoją : :lol: :lol:

Nie, ale jak wędzę "na święta", to zawsze kilku chętnych jeszcze na szynki i kiełbaski się znajdzie. :oczko_usmiech:
A jednak co swojskie to swojskie :mrgreen:
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.02.2014 10:29

dids76 napisał(a):

Pamiętasz jeszcze smak lub jego brak wędlin nieswojskich :?:

Ja już nie wiem czy i ew jak smakują. Spróbuj wędzić sery twarogowe, serki typu włoskiego, bałkański ... Jeśli nie masz czasu i możliwości zrobić samemu różne sery, niektóre z "kupczych" są całkiem dobre, są sprawdzone nie tylko przeze mnie.
Asiula1
Cromaniak

Postnapisał(a) Asiula1 » 05.02.2014 07:14

dids76 napisał(a):
Asiula1 napisał(a):dids 8O 8O 8O masarnie masz swoją : :lol: :lol:

Nie, ale jak wędzę "na święta", to zawsze kilku chętnych jeszcze na szynki i kiełbaski się znajdzie. :oczko_usmiech:

To ja tez się pisze:))
54
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.02.2014 21:52

Wędząc ostatnio mięsko i kiełbaskę (ok 40 kg :wink: ) włożyłem do wędzarni kilka główek czosnku.
Efekt - rewelacyjny. Czosnek niesamowicie aromatyczny, lekko brązowy, miękki, wspaniały. Co z nim zrobić :?:
Gdzieś wyczytałem, że np pastę na bazie fasoli czerwonej. Tak zrobiłem, oczywiście jak to u mnie, poddałem tę pastę "tuningowi". Między innymi dodałem galam masalę. Wyszła pasta o orientalnym smaku, aromacie, a jednocześnie bardzo polska, z wyraźnie wyczuwalnym smakiem wędzonego czosnku.
Polecam do wędlin, serów i zwykłego chleba.
Ps do pasty dodałem trochę wędzonej, samemu, papryki czuszki :D

Zdjęcia nie wkleję, pasta nie wygląda ładnie, jej kolor i konsystencja przypomina ... :lol:
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 16.02.2014 15:14

Ja w piątek w marko zakupiłem nieco łopatki za mniej niż 10zł/kg która już moczy się w soli peklowej i przyprawach. Za jakieś 2 tygodnie mrożenie lub jak pogoda pozwoli wędzenie :) Zapasy z zeszłego roku już na wyczerpaniu :)
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.02.2014 21:24

Jakoś tak wyszło, że ok 3 tyg temu kupiłem mięso w Makro, dostałem dodatkowy rabat na złotą kartę koleżanki, wiec wyszło dosyć tanio. Zapeklowane jak zwykle, wędzone jak zwykle, tym razem nawet parzone (nawet, bo tego raczej nie robię) i ... po tygodniu szynka łapie zapaszek. Nigdy tego nie miałem wcześniej, wyroby wytrzymywały spokojnie ok 2 miesięcy, a nawet więcej, najwyżej wysychały.
Mięso od początku było jakieś inne w porównaniu do tego, które do tej pory kupowałem.
Wiem więc jedno, wracam do mojego sklepu, a w Makro wodę mogę kupić. Zawiodłem się, na mięsie pierwszy raz, na rybach już 2 razy. Znam jednak osoby zadowolone z zakupów tam.
Powodzenia w wędzeniu życzę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone