Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.09.2013 17:09

darek1 napisał(a):Ja parzyłem w granicach 60 stopni.

dareczku, w 60 stopniach to się możesz parzyć z koleżanką w saunie :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.09.2013 17:50

dids76 napisał(a):Parzenie to działanie temperaturą poniżej 100stopni (przeważnie od 72 do 85) więc wielu drobnoustrojów tym nie wykończysz :wink: (co najmniej mnie tak w szkole uczyli,le to juz dawno było ;) ). Przy wędzonkach i wędlinach bardziej chodzi o ścięcie się białka (co by właśnie kiełbasa "surowa" nie była). Przy kiełbasach lepiej nie przekraczać temperatury 78stopni, na szczęście nikt w domu nie robi kiełbas kutrowanych, bo te lubiło rozrywać (zagotujcie np parówkę ;) ). Przy szynkach zawsze trzymam temperaturę ok 82 do 85 stopni a czas ok 1godz na kilogram. Szynek lepiej nie gotować , co robi część osób (np. moja teściowa), parzone są bardziej soczyste.

Parzyć czy nie parzyć ???
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.09.2013 17:51

dids76 napisał(a):

dareczku, w 60 stopniach to się możesz parzyć z koleżanką w saunie :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen:

No co Ty. Za gorąco, zmęczyłbym się za bardzo :roll:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 17.09.2013 19:13

darek1 napisał(a):

Parzyć czy nie parzyć ???

Co kto lubi :oczko_usmiech:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 18.09.2013 05:25

Dids brałem udział w tzw.świniobiciu w zamojskim. Tam rzeżnik (były pracownik zakładów mięsnych) kazał mi parzyć kiełbasy w parniku i nie przekraczać temperatury 60 stopni. Jak się podwyższała to dolewałem zimnej wody.

Jaka tam atmosfera była to świat takiej nie widział. :roll:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.10.2013 19:35

Zdjęcie dedykuję Anai, życząc jak najlepszych wyrobów z wędzarni.

Obrazek

Pstrąg łososiowy wędzony na zimno.
Smaczengo
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 30.10.2013 21:21

Dziadek Maciek napisał(a):Zdjęcie dedykuję Anai, życząc jak najlepszych wyrobów z wędzarni.

Oezu! Dziękuję... :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 02.11.2013 07:15

Mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm pyszne.
Asiula1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asiula1 » 06.11.2013 08:12

Wygląda pysznie a smakuje pewnie bajecznie :wink:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 06.11.2013 15:38

dids76 napisał(a):

Czemu nie. Jeśli wysoka z długimi nogami i włosami z figurą Żmudy Trzebiatowskiej to mogę się zaparzać w saunie przy 70 stopniach przez pół dnia polewany zimną woda.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 12.11.2013 14:33

Nie wiem czy pisałem ale ostatnio kręcimy własne kiełbaski. Składnik to głównie łopatka jak dobrze pamiętam. Biała nam wyszła tak pyszna, że bez kitu tak dobrej to jeszcze nie jadłem. Po uwędzeniu też super. Jedną później zaparzyliśmy, część nie, kolejna partia powisiała w wędzarni z 2-3 godzinki dłużej. Każda wyszła inna lecz sam nie wiem która lepsza :) Ostatnio kupiłem większego flaka, takiego na Krakowską i sitko do maszynki gdzie zamiast oczek są 3 wielkie dziury, tzw. szarpak. Myślę że teraz zamiast kroić nożem w kostkę większe kawałeczki mięsa puścimy to również przez maszynkę. Jakaś łopatka, szynka, schabik i karkóweczka już tydzień się pekluje. W najbliższy weekend jak trochę czasu znajdziemy to pewnie znów się komorę wędzarniczą zapełni pysznościami :)
Niedzwiad
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Niedzwiad » 20.11.2013 20:21

A co ten wujek Darek narozrabiał że aż bidula bana złapał???
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.11.2013 16:22

Ja też sobie wybudowałem nowy wędzarnik (beczka poszła na emeryturę) :oczko_usmiech:
Użyłem płyt warstwowych (miałem darmowe), dzisiaj przeszedł tylko "próbę ogniową" . Rozgrzałem do ponad 150 stopni i nic się nie dzieje. Jedynie plastikowe kratki wentylacyjne szlag trafił, ciężko znaleźć metalowe z możliwością zamknięcia, będę musiał poszukać w sklepach z akcesoriami do kominków.
A tak się prezentuje:

DSC03306 (768x1024).jpg
DSC03307 (768x1024).jpg
DSC03308 (768x1024).jpg
DSC03309 (768x1024).jpg

Wiem że podobny do Toi Toi-ki, ale na wyglądzie specjalnie mi nie zależało :oczko_usmiech: :mrgreen:

Narożniki od środka jeszcze muszę wykleić taśmą aluminiową.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.11.2013 16:35

Tak z ciekawości, jakich materiałów użyłeś do budowy :roll: ściany to... plastic fan tastic :?: Polak potrafi :wink:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.11.2013 16:40

JackDaniels;) napisał(a):Tak z ciekawości, jakich materiałów użyłeś do budowy :roll: ściany to... plastic fan tastic :?: Polak potrafi :wink:

Płyta warstwowa to dwa arkusze cienkiej malowanej blachy, pomiędzy którymi jest pianka. Wykorzystywane do budowy hal fabrycznych, sklepów, chłodni itp.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone