Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrulex
Koneser
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Postnapisał(a) piotrulex » 16.09.2013 10:25

Pochwale się głównie autorowi wątku, iż kilka dni temu zrobiliśmy po raz pierwszy własną kiełbaskę i wyszła bombowa. Nawet nie myślałem że takie to proste :)

Kupione naturalne flaki, z opakowania przepis na białą, dodano do tego trochę gorczycy i grubiej zmielonego pieprzu, nieco wody. Z 4,5 godziny wędzenia w około 60 stopniach, później część zaparzono i studzenie. Mam dylemat czy lepsza ta sparzona czy może ta bardziej surowa. Obie kapitalne, weekendowi goście nie mogli się nadziwić że takie smakołyki można samemu zrobić :)
Niedzwiad
zbanowany

Postnapisał(a) Niedzwiad » 16.09.2013 10:36

darek1 napisał(a):
lubelski napisał(a):..kol. Darku dlatego że nie rozlatuje się, łatwiej go podzielić bo pysznota ci on jest, zdejmuję tylko "wierzchnią" skórkę. :mrgreen:

Kolega to ma głowę ho, ho, ho. Pewno i wypić może :roll:

pewnie może hehhe... smaka robić tak z samego południa grrrrrrrr :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.09.2013 10:54

Obrazek
..no i znowu nie dało rady "wcisnąć" kapusty włoskiej :evil: ..pewnie w tym roku już ostatni raz była robiona :cry: . Wyszła jak zwykle, czyli super. Moim skromnym zdaniem wyśmienitym dodatkiem są patisony..smak super.
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 16.09.2013 11:07

piotrulex napisał(a):Pochwale się głównie autorowi wątku, iż kilka dni temu zrobiliśmy po raz pierwszy własną kiełbaskę i wyszła bombowa. Nawet nie myślałem że takie to proste :)

Kupione naturalne flaki, z opakowania przepis na białą, dodano do tego trochę gorczycy i grubiej zmielonego pieprzu, nieco wody. Z 4,5 godziny wędzenia w około 60 stopniach, później część zaparzono i studzenie. Mam dylemat czy lepsza ta sparzona czy może ta bardziej surowa. Obie kapitalne, weekendowi goście nie mogli się nadziwić że takie smakołyki można samemu zrobić :)

Jeśli chciałbyś dłużej przechować kiełbasę, to zamiast parzyć możesz ją "podpiec" w wędzarniku. Na sam konie wędzenia podnieś temperaturę. Ja tak robię na wyjazd do CRO, spokojnie wytrzymuje dwa tygodnie ;)
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 16.09.2013 11:08

Wczoraj pierwszy raz wędziłem ryby, dla mnie pstrągi i dla kolegi halibut. Jak dla mnie wyszło trochę mało słone, ale i tak zostały zjedzone zanim zrobiłem foty :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen:
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 16.09.2013 11:18

dids76 napisał(a):Jeśli chciałbyś dłużej przechować kiełbasę, to zamiast parzyć możesz ją "podpiec" w wędzarniku. Na sam konie wędzenia podnieś temperaturę. Ja tak robię na wyjazd do CRO, spokojnie wytrzymuje dwa tygodnie ;)

Jaka temperatura i na jak długo?

Uwędziłem z 5kg, była mała impreza, coś się rozdało, reszta do zamrażarki i będzie co jakiś czas sztuka wyciągana ...
Ostatnio edytowano 16.09.2013 12:08 przez piotrulex, łącznie edytowano 1 raz
Niedzwiad
zbanowany

Postnapisał(a) Niedzwiad » 16.09.2013 11:20

dids76 napisał(a):Wczoraj pierwszy raz wędziłem ryby, dla mnie pstrągi i dla kolegi halibut. Jak dla mnie wyszło trochę mało słone, ale i tak zostały zjedzone zanim zrobiłem foty :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen:

Aszz... Ty i się nie pochaliłeś :!:
Ty niedobry ,Ty niegrzeczny :D :!:
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 16.09.2013 13:31

Do tego wyrafinowany..
Niedzwiad
zbanowany

Postnapisał(a) Niedzwiad » 16.09.2013 14:20

darek1 napisał(a):Do tego wyrafinowany..

Drań ,łobuz :D
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 16.09.2013 14:24

lubelski napisał(a):...kolejna próba..wyszła chyba dobrze....ja dodaję warzywka z działki, patisony są super jak i cukinia. Do tego jak widać kolorowa papryka(no bo fajnie wygląda), bardziej dla oczu, bo spokojnie można użyć jeden kolor.., czosnek w główkach, seler w plastrach, na sam spód ziemniaczki. Mięso poszło z kurczaka, podlane wytrawnym reslingiem :mrgreen: . Dla 6 dorosłych i 5 dzieci..jedzenie do oporu :mrgreen: .

Miodziooooooooooooooooooooooooo było. :D
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 16.09.2013 14:47

piotrulex napisał(a):Jaka temperatura i na jak długo?

Uwędziłem z 5kg, była mała impreza, coś się rozdało, reszta do zamrażarki i będzie co jakiś czas sztuka wyciągana ...

Ja wędzę bez termometru (na oko :wink: ), ale temperatura powinna być podobna do tej przy parzeniu kiełbas (72 do ok 78 stopni). Długość parzenia zależy od grubości, 20 do 30 minut powinno wystarczyć (kiełbasa zrobi się twardsza).
Ps. sorry za brak dokładności ale tak się uczyłem wędzić i do dzisiaj tak wędzę , sprawdzam tylko kolor, twardość no a na koniec smak :oczko_usmiech: :mrgreen: :mrgreen:
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 16.09.2013 19:52

Ja parzyłem w granicach 60 stopni.
Arek
Koneser

Postnapisał(a) Arek » 17.09.2013 06:49

piotrulex napisał(a):Mam dylemat czy lepsza ta sparzona czy może ta bardziej surowa.

Parzenie ma wyeliminować drobnoustroje, jakie potencjalnie może zawierać mięso. Ja zawsze parzę :)
piotrulex
Koneser

Postnapisał(a) piotrulex » 17.09.2013 07:53

Arek napisał(a):
piotrulex napisał(a):Mam dylemat czy lepsza ta sparzona czy może ta bardziej surowa.

Parzenie ma wyeliminować drobnoustroje, jakie potencjalnie może zawierać mięso. Ja zawsze parzę :)

Tak też pomyślałem z tym, że żona z córką uwielbiają tatary i inne surowe. Przy doprawianiu zjadły tego tyle że parzenie nie wiele by już pomogło

Taka nieparzona dla nas była po prostu smaczniejsza, coś jak polska ...
dids76
Koneser

Postnapisał(a) dids76 » 17.09.2013 17:08

Parzenie to działanie temperaturą poniżej 100stopni (przeważnie od 72 do 85) więc wielu drobnoustrojów tym nie wykończysz :wink: (co najmniej mnie tak w szkole uczyli,le to juz dawno było ;) ). Przy wędzonkach i wędlinach bardziej chodzi o ścięcie się białka (co by właśnie kiełbasa "surowa" nie była). Przy kiełbasach lepiej nie przekraczać temperatury 78stopni, na szczęście nikt w domu nie robi kiełbas kutrowanych, bo te lubiło rozrywać (zagotujcie np parówkę ;) ). Przy szynkach zawsze trzymam temperaturę ok 82 do 85 stopni a czas ok 1godz na kilogram. Szynek lepiej nie gotować , co robi część osób (np. moja teściowa), parzone są bardziej soczyste.
Ostatnio edytowano 17.09.2013 17:10 przez dids76, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone