Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty
Re: Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Da

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.11.2013 16:51

A od tej malowanej blachy pod wpływem wysokiej temperatury, to co uwędzisz nie będzie pachniało roztopioną farbą i taśmą :roll:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.11.2013 17:10

Wędzonki przejdą smrodem farby proszkowej z blachy. Gdy dostanie ognia, to będzie tragedia.
Farba zacznie się palić.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.11.2013 17:12

JackDaniels;) napisał(a):A od tej malowanej blachy pod wpływem wysokiej temperatury, to co uwędzisz nie będzie pachniało roztopioną farbą i taśmą :roll:

Nie powinno bo nie wędzę w wysokiej temperaturze, przeważnie 60 do 80 stopni. Dzisiaj rozgrzałem do 150 stopni i nic się nie działo (beczkę też miałem malowaną i było ok). Taśma to aluminium więc się nie stopi :oczko_usmiech:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.11.2013 17:12

FUX napisał(a):Wędzonki przejdą smrodem farby proszkowej z blachy. Gdy dostanie ognia, to będzie tragedia.
Farba zacznie się palić.

Kanał ma ponad 2 metry, niema prawa tam być ognia
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.11.2013 17:16

dids76 napisał(a):Kanał ma ponad 2 metry, niema prawa tam być ognia

Wszystko jasne; uważaj na samozapłon smółki.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.11.2013 17:19

Zobaczymy, co się będzie działo przy wędzeniu, za tydzień może zrobię jakąś próbę. Jesli będzie coś nie tak to beczka wróci na swoje miejsce :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 23.11.2013 20:21

dods76 w tego typach wędzarniach znakomicie sprawdzają się generatory dymu ( na zrębki z prawdziwego drewna, żadnej chemii). np
http://wedzarnie.com.pl/pl/p/GENERATOR-DYMU-GD-01/3
lub zdecydowanie bardziej prosty, trochę węgla drzewnego i zrębki
http://wedzarnie.com.pl/pl/p/GENERATOR-DYMU-ZARNIK/25

Stosując te produkty masz możliwość kontroli nad temperaturą, masz też możliwość wędzenia całkowicie na zimno, a to już całkiem inne wyroby.

Dzisiaj zrobiłem pożegnanie sezonu "ogniskowo-kociołkowego" zdjęcie później wkleję :D
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 23.11.2013 21:32

Dziadek Maciek napisał(a):dods76 w tego typach wędzarniach znakomicie sprawdzają się generatory dymu ( na zrębki z prawdziwego drewna, żadnej chemii). np
http://wedzarnie.com.pl/pl/p/GENERATOR-DYMU-GD-01/3
lub zdecydowanie bardziej prosty, trochę węgla drzewnego i zrębki
http://wedzarnie.com.pl/pl/p/GENERATOR-DYMU-ZARNIK/25

Stosując te produkty masz możliwość kontroli nad temperaturą, masz też możliwość wędzenia całkowicie na zimno, a to już całkiem inne wyroby.

Dzisiaj zrobiłem pożegnanie sezonu "ogniskowo-kociołkowego" zdjęcie później wkleję :D

nigdy nie wędziliśmy na zimno. przymierzamy się :) może jakiś sprawdzony przepisik? :mrgreen:
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 23.11.2013 21:59

Maćku, fajne te generatory. Może kiedyś się skuszę :wink:
W firmie gdzie się uczyłem mieliśmy wędzarniki na drewno które paliło się bezpośrednio pod wózkiem z wędzonkami, o urządzeniach typu "Atmos" nikt wtedy nawet nie marzył :wink:
Mam jeszcze trochę drzewek w sadzie do spalenia, potem pomyślę o generatorze :oczko_usmiech:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 24.11.2013 10:42

Wędzarni miałem/mam kilka, od pewnego czasu używam głównie właśnie takiej z generatorem dymu. Jest bardzo wygodna w użyciu, prawie bezobsługowa, tzn zasyp zrębek starcza na ok 4 godz. w tym czasie załatwiam wiele innych spraw. GD umożliwia też wędzenie bardzo łatwe całkowicie na zimno, w temperaturze otoczenia. Wędzę tak jesienią, zimą i wiosną, latem bywa zbyt gorąco.
np łososia wędzę 3 dni, pstrąga 2 dni, a różne mięska ok 2 tyg po 2/3 godz 2 razy dziennie.
W GD, które używam i sprzedaję, spalane (dymione) są zrębki z prawdziwego drewna, żadnej chemii, a takie też istnieją.

Wczoraj wędzenia nie był, a że jestem wielkim zwolennikiem prostego jadła, :D było małe ognisko i kociołek, zamknięcie sezonu.

Obrazek

Obrazek

A wieczorem, po powrocie z działki, świeża flądra, prosto od rybaka z Jantara, smażona w ogrodzie (w domu zapachu nie będzie)

Obrazek
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 24.11.2013 14:00

po prostu...mniam :) :P
Asiula1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asiula1 » 28.11.2013 14:49

Niebo w gębie mniamm :D
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 09.12.2013 14:26

W sobotę próbowałem wędzarnik, wszystko ok. Trochę ciężko było utrzymać niską temperaturę, ale to raczej ze względu na dosyć silny wiatr. Wędziłem tylko 5kg kiełbasy, ale o wiele lepiej się wędziło niż w beczce. Następne wędzenie przed świętami :wink:

IMG_20131207_114749.jpg

Sorry za jakość zdjęcia, ale robione tabletem :?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.12.2013 14:57

Smacznego :D

Dzisiaj zaczynam wędzić łososia, na zimno. Temperatura otoczenia, czyli ok 3 st, tylko dym, czas wędzenia ok 20 godz, z przerwami na pracę :lol:

Utrzymanie zimnego dymu z GD jest bezproblemowe.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 09.12.2013 21:33

Dids Twoja budowla to przypomina stację transformatorową, łacznicę telefoniczną nizli wędzarnię.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Wędzenia, grillowanie i kociołkowanie wg Maćka, pasje Danusi - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone