Patrząc na te gotowe schabiki, karkóweczki i inne, to bierze obrzydzenie.
Przeczytanie składu chemicznego powoduje odruch.....
odłożenia na półkę tam, gdzie leżała.
A każde, prawie, mięso można w prosty sposób przygotować, niekoniecznie smażąc, gotując, wędząc.
Każdy z nas ma piekarnik i tam można osiągnąć cuda.
Przepis na dzisiaj.
Udka lub ćwiartki kurczaka, może być pierś ze skórą.
Dygresja. Kupujemy kilka kurczaków i dzielimy sami wg uznania.
Piekarnik poziom 1
Czas przygotowania = czasowi pieczenia + kilka min. na marynatę, opłukanie, przyprawienie
Temp. do 190 st. C; może być mniej
Blacha
Folia aluminiowa
Trochę oleju
Przyprawy wg uznania
Udka
Ziemniaki w mundurkach.
Czas do 50 min. na termoobiegu lub pieczeniu. Piersi KRÓCEJ!
Uwaga: warto obserwować, aby nie wysuszyć. Duże znaczenie ma sytuacja, czy mięso wykładamy bezpośrednio z lodówki, czy np. stało w kuchni lub innym miejscu o innej/wyższej temperaturze.
Blachę wykładamy folią, polewamy olejem, gałgankiem z ręcznika papierowego rozprowadzamy równomiernie olej, kładziemy surowe lub wcześniej zamarynowane mięso skórą do dołu, włączamy piekarnik.
Po około 30 min. obracamy mięso, aby nie uszkodzić skórki.
Warto dla koloru posypać np. papryką czy inną przyprawą.
Przy okazji obracamy pieczone ziemniaki.
Warto mieć termometr i sprawdzić temp. w mięsie. Max. do 75 st. C
Wyłączamy, otwieramy piekarnik, aby mięso odpoczęło. Z 5 min. wystarczy.
Smacznego.
