Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 05.03.2014 10:05

Bea.ta napisał(a):omatkozłota :)
piękne :)
jeszcze zajączusia malusiego tam wsadź :) z bazi :)
A żebyś wiedziała, że wsadzę :oczko_usmiech:

hrupek666 napisał(a):Mniam mniamniam :oczko_usmiech:

Ale może macie coś na takie dni jak dziś (postne) :cry:

https://www.cro.pl/post1346967.html#p1346967 :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.03.2014 10:18

hrupek666 napisał(a):Mniam mniamniam :oczko_usmiech:

Ale może macie coś na takie dni jak dziś (postne) :cry:

życzę smacznego http://www.fakt.pl/w-wielkim-poscie-kat ... ,1,10.html :smo:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.03.2014 20:28

JackDaniels;) napisał(a):Uwaga próba :P
Schab i polędwiczka wieprzowa w babcinej pończosze.
Obrazek

Etap pierwszy.
1/2 szklanki cukru, nacieramy i do lodówki na 48h.
Obrazek
Obrazek
Etam drugi.
Mięso myjemy - 1/2 szklanki soli gruboziarnistej, nacieramy i znowu do lodówki na 48h.
Obrazek
Obrazek

Etap trzeci.
2 łyżki majeranku
6 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka mieszanki grubo zmielonego pieprzu
myjemy, nacieramy i na kolejne 48h do lodówki.
Obrazek
Obrazek

a dziś nadejszła wiekopomna chwila, pończocha zakupiona, mięsko zapakowane i powieszone na 7 dni do następnej soboty w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu, będzie wisiało na rurze obok kaloryfera :P
Obrazek

Obrazek
Etap czwarty - za tydzień, degustacja :papa:


Postaram się opisać Wam ten smak, kilkoma słowami Anthonego Bourdaina :P "Ja pier.... ale to dobre, ja pier.... jakie to dobre, o kur.. jakie dobre, ja pier.... " :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
po łikendzie rusza produkcja na większą skalę :wink:
Ostatnio edytowano 08.03.2014 17:01 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 07.03.2014 20:32

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
CroAna
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1795
Dołączył(a): 31.05.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 07.03.2014 21:42

Mięcho wygląda smakowicie :P "cza" zrobić :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.03.2014 08:47

CroAna napisał(a):Mięcho wygląda smakowicie :P "cza" zrobić :lol:

Smakowicie to mało powiedziane, jest po prostu zaj...... :wink:
CroAna
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1795
Dołączył(a): 31.05.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 08.03.2014 12:08

JackDaniels;) napisał(a):
CroAna napisał(a):Mięcho wygląda smakowicie :P "cza" zrobić :lol:

Smakowicie to mało powiedziane, jest po prostu zaj...... :wink:


nie wątpię, ale i tak (czy jak kto woli - dlatego) poddam sprawdzeniu :oczko_usmiech: mniammm
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 08.03.2014 13:46

CroAna napisał(a):Mięcho wygląda smakowicie :P "cza" zrobić :lol:

Jak mus to mus - przy najbliższej wizycie w sklepie i ja zaopatrzę się w schaba i polędwicę... :mrgreen:

A wołu można by tak potraktować?
Najlepsza szynka jaką w swoim żywocie miałam okazję smakować była wołowa...
A kurczęcie? Cycek w sęsie?

JackDaniels;) napisał(a): ... a dziś nadejszła wiekopomna chwila, pończocha zakupiona, mięsko zapakowane i powieszone na 7 dni do następnej soboty w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu, będzie wisiało na rurze obok kaloryfera

JD co w Twoim opisie oznacza przewiewne, bo ile w mojej chałupie o ciepłe miejsce nietrudno
(jacyś tacy ciepłolubni jesteśmy :mrgreen:), to przeciągów raczej nie miewam :roll:
CroAna
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1795
Dołączył(a): 31.05.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 08.03.2014 14:34

Anai napisał(a):JD co w Twoim opisie oznacza przewiewne, bo ile w mojej chałupie o ciepłe miejsce nietrudno
(jacyś tacy ciepłolubni jesteśmy :mrgreen:), to przeciągów raczej nie miewam :roll:



Anai, racja...i mą uwagę to zwróciło, ale potem po spojrzeniu na smakowite zdjątko miałam już tylko ślinotok :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.03.2014 17:01

CroAna napisał(a):
Anai napisał(a):JD co w Twoim opisie oznacza przewiewne, bo ile w mojej chałupie o ciepłe miejsce nietrudno
(jacyś tacy ciepłolubni jesteśmy :mrgreen:), to przeciągów raczej nie miewam :roll:



Anai, racja...i mą uwagę to zwróciło, ale potem po spojrzeniu na smakowite zdjątko miałam już tylko ślinotok :P

Obrazek

Przewiewne miejsce :roll: koło okna w kuchni na dzyndzlu na górnej szafce :P
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.03.2014 17:03

Wołowinka też będzie, mam nadzieje że wyjdzie jeszcze lepsza :P
marytka
Croentuzjasta
Posty: 298
Dołączył(a): 26.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) marytka » 08.03.2014 18:54

i teraz zatkało pałą ruskie kakao że mówiłam , że kiepsko to wygląda-wynik końcowy wizualnie mniamniusnie :P
i tylko mogę sobie wyobrazić ten smak
a takie trochę ciągnące jest czy całkiem suche?
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 08.03.2014 19:10

JackDaniels;) napisał(a):Przewiewne miejsce :roll: koło okna w kuchni na dzyndzlu na górnej szafce :P
Hmmm... nie jestem pewna czy u mnie jest to przewiewne miejsce :roll:
Trudno, najwyżej okno rozszczelnię :D

JackDaniels;) napisał(a):Wołowinka też będzie, mam nadzieje że wyjdzie jeszcze lepsza :P
A pończocha musi być babcina? Jedwabna czy poliester też obleci? :oczko_usmiech:

marytka napisał(a):i teraz zatkało pałą ruskie kakao...
:lool:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.03.2014 02:04

Anai napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):Przewiewne miejsce :roll: koło okna w kuchni na dzyndzlu na górnej szafce :P
Hmmm... nie jestem pewna czy u mnie jest to przewiewne miejsce :roll:
Trudno, najwyżej okno rozszczelnię :D

JackDaniels;) napisał(a):Wołowinka też będzie, mam nadzieje że wyjdzie jeszcze lepsza :P
A pończocha musi być babcina? Jedwabna czy poliester też obleci? :oczko_usmiech:

marytka napisał(a):i teraz zatkało pałą ruskie kakao...
:lool:

Pończocha to taka najlepsza tygodniowa babcina noszona nie prana, jedwab :roll: polister nie ma znaczenia byle była mocna zasolona :wink:
Ostatnio edytowano 09.03.2014 07:18 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
CroAna
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1795
Dołączył(a): 31.05.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 09.03.2014 06:30

Wkręcasz....
Może jeszcze enzymy trawienne bezzębnej babuli? :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone