Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
MłodyGSX-R
Globtroter
Avatar użytkownika
Posty: 51
Dołączył(a): 28.03.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) MłodyGSX-R » 28.02.2014 23:05

Doznałem ślinotoku przeplatanego niekontrolowanymi wybuchami śmiechu ;) program zajeb***ty niczym chorwackie wino...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.03.2014 15:31

Uwaga próba :P
Schab i polędwiczka wieprzowa w babcinej pończosze.
Obrazek

Etap pierwszy.
1/2 szklanki cukru, nacieramy i do lodówki na 48h.
Obrazek
Obrazek
Etam drugi.
Mięso myjemy - 1/2 szklanki soli gruboziarnistej, nacieramy i znowu do lodówki na 48h.
Obrazek
Obrazek

Etap trzeci.
2 łyżki majeranku
6 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka mieszanki grubo zmielonego pieprzu
myjemy, nacieramy i na kolejne 48h do lodówki.
Obrazek
Obrazek

a dziś nadejszła wiekopomna chwila, pończocha zakupiona, mięsko zapakowane i powieszone na 7 dni do następnej soboty w ciepłym, suchym i przewiewnym miejscu, będzie wisiało na rurze obok kaloryfera :P
Obrazek

Obrazek
Etap czwarty - za tydzień, degustacja :papa:
marytka
Croentuzjasta
Posty: 298
Dołączył(a): 26.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) marytka » 02.03.2014 11:53

o Jezu....nie wygląda to dobrze :roll:
a pomysł to autorski ? w sensie że najpierw w cukrze a potem w soli
pytam bo nigdy nie spotkałam się z takim sposobem marynowania mięsa
garbowski
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3632
Dołączył(a): 30.12.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 02.03.2014 12:12

darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 02.03.2014 13:06

Ciekaw kto w tych pończochach wcześniej chodził :roll: :roll: :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2014 15:01

darek1 napisał(a):Ciekaw kto w tych pończochach wcześniej chodził :roll: :roll: :roll:

Ze miedzy obok, ze sznurka podpierdzieliłem, tak po sąsiedzku :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2014 15:54

Cycki z kurczaka faszerowane śliwką wędzoną, oliwkami, boczkiem i owinięte szynką serrano :P

Cycuszka rozcinamy na trzy ok 5mm plastry.
Smarujemy musztardą posypujemy z dwóch stron solą i pieprzem.
Na posmarowanego cycuszka kładziemy boczek, pokrojoną śliwkę i oliwki.
Rolujemy, okręcamy szynką na koniec spinamy wykałaczką.
Smażymy na klarowanym maśle po 10 minut z każdej strony.



Obrazek





Obrazek




Obrazek




pozostały mi 3 filety to postanowiłem nadziać je serem camembert o smaku czosnkowym :wink:


Obrazek




Obrazek


po kilku minutach smażenia wyciągam wykałaczki i obsmażam z każdej strony




Obrazek




nadziane śliwką i oliwkami


Obrazek


Obrazek


sikające serem camembert



Obrazek


Obrazek

polecam ja... JackDaniels;) :wink:
Ostatnio edytowano 02.03.2014 16:08 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.03.2014 16:05

A do tego zapiekane ziemniaczki z boczkiem :P

Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki (nie do końca tak aby się nie rozleciały)
Posypujemy pieprzem, wegetą, czerwoną papryką i polewamy oliwą.
Do piekarnika na 180 stopni tak na około 50 minut.
Kilka minut przed końcem posypuję podsmażonym wędzonym boczusiem (posypałem od razu i z wierzchu zrobiły się węgliki)

Obrazek


Obrazek


Obrazek


:P :P :P
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 02.03.2014 18:23

JackDaniels;) napisał(a):
darek1 napisał(a):Ciekaw kto w tych pończochach wcześniej chodził :roll: :roll: :roll:

Ze miedzy obok, ze sznurka podpierdzieliłem, tak po sąsiedzku :wink:



Bardzo dobrze. Jak to się mówi kolega jest operatywny i przedsiębiorczy. :D :D :D
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 05.03.2014 09:25

marytka napisał(a):o Jezu....nie wygląda to dobrze :roll:
Eee tam - właśnie, że całkiem nieźle wygląda :D
JackDaniels odezwij się... Przeżyłeś degustację? :mrgreen:

Dziś mało kuchennie i niezbyt jadalnie, ale...
Moja pierwsza...
prawie gotowa

A w zasadzie to pierwszy:
koszyk2a.jpg
Wielkanocny koszyczek z wydmuszki gęsiej...

Collages18a.jpg
... brakuje jedynie zawartości - czyli pisanki z jaja przepiórczego, ale to next time :)
Bea.ta
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 29091
Dołączył(a): 09.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 05.03.2014 09:29

omatkozłota :)
piękne :)
jeszcze zajączusia malusiego tam wsadź :) z bazi :)
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.03.2014 09:37

JackuD. robię podobnie, tylko moje etaty trwają 3 lub 4 dni (w zależności od wielkości mięsa), reszta dokładnie tak samo.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.03.2014 09:46

Anai napisał(a):
marytka napisał(a):o Jezu....nie wygląda to dobrze :roll:
Eee tam - właśnie, że całkiem nieźle wygląda :D
JackDaniels odezwij się... Przeżyłeś degustację? :mrgreen:

mięsiwo jeszcze się wietrzy, do soboty :P mam nadzieję że degustacja odbędzie się bez żadnych dolegliwości żołądkowych :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.03.2014 09:50

Dziadek Maciek napisał(a):JackuD. robię podobnie, tylko moje etaty trwają 3 lub 4 dni (w zależności od wielkości mięsa), reszta dokładnie tak samo.

ze względu na małe kawałki mięsa 0,5 kg (próba) - 48 godzinne etapy wystarczą :roll: nie zapomnij wrócić tu i pochwalić się smakiem i zapachem :wink:
hrupek666
Cromaniak
Posty: 1590
Dołączył(a): 12.07.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 05.03.2014 09:57

Mniam mniamniam :oczko_usmiech:

Ale może macie coś na takie dni jak dziś (postne) :cry:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone