Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 20.02.2014 14:03

JackDaniels;) napisał(a):Ynka ma swojski chlebek :D ja mam swojski smalczyk :D ktoś dorzuci pędzonego bimberku i robimy imprezkę on-line :P

Oj! Do tego chlebka taki smalczyk! mniammm... :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.02.2014 14:34

viltob08 napisał(a):JackDaniels ja robię smalczyk bardzo podobnie, ale trę jabłko ze skórką :mrgreen:

Znajomi powiadają że nie jest to smalec :( tylko mięsko ze smalcem :P
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 20.02.2014 14:40

JackDaniels;) napisał(a):
viltob08 napisał(a):JackDaniels ja robię smalczyk bardzo podobnie, ale trę jabłko ze skórką :mrgreen:

Znajomi powiadają że nie jest to smalec :( tylko mięsko ze smalcem :P

Ale za to jakie dobre ;-) Moi znajomi też nie potrafią się najeść :-)
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 20.02.2014 16:13

Paulka napisał(a):.....przepisy na kartacze

A to chyba to samo co normalne pyzy czy zeppeliny, pół na pół surowe i gotowane ziemniory, jeno kształt inny :mrgreen:
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 20.02.2014 16:20

garbowski napisał(a):
Paulka napisał(a):.....przepisy na kartacze

A to chyba to samo co normalne pyzy czy zeppeliny, pół na pół surowe i gotowane ziemniory, jeno kształt inny :mrgreen:

zeppeliny są z mięsem surowym, a pyzy i te kartacze są z mięsem mielonym ale gotowanym.
garbowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) garbowski » 20.02.2014 16:22

Masz rację, chodziło mi jeno o "ciasto" na nie :mrgreen: :oczko_usmiech:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 24.02.2014 12:51

Anai napisał(a):Płatki łososia otulone liściem szpinaku w pościeli z papardelli... ;)

Zaaaapomniałam podziękować ... 8O

Bardzo dziękuję, bo łososiowy szpinak stał się naszym ulubionym szpinakowym daniem :mrgreen:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 25.02.2014 01:16

Roxi napisał(a):Zaaaapomniałam podziękować ... 8O
Roxi, ja Cię proszę...
Wrzucam tutaj i na bloga rzeczy sprawdzone, takie które uważam, że warte są tego, żeby się nimi podzielić...
Bardzo się cieszę, że Wam smakuje, cieszę się tym bardziej, że chodzi o przepis, skomponowany "od ręki" na potrzeby konkursu, ale naprawdę nie musisz mi dziękować :smo:
Wiedza, że komuś smakuje w zupełności mi wystarcza :mrgreen:

Przepis na chlebek Ynki i smalczyk JackaDanielsa zanotowałam i przy najbliższej okazji przetestuję :D
... a jako, że niedługo Tłusty Czwartek to i ja nie mogłam oprzeć się pączkowemu szaleństwu.

Dziś polecam przepis znaleziony na Kwestii Smaku pod nazwą pączki pieczone...
Moim zdaniem efekt finalny pączki przypomina jedynie z wyglądu,
są to natomiast najlepsze drożdżówki jakie robiłam i jadłam ever!
Bardzo, bardzo polecam - piekłam je przedwczoraj a jutro powtórka z rozrywki, tym razem z podwójnej porcji składników...

Pączki pieczone

Składniki na 16-20 sztuk:
ponczki pieczone4.jpg

Ciasto:

• 100 ml ciepłego mleka
• 50 g świeżych drożdży
• 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)
• 50 g cukru
• 3/4 łyżeczki soli
• 3 jajka
• 170 g masła

oraz:

• jajko do posmarowania
• ja nadziewałam serkiem Danone waniliowym ale myślę, że można użyć dowolnego nadzienia
- jutro zamierzam wykorzystać brzoskwiniową marmoladę :D
• wierzch można polukrować jak w oryginale, bądź polać polewą czekoladową i posypać skórką pomarańczową jak zrobiłam to ja :mrgreen:
• papilotki (jak do muffinów) o średnicy 5 cm mierzone po dnie
• cienka szklanka lub metalowa obręcz do wycinania ciastek o średnicy 7,5 cm

Uwaga:

Drożdże, masło i jajka wyjąć z lodówki godzinkę a nawet ze 2 wcześniej, żeby zdążyły się ogrzać.
Masło dodatkowo posiekać na kawałki.

Przygotowanie:

• Z drożdży, ciepłego mleka, łyżeczki cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn i odstawić na 10 minut
do wyrośnięcia.

• Do miski lub innego naczynia* w którym będzie dało się wygodnie wyrobić ciasto wsypać przesianą mąkę, dodać cukier, sól, wymieszać po czym dodać rozczyn i znów wymieszać :oczko_usmiech:
Generalnie mieszania i wyrabiania będzie dosyć sporo :lool:
Mieszając :mrgreen: drewnianą łyżką dodawać po kolei jajka a następnie przez mniej więcej 10 minut wyrabiać ręcamy - no chyba, że jesteście szczęśliwymi posiadaczami jakiegoś KiczenAida lub czegoś podobnego wtedy tylko 7 minut za pomocą haka miksera (na 4 poziomie).
Teraz przyszła pora na masło: miętoląc ciasto bez ustanku dodawać je (masło) po kawałeczku
aż się skończy.
Ta operacja, to kolejne 10 minut intensywnych ćwiczeń mięśni ramion (biceps, triceps i te sprawy... )
Koniec końców po tej operacji ciasto ma być gładkie i nawet odchodzić od ręki :lool:
Moje było :lool:

Przykryć naczynie z ciastem ściereczką (czystą :!: ) i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto w tym czasie znacznie powiększy swoją objętość - potroi a może nawet poczworzy :oczko_usmiech:

*Ja już na ten przykład wiem, że plastikowa miska w przypadku kiedy nie masz miksera który da temu ciastu radę jest rozwiązaniem w najlepszym razie niefortunnym - next time użyję garnka :)
ponczki pieczone.jpg

• Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką po czym złączyć w kulę, przełożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące.
Dłońmi rozpłaszczyć na placek o grubości około 1 cm.
Wycinać kółka, które przed nadziewaniem trzeba i tak dodatkowo ciut rozpłaszczyć w dłoni.
Powinno nam wyjść 16 pączków a mi wyszło nawet 20 - widać mniejszą szklankę miałam :roll: :mrgreen:
Na środek każdego z nich nakładać pełną łyżeczkę marmolady czy czego se tam chcecie
- na serek Danio trzeba uważać, bo jest jakby nieco zbyt rzadki :/.
Nadziane kółko składać na pół jak pierogi, zlepić brzegi a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Wkładać łączeniem w dół do foremek.

I tu taka moja mała uwaga - gorąco polecam foremki silikonowe...
Niczym nie trzeba tego smarować, nic nie trzeba z tym robić - wkładasz, pieczesz, wyjmujesz.
Całkowite zero problemów :D

Foremki z "pączkami" ułożyć na blasze, przykryć ścierką i odstawić na pół godzinki coby podrosły
(ponczki - foremki raczej już nie urosną, mogą się co najwyżej rozwalić jeśli użyjecie papierowych :oczko_usmiech: )
ponczki pieczone1.jpg

• Przed włożeniem do pieca posmarować pączki roztrzepanym jajem.
Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z ustawionym dolnym i górnym grzaniem
a bez termoobiegu - ja, kurtkanawacie nie doczytałam tego i...
O zgrozo! Upiekłam z termoobiegiem :P
Po ostudzeniu dowolnie dekorować, ale szczerze powiedziawszy niewiele z nich tej chwili doczekuje,
bo najlepsze są wiadomo... ciepłe :D
ponczki pieczone3.jpg

ponczki pieczone2.jpg
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2014 10:58

Udka w powalającym sosie camembert :P

6 szt udka
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz do smaku

sos.
2 sery camembert
200 ml śmietany 18%
seteczka białego wina
1/2 małego koncentratu pomidorowego
sól, pieprz do smaku

Udka kurczaka myjemy, suszymy i przyprawiamy.
Wrzucamy na wysmarowaną oliwą i dobrze nagrzaną patelnię, smażymy z każdej strony na rumiano, dodajemy odrobinę wody i przykrywamy pokrywką. Dusimy tak długo, aż kurczak będzie miękki.
Z patelni zdejmujemy miękkiego kurczaka, dolewamy szklankę wody, wino i dodajemy pokrojony ser camembert. Wszystko mieszamy tak długo, aż ser się rozpuści.
Do sosu dodajemy koncentrat, śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
smacznego :smo:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.02.2014 15:37

Moja ulubiona pikantna zupka z owocami morza :wink:

składniki:

Opakowanie krewetek koktajlowych i owoców morza
Słoiczek koncentratu pomidorowego (z bazylią)
Winko półwytrawne 100ml
Pomidor
Czosnek
Cytryna
Natka pietruszki

Krewetki i owoce morza wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek, smażymy ok 3 minuty, wlewamy wino i redukujemy o ok. połowę.
Następnie dodajemy pokrojonego pomidora, czosnek, pietruszkę i sok z cytryny, smażymy na największym ogniu mieszając od czasu do czasu, należy uważać, żeby się nie przypaliło.
Zawartość patelni dodajemy do wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego (2 litry), dodajemy koncentrat pomidorowy na koniec doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy jeszcze przez 20 minut.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
smacznego :wink:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 26.02.2014 10:43

"Co mi pan tu napisał?
Kopytko "
...i wszystko jasne :)

• ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków
• ok. 2 szklanki mąki pszennej
• 1 jajko
Obrazek

Ziemniaki najlepiej dzień wcześniej obrać, ugotować w osolonej wodzie, dokładnie utłuc
i odkryte odstawić do ostygnięcia, później przykryć aby wierzch zbytnio nie obsechł.

Można je również najpierw wystudzić a potem przecisnąć przez praskę bądź zmielić w maszynce,
ale ja praski nie posiadam a maszynki dla "gupich" ziemniaków rozkładać mi się po prostu nie chce ;)

Wystudzone ziemniaki wyłożyć na blat, dodać jajo oraz mąkę i szybko wyrobić niezbyt twarde ciasto
(nie przesadzać z dosypywaniem mąki). Można dodać jakieś ulubione przyprawy ale...
Nie solić!
Lepiej ugotować ziemniaki w osolonej wodzie i później kopytka takoż, niż solić ciasto
- nie mam pojęcia dlaczego ale sól powoduje, że ciasto robi się rzadsze :/

Podzielić ciasto na 4 części i uformować z nich wałki o średnicy +/- 3 cm
po czym każdy z nich ukośnie pokroić na ok. 2 cm szerokości kluski.
Obrazek

Wrzucać na osolony wrzątek i gotować ok 1-2 minuty od chwili wypłynięcia.

Przygotowanie ciasta i zagotowanie wody na kopytka należy tak zsynchronizować w czasie aby kluski
wrzucać do wrzącej wody bezpośrednio po zrobieniu...
Ciasto nie powinno zbyt długo czekać na ugotowanie.

Podawać polane masłem, podsmażoną cebulką, skwarkami, gulaszem, pieczenią
i z czym jeszcze sobie wymyślicie ;)
Obrazek
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2014 21:03

Coś dla smakoszy Chorwackiej kuchni "Anthony Bourdain-Bez rezerwacji" - Live TV :P Kuchnia+HD
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2014 21:14

Dla spóźnionych odcinek na Youtube :P
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.02.2014 21:21

Piiiii, q..., qoooo, piiii.

:lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.02.2014 21:54

FUX napisał(a):Piiiii, q..., qoooo, piiii.

:lol:

I te czerwone, jak ono nazywało się ? pierd.... to :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone