Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 02.02.2014 20:57

Ze sprzed paru dni - danie proste niesłychanie, czyli...

Makaron z kurczakiem w sosie pomidorowym
Obrazek

Obrazek

Obrazek
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 02.02.2014 21:05

Koleżanko Anno ja to robię tak. Podsmażam kawałki filetów z kurczaka, smażę pieczarki, cebulę. Dodaję oregano, tymianek, curry, pieprz, sól, bazylię, śmietanę do smaku. Mieszam to wszystko i gotuję makaron świderki. Danie gotowe

Do powyższego dania przyrządzam surówkę z kapusty pekińskiej, tartego jabłka i marchewki. Dpoprawiam solą i pieprzem. Mieszam z majonezem. Smacznego

Do dania mozna dodać Fix w proszku Knorra "kurczak w sosie śmietankowo-ziołowym".
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 02.02.2014 21:09

darek1 napisał(a):Do dania mozna dodać Fix w proszku Knorra "kurczak w sosie śmietankowo-ziołowym".
Wersja bez fixu podoba mi się bardziej - staram się ograniczać użycie gotowych mieszanek przypraw, bo pojawia się problem kiedy znikają one z rynku :roll:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 02.02.2014 21:10

Potwierdzam. Jest nawet smaczniejsza.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.02.2014 21:12

Gotowanie ze wspomagaczami typu fixy to jakieś nieporozumienie, podobnie jak vegeta.
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 02.02.2014 23:27

Dziadek Maciek napisał(a):Grzaniec był, potwierdzam, że wino K. z B. jest super, wg mnie zdecydowanie lepsze niż gotowy grzaniec. Oczywiście dodatki trzeba dodać. Wygląda, że wina jest mało, to kociołek jest 14 litrowy :wink:
Cieszę się Maćku, że smakowało - tak naprawdę jest to przystosowany do wina przepis na grzańca z piwa :D
... ale doświadczenie niejednokrotnie już pokazywało, że im prościej, tym lepiej i smaczniej... :D
Dziadek Maciek napisał(a):Czas teraz pomyśleć nad jakąś potrawą z kociołka, dawni nie gotowałem.
Najlepiej -"kociołek" :D

FUX napisał(a):Gotowanie ze wspomagaczami typu fixy to jakieś nieporozumienie, podobnie jak vegeta.
Miejże jednakowoż odrobinę empatii - nie każdy wszak ma talent kulinarny czy chęć do spędzania połowy życia przy garach, a jeść muszą wszyscy :oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 04.02.2014 07:22 przez Anai, łącznie edytowano 1 raz
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 04.02.2014 07:21

Ponieważ klikło mi się przez przypadek, to wrzucę tu przepisa na najprostsze ciasto z możliwych czyli

Biszkopt
Obrazek

4 jajka
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 niepełna szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Proporcje na dużą tortownicę (ok. 30 cm średnicy)

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać aż się rozpuści.
Powoli mieszając dodać żółtka, oraz obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia.
Dobrze wymieszane i napowietrzone ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.
Piec od 35 do 50 minut (w zależności od piekarnika) w temperaturze ok. 185 st.C.

ObrazekObrazek
Uwaga:
Przy wyjmowaniu ciasta z piekarnika upuścić go na podłogę z wysokości ok. pół metra
- dzięki tej magicznej sztuczce pęcherzyki powietrza znajdujące się w cieście pękną a biszkopt nie opadnie.

... a potem przekładać czym się chce i jeść :D
Obrazek
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 04.02.2014 08:34

Za te ciasteczka całuję koleżankę Annę w usteczka :D :wink:
MarekSz
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarekSz » 04.02.2014 10:18

darek1 napisał(a):Za te ciasteczka całuję koleżankę Annę w usteczka :D :wink:

Anai błagam! nie podawaj darkowi przepisu na zupę! :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 04.02.2014 10:19

MarekSz napisał(a):

:mrgreen: :mrgreen:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 04.02.2014 11:37

Bocian napisał(a):
MarekSz napisał(a):

Rewelacja :lool:

Strach tu teraz cokolwiek dodać 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.02.2014 16:00

Anai napisał(a):
Bocian napisał(a):
MarekSz napisał(a):

Rewelacja :lool:

Strach tu teraz cokolwiek dodać 8O

darek1 na kobitki tylko leci :mrgreen: Mam nadzieję że będę tu bezpieczny :roll: :oczko_usmiech: z przepisami :!:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.02.2014 08:40

Anai napisał(a):Jakby sobie ktuś nie radził...
Kurs pt. "Jak wybijać jajka" :mrgreen:

:lol: Ale fajne. :lol:

Jack D - melduję, że skopiowałem jeden przepis na sobotę. :wink:
Dzięki.

Pozdrawiam
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 16.02.2014 16:15

Trochę mnie tu nie było...
Nie samą kuchnią wszak człowiek żyje, a ja zajęłam się dla odmiany wyplataniem koszyków... z gazet...
Heh... :lool:
Idzie mi średnio na razie, ale się nie zrażam (jeszcze) :mrgreen:

Moje dwa dzieła koszykowe wyglądają tak:
Obrazek
i tak:
_MG_6025.JPG
czyli szału jak na razie nie ma, ale liczę, że kiedyś będzie :oczko_usmiech:

Żebyście jednak z głodu mi tu nie pomarli w czasie kiedy ja wyplatam, to wrzucę Wam przepisa na:
Gołompki :mrgreen: Obrazek
Na dwudniową porcję gołąbków potrzeba:
- spora główka kapusty
- ok. pół kg ryżu
- ok. 1 kg mielonej wieprzowiny (łopatka, szynka)
- 1 średniej wielkości cebula
- ciut oleju do smażenia i nie tylko ;)
- sól i pieprz
- parę suszonych grzybków
- opcjonalnie bulion np. wołowy, od biedy kurczakowy Obrazek
Ryż ugotować raczej na sypko.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto.
Zmieloną wieprzowinę dodać do gorącego ryżu razem z podsmażoną cebulą, dość mocno posolić, jeszcze mocniej popieprzyć i dokładnie całość ze sobą wymieszać.
Czytałam gdzieś, że bardzo dobre są gołąbki z nadzieniem gdzie zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystuje się obraną ze skórki i rozdrobnioną swojską kiełbasę - niestety nigdy nie próbowałam, więc trudno mi potwierdzić lub zaprzeczyć tej opinii ;)

W tak zwanym międzyczasie lub po prostu wcześniej, sparzyć kapustę.
Czynność ta nie jest jakoś specjalnie skomplikowana, ale za to dosyć czasochłonna.
Polega ona tym, że najpierw trzeba z kapusty wyciąć głąb (dość głęboko), potem umieścić ją
(dziurą po głębie do dołu) w dosyć dużym garze (że by z niego nie wystawała) z wrzącą wodą i gotować do momentu aż liście staną się lekko przeźroczyste.
Wtedy zdejmować widelcem po kilka liści, dalej jakiś czas gotować aż staną się przeźroczyste następne, znowu zdejmować, gotować itd. itp. do końca :D

Liście wystudzić i ściąć im wypukły nerw biegnący przez środek tak by stał się płaski.
Kilka największych i najcieńszych, które zostały zdjęte z kapusty jako pierwsze odłożyć na bok. Przydadzą się nieco później do wyścielenia dna naczynia w którym będą dusiły się gołąbki.

Na rozłożonym na płasko liściu, ułożyć sporą porcję farszu (duża łyżka, czasem dwie - w zależności od rozmiaru liścia) i zawijać gołąbek:
- najpierw całość w rulon
- następnie zagiąć wystające boki na wierzch (jak na zdjęciu)
W ten sposób wykorzystać cały farsz.
Obrazek

Na dno naczynia, w którym będą się dusić gołąbki wlać 1-2 łyżki oleju, a następnie wyłożyć pozostałymi z kapusty liśćmi (niezbyt grubo - 1 warstwa spokojnie wystarczy).
Na nich układać gołąbki zagięciem do spodu - czyli odwrotnie jak na zdjęciu ;)
Ja preferuję duszenie jednowarstwowe - po prostu łatwiej się te gołąbki wtedy obraca w trakcie duszenia, ale oznacza to, że jeśli mam więcej gołąbków do uduszenia,
to potrzebuję więcej naczyń :D
Niestety...
Coś za coś... ;)

Obrazek

Do ułożonych w rondlu (garnku, głębokiej patelni itd,itp) gołąbków, dorzucić kilka/kilkanaście suszonych grzybów (no chyba, że chcecie je jeść z sosem pomidorowym, wtedy grzyby sobie darujcie), podlać całość bulionem (albo po prostu wodą) mniej więcej do połowy wysokości zawartości, przykryć kolejnym liściem kapusty a następnie pokrywką i dusić na malutkim ogniu 2-3 godzinki aż płyn odparuje.
Mniej więcej w połowie duszenia obrócić gołąbki na druga stronę.

Ja podaję je z grzybowym sosem myśliwskim, który sobie wymyśliłam właśnie na potrzebę gołąbków,
ale tak naprawdę można je jeść jak się lubi ;)
Jedni traktują gołąbki jako danie samodzielne (w tym i ja)
inni podają je jako np. dodatek do ziemniaków - można różnie...
Z sosem, bez sosu, podsmażone, z ziemniakami, chlebem - co Wam przyjdzie do głowy ;)

Obrazek

A przepisa na mój sos do gołompkuf macie tutaj: Myśliwski sos z suszonych grzybów i warzyw...
Obrazek
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 18.02.2014 08:14

Jajeczniczka będzie?
Będzie, będzie...
... w zasadzie to już była :mrgreen:
Wczoraj...
Pyszna, aksamitna i kremowa, czyli dokładnie taka jak być powinna

A wszystko przez tę nieszczęsną reklamę Eurobanku z Adamczykiem i S. Bohosiewicz (0'23) :D

Jajecznica
po prostu
Obrazek
* 4 - 5 jajek najlepiej od wiejskiej kury, ale wiadomo jak jest ;)
* ok. 5 dag masła (masła-masła, nie mixu roślinnego)
* sól
* pieprz
* ew. szczypiorek

* świeża bułeczka do zagryzania ;)
Obrazek

Jaja, wiadomo...
- umyć, sparzyć, wybić do miseczki.

Połowę masła rozpuścić na patelni, drugą pokroić w kostkę i odstawić do lodówki - to ważne by było zimne.

Jajka przelać na patelnię, lekko posolić i popieprzyć a następnie smażyć na maleńkim ogniu delikatnie mieszając do momentu kiedy jajecznica będzie taka "na chwilę przed" jaką najbardziej lubicie.
UWAGA: teraz jest najważniejszy moment, który decyduje o aksamicie
i kremowości :D
Moment, w którym trzeba dodać zimne masło po czym skręcić ogień i wymieszać aż się rozpuści.
Posypać posiekanym szczypiorkiem i podawać.
Obrazek
Smacznego...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone