Golonka była (wczoraj) i się zmyła....
Miałam ambitny plan najpierw ją szczegółowo obfocić a dopiero później dodać przepisa
-
z bulem serca jednak zmuszona jestem stwierdzić, że gotowej golonce
NIE DA się zrobić sensownych zdjęć
No po prostu się nie da i już! :/
... albo ja jestem taką
sirotą, że nie umiem -
wsio rawno :/
Dlatego zdjęcia będą
takie se... O!
Pieczona golona
- 2 lub 3 ładne przednie golonki, albo ile jesteście w stanie zjeść
(w mojej rodzinie gdzie jest
"prawdziwy mięsożerca" 3 wystarczają aż nadto

)
- ok. pół kg kiszonej kapusty
- 1 albo 2 średnie marchewki
- 1 albo 2 spore cebule
- parę ząbków czosnku
- jeśli lubicie
"na ostro" to 1 lub 2 pepperoncini
- trochę soli
- sporo pieprzu
- liście laurowe, zielsko angielskie, kminem, jałowiec i wszystko to (zielsko), co dorzucilibyście normalnie do...
... bigosu

- jeśli jest mniej czasu, to przyda się również jasne piwo
... - ale generalnie, należy się nastawić, że przygotowanie takiej
golony zajmuje czasu dużo

Golonki umyć, pozbawić owłosienia, wrzucić do gara w towarzystwie paru ząbków czosnku, paru laurowych listków, kilku ziaren ziela angielskiego i pepperoncini a następnie zalać wrzątkiem (to ważne), doprowadzić do wrzenia, lekko osolić i gotować na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości czyli tak +/- 2-3 godziny.
Jeśli po 2 godzinach mięso nie jest miękkie, wyjąć z wywaru, włożyć do nowego gara, zalać piwem i gotować jeszcze z pół godzinki do 45 minut - powinno pomóc

Jeśli jest miękkie - piwo można sobie odpuścić, ew. wypić
W czasie kiedy mięso się gotuje cebulę pokroić "w piórka", marchew zetrzeć na tarce a kiszoną kapustę posiekać. Całość dokładnie wymieszać ze wszystkim zielskami j.w. i przełożyć do naczynia żaroodpornego ew. rękawa do pieczenia.
Golonki wkomponować w kapustę tak, by je otaczała niemal ze wszystkich stron, podlać ok. szklanką wywaru, w którym się gotowały (nie piwem

), rękaw zamknąć a naczynie przykryć i wstawić do piekarnika.
Piec ok. godzinę/na kg w temp. 185-200 st.
Pół godzinki przed końcem odkryć, kapustę ciut przemieszać i nieco odgarnąć od mięsa, tak by dać mu szansę się zrumienić - samo mięso, polewać od czasu do czasu sosem z dna naczynia.
W podobny sposób można zrobić pieczoną golonkę bez kapusty, tylko wtedy nie można pomijać etapu z piwem.