Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 22.12.2013 00:30

FUX napisał(a):Jeleń/sarna a dzik to dwie różne bajki.
Eee tam różne - jedno i drugie z lasu... :oczko_usmiech:
FUX napisał(a):Tego ostatniego chętnie spożywamy; na sarninę mamy długie zęby. 8)
Nie strasz mnie - niedobra jest? :roll: :?
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.12.2013 08:31

Kwestia smaku.
Dla mnie deska, tępy smak.
Jadane w różnych postaciach z kiełbasą włącznie. :(
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 25.12.2013 03:03

śfienta na blogaska.jpg
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 26.12.2013 09:26

Jakieś te jabłko takie nie dorodne.
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 26.12.2013 15:55

darek1 napisał(a):Jakieś te jabłko takie nie dorodne.

... bo to jest jabłko ekologiczne, dwa dni przed świętami jeszcze na drzewie wiszące :oczko_usmiech:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 03.01.2014 07:45

Boże Narodzenie 2013 przeszło już do historii, w lodówkach dogorywają poświąteczne resztki
- jest więc to bardzo dobry moment, żeby ugotować...


Bigos :oczko_usmiech:
beegees9.jpg
Poniższy przepis opiera się wprawdzie na składnikach świeżych, ale...
... bigos, to takie fajne danie, że można do zeń wrzucić i pozostałą po świętach wędlinę,
i kawałek pieczeni, która została po świątecznym obiedzie i też będzie dobry, a nawet jeszcze lepszy ;)

... bo przecież im więcej gatunków mięsa i wędlin zawiera tym jest lepszy.


2 kg kapusty kiszonej
2 kg kapusty słodkiej
1/2 kg surowego, wędzonego boczku
1 kg wieprzowiny b/k (łopatka, szynka, karkówka)
1 kg cielęciny lub wołowiny b/k
1/2 kg swojskiej kiełbasy
10 dag słoniny
5 dag suszonych grzybów
koncentrat pomidorowy (mała puszeczka) lub czerwone wytrawne wino a najlepiej jedno i drugie :smo:
wędzone śliwki
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz, owoce jałowca

Kapustę kiszoną pokroić, zalać małą ilością wrzącej wody, dodać boczek i gotować ok. godziny
(aż zmięknie kapusta).
beegees1.jpg
beegees.jpg
Oczyszczoną kapustę słodką opłukać, poszatkować, zalać małą ilością wrzątku i gotować razem
z rozdrobnionymi grzybami ok. 30 - 40 minut.
beegees2.jpg
beegees3.jpg

Opłukane mięso wieprzowe i cielęce (i wszelkie inne surowe - ja dodałam np. jeszcze kawałek sarniny) odcisnąć z wody, pokroić na mniejsze kawałki, posolić, zrumienić na rozgrzanym tłuszczu,
dodać do kapusty kiszonej i dusić aż zmięknie.
Miękkie mięso i boczek wyjąć z kapusty i pokroić w kostkę.
Kiełbasę obrać ze skórki i pokroić w plasterki.
beegees4.jpg
Obie kapusty połączyć.
Słoninę pokroić w drobną kostkę, stopić na skwarki i dodać do bigosu razem z rozdrobnionym mięsem, boczkiem i kiełbasą - zamiast słoniny można użyć innego rodzaju tłustości - ja np. dodałam skwareczki i wytopiony tłuszcz jaki mi pozostał z kaczki.
Doprawić solą, pieprzem i jałowcem, dodać koncentrat pomidorowy i śliwki.
Dusić wielokrotnie na niewielkim ogniu aż mięso rozpadnie się w zasadzie na pojedyncze włókna,
kiełbasa na małe kawałeczki a kapusta niemalże skarmelizuje ;).
Dobrze jest bigos lekko przypalić (mz) oraz lekko przemrozić - wynosząc go miedzy poszczególnymi hmmm... "sesjami duszenia" np. zimą na balkon (tegoroczna zima niestety się do tego nie nadaje).

Bigos można zrobić z samej kapusty kiszonej.
Smak bigosu podnosi ogromnie dodatek czerwonego wina.
beegees6.jpg
beegees7.jpg
beegees8.jpg
longtom
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 12225
Dołączył(a): 17.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 03.01.2014 11:01

Anai napisał(a):
Bigos :oczko_usmiech:


U nas bigos, to obowiązkowo, na Sylwestra musi być.
Zatem zaraz po Świętach jego produkcja się zaczyna.

Ze składników, których nie wymieniłaś, to w naszym bigosie resztki ze świątecznego indyka lądują.

Dokumentacji foto brak :oops: , jest świetny :P , do niedzieli powinien wystarczyć. :D

pzdr :wink:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 03.01.2014 14:02

longtom napisał(a):U nas bigos, to obowiązkowo, na Sylwestra musi być.
Zatem zaraz po Świętach jego produkcja się zaczyna.

No właśnie... a ja gupia, nie wiedzieć dlaczego gotuję go zawsze przed Wigilią... :roll:
Mam przez to zawsze duuużo więcej roboty, a i tak na ogół we Święta nie dajemy rady go nawet spróbować - tegoroczny pierwszy raz odgrzewałam 27-go a i to tak bardziej z obowiązku niż potrzeby :mrgreen:
A tak... "obleciałby" człowiek spokojnie święta na tym co zwykle...
... po świętach z kolei wziąłby się za bigos, do którego wciepałby przy okazji wszystkie resztki :D

longtom napisał(a):Ze składników, których nie wymieniłaś, to w naszym bigosie resztki ze świątecznego indyka lądują.
Wymieniłam, wymieniłam... tylko nie tak z imienia i nazwiska jak Ty :lool:
Bo przecież...
Anai napisał(a):... bigos, to takie fajne danie, że można do zeń wrzucić i pozostałą po świętach wędlinę, i kawałek pieczeni, która została po świątecznym obiedzie i też będzie dobry, a nawet jeszcze lepszy ;)
... bo przecież im więcej gatunków mięsa i wędlin zawiera tym jest lepszy.
longtom
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 12225
Dołączył(a): 17.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 03.01.2014 14:12

Anai napisał(a):
longtom napisał(a):Ze składników, których nie wymieniłaś, to w naszym bigosie resztki ze świątecznego indyka lądują.
Wymieniłam, wymieniłam... tylko nie tak z imienia i nazwiska jak Ty :lool:
Bo przecież...
Anai napisał(a):... bigos, to takie fajne danie, że można do zeń wrzucić i pozostałą po świętach wędlinę, i kawałek pieczeni, która została po świątecznym obiedzie i też będzie dobry, a nawet jeszcze lepszy ;)
... bo przecież im więcej gatunków mięsa i wędlin zawiera tym jest lepszy.


A resztki farszu z indyka gdzie :?: :D

pzdr :wink:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 03.01.2014 22:04

longtom napisał(a):A resztki farszu z indyka gdzie :?: :D
Czepiasz się... - w indyku :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.01.2014 18:34

Coś tu ostatnio pusto się zrobiło :roll: u mnie za oknem prawie wiosna to czas na wiosenną zupkę krem z pora i pomarańczą :P
- 500 g pora
- 3 ziemniaki
- 1 litr bulionu (dzisiejsze pozostałości rosołu)
-300 ml śmietany 18%
- 1 pomarańcza (sok+otarta skórka)
- łyżka masła do duszenia
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 200 ml śmietanki 30%

Pora kroimy w cienkie plasterki, ziemniaki w małą kostkę. Roztapiamy masło dodajemy pora szczyptę soli, dusimy na małym ogniu ok 10 minut.
Dodajemy ziemniaki dusimy jeszcze z 5 minut, wlewamy bulion i sok z połowy wyciśniętej pomarańczy i gotujemy 20 minut.
Dodać śmietanę 18% wymieszać i gotować 10 minut.
Ugotowaną zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Śmietanę 30% ubić na sztywny krem, dodać łyżkę soku z wyciśniętego pomarańcza, łyżkę otartej skórki i połączyć z ubitą śmietaną

Zupę wlać do żaroodpornej miseczki, położyć delikatnie łyżkę ubitej śmietany wymieszanej ze skórką pomarańczy, wstawić do piekarnika na funkcję z grillem i zapiec do uzyskania delikatnie brązowego koloru, posypać natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem :wink:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

ubita śmietana ze skórką pomarańczy
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
smacznego :wink:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 19.01.2014 22:23

JackDaniels;) napisał(a):Coś tu ostatnio pusto się zrobiło :roll: u mnie za oknem prawie wiosna to czas na wiosenną zupkę krem z pora i pomarańczą :P
Interesujący pomysł... :oczko_usmiech:
Twój własny czy podpatrzyłeś u kogoś?

A pusto, bo czasu brak :/

U mnie dziś był:
Kurczak w majeranku pieczony z jabłkami i czosnkiem
- taki tam mój autorski wynalazek, który wyszedł całkiem nieźle i mam zamiar go jeszcze nieraz powtórzyć :D
Kuciak2.JPG
- kurczak lub odpowiednia ilość ćwiartek z niego (u mnie 4)
- 2 lub 3 nadające się do pieczenia (reneta) jabłka
- kilka ząbków czosnku
- sól
- pieprz
- sporo suszonego majeranku, parę gałązek świeżego
- odrobina oleju lub oliwy

Kurczaka oczyścić, wypłukać i osuszyć.
Natrzeć (wewnętrznie i zewnętrznie) oliwą, potem solą, pieprzem i majerankiem, wnętrze dodatkowo wypchać pokrojonymi w ćwiartki jabłkami i czosnkiem a potem zaszyć, zasznurować bądź spiąć wykałaczkami. Resztę jabłek ułożyć luzem obok.
W przypadku ćwiartek ułożyć je po prostu pomiędzy mięsem.
Kuciak4.JPG

Zapakować kuciaka w rękaw do pieczenia lub nasmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne i piec w temp 185-200 stopni ok. godz/kg.
Na jakieś 15 minut przed końcem rękaw rozciąć a naczynie odkryć, żeby skórka miała szansę się przypiec.
Ja podaję z ryżem, ale ziemniory od biedy też ujdą - tylko do makaronu mi nie bardzo pasuje :oczko_usmiech:
Kuciak3.JPG
Kuciak.JPG
Nieskomplikowane, niedrogie i naprawdę całkiem niezłe...
Mięsko miękkie i soczyste a z połączenia rozpaćkanych w trakcie pieczenia jabłek oraz soku i tłuszczu, który się wytopił powstał pyszny, aromatyczny sosik.


A jutro...
Ooo...
Jutro wyżerka dla prawdziwych mięsożerców czyli przednie golonki w kiszonej kapuście :D
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 21.01.2014 22:59

Golonka była (wczoraj) i się zmyła....
Miałam ambitny plan najpierw ją szczegółowo obfocić a dopiero później dodać przepisa
- z bulem serca jednak zmuszona jestem stwierdzić, że gotowej golonce NIE DA się zrobić sensownych zdjęć :evil:
No po prostu się nie da i już! :/
... albo ja jestem taką sirotą, że nie umiem - wsio rawno :/
Dlatego zdjęcia będą takie se... O!

Pieczona golona :mrgreen:
golona i inne3.JPG
- 2 lub 3 ładne przednie golonki, albo ile jesteście w stanie zjeść
(w mojej rodzinie gdzie jest "prawdziwy mięsożerca" 3 wystarczają aż nadto :roll: )
- ok. pół kg kiszonej kapusty
- 1 albo 2 średnie marchewki
- 1 albo 2 spore cebule
- parę ząbków czosnku
- jeśli lubicie "na ostro" to 1 lub 2 pepperoncini
- trochę soli
- sporo pieprzu
- liście laurowe, zielsko angielskie, kminem, jałowiec i wszystko to (zielsko), co dorzucilibyście normalnie do...
... bigosu :lool:

- jeśli jest mniej czasu, to przyda się również jasne piwo
... - ale generalnie, należy się nastawić, że przygotowanie takiej golony zajmuje czasu dużo :smo:
golona i inne.JPG
Golonki umyć, pozbawić owłosienia, wrzucić do gara w towarzystwie paru ząbków czosnku, paru laurowych listków, kilku ziaren ziela angielskiego i pepperoncini a następnie zalać wrzątkiem (to ważne), doprowadzić do wrzenia, lekko osolić i gotować na małym ogniu, pod przykryciem do miękkości czyli tak +/- 2-3 godziny.

Jeśli po 2 godzinach mięso nie jest miękkie, wyjąć z wywaru, włożyć do nowego gara, zalać piwem i gotować jeszcze z pół godzinki do 45 minut - powinno pomóc :D
Jeśli jest miękkie - piwo można sobie odpuścić, ew. wypić ;)
golona i inne1.JPG
W czasie kiedy mięso się gotuje cebulę pokroić "w piórka", marchew zetrzeć na tarce a kiszoną kapustę posiekać. Całość dokładnie wymieszać ze wszystkim zielskami j.w. i przełożyć do naczynia żaroodpornego ew. rękawa do pieczenia.
golona i inne2.JPG
Golonki wkomponować w kapustę tak, by je otaczała niemal ze wszystkich stron, podlać ok. szklanką wywaru, w którym się gotowały (nie piwem :!: ), rękaw zamknąć a naczynie przykryć i wstawić do piekarnika.
Piec ok. godzinę/na kg w temp. 185-200 st.
Pół godzinki przed końcem odkryć, kapustę ciut przemieszać i nieco odgarnąć od mięsa, tak by dać mu szansę się zrumienić - samo mięso, polewać od czasu do czasu sosem z dna naczynia.
golona i inne4.JPG
W podobny sposób można zrobić pieczoną golonkę bez kapusty, tylko wtedy nie można pomijać etapu z piwem.
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 24.01.2014 15:39

Jakby sobie ktuś nie radził...
Kurs pt. "Jak wybijać jajka" :mrgreen:
Bea.ta
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 29091
Dołączył(a): 09.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 24.01.2014 16:41

Anai napisał(a):Jakby sobie ktuś nie radził...
Kurs pt. "Jak wybijać jajka" :mrgreen:

masz jeszcze jakieś kursy??? :roll:
bo czuję się .... niedokursowana :roll:
:lool:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone