Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 20.12.2013 07:55

FUX napisał(a):7,5h w ok. 80 st. C. Pieczenie tradycyjne
...
Włala....

:wink:
Wygląda smakowicie...
Lubię łopatkę - mielone z łopatki, gulasz z łopatki, pieczeń z łopatki a kotlety z łopatki lepsze niż schabowe (mz) :mrgreen:
Dziś u mnie na tapecie kiełbacha z łopatki (w większości) :lool:
FUX napisał(a):Piekarnik był potrzebny na jakiś murzynek, gdyż Syn na jakiś spot przed gwiazdkowy się udawał... :evil:
Dziadek Maciek napisał(a):Winny musi być :D :wink:
MarekSz napisał(a):Rasiści :D
ROTFL
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 20.12.2013 20:11

a teraz mała prywata :)

dzięki... dzięki .... dzięki :smo: :smo: :smo: :smo:

takie ze skrzynki dzisiaj wyjęłam - przepraszam za jakość zdjęcia ale ... ręce mi drżały i wzruszenie ostrość wykasowało :)

Obrazek
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 20.12.2013 20:16

Bea.ta napisał(a):a teraz mała prywata :)

dzięki... dzięki .... dzięki :smo: :smo: :smo: :smo:

takie ze skrzynki dzisiaj wyjęłam - przepraszam za jakość zdjęcia ale ... ręce mi drżały i wzruszenie ostrość wykasowało :)
Niezamaco :smo:
Ooo... i nawet prawie nieuszkodzone dotarły :mrgreen:
... ale why Mikusia do góry nogami czymiesz to nie wiem... :roll: :oczko_usmiech:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 20.12.2013 20:19

Anai napisał(a):... ale why Mikusia do góry nogami czymiesz to nie wiem... :roll: :oczko_usmiech:

ups .... :oops: :oops: :oops: ale jestem goopia :roll: .... zaraz go odwrócę :)
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 21.12.2013 20:26

Ciut niełostre, ale...
_MG_3495a.JPG
... jeszcze ciepłe :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.12.2013 20:34

Grubo przypieczone...
Za grubo, patrząc po pękniętej osłonce i rozwarstwieniach z powietrzem na przekroju; jak będzie na zimno, to smak zdecydowanie będzie inny.

Dzisiaj zamarynowałem dzika. Poczeka do pierwszego święta. Będzie pieczony w niskiej temperaturze.
Foty wrzucę.
Do marynaty poszedł jałowiec, sól, pieprz, olej, czosnek, ocet jabłkowy.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.12.2013 20:59

FUX ma trochę racji, wygląda na podpieczoną, ale to tylko zdjęcie, smak jest najważniejszy, a znając możliwości Anai wierzę, że jest dobra.

Moja też już zrobiona, dzisiaj wędzę schaby, boczki, balerony... jutro szynki, rolady boczkowe, polędwiczki.
Polędwiczki także podsuszane robię.
w tym roku mam tyle zamówień (rodzina spora), że pierwszy raz nie daję rady na raz, 3 tury wędzenia mam.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 21.12.2013 21:49

...śledzę te Wasze boczki, polędwiczki, szynki i balerony, ale cały czas jednak zastanawiam się, czy oby jeszcze nie czmychnąć na Święta w Tatry. :D

Powiem Wam szczerze, żal mi świeżego powietrza, śniegu, zjazdów i atmosfery, która panuje w górach. Nie wspomnę już o wysiłku, ten jest i zawsze będzie podczas zjazdów.

... ale, podobno śniegowe klimaty w Tatrach raczej pod znakiem zapytania?
Ostatnio edytowano 22.12.2013 08:57 przez majeczka, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.12.2013 21:54

Po kilku sezonach w Białce mogę tylko powiedzieć, że na stoku jest w miarę od 9-11
Później można sobie spokojnie darować. Są tak leniwi i zuchwali, że nawet przed nocnymi jazdami nie ratrakują.
Sauny od 15-16, knajpy od 19.
Potem można pomarzyć.
W tym roku pas.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 21.12.2013 22:01

... w takim razie może warto pomyśleć o wyjeździe do Włoch, ceny, wierz mi konkurencyjne, a jaka jakość?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.12.2013 22:19

Masz fajne namiary, to podeślij; maila masz.
Może na następny rok się ziści...
Ten sezon nie.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 21.12.2013 22:25

Anai napisał(a):Ciut niełostre, ale...
_MG_3495a.JPG

Kiełbasa przypieczona i krucha w środku. Nie powinna się rozlatywać. Brakuje jej spójności.
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 21.12.2013 22:30

FUX napisał(a):Grubo przypieczone...
Za grubo, patrząc po pękniętej osłonce i rozwarstwieniach z powietrzem na przekroju; jak będzie na zimno, to smak zdecydowanie będzie inny.

Dzisiaj zamarynowałem dzika. Poczeka do pierwszego święta. Będzie pieczony w niskiej temperaturze.
Foty wrzucę.
Do marynaty poszedł jałowiec, sól, pieprz, olej, czosnek, ocet jabłkowy.

Przypieczona faktycznie jest, ale my taką lubimy - nie robiłam jej pierwszy raz i zdaję sobie sprawę, jak mniej/więcej będzie smakować po wystudzeniu :oczko_usmiech:
... a propo's dzika - obsmażyłam dziś do bigosu kawałek jeleniny, pierwszy raz mam zamiar dodać do bigosu dziczyznę, ale myślę, że będzie pasować... :roll: :mrgreen:

Dziadek Maciek napisał(a):FUX ma trochę racji, wygląda na podpieczoną, ale to tylko zdjęcie, smak jest najważniejszy, a znając możliwości Anai wierzę, że jest dobra.

Dziękuję... - jest faktycznie pyszna :D
... bo przecież w końcu: nie to dobre, co dobre a to, co komu smakuje... (parafraza taka :lool:)

majeczka napisał(a):...śledzę te Wasze boczki, polędwiczki, szynki i balerony, ale cały czas jednak zastanawiam się, czy oby jeszcze nie czmyhnąć na Święta w Tatry. :D

Oj i mnie czasem tak kusi - Tatry, Karkonosze, cokolwiek...
...ale to chyba dopiero jak córki "za mąż powydaję", bo na razie zawiedziony wzrok młodszej z pytaniem:
... ale, jak to? Nie będzie świąt w dooomu? skutecznie mnie od realizacji tych pokus odwodzi :D

darek1 napisał(a):Kiełbasa przypieczona i krucha w środku. Nie powinna się rozlatywać. Brakuje jej spójności.
Pfff...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.12.2013 22:39

Jeleń/sarna a dzik to dwie różne bajki.

Tego ostatniego chętnie spożywamy; na sarninę mamy długie zęby. 8)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.12.2013 22:47

majeczka napisał(a):czy oby jeszcze nie czmyhnąć na Święta w Tatry. :D

Też się każdego roku nad tym zastanawiam, ale u nas jakoś tak się porobiło, że ... cieszymy się, że mamy jeszcze dużą Rodzinę, że żyją moi i mojej żony Rodzice, że mamy młodą część rodziny z wnukiem, że jeszcze przyjeżdża do nas szwagier i młodsza córka (szwagierki i starszej córki już z nami niema :( )
Nauczeni jesteśmy organizować święta wspólnie, spędzamy razem czas i razem przygotowujemy np jedzonko.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone