Głowy nie dam, ale wydaje mi się, że prócz wątków Grzegorza i Dziadka Maćka nie ma na forum innych traktujących na temat tak ważnej fkącu dziedziny jaką są kulinaria...
... a ponieważ nie wszystko da się umieścić w wymienionych przeze mnie wyżej wątkach postanowiłam założyć se swój, nowy
Zapraszam do dzielenia się swoimi pomysłami, przepisami oraz efektami Waszych większych i mniejszych dokonań kuchennych, najlepiej oczywiście zilustrowanych zdjęciami

A ja zacznę od jednego z ostatnio przygotowanych przeze mnie deserów...
Soczyste owoce pod chrupiącą pierzynką
inspirowane Bałaganem w Eton Nigelli Lawson
- pół litra śmietanki 30%
- ze 2 spore garście miękkich owoców (truskawki, maliny, jagody, jeżyny etc.)
- do 10 dag bezów
- łyżka cukru
Owoce umyć, podzielić na dwie części a następnie jedną z nich zmiksować na mus z dodatkiem cukru.
Mocno schłodzoną śmietankę ubić już bez dodatku cukru.
Bezy połamać na mniejsze kawałki (ale nie na pył) wrzucić do ubitej śmietany i delikatnie wymieszać.
To samo zrobić z drugą częścią owoców - znaczy się wrzucić, broń boże nie łamać
Pucharki napełnić do połowy śmietanką, polać musem i uzupełnić do pełna znów śmietanką.
Dowolnie udekorować i zajadać się...
Smacznego!

Uwierzcie - to jest mega proste, pyszne i zaskakuje fakturą

.png)
.png)






