Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 20.07.2013 20:39

Aneta.K napisał(a):Łooomatkooo , a chciałam zacząć odchudzanie .... ale nic zacznę od poniedziałku :wink: :lol:
I to jest dobre podejście :lool:

ynka napisał(a):A to mają być tylko słodkie przepisy? :roll:
Nie noo... skąd?
Wklejaj co tylko chcesz, byle było jadalne... :smo:
Jeśli znasz jakieś przepisy kuchni ukraińskiej (dobrze pamiętam?) to ja jestem chętna...
Bardzo, bardzo :oczko_usmiech:

anakin napisał(a):A d...rosnom.Obrazek
Rozumiem, że Ty wzorem Stachurskiego żywisz się jedynie energią słoneczną? :smo:

Malina w cukrze...

Dobra do herbaty w zimowy wieczór, do budyniu dla małego niejadka, do dekoracji deserów,
słowem uniwersalna...
:lool:

- maliny im więcej tym lepiej
- cukier
- cytryna
- opcjonalnie cukier waniliowy

Maliny dokładnie przebrać - wyrzucić wszystkie nadpsute, uszkodzone lub zamieszkane przez "dzikich lokatorów", resztę umyć.
Słoiki oraz zakrętki umyć i wyparzyć wrzątkiem. Zapełnić słoiki owocami do polowy, skropić sokiem
z cytryny i zasypać cukrem a następnie dopełnić owocami i powtórzyć procedurę z sokiem i cukrem.
Wskazane jest by postukać nieco słoikiem o stół aby owoce się ciut ubiły i więcej ich weszło :oczko_usmiech:
Nie podaję dokładnej ilości cukru bo zależy ona od wielkości słoika i Waszych upodobań, ale nie powinno go być mniej niż ok. 3 łyżki na słoik. Sok jest po to żeby owoce nie wypłowiały.
Do każdego słoika można dodać ciut cukru waniliowego.
Pulpit2.JPG

Słoiki ustawić na ściereczce w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików.
Ustawić na niewielkim gazie i doprowadzić do wrzenia, po czym pasteryzować ok. 20 minut.

W ten sam sposób można potraktować inne miękkie owoce :)
Pulpit3.JPG
Ten słoik był pełny - tak skurczyła się ilość owoców podczas pasteryzacji... O_o
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 20.07.2013 20:42

Anai napisał(a):
anakin napisał(a):A d...rosnom.Obrazek
Rozumiem, że Ty wzorem Stachurskiego żywisz się jedynie energią słoneczną? :smo:

Stosunkowo słabo się czuję we współczesnej poezyji, więc... :mrgreen:
Poza tym cholesterol mam wysoki :mrgreen: , więc raczej se popacze. :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2013 20:59

anakin napisał(a):Stosunkowo słabo się czuję...

..i tak na forum..bez skrępowania :?: 8O 8O ..i jeszcze se popacze..nie rób scen jeno przepisy jakieś zapodawaj..

:mrgreen:
Ostatnio edytowano 20.07.2013 21:05 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
anakin
Legenda_mistrz LM

Postnapisał(a) anakin » 20.07.2013 21:14

lubelski napisał(a):
anakin napisał(a):Stosunkowo słabo się czuję...

..i tak na forum..bez skrępowania :?: 8O 8O ..i jeszcze se popacze..nie rób scen jeno przepisy jakieś zapodawaj..

:mrgreen:

Na flaki :?: :mrgreen:
ynka
Cromaniak

Postnapisał(a) ynka » 20.07.2013 22:02

Anai,
ja na Ukrainę jeździłam tylko na wakacje do babci, więc z potraw ukraińskich opanowałam dobrze tylko barszcz :wink:
Poniżej przedstawiam pielmieni syberyjskie :)
Przepis:
Ciasto jak na pierogi "ruskie", farsz - mięso mielone wieprzowe/wołowe, cebulka drobno krojona, pieprz, sól, kilka ząbków czosnku. Do małych placuszków dajemy trochę farszu, lepimy jak uszka, coś w tym stylu, gotujemy w rosole (ja robię wywar warzywny na oliwie z oliwek) do wypłynięcia, podajemy w rosole lub bez, ze śmietaną. Niebo w gębie :D
Załączniki:
filcowanki 1131.jpg
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2013 22:11

ynka napisał(a):Anai,
ja na Ukrainę jeździłam tylko na wakacje do babci, więc z potraw ukraińskich opanowałam dobrze tylko barszcz :wink:
Przepis:
Ciasto jak na pierogi "ruskie", farsz - mięso mielone wieprzowe/wołowe, cebulka drobno krojona, pieprz, sól, kilka ząbków czosnku. Do małych placuszków dajemy trochę farszu, lepimy jak uszka, coś w tym stylu, gotujemy w rosole (ja robię wywar warzywny na oliwie z oliwek) do wypłynięcia, podajemy w rosole lub bez, ze śmietaną. Niebo w gębie :D

Ynka a jak się na zywają pierożki te na Ukrainie coś wstylu naszych uszek :oczko_usmiech: mniam pychotka :wink:
ynka
Cromaniak

Postnapisał(a) ynka » 20.07.2013 22:16

JackDaniels;) napisał(a):
Przepis:

Ynka a jak się na zywają pierożki te na Ukrainie coś wstylu naszych uszek :oczko_usmiech: mniam pychotka :wink:

Warienniki (варенники) ?
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 20.07.2013 22:17

anakin napisał(a):Na flaki :?: :mrgreen:

z malinami w cukrze :roll:
:)
ynka
Cromaniak

Postnapisał(a) ynka » 20.07.2013 22:19

A do pielmieni polecam, oczywiście rosyjskie piwo ;)
Załączniki:
2013-01-26 21.12.24.jpg
Anai
Cromaniak

Postnapisał(a) Anai » 20.07.2013 22:23

Może być i barszcz - miałam kiedyś w swoim cudownym zeszycie dobry przepis na barszcz ukraiński
(tak się przynajmniej nazywał) z fasolą i wogle, ale mi po latach użytkowania tegoż zeszytu po prostu znikł
i ni ma... :?

ynka napisał(a):Poniżej przedstawiam pielmieni syberyjskie :)
(...)
Niebo w gębie :D

A tego mi polecać nie musisz - pielmieni znam i czasem robię, choć szczerze się przyznam,
że stosunkowo rzadko, bo jednak ciut roboty z nimi jest :)
Zakochałam się w nich, podczas któregoś z wypadów do Karpacza gdzie jest taka rosyjska knajpka
co się nazywa Bistro Aurora (swoją szosą polecam to miejsce - świetny wystrój, pyszne jedzenie, rosyjska muzyka w tle) i postanowiłam nauczyć się je robić.

W nadzieniu moich pielmieni nie ma cebulki, jest za to sporo czosnku i majeranku, oczywiście sól i pieprz oraz odrobina wody ;)
Podaję je w mocnym, esencjonalnym rosole wołowym, mniaaam... - jakby nie to, że chwilowo jest dość ciepło to zrobiłabym je przy najbliższej okazji :D

Bea.ta napisał(a):
anakin napisał(a):Na flaki :?: :mrgreen:

z malinami w cukrze :roll: :)

A coś na temat macie do powiedzenia? :twisted: :smo:
Ostatnio edytowano 20.07.2013 22:33 przez Anai, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2013 22:32

ynka napisał(a):A do pielmieni polecam, oczywiście rosyjskie piwo ;)

Ynka :!: Ty Ukrainka z krwi i kości i mi tu Ruskie piwi reklamujesz oj Ynka,Ynka :lol: a z tego co wiem to ja piłem niby najlepsze piwo na Ukrainie tak mówi mój szwagier Misza
Obrazek
:wink:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2013 22:34

i jedliśmy coś takiego smażone na głębokim tłuszczu :P pychota :oczko_usmiech: Obrazek
:D
ynka
Cromaniak

Postnapisał(a) ynka » 20.07.2013 22:35

Anai napisał(a):Podaję je w mocnym, esencjonalnym rosole wołowym, mniaaam... - jakby nie to, że chwilowo jest dość ciepło to zrobiłabym je przy najbliższej okazji :D

Ja tez robię pielmieni wyłącznie zimą od razu ponad 200 szt i zamrażam porcjami w woreczkach i obowiązkowo na sylwestra :D
ynka
Cromaniak

Postnapisał(a) ynka » 20.07.2013 22:38

JackDaniels;) napisał(a):
ynka napisał(a):A do pielmieni polecam, oczywiście rosyjskie piwo ;)

Ynka :!: Ty Ukrainka z krwi i kości i mi tu Ruskie piwi reklamujesz oj Ynka,Ynka :lol: a z tego co wiem to ja piłem niby najlepsze piwo na Ukrainie tak mówi mój szwagier Misza
/quote]
Daniel, ja nie jestem ukrainką ;)
Ja akurat z ukraińskich polecam Lvovskie i Biały Lev :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.07.2013 22:39

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone