Daję przepisa na chlebek, bardzo prosty, z tym że dużo pisania
Przede wszystkim ważny jest bardzo
zakwas, więc bierzemy się do jego wyhodowania, potrzebne nam będzie:
50gr maki żytniej (około 5 łyżek)
50ml wody (ja używam mineralnej wody gazowanej)
Słoik około 1l
Wodę i mąkę mieszamy w słoiku, proporcje powinny być na oko 1:1, słoika nie zamykać, przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na jeden dzień. Ja postawiłam w pierwszą noc na kaloryfer

Na drugi dzień, mniej więcej o tej samej porze, tzn po 24 godz. "dokarmiamy" nasz zakwas, dodając tyle samo mąki około 50gr i tyle samo wody, mieszamy i odstawiamy w cieple miejsce na kolejne 24h., ta czynność powtarzamy przez 5 dni, po czym uzyskujemy piękny zakwasik
W ciągu tych dni zakwas będzie rósł, bąbelkował, dziwnie pachnął, zrobi się na nim kożuszek, ale to jest wszystko w porządku, nie trzeba się martwić.
Zakwas gotowy możemy użyć go chleba pszennego, pszenno-żytniego, żytniego, razowego z dodatkiem czego tylko chcecie: siemię lniane, pestki dyni, orzechy, sezam, kminku, płatków różnistych. Ja nie używam słonecznika, a nie otrębów, bo kobiety nie powinny jeść tych produktów

, nie będę też piec chlebów pszennych, bo od jakiegoś czasu staram się jeść bez glutenu.
Do chleba żytniego użyłam:
450gr mąki żytniej typ 720
450rg mąki żytniej pełnoziarnistej
pół szklanki siemienia lnianego
pół szklanki płatków żytnich
1 łyżeczka soli
800 ml wody
W misce (dużej) łączymy ze sobą wszystkie suche produkty. Do słoiczka z zakwasem wlewamy trochę wody, tak jak pisałam powyżej, ja użyłam gazowanej, mieszamy zakwas z wodą i wlewamy do miski z mąką, dodajemy resztę wody i mieszamy na jednolita masę. Odkładamy do naszego naczynia na zakwas 4-5 łyżek ciasta na kolejny
zakwas. Miskę przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 8 godzin. Po tym czasie przekładamy ciasto do wysmarowanych oliwą foremek, ja dodatkowo posypałam dno płatkami i pestkami dyni, odstawiamy na kolejną godzinę. Po godzinie wstawiamy do nagrzanego do 200 C piekarnika i pieczemy około 1 godz. 10 min.
Smacznego