Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
CroAna
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CroAna » 14.03.2014 21:33

anakin napisał(a):
Anai napisał(a):
... a dokładniej trza se narysować z przodu jaja (hehehe) jajowaty kształt, który chcecie wyciąć i go wyciąć starając się poczynić jak najmniejsze straty.
No!
... a potem, jak se w międzyczasie wymoczycie skorupę w wybielaczu żeby się pozbyć resztek białka i błony, trzeba to co wycięłyście odwrócić (tył na przód) i wkleić w dziurę w jajku :mrgreen:
Ot, i cała filozofia... :lool:

Łatwizna. :sm:

Będę się uparcie trzymał tezy o Twojej.......normalności inaczej. :oczko_usmiech:

wiesz, anakin...te typy tak mają... :la:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 15.03.2014 11:29

Anai napisał(a):
... a dokładniej trza se narysować z przodu jaja ...

Od razu rysunek Mleczki mi się przypomniał;

6950-c353d14e05849e3e2382eb4f7585127f.jpg
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 18.03.2014 12:17

longtom napisał(a): Od razu rysunek Mleczki mi się przypomniał;
:mrgreen:
No to chwila przerwy od jaj, bo przecież nie tylko nimi człek żyje...

Eksperymentalny tort brzoskwiniowo- śmietankowo-serowo-diabli-wiedzą-jaki-jeszcze :)

W każdym bądź razie puszysty i taki pyszny, że oezu!
Obrazek

na biszkopt:
- 4 jaja (L)
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka(naście) kropli aromatu pomarańczowego
- masło do wysmarowania i bułka tarta do posypania tortownicy.

na krem:
- duże opakowanie (400 ml) śmietany kremówki
- małe opakowanie (200 ml) dobrej śmietany kwaśnej
- małe opakowanie (250 g) serka mascarpone
- cukier z prawdziwą wanilią
- pół szklanki cukru pudru

poza tym:
- brzoskwinie - świeże, z puszki lub kompotu
- galaretka brzoskwiniowa lub morelowa, od biedy ujdzie i pomarańczowa ;)
- niskosłodzony dżem brzoskwiniowy lub morelowy lub mus ze zmiksowanych owoców

Zaczynamy od upieczenia biszkopta:

* białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy po jednym żółtka i delikatnie mieszamy, następnie dodajemy przesiane z proszkiem do pieczenia obie mąki oraz aromat i znów delikatnie mieszamy całość aby ciasto nabrało powietrza.

* Przelewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy, pieczemy w 185 stopniach przez ok. pół godziny do 45 minut a przy wyjmowaniu z piekarnika rzucamy tortownicą z ciastem o podłogę aby pęcherzyki powietrza znajdujące się w nim pękły dzięki czemu stygnący biszkopt nie opadnie.

* Studzimy ciasto a potem przekrawamy na 3 części, z których każdą smarujemy dżemem - można je wcześniej ew. nasączyć wodą z cukrem i cytryną, ale ja tego nie zrobiłam ponieważ zamiast dżemu użyłam zmiksowanych brzoskwiń przerobionych na dosyć rzadki mus.

* W międzyczasie przygotowujemy w/g przepisu na opakowaniu galaretkę i dajemy jej wystygnąć
- kiedy jest chłodna wstawiamy ją do lodówki i zabieramy się za przygotowanie kremu.

Krem:

* Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy razem z cukrami na niskich obrotach miksera. Kiedy jest już niemal tak sztywna, że można obrócić miskę do góry nogami dodajemy serek mascarpone i nadal miksujemy. Na koniec dodajemy kwaśną śmietanę, chwilkę jeszcze miksujemy i gotowe.
Obrazek
* Mniej więcej jedną trzecią kremu wykładamy na pierwszy z krążków biszkoptowych posmarowanych/nasączonych dżemem/musem po czym przykrywamy go kolejnym i znów nakładamy porcję kremu.
... a potem znów przykrywamy - tym razem ostatnim z krążków :mrgreen:
Ja środkowy krążek posmarowałam musem z obu stron, ale ostrzegam, że przełożenie później takiego mocno nasączonego krążka na tort jest dość kłopotliwe :)

* Ostatnią porcją kremu smarujemy tort z wierzchu i po bokach.
Na wierzchu dodatkowo układamy odsączone połówki brzoskwiń (jeśli z puszki lub kompotu) i wymieszaną ścinającą się galaretkę.
To ważne by była ona lekko ścięta a nie płynna, ponieważ ta druga po prostu nam spłynie z tortu
- poza tym ścięta galaretka po wymieszaniu i nałożeniu na wierzch tortu daje ciekawszą fakturę.

* Wkładamy tort na 2 godzinki do lodówki a potem możemy się nim już tylko delektować :D
ObrazekObrazek
Obrazek
Obrazek
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 18.03.2014 12:21

do badyli byś go dała.... bo coś z niego wyrasta ... :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 18.03.2014 13:34

Tortów, ciastek kremowych ... nie jadam, ale jeszcze kilka takich zdjęć ... :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.03.2014 12:16

Dziadek Maciek napisał(a):Tortów, ciastek kremowych ... nie jadam, ale jeszcze kilka takich zdjęć ... :D

Maciek, czyżby...
Obrazek :?:
:mrgreen: :mrgreen:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 19.03.2014 13:34

Rozumiem, że szczytna, zmierzchająca idea cromaniactwa w starym stylu odnosi się jedynie do miejsc, kwestii i wątków związanych z Chorwacją? Tylko tam się jest, można, trzeba a nawet powinno się być Cromaniakiem? :roll:
W wątkach jak ten, z Cro wiele wspólnego nie mających można być jak rozumiem zwykłym burakiem?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.03.2014 14:04

Bocian napisał(a):
Dziadek Maciek napisał(a):Tortów, ciastek kremowych ... nie jadam, ale jeszcze kilka takich zdjęć ... :D

Maciek, czyżby...
Obrazek :?:
:mrgreen: :mrgreen:

Sławek - może po mnie nie widać, ale tort może 1, max 2 razy w życiu jadłem, ciastka czasami, ale bez kremu.
Ogólnie nie lubię słodyczy, wolę "schabowego" albo uszy świńskie wędzone :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.03.2014 14:28

Anai napisał(a):Rozumiem, że szczytna, zmierzchająca idea cromaniactwa w starym stylu odnosi się jedynie do miejsc, kwestii i wątków związanych z Chorwacją? Tylko tam się jest, można, trzeba a nawet powinno się być Cromaniakiem? :roll:
W wątkach jak ten, z Cro wiele wspólnego nie mających można być jak rozumiem zwykłym burakiem?

Jeśli tak uważasz. A ktoś tu nim jest?
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 19.03.2014 15:03

Bocian napisał(a): A ktoś tu nim jest?
Przeczytaj co napisałeś i sam sobie odpowiedz...

Nie chce mi się i nie zamierzam się wdawać w dyskusję po to tylko, żeby zrobić bagno - tym razem tutaj. Napiszę więc tylko raz...

Ja widzę to tak:
- nie odpowiada Ci większość tego co się tutaj wkleja
- nie odpowiada Ci mój sposób bycia i życia (działka, ciasta, itp.itd) - i nie każ mi proszę przytaczać potwierdzających to postów.
- wpadasz ni stąd ni zowąd, od czasu do czasu tu (choć nie tylko tu) po to tylko, żeby błysnąć swoim bardzo specyficznym poczuciem humoru
- a na koniec udajesz, że nie wiesz o co chodzi...

Słowem - nieco eufemistycznie rzecz ujmując: przyszedłeś pod mój dom, nasrałeś mi na wycieraczkę i rżniesz niewiniątko, na które nie wiedzieć czemu wszyscy się uwzięli.

Takie jest moje zdanie, możesz się z nim nie zgadzać ale jak to ostatnio jest w modzie - dalszych dyskusji w tym temacie nie przewiduję...
Nara!
EOT
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 19.03.2014 15:12

Nigdzie nie pisałem, że mi nie odpowiada co tu sie wkleja.
Nie interesuje mnie twój styl bycia, nie pisałem o nim.
Post był skierowany do Maćka ale cieszę się, ze śledzisz moje posty i wiesz gdzie wpadam i kiedy. Wyrażał tylko przypuszczenie co do Maćkowych odczuć dotyczących ogólnie słodyczy, co on jak najbardziej zrozumiał i dał wyraz w swoim poście.
Wiem o co chodzi. O to, że nazwałaś mnie burakiem. I trochę eufemistycznie mówiąc to wali mnie to bo akurat twoje zdanie wisi mi jak kilo kitu.
Co do rznięcia to nie mam w zwyczaju rznąć niewiniątek. Wolę bardziej bezpruderyjne laski.
Także pozdrawiam i nara.
EOT.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.03.2014 16:04

Taka tam, wczorajsza kolacyjka :P
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
:wink:
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 07.04.2014 16:26

JackDaniels;) napisał(a):

Postaram się opisać Wam ten smak, kilkoma słowami Anthonego Bourdaina :P "Ja pier.... ale to dobre, ja pier.... jakie to dobre, o kur.. jakie dobre, ja pier.... " :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
po łikendzie rusza produkcja na większą skalę :wink:

U mnie etap "przyprawowy". Za dwa dni wieszam w pończoszce :-)
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 12.04.2014 15:58

Święta za pasem pokażę Wam więc, jak się robi takie dziurawe pisanki
- a nuż ktoś z was jeszcze zdąży sobie taką dekorację na świąteczny stół trzasnąć :D

Przepiórka w gęsinie...
... z instrukcją krok po kroku jak ją sobie zrobić samemu :)

Obrazek

Żeby zrobić tego typu pisankę będą Wam potrzebne:

* wydmuszki gęsie
* wydmuszki przepiórcze lub małe kurze
* mini-wiertarka typu Dremel i frezy diamentowe
Obrazek
* biała farba akrylowa
* akryl lub farba do reliefów
* lakier do drewna (na bazie wody)
* korale ozdobne, przekładki biżuteryjne, wstążki, łańcuszki, ozdobne sznurki etc.
* pistolet na klej i klej lub inny przezroczysty a szybkoschnący
* wybielacz ACE

* mnóstwo spokoju i cierpliwości ;)
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek

Zaczynamy od zrobienia sobie na wydmuszce rysunku (dotyczy to również pisanki z wydmuszki przepiórczej) ;)
Następnie zabieramy się za wiercenie - ja zaczynam od nawiercenia sobie frezikiem z małą kulką na szczycie dziurki w każdym miejscu gdzie ma być otwór a następnie rozwiercam je używając podłużnego, szpiczastego frezu.
Obrazek
Frez z kulką
Obrazek
Frez ze szpiczastym czubkiem

Przyszedł moment na wycięcie największych otworów - do tej czynności nie używam frezu ponieważ wymaga on używania pewnej siły, która z kolei przy wycinaniu dużych powierzchni w ten sposób spowodować mogłaby trzaśnięcie nam skorupki w najmniej odpowiednim momencie a najpewniej pod koniec pracy ;)
Dlatego do wycinania dużych powierzchni jaja najlepsza jest diamentowa tarczka, która nie wymaga użycia prawie żadnej siły.
Obrazek

Kiedy mamy wszystkie otwory wycięte i nic nam w trakcie nie trzasnęło pora na trawienie skorupki w ACE.

Trawienie to nie ma bynajmniej na celu wybielenia skorupki jak mogłaby sugerować nazwa środka jakim to robimy (ACE to wybielacz), ale usunięcie wewnętrznej błonki jaja,
która jak pewnie zauważycie po wierceniu niezbyt ładnie, strzępkami wystaje na zewnątrz.

Wiem, że niektórzy używają do tych celów skoncentrowanego ACE
- ja natomiast mam co do tego pewne obawy, dlatego używam wybielacza rozcieńczonego pół na pół
z wodą.
Trawienie wydmuszki trwa ok. 40 - 45 min - wydmuszka gęsia, 15-20 minut - kurza i ok. 10 minut przepiórcza.
W tym czasie trzeba roztwór od czasu do czasu przemieszać (delikatnie) a skorupki parę razy wyjąć, zmienić im pozycję, generalnie poruszać całością.

Po zanurzeniu skorupki w roztworze błona wewnątrz najpierw zrobi się mocno pomarańczowa
a następnie zniknie.
Po wytrawieniu należy skorupki dokładnie wypłukać pod bieżąca wodą i osuszyć.
Niestety! Może się zdarzyć i dotyczy to wydmuszek przepiórczych, że po trawieniu, podczas płukania skorupka pod naciskiem wody rozsypie się Wam w dłoni - dlatego warto przygotować ich sobie na wszelki wypadek kilka :D

Reliefy, malowanie, lakierowanie.

Od tego momentu zaczyna się szeroko rozumiane zdobienie Waszej pisanki...
Punkt ten jest o tyle ważny, że najprawdopodobniej jeśli Wasza wydmuszka "przeżyje" pierwszą warstwę farby i ze 2-3 warstwy lakieru, to nie powinno jej się już nic stać.
No chyba, że Wam spadnie... :D

Możecie ozdobić krawędzie skorupki koronką reliefów za pomocą zwykłego budowlanego akrylu nakładanego strzykawką lub specjalnie do tych celów przeznaczonej farby.
Możecie tworzyć nieco mniej wypukłe wzory (jak moje obwódki baziowych gałązek)
za pomocą zwykłej akrylowej farby nakładanej wykałaczką - tu ogranicza Was tylko Wasza fantazja.

Po nałożeniu reliefów tapując pędzlem gąbkowym maluję pierwszą warstwę farby
(jeśli są prześwity - potrzeba ich więcej) a po wyschnięciu kilka do kilkunastu warstw lakieru
(lakier najlepiej nakładać prawie suchym pędzlem - nie ma wtedy zacieków i śladów pędzla).

Polakierowaną pisankę możecie ozdobić techniką decoupage (jeśli jest na niej miejsce), przykleić ozdobne koraliki, kryształki, cokolwiek Wam przyjdzie do głowy :)
Montaż wewnętrznej pisanki nie jest najłatwiejszym zadaniem na świecie ale nie jest też jakoś przesadnie skomplikowany. Ja swoją zamontowałam przeciągając przez nią srebrny sznurek
i zablokowałam ją z obu stron czarnymi perełkami, które z kolei zablokowałam koralikami zaciskowymi.
W podobny sposób dodając jeszcze ozdobne przekładki biżuteryjne (wkleiłam je klejem na gorąco) wykończyłam górę i dół dużej wydmuszki.

Ot i wsio!
Pisanka gotowa :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Paulka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 12.04.2014 18:17

jajka_n.jpg

czyli mam rozumieć, że dwukolor jak na tych pisankach to konsekwencja zwykłego pomalowania czy trzeba coś jeszcze ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone