anakin napisał(a):No to my se...pogadali.

Grunt to kurtularna rozmowa dwojga ludzi na poziomie
... bo przecież ma być miło
No dobra!
Z pisankami koniec ale pochwalilibyście się może co tam u Was z okazji wiosennych świąt się jada?
W okolicy z której pochodzę były jakieś serniki, były jakieś inne ciasta choć np. mazurków nie pamiętam...
Podstawą natomiast był podawany w niedzielne przedpołudnie (w ramach drugiego śniadania raczej niż wczesnego obiadu) czysty barszcz na wywarze z warzyw, wędzonce i swojskiej, pachnącej wędzeniem kiełbasie, z wkrojonym weń w kostkę chlebem i jajem na twardo, doprawiony świeżo startym chrzanem. Oczywiście część tych smakowitych ingrediencji pochodziła wówczas z koszyka ze święconką, ale...
- żaden tam zabielany (taki bywał u mojej babci na zwykłe śniadanie)
- żaden tam żur na białej kiełbasie
... tylko taki jak napisałam - czysty, aromatyczny, kwaśny

Takie jest moje o nim wspomnienie i taki staram się co roku przygotować


- ok. litr
wcześniej przygotowanego zakwasu lub butelka gotowego ze sklepu
- 2 lub 3 ząbki czosnku
- po kawałku marchwi, pietruszki i selera
- kawałek surowego wędzonego boczku
- kawałek wędzonej szynki
- pętko swojskiej, wędzonej kiełbasy
- kilka ugotowanych na twardo jaj
- kilka kromek przyzwoitego chleba
- duuużo świeżo startego chrzanu
- sól i pieprz do smaku

Szynkę i boczek zalać zimną wodą, dorzucić obrane warzywa oraz czosnek i baaardzo powoli zagotować.
Gotować ok. godzinki do dwu, aż mięso zmięknie a kiedy ta chwila nastąpi dorzucić do garnka kiełbasę
i gotować jeszcze ok. 10 minut.
Gotową mięsną wkładkę wyjąć z gara i odłożyć by przestygła a na jej miejsce wlać do niego zakwas
(sam płyn - bez mąki).
Doprowadzić do wrzenia, po czym doprawić solą i pieprzem według własnych upodobań.

W głębokim talerzu układać kolejno:
- garść pokrojonego w kostkę chleba
- kilka plasterków kiełbasy
- po kilka kawałków pokrojonych w kostkę boczku i szynki
- jajo pokrojone na ćwiartki
- i sporo startego na drobnej tarce chrzanu
Całość zalać gorącym barszczem i już można zacząć świętować


