Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 25.04.2014 18:51

anakin napisał(a):Znowu jaja? 8O
Dobrze chociaż, że się kawałek psiny przyplątał. :? :wink:
Ja wprawdzie słyszałam, że w Twojej okolicy wyjątkowo oszczędni ludzie mieszkają, ale żeby aż tak? Psina? 8O



Dziś wedżetariańsko bardziej - chyba, że się jaka motyla larwa między liściami trafi :P

Duszona młoda kapusta
Obrazek
1 młoda kapusta
2 łyżki mąki
1 średnia cebula
200 ml kwaśnej śmietany 18%
100 ml śmietanki 18%
pęczek koperku
łyżka masła
3 łyżki oleju
sól, pieprz

Obrazek

Kapustę drobno posiekać, zalać małą ilością wrzątku i gotować do miękkości.
Z łyżki mąki mąki, tłuszczu i cebuli zrobić jasną zasmażkę - cebula ma się w niej jedynie delikatnie zezłocić. Z kapusty odlać nadmiar wody, dodać zasmażkę, podprawić śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką.
Obrazek
Na koniec dodać posiekany koper, posolić, popieprzyć i jeść.
Obrazek

Obrazek
Nefer
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5863
Dołączył(a): 06.08.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nefer » 25.04.2014 19:06

Pięknie wygląda ta kapustka, chyba zgłodniałem :wink: .
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.04.2014 19:31

Czuję ten smak młodej kapustki i świeżego pachnącego koperku :P he, he u mnie jutro też będzie, takiego smaka mi narobiłaś że... :P
razpol
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3843
Dołączył(a): 24.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 26.04.2014 16:24

Zaraz wyruszam do sklepu. ;) Pytanie czy znajdę młodą kapustę..
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.04.2014 17:06

razpol napisał(a):Zaraz wyruszam do sklepu. ;) Pytanie czy znajdę młodą kapustę..

Kapustka została zakupiona, ale mnie taaaaki leń i spanie dopadło, gotowanie zostało odłożone do jutra :wink:
Paulka
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 497
Dołączył(a): 16.07.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 28.04.2014 22:47

Podelektowaliście się kapuchą to teraz zdradźcie ... dodajecie może do pasztetu whisky ?
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 28.04.2014 22:54

Paulka napisał(a):Podelektowaliście się kapuchą to teraz zdradźcie ... dodajecie może do pasztetu whisky ?
Ja się szczerze przyznam - w życiu nie robiłam pasztetu :oczko_usmiech:
Paulka
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 497
Dołączył(a): 16.07.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 29.04.2014 17:36

Anai napisał(a):
Paulka napisał(a):Podelektowaliście się kapuchą to teraz zdradźcie ... dodajecie może do pasztetu whisky ?
Ja się szczerze przyznam - w życiu nie robiłam pasztetu :oczko_usmiech:


A ja nigdy z whisky :lol:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 29.04.2014 20:23

Paulka napisał(a):
Anai napisał(a):
Paulka napisał(a):Podelektowaliście się kapuchą to teraz zdradźcie ... dodajecie może do pasztetu whisky ?
Ja się szczerze przyznam - w życiu nie robiłam pasztetu :oczko_usmiech:


A ja nigdy z whisky :lol:
Coś mi się kojarzy, że koniak się daje ale czy łyskacz może być - nie wiem...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.04.2014 21:13

Anai napisał(a):
Paulka napisał(a):
Anai napisał(a):
Paulka napisał(a):Podelektowaliście się kapuchą to teraz zdradźcie ... dodajecie może do pasztetu whisky ?
Ja się szczerze przyznam - w życiu nie robiłam pasztetu :oczko_usmiech:


A ja nigdy z whisky :lol:
Coś mi się kojarzy, że koniak się daje ale czy łyskacz może być - nie wiem...

Ja tam zawsze wlewam J.D :mrgreen: niekoniecznie do potraw :oczko_usmiech:
Paulka
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 497
Dołączył(a): 16.07.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 29.04.2014 22:21

Anai napisał(a):Coś mi się kojarzy, że koniak się daje ale czy łyskacz może być - nie wiem...


Zaczęłam szukać przepisu w necie ... no i niby jest, ale to raczej jakaś pasztecianka a nie pasztet :lol:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 05.05.2014 13:10

Komu serniczka? :)
Obrazek

Nie piekę serników!
Na każde Boże Narodzenie robię sernik gotowany, dość często robię rozmaite wersje sernika na zimno, ostatnio hitem okazała się masa do tortu z dodatkiem serka mascarpone...
A pieczonych nie robię!
Bo nie! Bo mi nie wychodzą! Bo nie umiem...

Choć może powinnam napisać:
- nie piekłam serników
- nie wychodziły mi
- nie umiałam

... do czasu :)


Sernik ostatniej szansy
... bo gdyby i tym razem nie wyszedł kolejnej próby już by nie było ;)

na spód:
200 g (4 paczki) herbatników petit coś tam
150 g Kasi maślanej


na sernik:
1 kg sera (np. President w wiaderku) w temp. pokojowej
125 ml gęstej śmietany (może być kwaśna, może być kremówka - bez znaczenia)
250 g cukru
5 jaj (L)
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią albo zwykły wanilinowy


na wierzch:
450 ml kwaśnej śmietany
1/4 szkl. cukru
łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier z prawdziwą wanilią lub skórka starta z 1 cytryny
lub skórka starta z jednej pomarańczy lub co tam Wam wpadnie do głowy dla podkreślenia smaku :)

Obrazek

Zaczynamy od nagrzania piekarnika do 175 st.
Kiedy piekarnik się grzeje kruszymy herbatniki (mają mieć strukturę tartej bułki) a następnie mieszamy je z rozpuszczoną i ostudzoną Kasią i przekładamy do wysmarowanej masłem tortownicy (24 -26 cm średnicy).
Wyrównujemy, lekko dociskamy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania sera.
Do miski, gara czy co tam mamy pod ręką wrzucamy ser, śmietanę oraz cukry i na niskich obrotach miksera mieszamy dodając po jednym (całym) jajku do uzyskania jednolitej, gładkiej masę - trwa to raczej krótko.

Wylewamy masę na pokruszone ciastka, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i przez 15 minut pieczemy w 175 st. a następnie skręcamy temperaturę do 120 st i pieczemy przez 90 minut - aż masa serowa się zetnie lub lekko się zezłoci.
W przypadku piekarnika z termoobiegiem trwa to nieco krócej.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika (nie wyłączając go) i odstawiamy na kratkę żeby ciut ostygło.

Śmietanę mieszamy z cukrem i np. skórką pomarańczy i rozsmarowujemy w miarę równo na serniku.
Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze ok. 15 minut.
Wyjmujemy, no i niestety... To przykre, ale trzeba dać mu wystygnąć, wstawić do lodówki i zapomnieć o nim na co najmniej 8 godzin.

Enjoy! :)

Obrazek

Obrazek
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 26.05.2014 06:33

Każdy z nas go jadł i niemal każdy potrafi sobie przyrządzić, ograniczę się więc jedynie do zdjęć...
Gdyby jednak trafił się jednak ktoś, kto nie potrafi, to szczegóły znajdzie tu --> klik :)


Wiosenny twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem :)


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 05.06.2014 14:35

Taki tu ruch, że ho, ho... :roll:

Kocham truskawki, a Wy? :mrgreen:
etonmess.JPG

Eton mess :)
Bea.ta
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 29091
Dołączył(a): 09.02.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 05.06.2014 14:47

a jeśli ja je (te truskawki) tak najbardziej to na żywca lubię, to czy ja (z tej okazji) profan jestem?? :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone