Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

walkie talkie na trasie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
radiol
Globtroter
walkie talkie na trasie

Nieprzeczytany postnapisał(a) radiol » 14.05.2007 21:02

mam pytanko ,czy korzystal ktoś na trasie z walkie talkie :wink: ,gdyż w tym roku atakujemy na dwa autka a komunikowac sie jakos trzeba 8)
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 14.05.2007 21:27

radiol napisał(a):mam pytanko ,czy korzystal ktoś na trasie z walkie talkie :wink: ,gdyż w tym roku atakujemy na dwa autka a komunikowac sie jakos trzeba 8)

Trzeba, trzeba, dlatego zamiast walkie talkie polecam CB. Wydatek większy, ale komfort użytkowania i możliwości są o wiele większe.
Polecam wątek: http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=14665&highlight=, lub grupę pl.rec.radio.cb w usenecie.

Pozdrawiam
Rafał
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 14.05.2007 21:28

radiol napisał(a):mam pytanko ,czy korzystal ktoś na trasie z walkie talkie :wink: ,gdyż w tym roku atakujemy na dwa autka a komunikowac sie jakos trzeba 8)

forum/viewtopic.php?t=6897&highlight=walkie+talki
forum/viewtopic.php?t=11577&highlight=walkie+talki
radiol
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) radiol » 14.05.2007 21:37

Dzieki 8) narka
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 14.05.2007 22:02

proste CB z anteną nowe to ok. 200 pln - patrz allegro
a fakt że wykorzystasz je nie tylko w trasie do Cro ale także później jeżdżąc po polsce ... wygoda wielka - i to nie tylko dlatego że wiesz gdzie stoją miśki z suszarką ale może głównie że wiesz o zagrożeniach na drodze, korkach, wypadkach i masz szanse objechać to zanim utkniesz w korku - polecam CB
a co do walkie talkie to tu chyba zasięg najbardziej boli bo jak sięstarcicie z oczu to i często z zasięgu więc słaba komunikacja, widziałek kilka razy konwoje osobówek (często to byli Węgrzy) którzy się kmomunikowałi za pomocą walkie talkie ale zawsze się w kupie trzymali... ale może nie mam racji - ale wydaje mi sie że te tansze tgo mają zasięg max 3 km a CB nawet z prostą antenką to jakieś 6-8 km złapiesz w lini prostej a to już na trasie wystarczy

pozdr
Olo
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.05.2007 08:12

Witam,taki urządzenia mają jedną wadę ,łączność jest na zasadzie"jak cię widzę to cię słyszę" :evil: no chyba że kupisz coś bardziej wypasionego a wtedy lepiej kupić CB.
Hejka
yarod77
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarod77 » 15.05.2007 08:16

Z praktycznego zastosowania walkie talkie podczas wyjazdu do Chorwacji w 2007 roku wychodzi mi jedna nauka - praktyczny zasięg do max 2 km. Często w sytuacji gdy znikneliśmy sobie z oczu znikała też łączność :D Jedyny plus - łącznośc podczas jazdy w konwoju i tyle, no i podobno niektóre modele mają obsługę czestotliwosci płoszącą te beste zwane komarami - przynajmniej tak mówił opis w instukcji moich szczekaczek ( nie sprawdziłem :wink: ).
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 15.05.2007 14:47

Zgadzam się z przedmówcami. Walkie-talkie jest OK pod warunkiem, że kupisz "wypasiony" sprzęt (koszt pow. 1000PLN), a wtedy dużo taniej wyjdzie CB. Tanie zestawy działają na niewielkie odległości - odradzam promocje z supermarketów. CB rzeczywiście przydaje się w samochodzie, więc będzie jak znalazł nie tylko na HR. Poczytaj więcej na forum CB Radio. Porządny zestaw z anteną, montażem i strojeniem powinien zamknąć się max w 500PLN. Dużo by można o tym pisać, ale już było. Patrz więc na odnośniki lub odwiedź forum o CB Radio.

73 :)
Bolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bolo » 15.05.2007 15:42

witam ja jeżdziłem do tej pory z walkie talkie takim dosc dobrym bo w danych technicznych miało zasięg do 13 km. Ale w rzeczywistosci nigdy nie rozmawailiśmy na odległosc większą niż 5 km. Nie było żadnych problemów ze słyszalnością. No i oczywiście droga lepiej się układała. Jeśli chodzi o CB to niestety w tej kwestii jestem totalnym laikiem. Poza wakacjami raczej bym nie używał a w-t są i często używamy ich na rajdach górskich więc są przydatne przez cały rok. Ale napewno ci którzy użwają CB mają rację więc opcje są różne. Pozdrav.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 15.05.2007 16:44

Mozna jeszcze kupic CB radio przenosne, a te maja wiekszy i pewniejszy zasieg.
.
Puszcza41
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puszcza41 » 15.05.2007 16:54

Ja również polecam CB radio. Jest to w zasadzie jedyny LEGALNY sposób na użytkowania radia o w miarę przyzwoitej mocy nadawania.
Wszelkie walkie-talkie kupowane w marketach (tzw. radia PMR) niezależnie od ceny, posiadają nadajnik o mocy 0,5 wata. Wynika to z przepisów które stanowią że w paśmie PMR (446MHz) można pracować z taką właśnie maksymalną mocą. Zasięg podawany przez producentów to niestety bajka...
Radio CB posiada zwykle nadajnik 4 watowy, co w połączeniu z anteną wyprowadzoną poza samochód zapewnia skuteczny zasięg w granicy 10km (rzeczywisty zasięg może być bardzo różny i uzależniony jest od wielu czynników - ukształtowanie terenu, zalesienie, wysokość na której znajduje się antena, pogoda itd...).
Radiotelefony na inne częstotliwości i o większej mocy nie mogą być użytkowane bez specjalnego zezwolenia, nie mówiąc o tym że koszt takiego urządzenia jest znacznie wyższy niż cena przeciętnego zestawu CB.
gosa12
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosa12 » 06.07.2008 00:49

Używanie walkie-talkie na wyjazdy wakacyjne jest bardziej praktyczne niż CB radio. Owszem ma mniejszy zasięg ale można je używać cały czas. Sprawdziło się to nam w wspólnych wyjazdach. Dwie rodziny miały cały czas kontakt między sobą: na trasie, pieszej wycieczce czy też pomiędzy naszymi apartamentami. W wielu sytuacjach zastępowało nam telefon. Używamy MaxCom WT-250. Koszt 160 zł. Dobry zasięg pomiędzy jadącymi samochodami do 3 km, w obszarze miejskim 1,5 km. W trakcie pieszych wycieczek w otwartym terenie, bez przeszkód powodujących zakłócenia dobry zasięg może przekraczać 5 km. Producent podaje, że max zasięg to około 10 km. To co jest jeszcze bardzo przydatne w tym modelu to funkcja dzwonka tak jak w tradycyjnym telefonie i funkcja VOX czyli automatyczna aktywacja głosem, może wtedy służyć jako elektroniczna niania.

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone