Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Wakacje w Chorwacji - plan podróży

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotrekjunior
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekjunior » 23.07.2010 12:04

Zmodyfikowałem trochę plan. Co sądzicie?

Obrazek
Ostatnio edytowano 23.07.2010 12:32 przez piotrekjunior, łącznie edytowano 1 raz
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 23.07.2010 12:32

15 wyjazd z Gdybni pociągiem a 16 już w Rovij -chyba nie ma u nas takich pociągów. To już chyba szybciej pociągiem do Warszawy i Krakowa, tam przesiadka do autobusu - wysiadka chyba w Puli - tu już musisz sprawdzić gdzie jadą autobusy od nas

Co z tym Rabem - jest już zafiksowany? Bo bliżej Krk jest bliżej, Pula-Rijeka jest autobus, Rijeka-Krk też jest autobus, potem można by z Rijeki popłynąć promem do Dalmacji, to tani i pewniejszy sposób podróży. Albo Rijeka -Hvar (pobyt), z Hvaru do Splitu lub Dubrovnika

Czy nie było w pobliżu gorszej miejscowości niż Vodice? (jedyny plus to że przystanek ichniejszego PKS na jardance więc blisko

Split i Trogir w jeden dzień:
forum/viewtopic.php?t=28780
piotrekjunior
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekjunior » 23.07.2010 12:43

Kir napisał(a):15 wyjazd z Gdybni pociągiem a 16 już w Rovij -chyba nie ma u nas takich pociągów

Pociag Gdynia-Zagrzeb jedzie 21h. W Zagrzebiu jestem o 13:00 wiec zdążę dojechać czymś do ROVINJ.

Kir napisał(a):Co z tym Rabem - jest już zafiksowany?

Nie. Tak jak napisałem jest to "wyjazd w ciemno". Może po zwiedzeniu ISTRII od razu wsiąść w prom w Rijece i płynąć na HVAR i tam zostać 4 noclegi (zamiast wyspy RAB), a potem Szybenik (zamiast SPLIT) mniej więcej tak jak w planie 2 posty wyżej.

Kir napisał(a):z Hvaru do Splitu lub Dubrovnika

Dubrovnik odpuszczamy gdyż jest za bardzo na południe :/ A przecież ja mam pociąg powrotny na samej północy więc słabo trochę.
Ostatnio edytowano 23.07.2010 14:22 przez piotrekjunior, łącznie edytowano 1 raz
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 23.07.2010 13:04

piotrekjunior napisał(a):Zapomniałem dodać jednej rzeczy. Ja i moja dziewczyna zabieramy oboje po 500 ojro na głowę. Wystarczy biorąc pod uwagę że trochę żarcia zabieramy z Polski (puszki głównie) i nie zamierzamy jakoś super szaleć :?: Damy radę :?:

Plan wycieczki ciekawy lecz tak jak pisali improwizuj :D

My w zeszlym roku jadac dieslem i bedac po za domem wydalismy nieca 3,5 kola PLN za rodzinke 2+1. Znajmo jadac z nami lpg wydali nieca 3,0 kola za 2+ nieco starsze i wymagajace 1. Jezdzimy na nienajtansze campy. Dacie rade :D
piotrekjunior
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekjunior » 23.07.2010 14:23

Naniosłem pewne zmiany:
Obrazek

Kształtuje się teraz lepiej? :)
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 23.07.2010 14:44

lepiej, lepiej. Nocleg Szibenik też dobry jako baza, gorzej w Szibeniku z plażami. Zaczyna to wyglądać realnie. Trogir i Split w jeden dzień, dajcie sobie poleżeć na plazy
piotrekjunior
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekjunior » 23.07.2010 14:47

Z tym Szybenikiem to tylko propozycja. Chyba że ktoś może polecić coś lepszego jako "baza wypadowa" (tańsze, ładniejsze, bardziej malownicze, z zajebis***i plażami :twisted: )
johnyaig
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) johnyaig » 23.07.2010 17:26

piotrekjunior napisał(a):Zmodyfikowałem trochę plan. Co sądzicie?

Obrazek

proponuje jechac do Berlina a stamtadm jest pociag do samej Rijeki..a potem z górki:)
johnyaig
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) johnyaig » 23.07.2010 17:28

johnyaig napisał(a):
piotrekjunior napisał(a):Zmodyfikowałem trochę plan. Co sądzicie?

Obrazek

proponuje jechac do Berlina a stamtadm jest pociag do samej Rijeki..a potem z górki:)

prosze bardzo:

http://reiseauskunft.bahn.de/bin/query. ... on.suchen=
piotrekjunior
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekjunior » 23.07.2010 17:33

Pozostanę przy mojej opcji przez Wiedeń :) Z tego co widzę to podróż z berlina do Rijeki trwa tyle samo co z Gdyni do Zagrzebia (a trzeba doliczyć jeszcze Gdynia - Berlin)
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 25.07.2010 19:50

Przemyśl nocleg zamiast Szibenika Primosten.
Po pierwsze autobusy przez Promosten jeżdżą a jardanka nie jest zbyt daleko od centrum. Primosten ma piękne plaze, klimat. Miejscowe biura pewnie organizują wycieczki do Krka, a nawet do Trogiru i Splitu. Wadą Primosten jest jego ograniczona pojemność. Raczej to ci się nie zdarzy bo jedziesz we wrześniu ale czasem w Primosten jest tyle ludzi że w knajpach brakuje jedzenia. Za to już kawałek za miastem są dzikie tereny, odludne zatoczki gdzie można się opalać na golasa itp

Szibenik jest jednak dużym miastem. Nocleg jak znajdziesz to będzie na przedmiściach, plaże też daleko od centrum. Tylko że można spędzić pod katedrą czy na starówce całą noc co też jest bezcenne.
piotrekjunior
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekjunior » 25.07.2010 21:46

Kir właśnie takich rad potrzebuje :!: Dzięki wielkie :) Opis podany przez Ciebie jest bardzo interesujący :!: Naprawdę ogromne dzięki :)
Fatamorgana
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 25.07.2010 22:46

piotrekjunior napisał(a):Wyjazd jest powiedzmy 15 września i trwa aż do 2 października z którego najpóźniej muszę wyjechać pociągiem do Polski. Podróż tam i z powrotem pociągami. Gdynia-Warszawa-Wiedeń-Zagrzeb-Wiedeń-Warszawa-Gdynia. Data wyjazdu może ulec zmianie żeby wydłużyć pobyt ale powrotu musi pozostać taka jaka jest.
A teraz pokrótce plan wyjazdu:

środa :arrow: 15 :arrow: wyjazd z Gdyni
czwartek :arrow: 16 :arrow: dojazd do PAZIN (tam planuje noclegi żeby było wszedzie blisko z dojazdami: Porec, Rovinj...)
piątek :arrow: 17 :arrow: wycieczka do POREC-miasto
....
niedziela :arrow: 26 :arrow: KRKA - wodospady !!!!!!!!!!!
poniedział :arrow: 27 :arrow: ZADAR
wtorek :arrow: 28 :arrow: SZYBENIK
środa :arrow: 29 :arrow: TROGIR
czwartek :arrow: 30 :arrow: SPLIT
piątek :arrow: 1 :arrow: dojazd do Zagrzebia na pociąg do domu - krótkie zwiedzanie Zagrzebia

Trochę dziwnie zaplanowana trasa.... najpierw w dół CRO do Krki, potem z powrotem do Zadaru, żeby za chwilę znowu w dół - do Śibenika, czyli w okolice Krki??? 8O :roll: :?:
Nie widzę nic o tym, czym będziecie podróżować na terenie CRO pomiędzy miastami.
Jeśli już wiecie, to czy macie jakieś pojęcie jak to tam będzie jeździć (rozkłady jazdy, dostępność tego transportu, godziny jego kursowania)?
Druga część jest trudna, bo czasu ubywa, a odległości są znaczne.
Sugerowałbym zgranie środka transportu i jego rozkładu jazdy
z tymi kolejnymi odległościami i planowanymi celami, bo koleje chorwackie na przykład nie będą zbyt szybkie ze względu na góry.
A autobusy poza największymi miastami nie latają co 5 minut....

Krótko mówiąc; realizm i nieco logistyki.
Pozdr.
Kir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kir » 25.07.2010 23:41

Fatamorgana napisał(a):...Trochę dziwnie zaplanowana trasa.... najpierw w dół CRO do Krki, potem z powrotem do Zadaru, żeby za chwilę znowu w dół - do Śibenika, czyli w okolice Krki??? 8O :roll: :?: ...
Nie widzę nic o tym, czym będziecie podróżować na terenie CRO pomiędzy miastami.

Krka, Zadar Split to są miejscowości które chcą zwiedzić danego dnia.
Wiem ze to troche wariackie, nawet jak ktos ma samochód to mu się tyle nie chce. Jadą we wrześniu więc bedzie luźniej i zimniej ale też dużo tego.

Co do transportu: rozkład jazdy z Primosten:
http://www.autobusni-kolodvor.com/stani ... =109&d=191

jak widać wzdłuż wybrzeża w dzień autobusy kursują co godzinę, więc sobie znajdą dojazd. Ceny też nie są jakieś straszne:

http://www.autobusni-kolodvor.com/cijen ... px?s=28&t=

rozkłady jazdy Split:
http://www.ak-split.hr/EN/vozni.red/Voz ... azaka.aspx

Szibenik:
http://www.autobusni-kolodvor.com/kolod ... ?k=7&d=191
piotrekjunior
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrekjunior » 09.08.2010 21:34

Zmiana planów :] Lece samolotem do SPLITU :D W wolnej chwili przysiądę i opracuje zupełnie nowy plan obejmujący tylko i wyłącznie DALMACJĘ ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Wakacje w Chorwacji - plan podróży - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone