Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Vodice - z Warszawy przez Katowice :)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Cropolak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropolak » 25.06.2013 13:32

Trasa przez czechy austrie i slowenie taka nie pewna ze wzgledu na wjazd do cro w sobote, ale coz.
Co do platnosci, to plac kartą w sklepach itp,banki mają najlepsze kursy.

W Austrii uważaj na podwójne skrzynki elektryczne przy autostradzie( takie jak u nas transformatory ) bo jedna z nich to radar, co do radarów, to raczej nie ma ich tak nasrane jak w PL ( nie pamietam - raz jechalem przez Austrie- wiecej nie pojade :)), Austriacy bardzo lubią kontrolować winiety.

Jeśli chcesz- tu jest wariant mojej trasy od jakiegoś czasu tak jeżdzę.
http://goo.gl/maps/1kwLT

Jeśli jedziecie 1 raz do CRO to nie wybierajcie skomplikowanych tras, ja jak jechałem, 1wszy raz , właśnie przez Slowacje/Austrie/SLO to wyszło tyle z tego, że wpadłem na płatną w SLO i przejechalem bez winiety, miałem farta, ale nie polecam.
Pozdr/
Ivy89
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivy89 » 25.06.2013 14:42

Cropolak napisał(a):Trasa przez czechy austrie i slowenie taka nie pewna ze wzgledu na wjazd do cro w sobote, ale coz.
Co do platnosci, to plac kartą w sklepach itp,banki mają najlepsze kursy.

Cześć Cropolak :) jedziemy w piątek po południu, mamy do dyspozycji tylko 5 dni wolnego, z weekendami daje to nam 9 dni na cały pobyt z dojazdem, dlatego cały czas rozważamy trasę przejazdu (co by się nie zgubić za bardzo:) )

jeśli chodzi o płatności, a konkretnie o płacenie kartą w CRO, czy bank (ja mam akurat bzwbk) nie będzie przeliczał w taki sposób, tzn.: złoty na euro, euro na kunę? Czy bezpośrednio na kuny chorwackie?

W Austrii uważaj na podwójne skrzynki elektryczne przy autostradzie( takie jak u nas transformatory ) bo jedna z nich to radar, co do radarów, to raczej nie ma ich tak nasrane jak w PL ( nie pamietam - raz jechalem przez Austrie- wiecej nie pojade :)), Austriacy bardzo lubią kontrolować winiety.

Jeśli chcesz- tu jest wariant mojej trasy od jakiegoś czasu tak jeżdzę.
http://goo.gl/maps/1kwLT

Dziękuję za kolejny wariant, właśnie rozważamy, z tym, że podróż przez Katowice a potem na Zwardoń, żeby bezpośrednio uderzyć na Czechy i ominąć Słowenię w ogóle nie wjeżdżając do niej.
Czy winiety na przejazd przez Słowację i Węgry też lepiej kupić za granicą na jakiejś stacji benzynowej czy lepiej wcześniej? Jeśli można bez problemu kupić na jakiejś stacji to tu na pewno zdecyduję się na płatność kartą żeby dodatkowo nie wymieniać waluty na forinty.

Jeśli jedziecie 1 raz do CRO to nie wybierajcie skomplikowanych tras, ja jak jechałem, 1wszy raz , właśnie przez Slowacje/Austrie/SLO to wyszło tyle z tego, że wpadłem na płatną w SLO i przejechalem bez winiety, miałem farta, ale nie polecam.
Pozdr/
Cropolak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropolak » 25.06.2013 15:01

Mój bank przelicza bezposrednio, najlepiej to poczytaj o Swoim lub zadzwon i dowiedz się .

Winietę na wegry mozesz kupic przez internet - potem na meila dostajesz potwierdzenie, drukujesz i jedziesz - tyle ze nie wiem czy juz zdazysz , ale jak nie to na stacjach benzynowych mozesz tez kupic, a co do slowacji to na pewno do ziliny cos znajdziesz jakąś stację z wineitami - ja kupuje na slowacje zawsze na przejsciu Czechy-Slowacja a w Zwardoniu nie wiem jak jest.
kroman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroman » 25.06.2013 19:49

Droga Ivy89

Pierwszy czy nie pierwszy raz, nie ma co panikować i kręcić filmów katastroficznych.
Polecam Ci drogę, W-wa-Chałupki-Mikulov-Wiedeń-objazd autostrady w Słowenii (nic skomplikowanego) i witaj Chorwacjo.
Jako pierwszak(8 lat temu) wybrałem właśnie tą opcję.
Z Warszawy DK8/DK1kierunek Podwarpie(śląskie), następnie zjazd na A1 Gorzyczki(granica państwa).
20km przed polską granicą(Świerklany) skończy się autostrada 8O Według znaków objazdu dla samochodów do 3,5t traficz na dalszy ciąg A1 i gnasz do granicy

Winiety kupujesz na pierwszej czeskiej stacji Shell(1km za granicą). kupujesz od razu na Czechy i Austrię.
Potem już z górki. Brno-Mikulov-Wiedeń-Graz. Z graz kierujesz się A9 i przed granicą A/SLO zjeżdżasz na Murfeld coby objechać płatną w Słoweni .( objaz omówiony i rozłożony na atomy w innym wątku, znajdziesz)
To że jedziecie z piątku na sobotę nic strasznego, początek sezonu.
Czas przejazdu, myślę żę dacie radę w 12-13 godzin bez szaleństwa.Godny podkreślenia jest fakt że S8 Mszczonów-Piotrków to niemal autostrada.Sam ostatnio w 2h50min przyjechałem z Real Okęcie-Świerklany. W Austri zalecam jazdę zgodnie z przepisami. W Chorwacji można sobie pozwolić na nieco więcej :)
Ostatnia, myślę cenna rzecz. Szczególnie przy powrocie, płacą w Chorwacji za autostradę(Zagreb-Lucko)
Zjedź na pas( only card, no cash) zaoszczędzisz kilkadziesiąt minut, w skrajnych wypadkach kilka godzin.

Głowa do góry, dacie radę w przyszłym roku sama będziesz udzielać wskazówek :D
Udanego urlopu
toxic0
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) toxic0 » 25.06.2013 21:28

Witamy,

my właśnie wczoraj wróciliśmy z Vodic. To nasz pierwszy wyjazd do cro. Granicę przekraczaliśmy w Cieszynie. Winietki na Czechy i Austrię kupione na ostatniej stacji przed granicą. Później jak wspomniał kolega KROMAN (Brno-Mikulov-Wiedeń-Graz). Z pomocą szanownych forumowiczów objazd autostrady w SLO okazał sie "małym miki", a do tego warto zobaczyć piękne miasteczko Mureck. W drodze do CRO nocowaliśmy koło Krapiny (10 ojro od sztuki - więc chyba niedrogo). Droga powrotna udała nam się na raz, bez noclegu, ale jest to męczące.
W Vodicach (a tak gwoli uściśnienia w Srimie) znaleźliśmy nocleg za 10 euraków od osoby, byliśmy w 2+ dziecko, mieliśmy 2 pokoje z klimą, 200 m od morza, super właściciele.
Polecamy Srimę, bo w Vodicach zaczyna się sezon i ludzi coraz więcej - zarówno w mieście (knajpeczkach) jak i na plaży. A ze Srimy do Vodic jest 10 min spacerkiem.
Gdybyś potrzebowała jeszcze jakiś podpowiedzi to pisz.

Pozdrawiamy,

A i M
cizar
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) cizar » 26.06.2013 21:39

toxic0 napisał(a):Witamy,

my właśnie wczoraj wróciliśmy z Vodic. To nasz pierwszy wyjazd do cro. Granicę przekraczaliśmy w Cieszynie. Winietki na Czechy i Austrię kupione na ostatniej stacji przed granicą. Później jak wspomniał kolega KROMAN (Brno-Mikulov-Wiedeń-Graz). Z pomocą szanownych forumowiczów objazd autostrady w SLO okazał sie "małym miki", a do tego warto zobaczyć piękne miasteczko Mureck. W drodze do CRO nocowaliśmy koło Krapiny (10 ojro od sztuki - więc chyba niedrogo). Droga powrotna udała nam się na raz, bez noclegu, ale jest to męczące.
W Vodicach (a tak gwoli uściśnienia w Srimie) znaleźliśmy nocleg za 10 euraków od osoby, byliśmy w 2+ dziecko, mieliśmy 2 pokoje z klimą, 200 m od morza, super właściciele.
Polecamy Srimę, bo w Vodicach zaczyna się sezon i ludzi coraz więcej - zarówno w mieście (knajpeczkach) jak i na plaży. A ze Srimy do Vodic jest 10 min spacerkiem.
Gdybyś potrzebowała jeszcze jakiś podpowiedzi to pisz.

Pozdrawiamy,

A i M

Cześć toxic0
podaj namiar na nocleg adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl , jechaliście w ciemno czy rezerwowałeś?
wybieram się w połowie lipca.
pozdrawiam
cezar
Ivy89
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivy89 » 08.07.2013 13:01

Cześć Wszystkim!

Wczoraj wróciłam do Warszawy po cudownym pobycie w Vodicach - pomimo, że krótko to jednak warto :)

z Warszawy jechaliśmy około 16 h (nie licząc krótkich przerw na jedzenie), wybraliśmy trasę:

Warszawa - Katowice - Zwardoń - Zylina - Bratysława -Győr - Nagykanizsa - Letenye - Zagreb - Vodice.

Trasa super, praktycznie same autostrady, tylko kawałek od Zwardonia do Zyliny i gdzieś na Węgrzech w okolicach Győru były wąskie i małe drogi, ale to była dobra odmiana, widoki itd :) winiety

Apartament znaleźliśmy w Vodicach u rodziny Begovic bardzo blisko centrum, 35 euro za dwie osoby, klima dodatkowo płatna, aczkolwiek nie było takiej potrzeby. Apartament sam w sobie bardzo ładny, duży fajny taras, kuchnia w pełni wyposażona. Mieszkaliśmy w 2 osoby, ale pytałam właścicielkę i taki apartament jest również przystosowany dla 4 osób. Ja mogę szczerze polecić to miejsce. :)

Pierwszego dnia jak przyjechaliśmy padało i wieczorem było chłodno, ale kolejne dni były trochę wietrzne ale także piękne i słoneczne.

Co do cen, to jednego dnia w pizzerii Benita wszystkie pizze jumbo były po 55 kun a kolejnego dnia wzrosły do 80-90. Tak samo spora rozbieżność jeśli chodzi o piwo - od 10 do 20 kun za Karlovacko ;p

za autostradę za krótszy odcinek płaciliśmy gotówką ok 40 kun (nie można było płacić kartą), za dłuższy od Zagrzebia do Vodic już kartą z tym, że bank przeliczył mi euro na 4.46 - trochę przesada, planowałam zmienić bank, teraz tylko się w tym upewniłam. ;)

ogólnie z wyjazdu jesteśmy bardzo zadowoleni, trasa i apartament super, ludzie bardzo mili, dużo Polaków, chociaż niektórzy odtwarzali wiernie serial polsatu "pamiętniki z wakacji" (w pizzerii gdzie jedliśmy tą pizzę jumbo weszła grupa Polaków, którzy pytali czy mogą zjeść tu "szprotę - fisza", gdy dowiedzieli się, że nie, pytali Panią kelnerkę gdzie mogą zjeść SZPROTĘ i czy mogą tam również zjeść pizzę - ha ha :D).

Dziękuję jeszcze raz za wszystkie wskazówki i dodawanie otuchy :)

pozdrawiam serdecznie!
Aga
trajano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) trajano » 09.07.2013 06:14

Rozumiem że jechaliście mniej więcej tak?
http://goo.gl/maps/hFlOr
Zmodyfikowałem Twoją trasę na moje potrzeby i chodzi mi o przejazd przez Węgry, bo rozumiem że jechałaś autostradą a nie osławioną drogą 86? :)
Ivy89
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ivy89 » 09.07.2013 09:16

Tak, coś takiego :) może i to nawet taki sam odcinek, tylko do Vodic.
Przez Słowację i Węgry jechaliśmy głównie autostradą.

Na Węgrzech tylko kawałek, mniej więcej chyba odcinek w okolicach Goyr - Szekesfehervar nie jechaliśmy autostradą tylko zwykłą drogą (powiedziałabym nawet, że trochę była podobna do polnej/wiejskiej drogi:D ale nr nie pamiętam, 86 kawałek na pewno ;) (po drodze mijaliśmy taką miejscowość "Mór").

Ogólnie trasa to podobna jak na mapie :)

tylko trzeba uważać na stacje beznynowe, tzn. są w dalekich odległościach od siebie, my wyjeżdżając z ostatniej stacji na Węgrzech (nie tankowaliśmy tam myśląc, że zatankujemy na Chorwacji na granicy) jechaliśmy dobre paredziesiąt kilometrów na rezerwie. Od samej granicy Chorwacji jechaliśmy około 50 km do stacji, a ile wcześniej przez Węgry - nie wiem, ale mieliśmy małego stresa, że nie uda nam się dojechać do stacji ;)

teraz już wiemy, że najlepiej jest mieć ze sobą mały kanister z benzyną, tak na wszelki wypadek :D
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Vodice - z Warszawy przez Katowice :) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone