lukasz22i napisał(a):Witam, nie chcę tworzyć nowego tematu z serii "ocena lokalizacj" dlatego odkopuje temat. Może ktoś znający Vodice podpowie coś na temat lokalizacji Marka Marulica 15..
Nie do końca podoba mi się pomysł wakacji w Vodicach (trochę wielkość miasta mnie przeraża) ale z drugiej strony dzieciaki by mnie zamęczyły gdybyśmy wylądowali na chorwackiej prowincji. Otrzymałem niegłupią ofertę pobytu więc myślę.
Ktoś podpowie czy lokalizacji jest ok, chodzi o dostępność do plaży, głośności od samochodów, odległości od centrum itp.?
Moim zdaniem to bardzo ciekawa lokalizacja.
Jest to mała, boczna i ślepa uliczka, vis a vis sporego centrum handlowego i dosyć oddalona od jadranki więc hałas samochodów raczej tam nie dociera. Powinien więc tam być spokój
Do jednej z głównych plaż, o "wdzięcznej" nazwie Hangar, oferujacą znaczna ilość atrakcji masz stamtąd około 500 metrów spacerkiem. Za nią zaś, bardziej na wschód i bliżej Srimy jest jeszcze dosyć ładna plaża Lovetowo.
Nieco dalej, jednak nie wiecej jak 600-700 metrów spacerkiem, ładną i szeroką drogą z szerokim chodnikiem masz do centrum Vodic, rozpoczynajacego się, tak mniej więcej za mariną i Konzumem, oferujacego mnóstwo atrakcji zarówno dla dzieci jak i dorosłych.
Po przejściu natomiast promenadą wżdłuż portu na zachód masz kolejne plaże: typową betonkę Heksagon oraz w ładnej zatoczcze Plava beach.
Idąc jeszcze dalej, w stosunkowo niedużej odległości, około 600 metrów na zachód, zaczyna się plaża Bristak, położoną przy porcie rybackim już w granicach Tribunj. W Tribunj polecam zaś fajną plażę Zamalin leżącą w zatoce za cyplem po zachodniej stronie miasteczka. A na wspomnianym cyplu atrakcją jest wzgórze z maleńkim kościółkiem na szczycie oraz ładne miejsca widokowe na Tribunj, Vodice oraz okoliczne wysepki i morze.
Tutaj masz linka do strony z chorwackimi plażami, w tym i w Vodicach, więc możesz się sam zorientować, gdyż dostępne są tam również zdjęcia panoramiczne:
zaloguj się na cro.pl, aby zobaczyć linkMi osobiście taka lokalizacja bardzo by pasowała.
Dodam też, że sam, od ładnych już paru lat corocznie wraz z rodzinką urlopuję w, położonym nieco bliżej centrum, apartamencie, przy ulicy Ivana Pelajićia, z oferty znanego na niniejszym forum, super gościa Daria Orlovica.