Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tym razy drogowcy zaskoczyli zimę?!!!

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.12.2010 13:08

realista2 napisał(a):... uważasz, że wszystko jest OK.

Pewnie, że nie jest.

Trzeba Tatry pod Bałtyk przyciągnąć, ogrzać morze do min. 25 stopni
i podnieść średnią, roczną temperaturę, tak do 18 - 20 stopni.

Wtedy dopiero będzie OK.

Na razie tak mam jakieś, góra dwa tygodnie w roku i jeszcze muszę dojechać :evil:

:wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.12.2010 13:14

realista2 napisał(a):Coś mi się wydaje, że uważasz, że wszystko jest OK.

Nie wszystko jest Ok, ale nie jest też tak czarno jak rysuje to janniko.

W zimie niektóre drogi mogą być białe.

Zimowy paraliż komunikacyjny to nie tylko nasza przypadłość.

Jak czytam o tym korku pod Warszawą , to wg mnie winny sytuacji jest kierowca Tira, wpadł do rowu bo nie zastosował ostrożności na drodze.

Po raz kolejny w dyskusji wychodzi na to, że każdy Polak na wszystkim się zna - na odśnieżaniu, na leczeniu, na piłce nożnej, na ...... itd. itp :wink: :wink:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 01.12.2010 13:20

W Toruniu bez wiekszych problemow. Najwiekszy problem jaki widzialem to matoly nie potrafiace jezdzic i dla pewnosci jadace na 2-gim biegu max 30km/h tak w razie czego. Przez takich pacanow wlasnie robia sie korki, stluczki itd ...
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.12.2010 13:26

piotrulex napisał(a):W Toruniu bez wiekszych problemow. Najwiekszy problem jaki widzialem to matoly nie potrafiace jezdzic i dla pewnosci jadace na 2-gim biegu max 30km/h tak w razie czego. Przez takich pacanow wlasnie robia sie korki, stluczki itd ...

Czyli lepiej jechać szybciej i stawać i ruszać i stawać i ruszać...(na takiej śliskiej nawierzchni) wtedy jest bezpiecznie...to się chyba nie płynność nazywa.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 01.12.2010 13:31

Jacek S napisał(a):
piotrulex napisał(a):W Toruniu bez wiekszych problemow. Najwiekszy problem jaki widzialem to matoly nie potrafiace jezdzic i dla pewnosci jadace na 2-gim biegu max 30km/h tak w razie czego. Przez takich pacanow wlasnie robia sie korki, stluczki itd ...

Czyli lepiej jechać szybciej i stawać i ruszać i stawać i ruszać...(na takiej śliskiej nawierzchni) wtedy jest bezpiecznie...to się chyba nie płynność nazywa.

Mozna z tym polemizowac ale jestem pewien, ze wiesz o czym pisze

Umiar zawsze i we wszystkim nalezy zachowac

Jadac dzis do biura musialem naprawde sie postarac aby w kilka zakretow wejsc z "bajerem" a jechalem moze z 60km/h. Kilka aut wyprzedzalem jadac za nimi chwilke kolo 35km/h
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.12.2010 13:35

Korki to robią się, przede wszystkim dlatego, że samochody nie jadą.
W takich warunkach jak teraz, to jest tak, że samochód jedzie zderzak w zderzak z następnym,
w związku z czym pierwszy naciska lekko hamulec, miga światłem stop,
drugi naciska mocniej, a trzeci wciska do oporu i się zatrzymuje, a za nim cała kawalkada samochodów.
Zanim się wszyscy zorientują, że można jechać, to mija ładnych kilka chwil,
pomnożonych przez ilość ruszających samochodów.
I tak co chwila ...

Wystarczyłoby zachować rozsądną odległość pomiędzy samochodami,
co pozwoliłoby na płynne poruszanie się, ale jest to niemożliwe,
bo w taką przerwę między samochodami zaraz by się wcisnął jakiś jełop z sąsiedniego pasa,
powodujący zatrzymanie całej kawalkady.
I zabawa od początku ... :D

I śnieg nie ma tu nic do gadania. Tak jest na co dzień.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.12.2010 13:38

I teraz zagadka - czy w tą dziurę między autami wepchnie się z sąsiedniego pasa:
a). matoł (30 km/h)
b). jełop (60 km/h)?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.12.2010 13:46

Jacek S napisał(a):I teraz zagadka - czy w tą dziurę między autami wepchnie się z sąsiedniego pasa:
a). matoł (30 km/h)
b). jełop (60 km/h)?

Prędkość implikuje tylko inne pytanie - jak dużo ludzi będzie miało problem :D
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 01.12.2010 14:09

Zima nie jest żadnym usprawiedliwieniem w naszym klimacie. Przykład pierwszy z brzegu z dnia dzisiejszego. Grodzisk Maz wszystkie główne ulice czarne, zero problemów ruch odbywa się płynnie i bez zakłóceń i Pruszków 20 km dalej ulice zalodzone zalegający śnieg, tiry blokujące przejazd, totalny bałagan. Cały problem tkwi właśnie w tirach które nie są w stanie jechać jeśli na drodze leży śnieg pod którym tworzy się warstwa lodu. Nawet najmniejsze pochylenie jezdni i tir blokuje drogę. Specyfiką naszych dróg jest ogromna liczba tirów nieznana w takiej panie na ten przykład Chorwacji czy Skandynawii , ale skoro tak jest to drogi muszą być czarne bo transport padnie i straty pójdą w miliardy co każdy wcześniej czy później odczuje we własnej kieszeni. Przy okazji. Każdy kto po drodze do Chorwacji przejeżdża przez Austrię musiał zauważyć znak zakazujący wyprzedzania ciężarówkom podczas opadów śniegu. Proste i skuteczne, ale jakoś żaden urzędnik nie wpadł na ten pomysł. U nas jest tak, że unieruchomiona ciężarówka jest wyprzedzana przez następną która siłą rzeczy również staje i mamy zablokowane na amen wszystkie pasy. Co do 24 godzinnego korka pod Wawą to oczywiście tir zablokował drogę. Tylko dlaczego ściągnęli sprzęt i zaczęli coś robić dopiero po kilkunastu godzinach. Liczyli , że samo się zrobi. Narażono życie i zdrowie ludzi uwięzionych na mrozie poprzez zaniechanie. Ewidentnie sprawa dla prokuratora. Jeszcze jedno Janusz. Żeby ocenić pracę drogowców nie trzeba kończyć szkół wystarczy trochę pobyć na drogach co mnie się właśnie przytrafiło. Co się tyczy dobrej informacji to gdyby takowa była, gdyby sławetny Błęktny 24 pokazał z lotu ptaka jak wyglądały w poniedziałek warszawskie ulice to ja i wielu innych zrezygnowałoby z jazdy samochodem do centrum.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.12.2010 14:18

realista2 napisał(a):Zima nie jest żadnym usprawiedliwieniem w naszym klimacie...

Zgoda. Skoro jest zima to musi być zimno...praw fizyki Pan nie zmienisz.

realista2 napisał(a):Każdy kto po drodze do Chorwacji przejeżdża przez Austrię musiał zauważyć znak zakazujący wyprzedzania ciężarówkom podczas opadów śniegu. Proste i skuteczne, ale jakoś żaden urzędnik nie wpadł na ten pomysł. U nas jest tak, że unieruchomiona ciężarówka jest wyprzedzana przez następną która siłą rzeczy również staje i mamy zablokowane na amen wszystkie pasy.

Ten manewr nazywa się omijaniem a nie wyprzedzaniem.
Na "mojej" obwodnicy jest całkowity zakaz wyprzedzania przez TIR-y.
Można? Można.

realista2 napisał(a):Żeby ocenić pracę drogowców nie trzeba kończyć szkół wystarczy trochę pobyć na drogach co mnie się właśnie przytrafiło. Co się tyczy dobrej informacji to gdyby takowa była, gdyby sławetny Błęktny 24 pokazał z lotu ptaka jak wyglądały w poniedziałek warszawskie ulice to ja i wielu innych zrezygnowałoby z jazdy samochodem do centrum.

Dzień wcześniej (dwa), meteorolodzy trąbili, że idzie zima, obfite opady etc. ale kto by ich tam słuchał...
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.12.2010 14:25

realista2 napisał(a):Narażono życie i zdrowie ludzi uwięzionych na mrozie poprzez zaniechanie. Ewidentnie sprawa dla prokuratora.

Zgłoś :!:

realista2 napisał(a):Jeszcze jedno Janusz. Żeby ocenić pracę drogowców nie trzeba kończyć szkół wystarczy trochę pobyć na drogach co mnie się właśnie przytrafiło.

Oceniać pracę może każdy, ale nie każdy wie jakie są procedury.
Tam gdzie jest źle odśnieżone, zawodzą konkretni ludzie, którzy się tego zadania podjęli.

realista2 napisał(a):Co się tyczy dobrej informacji to gdyby takowa była, gdyby sławetny Błęktny 24 pokazał z lotu ptaka jak wyglądały w poniedziałek warszawskie ulice to ja i wielu innych zrezygnowałoby z jazdy samochodem do centrum.

Sławetny Błękitny 24 też do prokuratora ?

PS Coś mi się zdaje,ze nie lubisz tego programu :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 01.12.2010 14:40

Janusz Bajcer napisał(a):... Jeśli wiesz, to proszę podaj kwotę tej kasy, sam jestem ciekaw jak jest ogromna :?:

Towarzyszu Januszu, prosiłem nie uprawiać mi tutaj demagogiki i chywtów lewackich!!!
Janusz Bajcer napisał(a): ... Janniko, dla Twojej informacji Powiatowe Zarządy Dróg nie są firmami, są jednostkami samorządów powiatowych.

Tym bardziej pogonić w p.. du i sprywatyzować. I zobacz, Januszku, ty byś więcej zarabiał i ludzie mieli pożytek i tacy jak ja nie suszyliby wam głowy..
No.. jedyny minus byłby taki, że nie tak łatwo byłoby usadzić rodzinkę na cieplutkich państwowych posadkach.

realista2 napisał(a):... reakcja mediów ... przypomina mi propagandę sukcesu dawno minionej epoki....

Realista2!!!
Dzięki!
To to jest właśnie to, co mnie najbardziej wkurza w obecnych czasach... Takie deżafu... że tak powiem... jakbym wziął i cofnął o 35 lat.. !
Gospodarka galopuje, zielone wyspy na horyzoncie (rrrr.. oczywiście niezbyt dobrze wymawiane.. ), żyje się lepiej, cuda, wianki, słoneczko i generalnie totalna na przód... No, tylko te "wrogie elementy" burzą całą koncepcję i szybszy sukces i totalny dobrobyt!

Totalny odjazd!
:twisted: :sm:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.12.2010 14:45

A ich czasem nie jest dwóch ... dwoje?
Błękitny i Błękitna? Może się pokłócili, kto leci do takiego fajnego tematu
i, w końcu, nikt nie poleciał.

A mogli monetę rzucić ...

Poza tym ...

Obrazek :wink:
realista2
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) realista2 » 01.12.2010 14:47

No dobra jest super. Jak zima, mróz i śnieg to drogi muszą być nieprzejezdne przecież praw fizyki nie zmienisz. Zresztą meteorolodzy trąbili, że idzie zima, obfite opady etc. Więc zamknijmy fabryki, biura, szkoły przecież przez te kilka miesięcy jakoś przeżyjemy na kredyt w końcu dług publiczny przyrasta tylko o 100 mld rocznie. No bo kto by tam wydał te parę naprawdę groszy w porównaniu do strat żeby zapewnić przejezdność dróg i normalne funkcjonowanie gospodarki, a to że firmy spedycyjne ogłaszają, że zrealizują 30% zleceń no cóż w końcu mamy zimę no nie? Janusz większość mediów to już jedynie tabloidy. Zaprzeczysz?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.12.2010 14:56

janniko napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):... Jeśli wiesz, to proszę podaj kwotę tej kasy, sam jestem ciekaw jak jest ogromna :?:

Towarzyszu Januszu, prosiłem nie uprawiać mi tutaj demagogiki i chywtów lewackich!!!
Janusz Bajcer napisał(a): ... Janniko, dla Twojej informacji Powiatowe Zarządy Dróg nie są firmami, są jednostkami samorządów powiatowych.

Tym bardziej pogonić w p.. du i sprywatyzować. I zobacz, Januszku, ty byś więcej zarabiał i ludzie mieli pożytek i tacy jak ja nie suszyliby wam głowy..
No.. jedyny minus byłby taki, że nie tak łatwo byłoby usadzić rodzinkę na cieplutkich państwowych posadkach.

Towarzyszu janniko, to Ty uprawiasz demagogię, rzucasz kwotami o których wiesz tylko tyle ze są ogromne.

Ok, sprywatyzujmy drogi , tylko kto je ma kupić :?:
Jak kupi np. Kulczyk to pierwszy będziesz protestował.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Tym razy drogowcy zaskoczyli zimę?!!! - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone