Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tym razy drogowcy zaskoczyli zimę?!!!

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.11.2010 22:46

anakin napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):
Ja też jestem urzędnikiem (pracującym w PZD)

Czy to może Powiatowy Zarząd Dróg?
Jeżeli można wiedzieć oczywiście.....

W podanym linku poznałeś mojego Dyrektora :wink:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 30.11.2010 22:50

Sobota.
9.00 rano.
Temperatura minus 2-3 stopnie.
Na suchy do tej pory asfalt zaczyna padać drobna mżawka i...........zaczyna się!
Telefon za telefonem! Wszystko co dzwoni wk.......na maksa! Spoko-rozumiem.Sam bym pewnie był...
Trzeba zadzwonić do osób odpowiedzialnych za poszczególne odcinki dróg.Próbujemy.Zarząd Dróg Wojewódzkich- spoko-już wyjechali.Drogi gminne- podobnie.Trochę to trwa bo nie mogą być przecież wszędzie.A kierowcy dalej dzwonią- tu stoimy, tam nie wyjedziemy, ślisko itp..itd...
Pora zadzwonić do zarządu Dróg Powiatowych w mieście M..
Próbujemy.Telefon stacjonarny,podobno całodobowy!!! Pięć prób zakończonych fiaskiem....nikt nie podnosi słuchawki!
No,ale mamy jeszcze nr telefonu do PANA DYREKTORA ZDP!
Dzwonimy więc do Jego Ekscelencji,ale.........telefon wyłączony!!! Wszak mamy.........weekend,nie????
Pan Dyrektor- osoba ważna,której nie należy zakłócać odpoczynku,nie???
Oczywiście wszystko to trwa trochę czasu z efektem oczywiście żadnym.A w międzyczasie kolejne telefony z pretensjami od wściekłych kierowców!
Oczywiście kierowcy po jakimś czasie poradzili sobie sami.
Może zrozumieli,że w Powiecie pracują dopiero od poniedziałku....

A tak na marginesie to nie jednorazowe efekty "współpracy" z ZDP.
Tak jest dokładnie co roku!!!!
Więc trochę racji z tymi urzędnikami janniko ma.

ps.
dla wyjaśnienia- to nie Dyrektor Janusza. :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.11.2010 22:59

Interseal napisał(a):Jako pracownik firmy odśnieżającej (choć nie bezpośrednio z "akcją zima" związany - czyli nie kierowca pługo-piaskarki) - proponuję mały przerywnik muzyczny :wink:

Loreena Mckennitt - Snow

Ja również na przekór klęski żywiołowej ogłoszonej przez janniko :wink: zaproponuje przerywnik muzyczny - Zima :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.11.2010 23:35

lubelski napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Skoro sprawa odśnieżania jest wg Ciebie głupia, to może masz jakieś proste rozwiązania w tej sprawie.

..pogonić do roboty siedzących z małymi wyrokami...grzejącymi dupę za moje i Wasze pieniądze, ze stawka żywieniową wyższą niż w niejednym szpitalu...tylko pewnie łopat by zabrakło....

Rozwiązanie tak proste, że nie do zrealizowania :wink:
a na powiatowych drogach tym bardziej, jakoś nie widzę odśnieżania naszych dróg łopatami.

Rozwiązania Dyrektorowi nie podsunę bo mnie wyśmieje, lub co gorsze zwolni z pracy za "takie" pomysły. :!: :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.12.2010 06:49

Janusz Bajcer napisał(a):
lubelski napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Skoro sprawa odśnieżania jest wg Ciebie głupia, to może masz jakieś proste rozwiązania w tej sprawie.

..pogonić do roboty siedzących z małymi wyrokami...grzejącymi dupę za moje i Wasze pieniądze, ze stawka żywieniową wyższą niż w niejednym szpitalu...tylko pewnie łopat by zabrakło....

Rozwiązanie tak proste, że nie do zrealizowania :wink:
a na powiatowych drogach tym bardziej, jakoś nie widzę odśnieżania naszych dróg łopatami.

Rozwiązania Dyrektorowi nie podsunę bo mnie wyśmieje, lub co gorsze zwolni z pracy za "takie" pomysły. :!: :wink:

Rozwiązanie z wykorzystaniem więźniów jest z powodzeniem stosowane w całym kraju.
Wczoraj pokazywali takich na ulicach Białegostoku, natomiast, z autopsji, wiem, że istnieje sporo Gospodarstw Pomocniczych przy Aresztach Śledczych, służących właśnie takimi usługami.
Dla jasności - nie są to usługi bezpłatne, ale, z pewnością, tańsze niż wykorzystanie normalnych usługodawców.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.12.2010 07:43

Weldonie - w miastach do zastosowania, ale nie na drogach powiatowych, wojewódzkich, krajowych.

Tak z ciekawości zapytam, znasz jakieś Gospodarstwo Pomocnicze przy Zakładzie Karnym świadczące usługi odśnieżania dysponujące profesjonalnym sprzętem do tego celu :?:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.12.2010 08:04

weldon napisał(a):Rozwiązanie z wykorzystaniem więźniów jest z powodzeniem stosowane w całym kraju.
,,, z autopsji, wiem, że istnieje sporo Gospodarstw Pomocniczych przy Aresztach Śledczych, służących właśnie takimi usługami.
Dla jasności - nie są to usługi bezpłatne, ale, z pewnością, tańsze niż wykorzystanie normalnych usługodawców.

W Nowym Sączu wykorzystano Gospodarstwo Pomocnicze, ale do innego celu niż odśnieżanie
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.12.2010 08:28

lubelski napisał(a):..pogonić do roboty siedzących z małymi wyrokami...grzejącymi dupę za moje i Wasze pieniądze, ze stawka żywieniową wyższą niż w niejednym szpitalu...tylko pewnie łopat by zabrakło....

I tu Andrzeju masz pełne moje poparcie. Tyle że to nie powinno być rozwiązanie incydentalne a systemowe, bo pracodawca bądź jak kto woli nadzorca robót musi się do tego zadania przygotować.

Pozostaje kwestia sumienności tych ludzi bądź zastosowania bardzo restrykcyjnych sankcji za uchylanie się od pracy.
U nas jest możliwość odpracowania drobnych wyroków - są to tzw. prace użyteczne społecznie. Jak to w Polsce ze wszystkim potrafi być problem, bo np. do pracy nie można przymusić.

Przychodzi delikwent który ma np do odpracowania 480h w stosunku rocznym co daje tydzień na miesiąc po 8h. Świetnie. My jako pracodawca mamy obowiązek:

- przeprowadzić szkolenia bhp itp (koszt),
- zabezpieczyć odzież roboczą (kolejny koszt),
- przeprowadzić badania lekarskie jeśli delikwent nie posiada aktualnych (i znów koszt).

Po tej całej procedurze, bo dokonaniu wszelkich formalności skazany przychodzi na 1 szychtę a na 2 się już nie pojawia bo:

- zapłacił wymaganą grzywnę,
- stwierdził że woli odsiedzieć bo praca jest za ciężka.

My jesteśmy w plecy jakieś 500zł.

Gdyby przepis jasno określał, że jeśli skazany nie podda się karze nałożonej przez sąd (na co skazany zawsze wyraża zgodę) to wyrok zostanie wymnożony x 10 to sprawa prawdopodobnie rozwiązałaby się sama.

Lepszym rozwiązaniem jest zatrudnianie osób korzystających z zasiłków z urzędów pracy i ośrodków pomocy społecznej. Ludzi tych można lepiej zdyscyplinować bo w najprostszy możliwy sposób - pieniędzmi. Z 8 których miałem zatrudnionych wyłamał się 1 po pół roku pracy.

Ale się rozpisałem :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.12.2010 08:53

Janusz Bajcer napisał(a):Weldonie - w miastach do zastosowania, ale nie na drogach powiatowych, wojewódzkich, krajowych.

No, nie przeginaj :D

Z drugiej strony, jest to kwestia zwykłej ustawy.
Można by wszystkich, co alimentów nie płaca zagonić :lol:

Janusz Bajcer napisał(a):Tak z ciekawości zapytam, znasz jakieś Gospodarstwo Pomocnicze przy Zakładzie Karnym świadczące usługi odśnieżania dysponujące profesjonalnym sprzętem do tego celu :?:

Wychowałem się w pobliżu jednostki wojskowej wojsk rakietowych:
ziemia-łopata-powietrze.
Cóż więcej trzeba do odśnieżenia, jak młody, zdrowy, wypoczęty byk zaopatrzony w łopatę?
:wink:

A, swoją drogą, to są dość specjalistyczne jednostki, zajmujące się zarówno produkcją żywności,
prowadzeniem restauracji, stołówek, barów, pracami remontowo-budowlanymi, a nawet,
pewnie was zaskoczę, czymś takim jak restytucja książek, dokumentów, archiwaliów,
więc, pewnie, z obsługą pługa by sobie poradzili :D

Natomiast, ponieważ na razie to sprawdza się przysłowie: Mądry Polak po szkodzie
lepiej by się było już zastanowić, co z tym barachłem, które spadło z nieba zrobić, po pierwsze
jak go będzie więcej, po drugie, jak zacznie się rozpuszczać. :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.12.2010 09:13

weldon napisał(a):Wychowałem się w pobliżu jednostki wojskowej wojsk rakietowych:
ziemia-łopata-powietrze.
Cóż więcej trzeba do odśnieżenia, jak młody, zdrowy, wypoczęty byk zaopatrzony w łopatę? :wink:

Ujmując rzecz humorystycznie :wink: do odśnieżania czasem wystarczy "wypoczęty byk zaopatrzony w łopatę". :D

Ale dyskutując na poważnie, do ośnieżania dróg na terenie powiatu nowosądeckiego "byki z łopatami" nie stają do przetargu.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.12.2010 09:24

Janusz Bajcer napisał(a):Ujmując rzecz humorystycznie :wink: do odśnieżania czasem wystarczy "wypoczęty byk zaopatrzony w łopatę". :D

U mnie przed domem i na tarasie wystarcza stary, zmęczony satyr,
wykorzystywany do tego celu przez moją małżonkę, to młody,
wypoczęty byk, tym bardziej da sobie radę :mrgreen:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.12.2010 09:30

weldon napisał(a):U mnie przed domem i na tarasie wystarcza stary, zmęczony satyr,
wykorzystywany do tego celu przez moją małżonkę, to młody,
wypoczęty byk, tym bardziej da sobie radę :mrgreen:

Małżonka powinna dać zapytanie o cenę :wink:
kto odśnieży taniej - stary zmęczony satyr czy młody wypoczęty byk :D
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 01.12.2010 09:39

Generalnie dupa zbita...
:(

Jedyne pomysły to:
- czyn społeczne
- uruchomienie zasobów więziennych
- nieużywanie samochodów w okresie śniegowym
- spokój i równowaga duchowa

W tej sytuacji dodałbym jeszcze jeden punkt.
- rozwiązanie lub całkowita prywatyzacja takich "firm" jak ZIKiT, ZDP, ZDK i tym podobnych przeżytków z "złotej" epoki PRL!
Pierdzących w stołki dyrektorów, prezesików i kierowników zapędzić do uczciwej pracy (najlepiej co najmniej przez rok do łopat).
A ogromną pochłanianą przez nich kasę przeznaczyć na naprawę i budowę dróg.
Myślę, że w kilka lat cały kraj pokrylibyśmy autostradami i pięknymi jakościowymi drogami powiatowymi!

Hm... piękna acz nierealna wizja..

:( :sm: :sm:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.12.2010 09:44

janniko napisał(a):A ogromną pochłanianą przez nich kasę przeznaczyć na naprawę i budowę dróg.

Jeśli wiesz, to proszę podaj kwotę tej kasy, sam jestem ciekaw jak jest ogromna :?:

PS Janniko, dla Twojej informacji Powiatowe Zarządy Dróg nie są firmami, są jednostkami samorządów powiatowych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.12.2010 09:56

Rysio napisał(a):
I tu Andrzeju masz pełne moje poparcie. Tyle że to nie powinno być rozwiązanie incydentalne a systemowe, bo pracodawca bądź jak kto woli nadzorca robót musi się do tego zadania przygotować.

..no właśnie..wczoraj rozmawialiśmy o tym ze znajomym..wysłał 80 osób, dwa autobusy MPK..po 2 godz wrócili bo .....nie był MZD i M przyszykowany logistycznie na taką ilość osób... 8O 8O ...
bezrobotni..pobierający zasiłek...znowu to samo..przeszkolić, ubrać i dać w łapę łopatę.....ehhhhh szkoda gadać......
.ale ..w Wilkowie, zniszczonym kompletnie przez powódź największą pracę (rozmawiałem z księdzem z tamtejszej parafii-był pełen podziwu) wykonali..bezdomni z Dworca Centralnego, których przyjechało chyba 8..praca po 12-14 godzin dziennie... ludzi tak pracujących , z takim animuszem i zapałem mówił że dawno nie widział....to tak żeby nie było pesymistycznie na koniec.... :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Tym razy drogowcy zaskoczyli zimę?!!! - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone