Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tym razy drogowcy zaskoczyli zimę?!!!

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.12.2010 15:00

Janusz Bajcer napisał(a):Ok, sprywatyzujmy drogi , tylko kto je ma kupić :?:

Autostrady są płatne i zarządzane przez prywatne spółki ...

Jest propozycja wybudowania prywatnego mostu w Warszawie.
W zasadzie, można by rzec, drogi są przetarte ...

A nie, faktycznie, zaśnieżone ... :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.12.2010 16:53

weldon napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Ok, sprywatyzujmy drogi , tylko kto je ma kupić :?:

Autostrady są płatne i zarządzane przez prywatne spółki ...

To znany fakt, janniko chyba chyba proponuje sprywatyzowanie wszystkich dróg.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.12.2010 17:01

realista2 napisał(a):Janusz większość mediów to już jedynie tabloidy. Zaprzeczysz?

Zaprzeczę, że nie większość.

Zima w Europie - jak widać w bogatszych państwach też mają z nią problemy.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.12.2010 17:16

to pisałem wczoraj
zebik napisał(a):Tylko widzisz władzę w Polsce nie sprawuje urzędniki, ani policjant, ani samorządowiec ani, ani, ani. Władzę w Polsce stanowią przepisy ustawy, rozporządzenia, zarządzenia, instrukcje, wytyczne, dyrektywy ect. ect.

a to Ty dzisiaj - czyżby zmiana spojrzenia na świat - no brawo. :D
Janusz Bajcer napisał(a):Oceniać pracę może każdy, ale nie każdy wie jakie są procedury

Czyli dochodzimy do "ściany - przepisu" i dalej z powrotem polemika trwa. :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.12.2010 17:34

zebik napisał(a):Czyli dochodzimy do "ściany - przepisu" i dalej z powrotem polemika trwa. :D

A jak to jest z powodziami?

Palcem nie będę pokazywał, skąd do mnie wielka woda podeszła ;), więźniowie wały umacniali,
zamykali drogi, powodując ogromne korki, zanim ludzie się nie przyzwyczaili ...

O, właśnie, a czy cały problem nie polega na tym, że za jakiś czas
wszyscy się przyzwyczają do zimy i będzie lepiej?
Co tu oceniać prace służb i ogólnie mówić o zimie, jak tu raptem raz spadł śnieg
i trochę mrozu chwyciło?

Byłem dziś u swojego wulkanizatora.
Niedawno siedzieli, nic nie robili, miałem sobie koła u nich sprawdzić,
ot tak, bo wypada, tylko czasu nie było.

A dziś? Dziki tłum próbujący natychmiast, od reki wymienić opony.
Myślicie, że mieli zimówki, tylko ich taka ochota naszła na nowe? :D
W Niemczech już wprowadzili przepisy o obowiązkowej wymianie,
to może i u nas tak zrobić?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.12.2010 18:07

weldon napisał(a):Palcem nie będę pokazywał, skąd do mnie wielka woda podeszła ;), więźniowie wały umacniali,
zamykali drogi, powodując ogromne korki, zanim ludzie się nie przyzwyczaili ...

Dobrze, że w ogóle pomagali mogli siąść i nic nie robić i tak by nikt im nic nie zrobił takie mamy pseudoprawo w Polce.

weldon napisał(a):O, właśnie, a czy cały problem nie polega na tym, że za jakiś czas wszyscy się przyzwyczają do zimy i będzie lepiej?
Co tu oceniać prace służb i ogólnie mówić o zimie, jak tu raptem raz spadł śniegi trochę mrozu chwyciło?

To druga prawda po mojej pierwszej :D :D nie ma co się podniecać, że dwa płatki spadły - to Janniko stwierdził, że w Krakowie jak w "Przystanku Alaska" trzeba po ostatnich opadach kupić łańcuchy i zakładać na koła, podobno nawet krowom pozabierali bo nie starczyło dla wszystkich :D :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.12.2010 18:18

zebik napisał(a):Czyli dochodzimy do "ściany - przepisu" i dalej z powrotem polemika trwa. :D

Nie każdy przepis to ściana.

Pisząc, że nie każdy wie jakie są procedury chodziło o to, że wykonawcę prac związanych z odśniezaniem wyłania się w drodze przetargu.
Pewnie zaraz ktoś napisze, że przetarg jest "be", ale jakby go nie było, to też było by "be"

Nie wiem gdzie pracujesz, ale każda wykonywana praca związana jest z przepisami. Można je ograniczyć, ale zawsze jakieś pozostaną.

Nauczyciela, górnika, policjanta, rolnika, prywatnego pracodawcę też obowiązują przepisy, tak już jest dzisiejszy świat urządzony.

Być może są jakieś wyjątki, że ktoś pracuje bez przepisów, ale żaden nie przychodzi mi do głowy.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 01.12.2010 18:20

Kraków stoi...
kupa śniegu leży na ulicach i chodnikach...

ciekawe czy ktoś usiądzie?.. tak jest swego czasu przysiadł p. dyr. J. Tajster... dzięki "działalności" którego z powodu "niewielkiego" mrozu i "kilku płatkom" śniegu pewnej zimowej środy o poranku doszło w Krakowie do kilkuset poważnych stłuczek, kilka osób zostało kalekami itp itd!
:sm: :sm:

A tak na marginesie, dla tow. Januszka, dla Rysia i innych "optymistów" podaję dwa linki do ciekawych artykułów dot. pana dyr. Jana Tajstera

1. Naszemiasto.pl - marzec 2008

2. Gazeta Krakowska - wrzesień 2010

ot taka mała ciekawostka..
:sm: :hut: :sm:
Ostatnio edytowano 01.12.2010 18:27 przez janniko, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 01.12.2010 18:27

Nie żebym kogoś tam straszył, ale mogę z pełną odpowiedzialnością powiedzieć, że jeśli to co teraz mamy za oknami wraz z poniższym komunikatem się sprawdzi, to służby nie wyrobią się z lokalnymi zawianiami dróg na terenach otwartych wcześniej niż w okolicach południa dnia jutrzejszego. To tak optymistycznie zakładam w oparciu o ponad 10-cio letnie doświadczenie.

Data i godzina wydania: godz. 15:35 dnia 01.12.2010

Nazwa biura: Centralne Biuro Prognoz Meteorologicznych IMGW Oddział w Krakowie

Zjawisko: Intensywne opady śniegu, Zawieje/zamiecie śnieżne

Stopień zagrożenia: 1
Ważność: od godz. 16:00 dnia 01.12.2010 do godz. 09:00 dnia 02.12.2010

Obszar: Województwo śląskie.
Przebieg: Przewiduje się występowanie opadów śniegu powodujących przyrost pokrywy śnieżnej około 15 cm, w górach o 20 do 25cm. Strefa opadów śniegu przemieszczać się będzie z południa na północ województwa.

Równocześnie występować będą zawieje i zamiecie śnieżne spowodowane wiatrem o średniej prędkości 25-35 km/h oraz porywami wiatru do 60 km/h.

Skutki: Utrudnienia komunikacyjne; śliskość na drogach. Tworzenie się zasp, utrudnienia komunikacyjne.

Nie istotny w tym miejscu jest przyrost pokrywy śnieżnej a wiatr. Co co teraz jest na polach do rana będzie na drogach i prawdopodobnie bez ciężkiego sprzętu (ładowarki i koparki bo pługi na samochodach przy tym polegną) się nie obejdzie.

Edit: Janniko, wybacz ale nie chce mi się już nawet czytać tego co piszesz. Zrób coś pożytecznego zamiast jamrować na okrągło :roll:

Edit 2: Towarzyszy szukaj wśród rodziny i bliskich którzy zrobili Ci taką krzywdę :?
Ostatnio edytowano 01.12.2010 18:33 przez Rysio, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.12.2010 18:31

Janusz Bajcer napisał(a):Nie wiem gdzie pracujesz

Wiek poważny, a kłamstewka przechodzą bez mrugnięcia okiem. :D

Janusz Bajcer napisał(a):Być może są jakieś wyjątki, że ktoś pracuje bez przepisów, ale żaden nie przychodzi mi do głowy.

Wszyscy pracują na przepisach, ale "życia na papierze nie opiszesz" tych przepsiów jest za dużo i duża część jest zbędna, twoja ukochana partia :D miała zrobić z tym porządek i chyba dlatego Janniko się wnerwił. :D :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.12.2010 18:32

janniko napisał(a):A tak na marginesie, dla tow. Januszka, dla Rysia i innych "optymistów" podaję dwa linki do ciekawych artykułów dot. pana dyr. Jana Tajstera

Tow. janniko, z mojej strony komentarza do artykułów nie będzie, bo sam prosiłeś o nie poruszanie na forum tematów politycznych, a coś mi się zdaje, że dyskusja o odśnieżaniu na te tory zbacza.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 01.12.2010 18:45

Janusz Bajcer napisał(a):
janniko napisał(a):A tak na marginesie, dla tow. Januszka, dla Rysia i innych "optymistów" podaję dwa linki do ciekawych artykułów dot. pana dyr. Jana Tajstera

Tow. janniko, z mojej strony komentarza do artykułów nie będzie, bo sam prosiłeś o nie poruszanie na forum tematów politycznych, a coś mi się zdaje, że dyskusja o odśnieżaniu na te tory zbacza.

Kolego Januszku...
bardzo na to uważam, by nie zboczyła, bo nie dzierżę zboczeń..
Sprawa dyr. Tajstera jest sprawą kryminalną i chyba nie chcesz mi powiedzieć, że nasza polityka kojarzy ci się z kryminologią!?
8O

To są sprawy społeczne, obyczajowe, dot. naszej codzienności, ekonomii, gospodarności itp itd.. a przecież te tematy chyba w naszym kraju nikomu się nie kojarzą z polityką!?
:sm: :sm: :sm:

szkoda że nie chcesz udzielić komentarza, gdy piszę o konkretach... szkoda.. :(
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.12.2010 19:31

zebik napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Nie wiem gdzie pracujesz

Wiek poważny, a kłamstewka przechodzą bez mrugnięcia okiem. :D

Naprawdę nie wiem gdzie pracujesz, jeśli awatar nie kłamie, to teraz wiem, że w policji.

Pozostałą część postu nie komentuję, bo nie dyskutujemy o polityce.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 01.12.2010 19:34

janniko napisał(a):szkoda że nie chcesz udzielić komentarza, gdy piszę o konkretach... szkoda.. :(

Ja też prosiłem o konkrety i się nie doczekałem. Przypomnieć :?:
ebolec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ebolec » 01.12.2010 19:38

Nie tylko w Krakowie jest problem komunikacyjny w związku z trudnymi warunkami atmosferycznymi... :twisted:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Tym razy drogowcy zaskoczyli zimę?!!! - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone