Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tym razy drogowcy zaskoczyli zimę?!!!

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 30.11.2010 20:16

Janusz Bajcer napisał(a):Janniko, chcę Ci nieśmiało przypomnieć, że jesteś jednym z nich :wink:

Uwierz mi Janusz, że wolałbym żeby nie nadawano nam tego miana, bo się źle kojarzy...
Zresztą skoro jesteś tak dobrze poinformowany, to wiesz z pewnością też, że "obarczono" nas tym mianem zupełnie niedawno i wiesz z pewnością z jakich względów... i wiesz też z pewnością, że moja praca, choć budżetowa, to nie ma nic wspólnego z pracą urzędnika...
nie stosuj lewicowych chwytów poniżej pasa.. bo to nieładnie..
a poza tym nie róbmy OFtopa..
:)))

Jeśli masz coś ciekawego do powiedzenie na temat gotowości służb odpowiedzialnych za odśnieżanie i usprawnianie dróg, to pisz.. a może wiesz coś o tym, że media podają nieprawdziwe info?

pzodro
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.11.2010 20:40

janniko napisał(a):Zresztą skoro jesteś tak dobrze poinformowany, to wiesz z pewnością też, że "obarczono" nas tym mianem zupełnie niedawno i wiesz z pewnością z jakich względów... i wiesz też z pewnością, że moja praca, choć budżetowa, to nie ma nic wspólnego z pracą urzędnika...
nie stosuj lewicowych chwytów poniżej pasa.. bo to nieładnie..
a poza tym nie róbmy OFtopa..
:)))

Jeśli masz coś ciekawego do powiedzenie na temat gotowości służb odpowiedzialnych za odśnieżanie i usprawnianie dróg, to pisz.. a może wiesz coś o tym, że media podają nieprawdziwe info?

pzodro

Ja też jestem urzędnikiem (pracującym w PZD) i się tego nie wstydzę, a o armii urzędników Ty pierwszy zacząłeś pisać.

Podałem w odpowiedzi na Twój wcześniejszy post link do " akcji zima" w Krakowie, polecam przeczytać, jak również poleconą lekturę w odpowiedzi na post innego usera.

W obu masz wyjaśnienie odnośnie zasad odśnieżania dróg w Polsce.
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 30.11.2010 20:43

janniko napisał(a):...a mi tak ktoś nasrał do łba...

Zgrabnieś to Waszmość ujął. :wink:

Pozdrav K

PS. Posłuchaj Rysia, uśmiechnij się. :twisted:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 30.11.2010 20:59

MorskiPas napisał(a):... uśmiechnij się. :twisted:

Chyba nie wypada tak jawnie się uśmiechać w czasie klęski żywiołowej..

poczekam aż stopnieją lody..
:sm:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.11.2010 21:28

Janniko, a ja myślę, że twoje przemyślenia są słuszne ale niestety o prawie dwa tygodnie spóźnione (bo teraz już druga tura wyborów). Z takim klarownym i jasnym schematem na życie powinieneś zostać conajmniej zastępcą prezydenta Krakowa. :D
Tylko widzisz władzę w Polsce nie sprawuje urzędniki, ani policjant, ani samorządowiec ani, ani, ani. Władzę w Polsce stanowią przepisy ustawy, rozporządzenia, zarządzenia, instrukcje, wytyczne, dyrektywy ect. ect. Gdyby dana rzecz (np.: odśnieżanie, solenie, oczyszcanie) zależało wprost od właściciela firmy, który ma to wykonać to byłoby po kłopocie i po Krakowie śmigałbyś nie tylko na letnich ale i na łysych oponach w zimę. ALE przepisy mówią, że (tego nie wolno, tamtego nie wolno, na takie działanie trzeba mieć zgodę tego szefa albo innego, dodatkowo wysłać 8 faksów, zebrać 53 podpisy rady po czy jak w Alternatywach 4 - zdobyć podpis 120 letniej matki, która wyraża zgodę na otrzymanie mieszkania). Niestety urzędnik państwowy nie jest istotą samodecydującą o swoich poczynaniach tylko ma przepisy (które w niektórych dziedzinach życia są tak szczegółowe, że nikt nie ma żadnego wyboru w decydowaniu)i to one myślą jak urzędnik ma zrobić. Oczywiście jest pewien zakres tolerancji w działaniu urzędnika ale on jest niewystarczający i niezauważalny przez Ciebie ani przeciętnego Kowalskiego.

Wiesz ryba, że kiler to głównie twój problem???
-No, wiem
-Wiesz co mówi ulica??
-Nie.
-Że jak chcesz komuś dac po mordzie, to najlepiej policjantowi, nie odda bo sie boi.
-Nie bo sie boi, tylko że paragrafy nie pozwalają.
-No właśnie, od tej pory masz mieć w dupie paragrafy.
-Moge??
-Musisz
:D

O i przykład :D :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.11.2010 21:40

Odśnieżanie, solenie, oczyszczanie dróg i ulic zależy wprost od właściciela firmy, która wygrała przetarg i ma to wykonać za określone pieniądze.

Odśnieżanie chodników w miastach należy do właścicieli posesji.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.11.2010 21:53

Janusz Bajcer napisał(a):Odśnieżanie, solenie, oczyszczanie dróg i ulic zależy wprost od właściciela firmy, która wygrała przetarg i ma to wykonać za określone pieniądze.

To Janusz nie do końca jest prawdą we wszystkich przypadkach. My mamy określoną stawkę za 1rh co można w prosty sposób przeliczyć na normę w km dróg. Gdyby puścić firmę w takim przypadku w samopas "akcja" trwałaby przez 4 miesiące po 24h/dobę. Na wiosnę nie miałby kto nawet chodnika pozamiatać bo by pieniędzy brakło.

Dlatego istotne jest skuteczne działanie a nie wypuszczanie sprzętu przy 1 płatku lub pierdnięciu wiecznie niezadowolonych. Niektórzy niestety zapominają, że o tyle ile więcej wydamy na odśnieżanie o tyle mniej będzie na wiosnę na budowę nowego chodnika, boiska czy szkoły a to wszystko z naszych podatków.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.11.2010 22:01

i jeszcze sto pytań do tego np.:
:arrow: co ze śniegiem,
:arrow: kto go wywozi,
:arrow: gdzie wywozi,
:arrow: czym sypać drogi i chodniki i jakie
:arrow: jakimi środkami sypać,
:arrow: kiedy sypać (przy jakiej temperaurze),
:arrow: co wziąć pod uwagę przy kupnie środków do sypania,

(przepisy, przepisy i jeszcze raz przepisy, których w tej głupiej sprawie jest wiele) :D :D

a co będzie jak odgranięty śnieg przez pług zostanie zepchnięty na prywatną posesję (chodnik przed domkiem) - kto ma to zgarnąć czy ten co nawalił śniegu czy ten co jest właścicielem posesji. :D

Jeszcze chcesz pare pytań tylko z tego tematu czy jakiś z innych dziedzin życia Januszu. :D :D
Ostatnio edytowano 30.11.2010 22:03 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 30.11.2010 22:01

zebik napisał(a):Tylko widzisz władzę w Polsce nie sprawuje urzędniki, ani policjant, ani samorządowiec ani, ani, ani. Władzę w Polsce stanowią [b]przepisy ustawy, rozporządzenia, zarządzenia, instrukcje, wytyczne, dyrektywy ect. ect. [/b]

Bardzo mądre zdanie. Ot i cała filozofia. Prawo jest do dupy. Skomplikowane i wzajemnie sie wykluczające. W krajach zachodnich jest proste, jasne i służy ludziom pracy. Kto tworzy prawo - wybierani przez nas politycy od siedmiu boleści. Mierny ale wierny. Coś zrobił dla ojczyzny ??? Ano żem ukradł bo łóny mi nie dali. Wszystkiemu winni są łóni nie jo.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.11.2010 22:08

Rysio napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Odśnieżanie, solenie, oczyszczanie dróg i ulic zależy wprost od właściciela firmy, która wygrała przetarg i ma to wykonać za określone pieniądze.

To Janusz nie do końca jest prawdą we wszystkich przypadkach. My mamy określoną stawkę za 1rh co można w prosty sposób przeliczyć na normę w km dróg.

Powiat gotowy do zimy

Jeśli zima będzie łaskawa, niewykorzystane pieniądze przeznaczy się na inne prace drogowe, a potrzeb jest wiele.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.11.2010 22:24

zebik napisał(a):i jeszcze sto pytań do tego np.:
:arrow: co ze śniegiem,
:arrow: kto go wywozi,
:arrow: gdzie wywozi,
:arrow: czym sypać drogi i chodniki i jakie
:arrow: jakimi środkami sypać,
:arrow: kiedy sypać (przy jakiej temperaurze),
:arrow: co wziąć pod uwagę przy kupnie środków do sypania,

(przepisy, przepisy i jeszcze raz przepisy, których w tej głupiej sprawie jest wiele) :D :D

Skoro sprawa odśnieżania jest wg Ciebie głupia, to może masz jakieś proste rozwiązania w tej sprawie.

Podszepnę je mojemu Dyrektorowi.

PS Możemy się z przepisów naśmiewać, złościć się na nie (mnie też nie wszystkie się podobają) ale wyobrażasz sobie życie bez żadnych przepisów - ja nie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.11.2010 22:29

Jako pracownik firmy odśnieżającej (choć nie bezpośrednio z "akcją zima" związany - czyli nie kierowca pługo-piaskarki) - proponuję mały przerywnik muzyczny :wink:

Loreena Mckennitt - Snow

Oczekując na prawdziwą zimę, a nie dwa dni medialnego szumu - pozdrawiam.

Interseal.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 30.11.2010 22:30

Janusz Bajcer napisał(a):
Ja też jestem urzędnikiem (pracującym w PZD)

Czy to może Powiatowy Zarząd Dróg?
Jeżeli można wiedzieć oczywiście.....
Ostatnio edytowano 30.11.2010 22:50 przez anakin, łącznie edytowano 2 razy
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.11.2010 22:37

Janusz Bajcer napisał(a):Skoro sprawa odśnieżania jest wg Ciebie głupia, to może masz jakieś proste rozwiązania w tej sprawie.

Głupia w sensie błacha to miałem na myśli, jest wiele istotnijszych rzeczy, jeszcze bardziej pokręconych.

Janusz Bajcer napisał(a):PS Możemy się z przepisów naśmiewać, złościć się na nie (mnie też nie wszystkie się podobają)

Jakiś czas temu (może rok może dwa) dyskutowaliśmy w watku obecnie zamkniętym z przyczyn zmiany regulaminu na temat tego i owego polepszenia (było to przy okazji jakis zbliżających się wyborów) tam wtedy padło pare pomysłów na ulepszenie pewnych dziedzin życia (żeby było jasne nie tylko moich). Co do naśmiewania się to raczej nie z przepisów te jako takie same się nie stworzyły więc nie ma się co z nich naśmiewać.

Janusz Bajcer napisał(a):ale wyobrażasz sobie życie bez żadnych przepisów - ja nie.

Nie chodzi, jak sam zapewne wiesz o ich całkowita likwidację, ale ich uczłowieczenie od tego w końcu są ludzie co krajem rządzą chyba, że się mylę.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.11.2010 22:44

Janusz Bajcer napisał(a):
Skoro sprawa odśnieżania jest wg Ciebie głupia, to może masz jakieś proste rozwiązania w tej sprawie.

..pogonić do roboty siedzących z małymi wyrokami...grzejącymi dupę za moje i Wasze pieniądze, ze stawka żywieniową wyższą niż w niejednym szpitalu...tylko pewnie łopat by zabrakło....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Tym razy drogowcy zaskoczyli zimę?!!! - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone