Witam.
No i już po moich wakacjach 2011, już dwa tygodnie minęło od powrotu, powrotu do domu (tutaj plus, bo wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej), powrotu do Polski (czyli szarej rzeczywistości), powrotu do pracy (można popaść w depresję powakacyjną, ale jakoś się udało).
Był to nasz drugi wyjazd do CUDOWNEJ Chorwacji i mam już jakieś porównanie miejscowości.
Zakładam ten temat, aby przedstawić MOJE odczucia co do dwóch miejscowości:
Tucepi
Orebić
1. Dojazd Do Tucepi prawie cały czas autostradą (tylko zjazd na Rivierę Makarską)
Do Orebić ; jadąc lądem, bo można z Ploce do Trpanj promem (tak wracałem), fajna jazda kończy się wraz z końcem autostrady. Później przejażdżka górską drogą z pięknym widokiem chyba na Bośnię, trochę po placu budowy pod budowanym mostem pod dalszą autostradę, następnie granica z Bośnią, znowu Chorwacja i wreszcie wjazd na Płw., droga po Płw. wcale nie należy do najłatwiejszych, spore podjazdy i zjazdy o nachyleniu 8% z dużą ilością zakrętów (jeżeli jest znak ograniczenia prędkości 40 km, to należy tyle jechać).
Natomiast ok. 10 km przed celem, czyli Orebicem, zaczyna się zjazd, widoki przecudne, ale nie dla kierowcy, jest sporo do roboty. Zjeżdżając pierwszy raz z załadowanym autem poczułem zapach moich hamulców.
2. Plaże ; Tucepi ; Byłem w tych samych terminach, czyli druga połowa czerwca, pierwszy tydzień rewelacja, drugi tydzień o wiele więcej ludzi!!! W Tucepi plaża świetna, najważniejsze, że z cieniem.
Orebić ; Całkiem inaczej niż w Tucepi, plaż jest kilka, raczej małych, problemem jest kąpiel, gdyż występują w wodzie skały, co powoduje, że do kąpieli trzeba wypłynąć miejscami wolnymi od skał. Jest jeszcze Trstenica Beach, tutaj byłem tylko na spacerze dwa razy i nie skorzystałem z ;uroków; jakie ta plaża oferuje, bardzo dużo ludzi, ręcznik przy ręczniku, brak kamyków tylko żwirek, no i czystość pozostawia wiele do życzenia.
No ale;.. 25 km od Orebić jest Divna Beach; raj na ziemi, kamyki, piękne dno do kąpieli, ludzi w pierwszym tygodniu prawie BRAK, w drugim tygodniu MAŁO.
3.Wygląd miejscowości
Tutaj wg mnie Tucepi wygrywa z Orebić, Tucepi jest „dopracowane; w każdym szczególe, natomiast Orebić to taka trochę prowincja, niestety nie znalazłem nawet niczego dla dziecka, nawet placu zabaw, z czym w Tucepi nie było problemu.
W Orebić co trzecia osoba to;nasi;, czyli Polacy, można się poczuć jak nad Bałtykiem.
Podsumowując : jak dla mnie lepszą miejscowością jest Tucepi, jak już wspomniałem miejscowość lepiej dopracowana, lepszy dojazd, więcej knajpek, lepsze plaże (nie wliczając Divnej), darmowe prysznice przy plaży, w Orebić BRAK.
W Tucepi niestety brak starych, wąskich uliczek, w Orebić są w dużej ilości.

.png)
.png)
.png)
.png)