Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Trochę humoru 2

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
keruj7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 02.06.2013 09:21

MRK napisał(a):...

Mogę się tylko pod tym podpisać.
Nie czytam Faktu. Zdjęcie obiegło już cały internet a ja je wziąłem z facebooka.
Jedno tylko spostrzeżenie. Jeśli ksiądz nie może chodzić, mógł go jakiś wyrośnięty ministrant albo inny osiłkowaty parafianin pchać na wózku. Wtedy ksiądz byłby wzorem do naśladowania (mimo choroby pełnię posługę), a nie pełnym pychy klechą (podziwiajcie mój cadillac).

Babcia w moherze modli się żarliwie na kolanach przed figura jakiegoś świętego. Przechodzi proboszcz i pyta:
-Co się tak żarliwie modlicie babciu?
-A ksiądz w konfesjonale polecił mi na zadośćuczynienie odmówić 30 zdrowasiek przed świętym Antonim.
-Ale to święty Józef.
Moher wstaje, otrzepując kolana:
-I 28 zdrowasiek na marne.
keruj7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 02.06.2013 09:45

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.06.2013 10:20

keruj7 napisał(a): pełnym pychy klechą (podziwiajcie mój cadillac).

Obrazek
Albo starą Astrę któregoś z parafian :mrgreen:

To się nazywa poświęcenie, a nie pycha ;)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 02.06.2013 10:22

Mialem pisać, że to chyba Astra. Mojego wywodu to nie zmienia, bo o coś innego chodziło. A poświęcenia nie widzę.
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 02.06.2013 10:54

keruj7 napisał(a):Nie czytam Faktu. Zdjęcie obiegło już cały internet a ja je wziąłem z facebooka.

MRK napisał(a):Fakt, Skarżysko-Kamienna podobnież. Mea culpa.

Minuta szukania w necie. Elementarna uczciwość wymaga sprawdzenia zanim się coś powieli. Reszta Waszych wynurzeń mnie nie interesuje.

Tak mi się przypomniało.

Mówi jedna blondynka do drugiej:
- Patrz jak Kaśka zbrzydła, aż miło popatrzeć.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.06.2013 11:11

MRK napisał(a): A poświęcenia nie widzę.
No mógł zażądać coś porządniejszego ;)
Dla mnie żenujące i śmieszne jest, jak się ksiądz na plebanii musi barykadować, a nie jak do ludzi wychodzi.
Faktycznie najbardziej intrygujące to Leon wypatrzył :D

A drugie, to czemu on siedzi na tylnym siedzeniu?
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 02.06.2013 11:30

Obrazek

W Chorwacji jest powiedzenie:
Nie ma znaczenia wielkość, jest ważna technika. :wink:
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 02.06.2013 12:15

MRK napisał(a):
Kiepura napisał(a):Tia, bardzo śmieszne. :twisted:

termondar napisał(a):Tak to jest, jak ktoś chce dokopać kościołowi, to się czepi byle czego.

Fakt, lubię czasem dokopać kościołowi. Czy robię to nagminnie? Eeee, nie...czasem. Nie jestem wojownikiem spod sztandaru antykościelnego. Nie spędzają mi snu z powiek. Nie szanuję ich jako organizacji. Innych kościołów czy też wyznań też nie, jako organizacji. Żadna zorganizowana, zunifikowana, usystematyzowana forma religii do mnie nie trafia. Dawno już odeszli od idei, do której zostali powołani. Dłuuuuugi temat.
Czy jestem zbuntowanym nastolatkiem? No nie...już duży chłopczyk jestem. Światopogląd ugruntowany. Mam prawo nie szanować? Ano mam. Mam prawo nie wykazywać zrozumienia? Ano mam. Nie ma więc co linczować:).

Pozdrawiam

Dawno tak się tu nie uśmiałem :)
Mimo, że Ty uważasz że masz prawo "nie szanować" poglądów (Wiary) innych, i masz "ugruntowany światopogląd", ja się z tym nie zgadzam. Uważam, że nawet jeżeli nie identyfikuję się z poglądami tych, czy innych, ale nie wolno mi ich potępiać, czy nie szanować. A tak w ogóle to jaki światopogląd, daje przyzwolenie na pogardzanie, czy nie szanowanie innych?
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 02.06.2013 12:23

Są takie światopoglądy co lubią różne bombki, zamaszki i tego typu atrakcje. ;)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 02.06.2013 14:21

termondar napisał(a):

Zapewne reakcja byłaby inna gdybyś zrozumiał, co napisałem. Niestety...przeczytaj raz jeszcze DOKŁADNIE.

termondar napisał(a):Mimo, że Ty uważasz że masz prawo...

Dokładnie, uważam, że mam...

termondar napisał(a):Mimo, że Ty uważasz że masz prawo "nie szanować" poglądów (Wiary) innych, i masz "ugruntowany światopogląd", ja się z tym nie zgadzam.

Gdzie napisałem, że nie szanuję "poglądów" (Wiary) innych? Tutaj się kłania to, że nie zrozumiałeś, co napisałem. Nie zgadzasz się z tym, co napisałem? Masz do tego pełne prawo i nic mi do tego.

termondar napisał(a):Uważam, że nawet jeżeli nie identyfikuję się z poglądami tych, czy innych, ale nie wolno mi ich potępiać, czy nie szanować.

A ja uważam inaczej. Mogę? Dlaczego nie wolno? Szanujesz wszystkich wokół? Twoje zdanie odnośnie tego, że "dawno się tak nie uśmiałeś" po moim poście, jest oznaką szacunku? Chyba nie...a przecież wg Ciebie nie wolno nie szanować. Z szacunkiem jest tak, jak z miłością, przyjaźnią itd. Nie obdarzam nim każdego, zostawiam większe pokłady na tych, którzy na w/w zasługują.
Ponadto...wracając do mojego posta...gdzie napisałem o innych??? Polecam raz jeszcze przeczytanie mojego posta.

termondar napisał(a): A tak w ogóle to jaki światopogląd, daje przyzwolenie na pogardzanie, czy nie szanowanie innych?

Częściowo odpowiedział Ci razpol. Teraz "na fali" jest islam...kilkanaście wieków temu, była to inna religia...itd itd.

I na koniec...przeczytaj raz jeszcze moje słowa. Może uda Ci się zrozumieć, o czym pisałem.

Pozdrawiam
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 02.06.2013 15:17

Obrazek
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 02.06.2013 18:51

MRK napisał(a):
termondar napisał(a):

Zapewne reakcja byłaby inna gdybyś zrozumiał, co napisałem. Niestety...przeczytaj raz jeszcze DOKŁADNIE.

termondar napisał(a):Mimo, że Ty uważasz że masz prawo...

Dokładnie, uważam, że mam...

termondar napisał(a):Mimo, że Ty uważasz że masz prawo "nie szanować" poglądów (Wiary) innych, i masz "ugruntowany światopogląd", ja się z tym nie zgadzam.

Gdzie napisałem, że nie szanuję "poglądów" (Wiary) innych? Tutaj się kłania to, że nie zrozumiałeś, co napisałem. Nie zgadzasz się z tym, co napisałem? Masz do tego pełne prawo i nic mi do tego.

termondar napisał(a):Uważam, że nawet jeżeli nie identyfikuję się z poglądami tych, czy innych, ale nie wolno mi ich potępiać, czy nie szanować.

A ja uważam inaczej. Mogę? Dlaczego nie wolno? Szanujesz wszystkich wokół? Twoje zdanie odnośnie tego, że "dawno się tak nie uśmiałeś" po moim poście, jest oznaką szacunku? Chyba nie...a przecież wg Ciebie nie wolno nie szanować. Z szacunkiem jest tak, jak z miłością, przyjaźnią itd. Nie obdarzam nim każdego, zostawiam większe pokłady na tych, którzy na w/w zasługują.
Ponadto...wracając do mojego posta...gdzie napisałem o innych??? Polecam raz jeszcze przeczytanie mojego posta.

termondar napisał(a): A tak w ogóle to jaki światopogląd, daje przyzwolenie na pogardzanie, czy nie szanowanie innych?

Częściowo odpowiedział Ci razpol. Teraz "na fali" jest islam...kilkanaście wieków temu, była to inna religia...itd itd.

I na koniec...przeczytaj raz jeszcze moje słowa. Może uda Ci się zrozumieć, o czym pisałem.

Pozdrawiam

Ja uważam, że mam prawo do tego, żeby być zniesmaczonym, jeżeli ktoś gardzi innymi, tylko dla tego że maja inne poglądy.

Pozdrawiam z Szacunkiem :)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 02.06.2013 19:29

termondar napisał(a):Ja uważam, że mam prawo do tego, żeby być zniesmaczonym, jeżeli ktoś gardzi innymi, tylko dla tego że maja inne poglądy.

Pozdrawiam z Szacunkiem :)

To jesteś zniesmaczony, czy rozbawiony, bo w poprzednim poście byłeś rozbawiony...?

Pewnie, że masz prawo. Pisałem to powyżej, ale...dalej nic nie rozumiesz. Nie chcę nic ciągnąc, ale pozwól, że dosłownie dwa zdania wytłumaczenie tego, czego nie rozumiesz.

MRK napisał(a):Nie szanuję ich jako organizacji. Innych kościołów czy też wyznań też nie, jako organizacji.

Czy teraz rozumiesz? Nigdzie nie napisałem, że gardzę osobami, którzy mają inne poglądy. Nie gardzę nikim, jeśli na to wcześniej nie zasłużył. Do każdego człowieka podchodzę z wyciągniętą ręką. Oczywiście, ręka może zostać cofnięta błyskawicznie, a i pogarda szybko się może pojawić. Nie wrzucam wszystkich katolików do moherów, wszystkich islamistów do terrorystów, a świadków Jehowy do domokrążców. Nie szanuję np. kościoła katolickiego, jako organizacji. Nie będę tłumaczył, dlaczego, bo to moja sprawa i mój światopogląd. Tak mam i tyle. W dupie mam to, czy moje zdanie na temat KK komuś się podoba czy nie. Rozmawiam na te tematy z osobami, które szanuje i które szanują mnie. Znam katolików, które mają podobne podejście do organizacji KK, jak ja, a są jak najbardziej osobami wierzącymi i nie gardzę nimi z powodu ich wiary. Czy teraz mnie rozumiesz?
termondar
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) termondar » 02.06.2013 19:55

MRK napisał(a):
Czy teraz rozumiesz? Nigdzie nie napisałem, że gardzę osobami, którzy mają inne poglądy. Nie gardzę nikim, jeśli na to wcześniej nie zasłużył. Do każdego człowieka podchodzę z wyciągniętą ręką. Oczywiście, ręka może zostać cofnięta błyskawicznie, a i pogarda szybko się może pojawić. Nie wrzucam wszystkich katolików do moherów, wszystkich islamistów do terrorystów, a świadków Jehowy do domokrążców. Nie szanuję np. kościoła katolickiego, jako organizacji. Nie będę tłumaczył, dlaczego, bo to moja sprawa i mój światopogląd. Tak mam i tyle. W dupie mam to, czy moje zdanie na temat KK komuś się podoba czy nie. Rozmawiam na te tematy z osobami, które szanuje i które szanują mnie. Znam katolików, które mają podobne podejście do organizacji KK, jak ja, a są jak najbardziej osobami wierzącymi i nie gardzę nimi z powodu ich wiary. Czy teraz mnie rozumiesz?

Wierz mi, nie mam teraz, ani wcześniej nie miałem zamiaru wywoływać dyskusji na temat Fundamentów Wiary, czy światopoglądu (Katolickiej czy innej) ale po prostu nie czuję tego co napisałeś. Może nie zrozumiałem twojej wypowiedzi, ale wież mi, że mnie czasem, jako katolika irytuję to co mówią czy piszą ludzie którzy nie znają naszej wiary, a swoje oceny, czy opinie opierają na subiektywnej ocenie pojedynczych członków wspólnoty.
Proponuje zakończyć tę polemikę, bo to przecież jest "Trochę humoru 2" a nie "Warto rozmawiać" :)
Pozdrawiam
Marian

Teraz dowcip, mam nadzieję, że rozładuje nasze emocje :)

W pewnym mieście obok siebie znajdowała się synagoga żydowska i kościół. W sobotę idzie rabin do synagogi patrzy a ksiądz myje mu samochód, no to się rabin ucieszył, ale i zastanowił... Następnego dnia czyli w niedziele idzie ksiądz na msze, patrzy a rabin odcina rurę wydechowa w jego samochodzie.
- Rabin, co ty robisz z moim samochodem ? - krzyczy ksiądz.
Na to rabin odpowiada:
- Ty mi wczoraj ochrzciłeś samochód to ja Ci dzisiaj twój obrzezam.
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 03.06.2013 00:31

termondar napisał(a):Wierz mi, nie mam teraz, ani wcześniej nie miałem zamiaru wywoływać dyskusji na temat Fundamentów Wiary, czy światopoglądu (Katolickiej czy innej) ale po prostu nie czuję tego co napisałeś. Może nie zrozumiałem twojej wypowiedzi, ale wież mi, że mnie czasem, jako katolika irytuję to co mówią czy piszą ludzie którzy nie znają naszej wiary, a swoje oceny, czy opinie opierają na subiektywnej ocenie pojedynczych członków wspólnoty.
Proponuje zakończyć tę polemikę, bo to przecież jest "Trochę humoru 2" a nie "Warto rozmawiać" :)
Pozdrawiam
Marian

A i ja nie zmierzam w kierunku dyskusji o fundamentach wiary, aczkolwiek myślę, że mogłoby to być ciekawe:). Chyba nie czujesz jednak tego, co chciałem przekazać...ale zostawmy to. Nie ten dział, jak piszesz...nie ta forma przede wszystkim...
Twoją irytację rozumiem. Ja tak mam, kiedy pośród katolików "przejadę" się po instytucji kościoła i po pewnych "zasadach" w niej obowiązujących. Bez kija nie podchodź, bo mimo iż miłość do bliźniego jest na pierwszym miejscu...to jakoś wtedy zawsze się zawieruszy podczas rozmowy:).

ps. piszesz o tych, którzy nie znają Waszej wiary...ilu z Waszych nie zna Waszej wiary?:) - taka dygresja rzucona w eter, nieskierowana do Ciebie. Duchowość umiera. Poszukiwania tejże również. Swego czasu był postulat, aby do szkoły podstawowej wprowadzić przedmiot "Przedsiębiorczość"!!!! Że niby młody człowiek będzie sobie potem lepiej radził w życiu... Wg mnie, zamiast tego powinien się pojawić przedmiot "Filozofia", żeby młody człowiek rozumiał, co wokół Niego się dzieje... Wywalić religię, wywalić etykę...Bez "doktrynowania" (religia) i bez stygmatyzowania (etyka)!! Myślę, że podstawy filozofii zrobiłyby więcej pożytku. ...no ale....nie ten dział, czas i forma...wracając więc do tematu...

Był sobie kościół i był sobie bar po drugiej stronie ulicy. Proboszcz od dawna zabiegał o to, by bar zamknąć, lecz właścicielowi wciąż udawało się jakoś swój interes bez szkody dla zysku prowadzić.
Ksiądz groził karą boską, wyklinał, przeklinał i wzywał wiernych do modlitwy, aby niewygodnego przedsiębiorcę z pomocą bożą usunąć. Bez efektu.
Aż kiedyś przydarzyła się burza, pioruny waliły gdzie popadnie, a jeden rzeczywiście trafił w knajpkę, która niewiele myśląc wzięła się i spaliła do imentu.
Właściciel także się nie zastanawiał, tylko wziął i z miejsca podał proboszcza do sądu, za to, iż to z jego przyczyny szkodę on sam jako człowiek interesu poniósł.
Proboszcz oczywiście zaprzeczył: "To jakiś absurd!", a po jego stronie opowiedziała się większość wiernych z parafii.
Rzecz jasna wkrótce spotkali się wszyscy w sądzie. Na rozprawie sędzia rozłożył przed sobą akta, przewertował, potoczył wzrokiem po sali i powiedział:
- Nie wiem, co się tu, kurde, dzieje, ale z tego, co widzę w tych papierach, to mamy tu jednego szynkarza, który wierzy w potęgę sił boskich i setkę parafian wraz z księdzem, którzy temu stanowczo zaprzeczają...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone