Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

trasa Kłodzko-Plitvice-Orasac

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dorotaw
Turysta
trasa Kłodzko-Plitvice-Orasac

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorotaw » 27.07.2009 14:09

Witam!
za tydzień wybieramy się do Cro. Trasa Kłodzko-Plitvice (nocleg)-Orasac.
Pięknie się uśmiecham :) i proszę o propzycje którędy jechać dokładnie :)
W Cro zakładam, że płatnych autostrad nie unikniemy,co do pozostałej drogi to miło byłoby pokonać trasę przy jak najmniejszych kosztach(opłatyza drogi)
Z góry dziękuję za zyczliwość
Dorota
dorotaw
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorotaw » 27.07.2009 14:16

Dodam jeszcze, że planujemy być w Cro 2 tygodnie.:)
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 27.07.2009 14:26

dorotaw napisał(a):Pięknie się uśmiecham :) i proszę o propzycje którędy jechać dokładnie :)

Na początek poleciłbym Ci poczytanie FAQ , tam znajdziesz odpowiedź :wink:
Trasa przez zachodnie Węgry
Dojazd z zachodniej Polski do Chorwacji
Jak ominąć płatną autostradę w Słowenii znajdziesz w tym wątku

dorotaw napisał(a):W Cro zakładam, że płatnych autostrad nie unikniemy

Dlaczego :?:
Dojazd starą drogą przez Plitvice i Knin na południe CRO
__Marcin__
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) __Marcin__ » 27.07.2009 14:43

Ja również wybieram się do Plitvic tyle, że we Wrześniu. Obrałem sobie taką trasę:
Zaczynając od przejścia granicznego Zwardoń/Skalite
Cadca,
Zilina, za Zylina wjazd na autostrade D1 do Bratysławy.
Potem Rajka i przejście graniczne na Węgry i kierujemy się na drogę numer 86 i do samego końca :]
Potem drogą nr.3 na Dolnji Lakos to już w Słowenii i drogą 109 na Mursko Sredice czyli przejście graniczne w Chorwacji.
Potem Cakovec i kierujemy się na autostradę do Zagrzebia.
Z Zagrzebia autostradą do Karlovac i cały czas drogą numer 1 do Plitvic.

To tak w skrócie ;-)
Trasa jest na razie cały czas na etapie poprawek ale myślę, że wiele już nie zmienię.
Koszt to winieta słowacka 9,90E na miesiąc oraz Chorwacja około 80 kun za odcinek od granicy do Zagrzebia i do Karlovac.

Szerokiej drogi
Gr4nd0
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gr4nd0 » 27.07.2009 14:47

Zależy jak bardzo się spieszysz.

Jechałem w piątek/sobotę, ale w drugą stronę.

Kłodzko/Boboszów/Czarna Woda/Olomouc/Brno/Mikulov/Wiedeń.

Zaleta: nie płacisz za autostrady w Słowacji. Wada: remont drogi nr 7 do Wiednia i na sporym odcinku jedzie się po równoległych drogach lokalnych. Liczne ograniczenia 70/50 i można utknąć w korku.
Alternatywa jechać przez Bratysławę.

PS. Jeśli wybierasz się "pod oliwki" to zabierz "polską travaricę" z Białegostoku :)
marcin35
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin35 » 27.07.2009 18:59

Remontowaną 7 do Wiednia jedzie się lepiej niż naszymi drogami typu wojewódzka - tak na marginesie .Więc bez żadnych obaw na Wiedeń!!!!!!!
dorotaw
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorotaw » 27.07.2009 21:14

Poczytałam wskazane linki i powyższe uwagii dziękuję :) mam już jako taki obraz drogi
W drodze powrotnej granicę z PL będziemy przekraczać w Cieszynie zatem planuję zakup miesięcznej winety na Słowacji (wykorzystamy jana tam i powrót)
Nasza droga na dzień dziseiejszy bedzie wyglądać nastepująco:
Kłodzko- Bratysława-Mosonmagyarovar-Janossomorja -Csorna-Pali-Szombathely-Kormand -Lendava - Mursko-Srediśće- i tu już Cro do Zagrzebia (płatna)- Plitvice.
Brakuje mi dokładniejszej trasy na odcinku Kłodzko- Bratysława (tzn jak się kierować w Czechach aby bez opłat dojechać do granicy z Słowacją) i tu liczę na Wasze wskazówki :)
Z tego co wyczytałam to przez Węgry i malutki odcinek Słowenii jadę bez opłat (jeżli nie toproszę mnie wyprowadzić z błędu)
Dorota
Gr4nd0
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gr4nd0 » 28.07.2009 08:24

dorotaw napisał(a):Brakuje mi dokładniejszej trasy na odcinku Kłodzko- Bratysława (tzn jak się kierować w Czechach aby bez opłat dojechać do granicy z Słowacją) i tu liczę na Wasze wskazówki :)

Na prawdę nie wiem czy jest sens w Twoim przypadku oszczędzać na czeskiej winiecie. Skoro chcesz do Bratysławy to rozważ zakup winiety w Czechach i trasę Kłodzko, Boboszów, Cervena Voda, dalej 11-tką w kierunku Sumperk do Bludova, następnie 44 do Mohelnic i wjeżdżasz na ładną dwupasmówkę. Dalej przez Olomouc w kierunku Brna, przed Brnem wjeżdzasz na autostradę w kierunku Bratysławy.
dorotaw
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dorotaw » 28.07.2009 21:14

no i mam znów mętlik w głowie :(
Czyli mam nie kupować winety w Słowacji a kupić w Czechach?
Gr4nd0
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gr4nd0 » 29.07.2009 08:29

Ja zrobiłem właśnie tak.
W tamtą stronę przekraczałem granicę w Cieszynie, ale wracałem przez Boboszów. Ciągnąłem ze sobą przyczepę więc nie zależało mi na szybkości, tylko na wygodzie. Remont drogi pod Wiedniem to nic w porównaniu z przejazdem na odcinku Kłodzko-Wrocław. Ale Ciebie ten odcinek nie dotyczy.

Z Kłodzka do ekspresówki przed Olomoucem masz godzinę plus ew. kilka dodatkowych minut. Dalej jedziesz szybko i wygodnie prawie do samego Wiednia. Tylko nie ciśnij na gaz powyżej ograniczeń, szczególnie pomiędzy Brnem i Wiedniem. No chyba, że lubisz rosyjską ruletkę. :)

Nie doradzę Ci innej drogi przez Czechy bo jeździłem tylko trasą opisaną poprzednio.

Bezpiecznej i spokojnej drogi. :)

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone