Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Moze ,ktos moglby mi przyblizy koszta takiego przejazdu samochodem, nie chodzi mi o koszta paliwa ,bo to w zaokragleni jestem sobie sam w stanie wyliczyc ,ale chodzi o oplaty drogowe (winiety i tym podobne).
Prosze rowniez o pomoc ,w zaplanowaniu trasy ,bo mam dylemat ktoredy ... Czy lepiej przez Czechy ,Austrie ,Slowenie ,czy moze przez Slowacje i Wegry chodzi o to zeby bylo w miare jak najtaniej ,ale zeby nie jechac w nieskonczonosc
Witam,zanim przejedziesz po naszych "pięknych"drogach do granicy będzieszmiał już dosyć,więc polecam trase przez czechy,austrię(wygodniej,łatwiej,bezpieczniej,szybciej)koszt winiet i paliw tu:www.pzmtravel.com.pl
[/url].Pozdr.
... Czy lepiej przez Czechy ,Austrie ,Slowenie ,czy moze przez Slowacje i Wegry ...
hej, zdecydowanie popieram przedmówcę - Czechy + Austria + Słowenia. Opłaty to koszt, który trzeba ponieść - nie da się inaczej. Ta trasa jest zdecydowanie szybsza i wygodniejsza. Proponuję nocleg w Mikulovie (granica Czechy-Austria) lub w Graz (Austria), gdzie znajdziesz tani hotel (http://www.oekotel.com/index_pol.php) a do granicy ze Słowenią rzut beretem. Jeśli jedziesz pierwszy raz - polecam trasę równoległą do autobany - będziesz miał okazję zobaczyć wówczas kawałek "dawnej Jugosławii"/ jesli ci się jednak spieszy - autobaną jedziesz, jak po maśle (+ ponad stówka opłaty), pozdro, k.
Ja proponuję Cze (Cieszyn) dalej Słowacja (chyba więcej autostrady niz w Czechach) Austria, Słowenia i Cro. Tak jechałem w zeszłym roku i było fajnie. Winieta w Słowacji i Austrii a w Cro bramki na aurobanie. Droga podobna odległościowo jak przez same Czechy.
Ja osobiście jadąc z Gdańska preferuję drogę przez Niemcy .
Niestety droga przez Polskę to męka i horror, a tak tylko 300 km zwykłej drogi i potem same autostrady .
Żyć i nie umierać .