ZIELONYCRO napisał(a):....Planuję 1 -2 dni pokręciś sie po wyspie : może 2 popołudnia....
zdecydowanie za mało - w 1, 2 dni nic nie zobaczysz . Raczej sugerowałbym przeznaczyć na to kilka "popołódniówek"
ZIELONYCRO napisał(a):....
Wyjeżdzając chcemy zachaczyć któryś z Parków Narodowych....
najbliższy z tzw. znanych to Plitvice. Ja jechałem tam na jedniodniową wycieczke z Krk ale teraz dochodzę do wniosku, że o wiele lepiej pojechac tam w drodze do domu
ZIELONYCRO napisał(a):..Zależy ma fajnej plazy dla dzieciaków - płytko. Jedziemy ok 7-10 lipca więc pewnie w szczycie. ...
No to zdecydowanie albo Baska albo Soline/Cizici. Z tym, ze Baska jest o wiele....wiele....wiele piękniejszym miejscem. Natomiast Soline/Cizici ma bardzo dużą łagodną plaże (coś w rodzaju piasku) z piaszczystym dnem i tam mniej wiecej do 50 metrów od brzegu woda jest w okolicach pasa lub kolan (u osoby doroslej)
ZIELONYCRO napisał(a):....Jeżeli chodzi o zadupia, to dla mnie nie ma problemu - nawet lepiej - byleby był jakis sklepik (uzupełnienie żarcia, może zakup małej flaszeczki na wieczór etc, może mała knajpka gdzies blisko. Poznawanie tubylców pożądane. Ta Stara Baśka mi się podoba, martwi mnie tylko ten brak płycizny....
W Starej Basce są tylko 2 sklepy wielkości GS-u

3 knajpy (z dość rozsądnymi cenami) 0 hoteli, dyskotek i klubów nocnych ale za to nie ma rozległych plaz z płyciznami - na głębokość kilku metrów można trafic już ok 5-10 metrów od brzegu, więc dzieciaki trzeba miec na oku lub nie pozwalać im (jak w moim przypadku) zblizać się do wody bez kamizelek ratunkowych.
Czyli suma sumarum - próbuj na początek z Baska - powysyłaj już teraz mejle z zapytaniem o cene i miejsce a jak będzie coś nieteges

to poszukaj albo w Krk i Punat albo w Soline.
Możesz też poszukać w Malinskiej - badzo urokliwe miasteczko. Plaż w Malinskiej wprawdzie nie znam ale ktos pisał tu, że był z maluchem i było OK dla dzieciaczka.
Zapomniałem napisac jeszcze o Vrbniku na wschodnim wybrzeżu wyspy. Miasteczko jest CUDOWNE - tam z dzieciakami możesz być tylko na 2 plażach miejskich (niezbyt duże) - ale jest płytko i łagodnie. Natomiast pozostałe w Vrbniku to prawie pionowe skały - bardziej do skoków do wody niż dla dzieci. Lub dojeżdzać z Vrbnika ok 5 km na północ i są fajne kameralne zatoczki z w miare płytką wodą przy brzegu.
Pozdrav