Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

szukamy miejsca na pobyt z dziećmi

Apartament czy hotel? Ile to kosztuje, co warto wybrać, na co zwracać uwagę. Jeżeli szukasz odpowiedniego miejsca noclegowego, pisz tutaj. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Regulamin działu
Prosimy nie umieszczać w tym dziale żadnych postów zawierających treści, które mogą zostać uznane za reklamę. Moderatorzy zastrzegają sobie prawo do usunięcia postów w tym dziale bez podania przyczyn - proszę nie wysyłać następnych postów z pytaniem "co się stało z moim wątkiem". Nieprzestrzeganie powyższych postanowień grozi banem.

[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ZIELONYCRO
Podróżnik
szukamy miejsca na pobyt z dziećmi

Postnapisał(a) ZIELONYCRO » 06.01.2008 13:48

Witam serdecznie wszystkich
W tamtym roku wyjazd na Cro nie wypalił. Ale Cro pozostaje dalej moim celem. Zbyt piękny kraj aby odpuścić. W lipcu 2008 muszę tam być.
Zmienilismy tylko nieco nasze preferencje. Szukamy przede wszystkim coś blisko. Z Rzeszowa zmuszony jestem podzielić podróż z różnych względów na 2 dni, dziennie nie więcej niz 400-500 km. Szukamy czegoś dla dzieci - plaża z łagodnym wejściem a przede wszystkim płytko - mamy takiego 7 latka przy którym trzeba mieć oczy dookoła głowy.
Nie szukamy nocnego życia i innych bajerów. Cisza i przyroda wskazane.
Może coś mi doradzicie. Myślę o KRK. Będę wdzięczny za wszystkie rady.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.01.2008 16:01

ZIELONYCRO napisał(a):... Myślę o KRK. Będę wdzięczny za wszystkie rady.

Z Rzeszowa to rzeczywiście najbliżej i bezproblemowo można dostać sie na Krk. Trase można podzielić (sam tak robię) na Rzeszów-Letenye (lub Balaton) i tam wziąć nocleg i na drugi dzień jazda autostradą (praktycznie 100 % od granicy w Letenye).
Wiecej o Krk produkowałem sie TU a noclegów możesz szukac TU lub śmiało jechać w ciemno - nigdy nie widziałem tam problemów z dostępnością apartamentów (nawet w szczycie sezonu)
Jeżeli interesuje Cię plaża z łagodnym zejsciem to na Krk polecam:
1) Soline-Cizici (cisza, spokój i absolutne zadupie)
2) Baska (a to już bardziej rozrywkowe miasteczko i nieco droższe od innych na wyspie)
ZIELONYCRO
Podróżnik
dzięki

Postnapisał(a) ZIELONYCRO » 06.01.2008 19:26

Dzięki Piotrek
poczytam Twoje odnosniki
Każda rada jest dla mnie cenna
pozdrawiam
ZIELONYCRO
Podróżnik

Postnapisał(a) ZIELONYCRO » 06.01.2008 20:55

Piotrek_B napisał(a):
ZIELONYCRO napisał(a):... Myślę o KRK. Będę wdzięczny za wszystkie rady.

Z Rzeszowa to rzeczywiście najbliżej i bezproblemowo można dostać sie na Krk. Trase można podzielić (sam tak robię) na Rzeszów-Letenye (lub Balaton) i tam wziąć nocleg i na drugi dzień jazda autostradą (praktycznie 100 % od granicy w Letenye).
Wiecej o Krk produkowałem sie TU a noclegów możesz szukac TU lub śmiało jechać w ciemno - nigdy nie widziałem tam problemów z dostępnością apartamentów (nawet w szczycie sezonu)
Jeżeli interesuje Cię plaża z łagodnym zejsciem to na Krk polecam:
1) Soline-Cizici (cisza, spokój i absolutne zadupie)
2) Baska (a to już bardziej rozrywkowe miasteczko i nieco droższe od innych na wyspie)

Piotrze
Poczytałem Twoje posty. Duże doświadczenie widać od razu. Kilka miejsc faktycznie pasuje pod moje wymogi. Wybór jest jednak dla mnie dalej dość trudny. Poleć miejscowość którą Ty byś wybrał na moim miejscu.
Poszperałem trochę za apartamentami w cenie do 45 EUR/za moje 4 os.
Zależy mi na Twojej radzie.
pozdr.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.01.2008 21:20

ZIELONYCRO napisał(a):....Duże doświadczenie widać od razu. ....

eeeee tam przesadzasz z tym doświadczeniem :lol:
ZIELONYCRO napisał(a):..... Poleć miejscowość którą Ty byś wybrał na moim miejscu....

Troche trudne pytanie mi zadałeś - problem w tym, że Cie nie znam a w zasadzie nie znam Twoich urlopowych preferencji, form wypoczynku itp.
Ale....może coś poradzimy na to :wink:
:arrow: jeżeli oprócz wygrzewania się na słońcu chcecie coś pozwiedzac na wyspie to polecam znalezienie apartamentu na odcinku Krk - Punat. Tak jak pisałem w poście, który Ci zalinkowałem jest to "centralna" część wyspy a więc wszędzie masz blisko i mniej wiecej tyle samo kilometrów do każdego punktu wyspy.
:arrow: jeżeli interesuje was bardziej plaża plus spacery a mało jazdy po wyspie to zdecydowanie polecam Baske
:arrow: jeżeli chcecie się odciąć od świata to Stara Baska - kopletne zadupie bez hoteli (nawet droga się tam kończy :lol: ) tyle, że za dużo płycizny na plaży tam nie ma lub Cizici-Soline również zadupie ale już nie takie jak Stara Baska
To tyle na początek - reszta jak podasz wiecej parametrów no i okres pobytu bo to tez ważne i ze strony finansowej i z zaludnienia na metr kwadratowy :wink:
Pozdrav :papa:
ZIELONYCRO
Podróżnik

Postnapisał(a) ZIELONYCRO » 06.01.2008 21:50

dzięki, dzięki
Zwiedzać bardzo lubimy, ale generalnie ma to być wyjazd pod dzieciaki.
Planuję 1 -2 dni pokręciś sie po wyspie : może 2 popołudnia.
Wyjeżdzając chcemy zachaczyć któryś z Parków Narodowych.
Dużego zwiedzania nie planuję bo mój pobyt na wyspie to 7-10 dni.
Zależy ma fajnej plazy dla dzieciaków - płytko. Jedziemy ok 7-10 lipca więc pewnie w szczycie. Jeżeli chodzi o zadupia, to dla mnie nie ma problemu - nawet lepiej - byleby był jakis sklepik (uzupełnienie żarcia, może zakup małej flaszeczki na wieczór etc, może mała knajpka gdzies blisko. Poznawanie tubylców pożądane. Ta Stara Baśka mi się podoba, martwi mnie tylko ten brak płycizny. Cena tez ma znaczenie - nie jestem sknerą, ale na Baśke może mnie być nie stać. Nie chcę jechać zapłacić kokoszy za kwaterę i codziennie zapieprzać w kuchni. Wolę zadupie ale żeby mnie było tam na cos stać - kupic dzieciakom lody, fundnąć czasem obiad itd. Myśle (po przeczytaniu wielu postów Twojego autorstwa) że wiesz co mam na myśli. Chcę pojechać i wrócić zakochany w tym kraju. Wiem że są ładniejsze miejsca, liczne możliwości zwiedzania (dużo czytałem) - ale wszystko po kolei. Najpierw chcę powiedzieć ,,a''
ewa-irena
Croentuzjasta

Postnapisał(a) ewa-irena » 06.01.2008 22:10

No nie , czemu taka zła opinia o Basce .Byłam tam w lipcu 2007 i bardzo sobie chwalę ten pobyt . Wcale nie jest wiele droższa od innych miasteczek jej wielkości . I jest dobra dla małych dzieci , też mieliśmy 4 letniego szkraba. Polecam moją relację z Baski .
forum/viewtopic.php?t=16820
Ze trochę tłoczniej , ano taki urok miejscowości turystycznych .
Na maila mogę podesłać mój zeszłoroczny spis apartamentów z Baski z którymi korespondowałam , wprawdzie szukałam dla 5 osób , ale może sam spis się przyda .
Uważam , że nie należy się zniechęcać do tej miejscowości i mam szczerą nadzieję , że lektura mojej relacji zmieni to nastawienie .
Pozdrawiam - Ewa .
A , i dodam , że mamy również za sobą drogę z Krk na jeziora plitwickie , których zwiedzanie nie wyszło ze względu na pogodę , ale o tym tez w mojej relacji
Ostatnio edytowano 06.01.2008 22:23 przez ewa-irena, łącznie edytowano 1 raz
ZIELONYCRO
Podróżnik

Postnapisał(a) ZIELONYCRO » 06.01.2008 22:20

Dzięki Ewa
Ja naprawdę nic nie neguję i nie wyrażam złych opini. Działam narazie instynktownie po wielu opisach na forum. Nie mam doswiadczeń więc jest jak jest. zabieram się za Twoją lekturę, dzięki
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.01.2008 22:21

ZIELONYCRO napisał(a):....Planuję 1 -2 dni pokręciś sie po wyspie : może 2 popołudnia....

zdecydowanie za mało - w 1, 2 dni nic nie zobaczysz . Raczej sugerowałbym przeznaczyć na to kilka "popołódniówek"
ZIELONYCRO napisał(a):....
Wyjeżdzając chcemy zachaczyć któryś z Parków Narodowych....

najbliższy z tzw. znanych to Plitvice. Ja jechałem tam na jedniodniową wycieczke z Krk ale teraz dochodzę do wniosku, że o wiele lepiej pojechac tam w drodze do domu
ZIELONYCRO napisał(a):..Zależy ma fajnej plazy dla dzieciaków - płytko. Jedziemy ok 7-10 lipca więc pewnie w szczycie. ...

No to zdecydowanie albo Baska albo Soline/Cizici. Z tym, ze Baska jest o wiele....wiele....wiele piękniejszym miejscem. Natomiast Soline/Cizici ma bardzo dużą łagodną plaże (coś w rodzaju piasku) z piaszczystym dnem i tam mniej wiecej do 50 metrów od brzegu woda jest w okolicach pasa lub kolan (u osoby doroslej)
ZIELONYCRO napisał(a):....Jeżeli chodzi o zadupia, to dla mnie nie ma problemu - nawet lepiej - byleby był jakis sklepik (uzupełnienie żarcia, może zakup małej flaszeczki na wieczór etc, może mała knajpka gdzies blisko. Poznawanie tubylców pożądane. Ta Stara Baśka mi się podoba, martwi mnie tylko ten brak płycizny....

W Starej Basce są tylko 2 sklepy wielkości GS-u :lol: 3 knajpy (z dość rozsądnymi cenami) 0 hoteli, dyskotek i klubów nocnych ale za to nie ma rozległych plaz z płyciznami - na głębokość kilku metrów można trafic już ok 5-10 metrów od brzegu, więc dzieciaki trzeba miec na oku lub nie pozwalać im (jak w moim przypadku) zblizać się do wody bez kamizelek ratunkowych.

Czyli suma sumarum - próbuj na początek z Baska - powysyłaj już teraz mejle z zapytaniem o cene i miejsce a jak będzie coś nieteges :wink: to poszukaj albo w Krk i Punat albo w Soline.

Możesz też poszukać w Malinskiej - badzo urokliwe miasteczko. Plaż w Malinskiej wprawdzie nie znam ale ktos pisał tu, że był z maluchem i było OK dla dzieciaczka.

Zapomniałem napisac jeszcze o Vrbniku na wschodnim wybrzeżu wyspy. Miasteczko jest CUDOWNE - tam z dzieciakami możesz być tylko na 2 plażach miejskich (niezbyt duże) - ale jest płytko i łagodnie. Natomiast pozostałe w Vrbniku to prawie pionowe skały - bardziej do skoków do wody niż dla dzieci. Lub dojeżdzać z Vrbnika ok 5 km na północ i są fajne kameralne zatoczki z w miare płytką wodą przy brzegu.
ZIELONYCRO
Podróżnik

Postnapisał(a) ZIELONYCRO » 06.01.2008 22:37

Dzięki krajanie Piotrze
Jutro zaczne poszukiwania kwaterki.
Zacznę od Baski.
piotrees
Plażowicz

Postnapisał(a) piotrees » 12.01.2008 20:58

Jako że pierwszy raz witam serdecznie wszystkich forumowiczów ! Chętnie podkleję się pod ten temat ponieważ w tym roku wybieramy się z żoną i dziećmi (7 &11 wiosen)po raz pierwszy do Cro i nie wiem sam już kurcze gdzie , totalny mętlik. Czytam to forum i czytam i jest coraz gorzej tzn nic mi się nie krystalizuje . Nie wiem gdzie można by pojechać co by było w miarę spokojnie dobre warunki na plaży (dzieci ) a i pogoda w miarę pewna . Typów miałem kilka tzn Baska , Baśka Voda , Zivogosce, Brela ? Proszę pomóżcie ,co Wy byście wybrali na ten pierwszy raz nadmienię że chcemy jechać na początku lipca i chyba w ciemno , chociaż sam juz nie wiem kurcze :-) . Gorąco pozdrawiam w te chłodne dni .
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.01.2008 21:50

piotrees napisał(a):.... Proszę pomóżcie ,co Wy byście wybrali na ten pierwszy raz nadmienię że chcemy jechać na początku lipca i chyba w ciemno ,....

Witaj na forum :lol:
Sam się wkopałeś pytaniem "co byście wybrali" :wink: Wiesz userów na tym forum jest multum i każdy poleci Ci co innego bo jak na pierwszy raz to każdy region HR jest OK od czegoś trzeba zacząć.
Jeszcze jakby to było w mniej więcej jednym miejscu to mały klopot.
A tak WSZYSTKO od Istrii po południowa Dalmację.
Moja rada jest taka: najpierw znajdź sobie 2-3 miejsca, żeby mieć w czym wybierać a później zadaj konkretne pytania w stylu co lepiej miejscowość A czy B czy C i wtedy problemu nie powinno być
piotrees
Plażowicz

Postnapisał(a) piotrees » 13.01.2008 16:46

Drogi imienniku ! Na Ciebie widzę zawsze mozna liczyć :) , zdaję sobie sprawę z tego że każdy region mnie usatysfakcjonuje w jakimś tam stopniu , nie mniej jednak chciałbym dobrze trafić dlatego już zacząłem zbierać info, z tego co czytałem wynika że im niżej tym piękniej i pogoda stabilniejsza ale ... No właśnie rośnie odległość ( dzieci w samochodzie ) a i ja jako jedyny kierowca ( tu mnie przekonuje podróż do Baski na Krk i jeszcze ta opowieść Ewy-Ireny , chylę czoła przed autorką ) ale z drugiej strony jeśli tam ( płudnie ) jest piękniej ... a nie chciałbym trafić np do takiej Makarskiej , to mam na codzień czyli zgiełk dużego miasta. Dlatego też targa mną "jak pies kiełbasą" :? A ja totalnie nie znam CRO a chciałbym też zostać croentuzjastą .
Pozdrawiam serdecznie wszystkich cro.... nadal targany jeszcze nie cromaniak.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.01.2008 17:28

piotrees napisał(a):... z tego co czytałem wynika że im niżej tym piękniej i pogoda stabilniejsza ale ...

Ja trafisz na wielbicieli Istrii lub Kvarneru to Ci powiedzą co innego :lol: :lol: :lol:
Z tą pgodą to róznie bywa. To niestetety nie te czasy co wiele, wiele lat temu, że wyjazd na południe równał się 100 % dobrej pogody. Klimat dziś nam niestety durnieje - wprawdzie za sprawą człowieka ale...
Jednakże pogoda na południu póki co jest bardziej przewidywalna niż w Polsce.
piotrees napisał(a):...rośnie odległość ( dzieci w samochodzie ) a i ja jako jedyny kierowca...

skoro tak to.....zacznij od KRK - od czegoś trzeba zacząć, nieprawdaż :?: :wink: I blisko i pieknie i jeszcze na 100 % wrócisz zadowolony a na dodatek po powrocie zostaniesz tym kim byś chciał zostać w przyszłości, czyli:
piotrees napisał(a):...chciałbym też zostać croentuzjastą...
:wink: :lol:
piotrees
Plażowicz

Postnapisał(a) piotrees » 27.01.2008 19:19

OK od czegoś trzeba zacząć , ale drodzy forumowicze jeszcze jedno małe ale - czy tam nie jest zbyt gwarno? nie cierpimy tłumów i biegania po plaży w poszukiwaniu wolnego miejsca wolimy odpoczynek w raczej spokojnych miejscach ? I jeszcze jedno czy ceny na KRK są rzeczywiście wyższe niż na stałym lądzie ? Albo inaczej czy jest szansa na znalezienie tam kwater 2 os + 2 dzieci do 50 EU/dzień ?
Następna strona

Powrót do Apartamenty, hotele, pokoje