Czy warto interesować się takim silnikiem z 2002-2003 roku( są takie na allegro)
Można ktoś zna jakąś firmę zajmującą się sprzedażą takiego używanego sprzętu
dwusuw czy czterosuw
Dziekuję za pomoc
.png)
.png)
.png)
piotrekiq napisał(a):Ponton 3,5m to mały ponton. Na tabliczce znamionowej jest podana maksymalna moc silnika jak i maksymalny ciężar silnika, jaki możesz zainstalować. Używane silniki bywają w różnym stanie technicznym. Polecam rozwagę. Silniki 2 suwy sa lżejsze i mają lepszy rozkład momentu obrotowego i mocy od 4 suwow, ale palą więcej paliwa. Do 5KM nie musisz posiadać patentu motorowodnego, powyżej jest wymagany.
.png)
.png)
.png)
.png)
.png)
ja1 napisał(a):Witam!
Pozwolę sobie zadać parę pytań skoro jest kilku fachowców w temacie pływania.
Z waszych wypowiedzi wnioskuję, że do pływania pontonem z silnikiem do 5 Km nie jest potrzebny patent i wystarczy mieć sprzęt do pływania i chcić sobie pływać czy to także dotyczy łodzi.
Jaki ponton polecacie dla 4 osób. Gdzie ewentualnie szukać informacji na ten temat.
Pozdrawiam !
Janusz
.png)
.png)
ja1 napisał(a):Witam!
Pozwolę sobie zadać parę pytań skoro jest kilku fachowców w temacie pływania.
Z waszych wypowiedzi wnioskuję, że do pływania pontonem z silnikiem do 5 Km nie jest potrzebny patent i wystarczy mieć sprzęt do pływania i chcić sobie pływać czy to także dotyczy łodzi.
Jaki ponton polecacie dla 4 osób. Gdzie ewentualnie szukać informacji na ten temat.
Pozdrawiam !
Janusz
.png)
.png)
.png)
piotrekiq napisał(a):Z tego co widzę to to jest ponton bez kila. Pamiętaj ze na morzu jest zawsze trochę fal. Brak kila powoduje mniejszą stabilność. Nie znam tego producenta. Ja używałem pontonów Zodiac-a i yamachy. Przy wyborze kieruj się również masą pontonu, maksymalną mocą silnika jaką można zaczepić i konstrukcją podłogi. Też dość ważny jest materiał z jakiego jest wykonany. Oczywiście nie ma kompromisu między ceną a jakością. Np. Zodiac jest bardzo drogi ale to są znakomite pontony. Yamy to średnia jakość za dobrą cenę. Ja używam teraz Brig-a, który jest np dobry do pływania po morzu, a jak się go uszkodzi to nie ma wielkiej straty. Jeśli nie chcesz pływac dalej niż 2NM i nie więcej niż 3..4 osoby i nie interesuje Cie narciarstwo wodne to kupiłbym yama (yamacha) z silnikiem 5KM. To jest wybór po przystępnej cenie niezły ponton. Oczywiście nie oczekuj od niego wyczynów. Ale przy 1..2 osobach może nawet popłynie w ślizgu (ok20km/h). Potem każdy większy i o większych osiągach kosztuje krotność ceny. Pamiętaj też o sposobie transportu. Mały ponton z silnikiem na upartego załadujesz do kombi, większy juz musisz wozić na przyczepie, a to kosztuje!
Pozdrawiam
Piotrek
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
.png)
Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...