Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Samochodem do Dubrovnika. Gdzie zostawić auto? A może Mostar

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojciech70
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciech70 » 18.06.2009 14:41

Szanowni Forumowicze i Forumowiczki!

Mam zamiar pojechać samochodem z Korculi do Dubrovnika. Promem wychodzi bardzo drogo koło 20 EUR na osobę w jedną stronę. Z opowieści wiem, że Dubrovnik jest zamknięty dla samochodów. Tak więc, gdzie zaparkować auto? Może podzielicie się doświadczeniami?

Jeszcze jedno, jak się jedzie do Mostaru? Bośnia i Hercegowina to dla mnie jednak nowość. Mam nadzieję, że kultura jest wyższa niż na Ukrainie, gdzie wymuszono na mnie łapówkę 200 zł i drogi były lepsze od sera szwajcarskiego z dziurami.
Ostatnio edytowano 18.06.2009 14:53 przez wojciech70, łącznie edytowano 1 raz
krakuscity
Koneser
Re: Samochodem do Dubrovnika. Gdzie zostawić auto?

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 18.06.2009 14:53

wojciech70 napisał(a): Z opowieści wiem, że Dubrovnik jest zamknięty dla samochodów. Tak więc, gdzie zaparkować auto?

Ktoś Ci bzdury naopowiadał. Owszem można wjechać do Dubrownika, zaparkować przy murach ale to w sezonie graniczy z cudem. Są tam parkingi płatne: strzeżone i niestrzeżone. Płaci się za godzinę, ile? Nie pamiętam. Najlepiej gdzieś stanąć przed starym miastem i dojść pieszo do murów, ale z tym też może być problem.
Już tu na forum był podobny temat więc poszukaj, było tam wiele dobrych rad. :D
wojciech70
Odkrywca
Dzięki Krakusie.

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciech70 » 18.06.2009 14:57

Fajnie, rewelacyjna informacja. Co do szukania na forum, przepraszam za lenistwo.

A może byłeś w Mostarze?

Jeszcze raz podziękowania od Warszawiaka, ukłony. :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 18.06.2009 15:04

Jedź w ciągu tygodnia to samochodów będzie mniej... jakieś nie 1000000 tylko 990000 :) jest trudność z zaparkowaniem ale bez przesady, bliżej lub dalej zaparkujesz. Licz się z tym , że ze 2-3 razy możesz objechać mury. Pamiętaj nie stawiaj nigdzie na zakazie bo za 2 minuty auta już nie będzie i pożegnasz się z pieniędzmi. Ja zawsze stawiałem auto w uliczce za murami, znaczy mijałem mury i jechałem dalej pod górę. Zdarzało się , że do starówki było z 1 km. Za mostem Tuđmana nie pomyl drogi i nie pojedź nad miasto, bo widok z góry ładny ale zawrócić trudno.
Torac
Cromaniak
Re: Dzięki Krakusie.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 18.06.2009 15:05

wojciech70 napisał(a):Fajnie, rewelacyjna informacja. Co do szukania na forum, przepraszam za lenistwo.

A może byłeś w Mostarze?

Droga do Mostaru jest dobra , ładna widokowo (wzdłuż Neretvy)
Z parkowaniem nie ma problemu - sporo miejsc 100-300m do mostu.
Pieniądze to próbują wyłudzić skoczkowie na moście.
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 18.06.2009 15:15

krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 18.06.2009 15:15

wojciech70 napisał(a):Fajnie, rewelacyjna informacja. Co do szukania na forum, przepraszam za lenistwo.

A może byłeś w Mostarze?

Owszem byłem i to nie raz.
Z Peljesaca do Dubrownika jest " w prawo" czyli na południe a do Mostaru" w lewo" na północ. Nie da się połączyć tych wycieczek razem bo braknie Ci czasu. Mostar to piękne miasto.
Do BiH musisz mieć paszport i zieloną kartę, policja często łapie na radar i za różne wykroczenia, uważaj ponoć biorą też bez pokwitowania, ale ja nie miałem z nimi do czynienia. Drogi są bardzo dobre, w Mostarze możesz parkować na ulicy (gościu zbiera opłaty) lub na parkingach. I znowu się powtórzę, był już ten temat , poszukaj a znajdziesz dużo dobrych rad.
Też serdecznie Cię pozdrawiam i życzę udanych wakacji. :wink:
AdamBo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBo » 18.06.2009 15:29

Podłącze się pod temat. Czy w BiH, w Mostarze można za parking płacić w euro czy trzeba wymienić na granicy na ichniejszą walutę. No i ile tej walut trzeba mieć na jeden dzień zwiedzania i jakiś posiłek.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.06.2009 16:22

FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.06.2009 16:35

W BiH wszędze można płacić w euro.
Skoczkowie nie chcą WYŁUDZIĆ, tylko życzą sobie wynagrodzenie za dostarczenie rozrywki gawiedzi... :wink:
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 18.06.2009 16:40

Janusz małe sprostowanie do BiH nie trzeba mieć paszportów, wpuszczją na dowód osobisy.
Biało-czerwony
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biało-czerwony » 18.06.2009 16:40

Pamiętaj nie stawiaj nigdzie na zakazie bo za 2 minuty auta już nie będzie i pożegnasz się z pieniędzmi.

....właśnie tak....

Obrazek

Więc uwazaj.
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 18.06.2009 17:04

Jurek napisał(a):Janusz małe sprostowanie do BiH nie trzeba mieć paszportów, wpuszczją na dowód osobisy.

Tego nie wiedziałem, 2 lata temu byłem na paszport.
Dzięki Jurku za sprostowanie. :D
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 18.06.2009 18:52

Zaznaczyłem dojazd od strony SPLITU do darmowego parkingu (autko w cieniu)

Obrazek

oraz trasę dojścia do murów ok 1000 metrów, schodkami zdala od ruchu ulicznego

Obrazek
hrehor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrehor » 18.06.2009 19:47

Ja w Dubrowniku postawiłem auto przy ulicy Jana Pawła II a najlepiej wjeżdżając na most skierować się od razu w prawo lub w lewo nie pamiętam, w którą stronę jest zjazd, ale bezpośrednio za mostem i około 500m po prawej stronie można ustawić sobie autko, nie trzeba za nic płacić. Następnie na najbliższym przystanku autobusowym oczywiście miejskim autobusem podjechać pod same mury i masz kłopot z głowy. Ja tak zrobiłem i nie żałuję.
Co do Mostaru to tak jak koledzy wcześniej pisali dojazd jest całkiem dobry i o parking nie masz, co się martwić na spokojnie auto postawisz?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone