Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Samochodem do Dubrovnika. Gdzie zostawić auto? A może Mostar

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AdamBo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBo » 19.06.2009 07:15

JacYamaha dzięki za linki. :D No trochę z lenistwa zadałem pytanie. :oops:

Dzięki za linki :wink:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 19.06.2009 08:13

Bocian napisał(a): Za mostem Tuđmana nie pomyl drogi i nie pojedź nad miasto, bo widok z góry ładny ale zawrócić trudno.

Taaaa, testowałam to w zeszłym roku :) Zawracałam....eeee lepiej się nie przyznam :)
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 19.06.2009 08:59

Fakt i ciekawostka :))))

Fakt: Zaraz przy murach jest duży strzeżony parking. Nie ma tragedii. Stajesz przed wjazdem i czekasz aż ktoś zwolni (ruch rotacyjny). Maksymalnie czekałem może 15 minut. Wszyscy czekają cierpliwie.

Ciekawostka: Jak byłem pierwszy raz w Dubrowniku to postanowiłem przekombinować i wjechałem na parking piętrowy hotelu Hilton zaraz przy starym mieście. Zostawiłem auto na kilka godzin. Kosztowało mnie to, jak się później dowiedziałem odpowiednik około 160 zł :twisted:
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 19.06.2009 09:00

A co do Mostaru - staniesz wszędzie. Mnóstwo prywatnych parkingów. Tam z tego żyją.
hassanbey
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) hassanbey » 19.06.2009 20:12

Czy zieloną kartę dostanę na granicy czy muszę już w Polsce na dany dzień się w nią zaopatrzyć ? Jaki koszt jeżeli mogę ją kupić na granicy ?
SVIBANJ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SVIBANJ » 19.06.2009 20:37

hassanbey napisał(a):Czy zieloną kartę dostanę na granicy czy muszę już w Polsce na dany dzień się w nią zaopatrzyć ? Jaki koszt jeżeli mogę ją kupić na granicy ?

Z tego co wiem to większość towarzystw ubezpieczeniowych (o ile nie wszystkie) dają zieloną kartę za darmo na cały czas trwania ubezpieczenia.Zgłoś się do swojego ubezpieczyciela i nie powinno być problemu.
miraculus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miraculus » 24.06.2009 03:26

Jurek napisał(a):Janusz małe sprostowanie do BiH nie trzeba mieć paszportów, wpuszczją na dowód osobisy.

Uff... juz mnie ciarki przeszły. Dzięki Jurek za potwierdzenie tego wjazdu na dowód. Ja też doczytalem na forach o tym.
piamir
Cromaniak
Re: Samochodem do Dubrovnika. Gdzie zostawić auto? A może Mo

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 24.06.2009 08:35

wojciech70 napisał(a):Szanowni Forumowicze i Forumowiczki!

Mam zamiar pojechać samochodem z Korculi do Dubrovnika. Promem wychodzi bardzo drogo koło 20 EUR na osobę w jedną stronę. Z opowieści wiem, że Dubrovnik jest zamknięty dla samochodów. Tak więc, gdzie zaparkować auto? Może podzielicie się doświadczeniami?

Jeszcze jedno, jak się jedzie do Mostaru? Bośnia i Hercegowina to dla mnie jednak nowość. Mam nadzieję, że kultura jest wyższa niż na Ukrainie, gdzie wymuszono na mnie łapówkę 200 zł i drogi były lepsze od sera szwajcarskiego z dziurami.

Witam. Jadąc rano do Mostaru przez Metkowic trzeba się liczyć z korkiem na granicy HR BiH (staliśmy nawet 2 godziny). Niektóre zmiany bardzo skrupulatnie sprawdzają dokumenty m. in. zieloną kartę i paszporty. Byliśmy świadkami jak Polacy dość długo tłumaczyli służbom bośniackim dlaczego nie mają paszportu. Alternatywnym wyjściem jest wybranie drogi do Mostaru przez Neum. Zaraz za mostem jeszcze przed miastem trzeba skręcić w prawo na przejście graniczne w Duzi. Droga dla twardzieli. Momentami w górach mijanie na styk. Wrażenie nienapomniane. To droga łączy się w pewnym momencie z drogą z Metkowic. W Duzi też chcieli paszporty i zieloną kartę. W Mostarze wszędzie można płacić Euro, nie ma też problemu z wymianą na ichnią walutę. Pozdrawiam i życzę miłych wrażeń z Mostaru.
Witold P.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Witold P. » 25.06.2009 12:37

wojciech70 napisał(a):Szanowni Forumowicze i Forumowiczki!

Mam zamiar pojechać samochodem z Korculi do Dubrovnika. Promem wychodzi bardzo drogo koło 20 EUR na osobę w jedną stronę. Z opowieści wiem, że Dubrovnik jest zamknięty dla samochodów. Tak więc, gdzie zaparkować auto? Może podzielicie się doświadczeniami?

Jeszcze jedno, jak się jedzie do Mostaru? Bośnia i Hercegowina to dla mnie jednak nowość. Mam nadzieję, że kultura jest wyższa niż na Ukrainie, gdzie wymuszono na mnie łapówkę 200 zł i drogi były lepsze od sera szwajcarskiego z dziurami.

W Okresie ostatnich dwóch wakacji w Dubrowniku byłem czterokrotnie.
wizyty podzieliłem sobie na nocne i dzienne. Za każdym razem dojeżdżalem do parkingu pod murami starego miasta.
Jeden raz musiałem czekać prawie 2 godziny w kolejce na wolne miejsce.
Było to w czasie swięta róży. Jeden raz miałem fuksa bez kolejki. Pozostałe to oczekiwanie w kolejce ok. godzinki. W tym roku tak jak w latach poprzednich wolę poczekać w kolejce niż dygać na nogach z krańca miasta.
Jeżeli lubisz spacerki to prawie zawsze jest wolne miejsce niedaleko supermarketu "Tommy "
Dokładnie przy tym budynku .Opis znalazłem w google.

Post office: 20000 DUBROVNIK Status: Post office works Street: VUKOVARSKA 16 Place: DUBROVNIK City: DUBROVNIK Countie: DUBROVAČKO-NERETVANSKA Tel: 020 413 960 Fax: 020 413 962
JAREKPIOTROWICZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) JAREKPIOTROWICZ » 25.06.2009 14:01

Witold P. napisał(a):wolę poczekać w kolejce niż dygać na nogach z krańca miasta.

Też zawsze parkuję na tym parkingu. Byłem w Dubrowniku trzy razy, zawsze to samo miejsce. Pod murami stajesz na środku drogi, kierunkowskaz w lewo i czekasz :)
Ja miałem chyba więcej szczęścia - zawsze czekałem ok 15-20 minut.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Samochodem do Dubrovnika. Gdzie zostawić auto? A może Mostar - strona ...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone