Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Przejście graniczne w Barwinku. Którędy dalej?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.05.2007 07:40

Jack66 napisał(a):Balaton to teraz pestka w zasadzie cały omijasz autostradą - przynajmniej tak było w 2006 roku.

Potwierdzam jazda przez Balaton to już nie taki koszmarek jak jeszcze 2 lata temu. Praktycznie cały Balaton omija się M-7. Zjeżdza się jest tylko na kilka kilometrów w okolicach Siofok - przynajmniej rok temu może w tym roku już ten kawałek jest zakończony. A jak nie to też nie problem zawsze jest okazja żeby się np. na kawę lub obiad zatrzymać
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 30.05.2007 11:47

Piotrek_B napisał(a):
emtomek napisał(a):
markus22 napisał(a):Mieszkam w Lublinie ...Nie warto jechać autostrada w Słowacji 30 km ......... :D

A dlaczego? Przecież i tak musisz wykupić winietę na trasy przejazdowe przez Słowację, a winieta ważna jest i na autostradę!

Nie musi wykupywać słowackiej winietki jeżeli jedzie na odcinku Barwinek - Sana/Tornyosnemeti. Autostrada na tym odcinku jest tylko pomiędzy Presovem a Kosicami (ok 40 km) Moim zdaniem nie ma sensu płacić za ten krótki odcinek - równoległą do autostraay jedzie się całkiem fajnie a te 150 Sk lepiej wydać na kawę w czasie przerwy w podróży. Pozdrav :papa:

a tiry tak muszą autostradą, bo za tą drogę równoległą płacą
malmika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malmika » 30.05.2007 15:46

jak ktos lubi to może TIREM
ja osobiscie drogę z Rzeszowa robię na raz, ale jeżeli chodzi o nocleg to przed granicą węgiersko-chorwacką jest motel w cenie 8 ejro za osobę- osobiście nie korzystałem ale przejeżdzając widziałem reklamę
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 30.05.2007 16:26

malmika napisał(a):jak ktos lubi to może TIREM
ja osobiscie drogę z Rzeszowa robię na raz, ale jeżeli chodzi o nocleg to przed granicą węgiersko-chorwacką jest motel w cenie 8 ejro za osobę- osobiście nie korzystałem ale przejeżdzając widziałem reklamę

Ja również na raz
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 30.05.2007 17:10

j23 napisał(a):
malmika napisał(a):jak ktos lubi to może TIREM

Ja również na raz
A kto lubi na dwie zmiany :?: Ja też robię całą trase za jednym zamachem :D
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 03.06.2007 21:13

Piotrek_B napisał(a):
emtomek napisał(a):
markus22 napisał(a):Mieszkam w Lublinie ...Nie warto jechać autostrada w Słowacji 30 km ......... :D

A dlaczego? Przecież i tak musisz wykupić winietę na trasy przejazdowe przez Słowację, a winieta ważna jest i na autostradę!

Nie musi wykupywać słowackiej winietki jeżeli jedzie na odcinku Barwinek - Sana/Tornyosnemeti. Autostrada na tym odcinku jest tylko pomiędzy Presovem a Kosicami (ok 40 km) Moim zdaniem nie ma sensu płacić za ten krótki odcinek - równoległą do autostraay jedzie się całkiem fajnie a te 150 Sk lepiej wydać na kawę w czasie przerwy w podróży. Pozdrav :papa:

Hmmm..., gdzieś mi sie obiło o uszy, że na Słowacji na głównych drogach krajowych trzeba mieć winietę za 100 Sk. Na tych drogach oznakowanych białym samochodem na niebieskim tle też ... a o ile kojarze to na tej trasie przed Presovem takie znaki sie pojawiły? Moge sie mylić więc mnie poprawcie... Pozdrawiam
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 03.06.2007 21:24

http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1346 -
"Opłaty drogowe, w formie winietek, pobierane są za przejazd wyznaczonymi odcinkami autostrad i drogami 1 klasy (łączą wszystkie miasta wojewódzkie i powiatowe co stanowi ponad połowę słowackiej sieci drogowej). Drogi słowackie (autostrady, drogi szybkiego ruchu, drogi I klasy) objęte obowiązkiem wykupienia nalepki: D1, D2, R1, 2, 19, 50, 59, 61, 63, 64, 68 i 75.
Drogi I klasy oznaczone są znakiem przedstawiającym biały samochód na niebieskim tle."
O ile pamiętam, a jeździłem tamtędy chyba ze cztery razy, droga omijająca autostradę to właśnie 68 !!!
A winiety są faktycznie po 150 Sk (7 dni) lub 300 Sk (30 dni) :D
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 03.06.2007 22:40

emtomek napisał(a):http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1346 -
"Opłaty drogowe, w formie winietek, pobierane są za przejazd wyznaczonymi odcinkami autostrad i drogami 1 klasy (łączą wszystkie miasta wojewódzkie i powiatowe co stanowi ponad połowę słowackiej sieci drogowej). Drogi słowackie (autostrady, drogi szybkiego ruchu, drogi I klasy) objęte obowiązkiem wykupienia nalepki: D1, D2, R1, 2, 19, 50, 59, 61, 63, 64, 68 i 75.
Drogi I klasy oznaczone są znakiem przedstawiającym biały samochód na niebieskim tle."
O ile pamiętam, a jeździłem tamtędy chyba ze cztery razy, droga omijająca autostradę to właśnie 68 !!!

czy ta opłata dotyczy aut osobowych?, bo samochody ciężarowe musiały wykupywać winietki,
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 04.06.2007 05:49

j23 napisał(a):
emtomek napisał(a):http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1346 -

czy ta opłata dotyczy aut osobowych?, bo samochody ciężarowe musiały wykupywać winietki,

Zgodnie ze stroną PZMotu:
Ceny winietek opłat drogowych w zależności od kategorii pojazdu i okresu pobytu wynoszą:

- pojazdy o dopuszczalnej
masie całkowitej do 3,5 tony - 150 SKK

masie całkowitej od 3,5 do 12 ton - 1100 SKK

masie całkowitej powyżej 12 ton - 1200 SKK

Brak winietki karany jest mandatem w wysokości jej podwójnej wartości, odpowiedniej dla kategorii danego pojazdu plus obowiązek jej wykupienia. Winietki można nabywać na przejściach granicznych, w niektórych urzędach pocztowych i na stacjach benzynowych.

Wynika z tego, że pojazdy osobowe muszą mieć winietkę, ale jeśli ktoś mnie przekona że nie to tym lepiej (tym taniej ) :lol:
Jack66
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jack66 » 04.06.2007 06:16

Przecież 150SK to nie są aż takie straszne pieniądze, lepiej kupić tą winietkę i mieć święty spokój , nie zastanawiać się czy omijać autostradę czy równoległa jest płatna, przy pozostałych kosztach dojazdu do CRO to naprwdę niewielki wydatek.
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 04.06.2007 09:40

Ups!
Ja zawsze omijałam i nie płaciłam, ale jeśli już wprowadzili opłaty to koszt 150 słowackich koron jest naprawdę niski i nie warto ryzykować.
A trasę z Lublina do Primostenu właśnie przez Barwinek, Koszyce, Miszkolc, Budapeszt, Gorican, Zagrzeb, itd. zrobilismy w 17 godz. ze staniem w koreczkach. Warunkiem dobrej trasy jest przejechanie polskiego odcinka w nocy kiedy ruch jest mały i jedzie się dość płynnie (zresztą w tym roku droga od Rzeszowa do Barwinka jest już znośna remont zrobił swoje!).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2007 18:26

emtomek napisał(a):...Zgodnie ze stroną PZMotu:
Ceny winietek opłat drogowych w zależności od kategorii pojazdu i okresu pobytu wynoszą:
masie całkowitej do 3,5 tony - 150 SKK
masie całkowitej od 3,5 do 12 ton - 1100 SKK
masie całkowitej powyżej 12 ton - 1200 SKK
Brak winietki karany jest mandatem w wysokości jej podwójnej wartości, odpowiedniej dla kategorii danego pojazdu plus obowiązek jej wykupienia. Winietki można nabywać na przejściach granicznych, w niektórych urzędach pocztowych i na stacjach benzynowych.
Wynika z tego, że pojazdy osobowe muszą mieć winietkę, ale jeśli ktoś mnie przekona że nie to tym lepiej (tym taniej ) :lol:

Wreszcie jest troche czasu, żeby odpisac na ten post. Nie będę ukrywał, że jak rano to przeczytałem to do wieczora mnie to męczyło :wink: W końcu od lat jeżdzę równoległą do autostrady Presov-Kosice. I nie o sknerstwo tu chodzi - bez sensu płacic za 15 minut jazdy, lepiej te korony "przelac" na kawę w czasie postoju. OK ale do rzeczy.....dalej mam mętlik czy ten odcinek jest płatny. Z całym szacunkiem dla Pzmotu ale na swoich stronach www nie raz już dali d....i stąd są dla mnie tak wiarygodni jak dziennik Fakt :lol: Ale nie o moje wymądrzanie tu chodzi. Generalna zasada w opłatach jest taka: płacimy za autostrady, drogi ekspresowe i drogi I kategorii ale....
1) link ze strony Ambasady Słowackiej sugeruje, że wspomniana droga nr 68 jest płatna ale dla samochodów powyżej 3,5 tony
http://www.ambasada-slowacji.pl/index.php?id=4d
2) link ze strony www słowackich autostrad sugeruje to samo:
http://www.ndsas.sk/index/index.php?ids=537&lang=s
I teraz zgłupiałem bo wygląda na to, że Pzmot wrzucił wszystkie pojazdy do jednego wora
http://www.pzmtravel.com.pl/index.php?id_strony=1346
I co wy na to :?: :?: :?:
Pozdrav :papa:
j23
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) j23 » 04.06.2007 18:56

ze stron słowackich wynika, ze droga 68 (równoległa do autosrady) nie jest płatna i nasz PZMot chyba się pospieszył z tym płaceniem przez samochody osobowe[/url]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2007 19:03

j23 napisał(a):ze stron słowackich wynika, ze droga 68 (równoległa do autosrady) nie jest płatna i nasz PZMot chyba się pospieszył z tym płaceniem przez samochody osobowe[/url]

znaczy się jest płatna ale z tego wynika, że powyżej 3,5 tony :wink:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 04.06.2007 19:06

Pzmot robi ludziom wodę z mózgu :( .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Przejście graniczne w Barwinku. Którędy dalej? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone