Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Poznań - Dubrownik, liczę na komentarz

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Paweł i Kasia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł i Kasia » 01.07.2008 11:46

Zamierzamy ominąć Czechy i śmignąć Niemieckimi autostradami. Viamichelin podaje że trasa jest o około 330km dłuższa ale o około półtorej godziny szybsza. Jechałem nieraz przez Czechy i nie jest to nic miłego. Tymbardziej że jest jeden kierowca a nocleg chcemy zrobić dopiero w Mariborze, bym wyspał sie przed Magistralą Adriatycką.

Poznań - Świecko - Potsdam - Leipzig - Regensburg - Graz - Maribor - Zagreb - Zadar - Camp pod Maslinom;)

Czekam na komentarze czy to dobry wybór trasy czy coś zmienić.
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 01.07.2008 12:25

Czesc, wg mnie ta trasa nie jest szybsza, Pod sam Berlin musisz liczyć że ze 4 godziny stracisz, a przez 4 h to juz będziesz za Wrockiem. Jechałem tą trasą ze 2 razy do CRO. od Poznania doleciałem do Istrii (okol. Opatiji) w 18 godzin, kumpel w tym czasie w 22 h do Makarskiej przez CZ. Wyjazd o 11 w zwykły dzień - korków brak :)
Ta trasa jest dobra jak jedziesz na Istrię albo np. Losnij - jak ja wtedy.

Trasa ta jest takze droższa bo dochodzą Ci 3 płatne tunele w Austrii (po ok 8 E kazdy, Karawanken mozesz ominąć przez Lojblpali - zarąbiste widoki -polecam), i obowiazkowo winietka w Słowenie 35 E.

no chyab żeby sobie spokojnie jechac jadranką nie autostradami chorwackimi.

Zalezy kiedy jedziesz, ja rozważałem aby tak jechać z dzieciakami i po drodzoe w ramach noclegu tranzytowego zaliczyć Bawarski Park Rozrywki.

Mozesz spóbowac najwyżej wrócisz przez Czechy. ja nie lubie wracać tą sama drogą lubiesobie popatrzyć na krajobrazy nawet z auta.

ja w tamtą stronę poleciałbym jak najszybciej żeby było przez CZ a z powrotem piękne widoki na jadrance, a potem piękne alpy i szybko przez Niemcy :wink:
Paweł i Kasia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł i Kasia » 01.07.2008 12:51

Ruszam 19.07 w sobotę o 5.00 więc może nie stracę tych 4 godzin, biorę też pod uwagę czynnik bezpieczeństwa a tą trasą mam autostradę do samego Mariboru. Fakt że dochodzi koszt tych tuneli łącznie 24E ale odpada koszt czeskiej winietki. Dodatkowy koszt to te 300km w paliwie. Ale bezpieczeństwo ciężko przeliczyć na kasę.
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 01.07.2008 12:53

Ja ze Świebodzina jade na Gubin-Cotbus-Drezno-Chemnitz-Hof-Regensburg-Scharding-Wels-Graz-Maribor-Zagrzeb-Sestanovac-Tucepi. Cala trase w dwa auta max predkosc 140km/h w 16h w tym przerwy na jedzonko, herbatke i tankowania.Powrotna droge jechalismy przez Czechy, bo mialo byc krocej o te 200 km i to byl najwiekszy blad! Nigdy wiecej Czeskich skrotow i ich autostrad.Na twoim miejscu jechalbym na Swiecko i na poludnie Niemiec autostradami lub na Zielona Gore-Gubin-Drezno itd. Jadac na Swiecko moze cie zaskoczyc korek w Świebodzinie, bo robia nam tutaj rondo ;).Jesli droga z Poznania do Zielonej Gory jest dobra, to moze warto jechac tedy?.
Paweł i Kasia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł i Kasia » 01.07.2008 13:12

Lubuszanin napisał(a):Powrotna droge jechalismy przez Czechy, bo mialo byc krocej o te 200 km i to byl najwiekszy blad! Nigdy wiecej Czeskich skrotow i ich autostrad.

:) to do mnie trafia
Lubuszanin napisał(a):Jesli droga z Poznania do Zielonej Gory jest dobra, to moze warto jechac tedy?.

Dużo lepsza jest droga na Świecko niż na Gubin więc lepiej nawet chwile sie poturlać w okolicy Świebodzina.
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 01.07.2008 13:28

ooo ta opcja mi sie podoba :D rzeczywiscie przez Monachium nie trzeba jechać. Czy w aAstrii są jakieś dodatkowe opłaty na tej trasie?
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 01.07.2008 13:48

dg napisał(a):ooo ta opcja mi sie podoba :D rzeczywiscie przez Monachium nie trzeba jechać. Czy w aAstrii są jakieś dodatkowe opłaty na tej trasie?

W Ausrii pociagna za winiete i tunel lub tunele.W sumie okolo 20 euro, ale doswiadczony tegorocznym powrotem przez Czechy, to wole dac zarobic Austriakom ;).Jeszcze mi szumi w uszach od halasu po 200km jazdy pseudo autostrada w Czechach ;).
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 03.07.2008 14:17

policzyłem ten wariant - 300 km w jedna stronę do zrobienia więcej :-/
Pojade jednak z Pyrogrodu na Breslau, Bobosżów, Bratislava, Graz, Karlovac itd.
power3333
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) power3333 » 03.07.2008 23:25

Witam.
dg my jedziemy 18-07 dokładnie tą trasą. Wyjazd planujemy na godziny południowe 13-14 i jedziemy na Ciovo. Moje pytanie jest nastepujące ile czasu powinna zająć nam ta podróż, oraz gdzie za rozsadne pieniądze zatrzymać się na nocleg. Jedziemy w 3 czteroosobowe rodziny.
Paweł i Kasia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł i Kasia » 03.07.2008 23:45

dg napisał(a):policzyłem ten wariant - 300 km w jedna stronę do zrobienia więcej :-/
Pojade jednak z Pyrogrodu na Breslau, Bobosżów, Bratislava, Graz, Karlovac itd.

też policzyłem i już jestem pewien, jade z Poznania na Świecko i dalej Niemcy-Austria autostradą do Mariboru (tam nocleg)
Jak ktoś ma pewne miejsce w okolicach Mariboru na TANI (do 15E-osoba) nocleg to chętnie skorzystam.
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 04.07.2008 07:04

power3333 napisał(a):Witam.
dg my jedziemy 18-07 dokładnie tą trasą. Wyjazd planujemy na godziny południowe 13-14 i jedziemy na Ciovo. Moje pytanie jest nastepujące ile czasu powinna zająć nam ta podróż, oraz gdzie za rozsadne pieniądze zatrzymać się na nocleg. Jedziemy w 3 czteroosobowe rodziny.

Ciężko mi powiedzieć ile pojedziecie. Z noclegiem to bedzie w Waszym przypadku cieżkawo, moze gdzieś w Czechach powinniście czegoś poszukać, bo realnie aby dotrzeć do miejsca noclegu macie jakieś 6 godzin jazdy. Do Wrocka minimum 3 godziny, przez Wrocek 1,5 (w samym szczycie) no i z 2,5 do granicy. Czyli gdzieś koło granicy PL/CZ.
Potem rano jak najwcześniej już prosto na Ciovio bym jechał.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.07.2008 08:52

Paweł i Kasia napisał(a):330km dłuższa ale o około półtorej godziny szybsza. .

Wiara w niemieckie autostrady bywa złudna...tam też się tworzą korki niekoniecznie stłuczkowe( a jeśli już to stłuczki są wielosamochodowe) i te teoretyczne półtorej godziny diabli biorą.
dg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dg » 04.07.2008 09:05

Mi sięta trasa nie spina biznesowo, bo 300 km więcej to 300km więcej i już.
jadąć przez Niemcy do Karlovaca jedzie się 1150 km po autostradach, przez Czechy 640 róźnica = 510 - 300 (nadrobione przez D) = tylko 210, a do odrobienia jednak 300. Nawet jak pojade te 120-130 po autostardzie to zaoszczędze moze 1 litr beny niż na trasach zwykłych to i tak 20 litrów benzyny musze dołożyć. analezy dodać że na terenie CZ, SK jednak paliwo tańsze jak w D, gdzie musowo bym musiał sie tanknać.
Biorąć pod uwagęczas to cieżko powiedziec jaka bedzie sytuacja na drogach. Wg planerów czas wychodzi taki sam lub różnice sa w granicach błedu.
jezlei chodzi o koszy winietek itd. wychodzi to samo 310 zł przez D i 312 zł przez CZ.

To tyle z analizy - życie pokaże 8) - jeszcze 5 dni :P
Paweł i Kasia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paweł i Kasia » 04.07.2008 09:50

hepik napisał(a):Wiara w niemieckie autostrady bywa złudna...tam też się tworzą korki niekoniecznie stłuczkowe( a jeśli już to stłuczki są wielosamochodowe) i te teoretyczne półtorej godziny diabli biorą.

to fakt, raz trafiłem na poważny wypadek na niemieckiej autostradzie, najpierw 2 godziny w korku później jakim objazdem, straciliśmy ponad 3 godziny
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 04.07.2008 10:18

dg napisał(a):Mi sięta trasa nie spina biznesowo, bo 300 km więcej to 300km więcej i już.
jadąć przez Niemcy do Karlovaca jedzie się 1150 km po autostradach, przez Czechy 640 róźnica = 510 - 300 (nadrobione przez D) = tylko 210, a do odrobienia jednak 300. Nawet jak pojade te 120-130 po autostardzie to zaoszczędze moze 1 litr beny niż na trasach zwykłych to i tak 20 litrów benzyny musze dołożyć. analezy dodać że na terenie CZ, SK jednak paliwo tańsze jak w D, gdzie musowo bym musiał sie tanknać.
Biorąć pod uwagęczas to cieżko powiedziec jaka bedzie sytuacja na drogach. Wg planerów czas wychodzi taki sam lub różnice sa w granicach błedu.
jezlei chodzi o koszy winietek itd. wychodzi to samo 310 zł przez D i 312 zł przez CZ.

To tyle z analizy - życie pokaże 8) - jeszcze 5 dni :P

Wracalem z Cro przez Wieden-Brno-Praga i ta autostrda, to nic innego jak w Polsce odcinek betonowej autostrady pod Szczecinem.Czyli halas, dziury...brrr nigdy wiecej! A korek tez sie trafil, bo skodzina sie zapalila i 1h stania, az uprzatneli droge.O bocznyh drogach w Czechach chce szybko zapomniec, a szczegolnie z Brna do Wiednia.Mialo byc krocej, a wyszlo, ze przyjechalismy 2h pozniej niz dluzsza trasa przez DE.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone