Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Polska północna - Chorwacja

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bogdan007
Odkrywca
Polska północna - Chorwacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogdan007 » 18.05.2007 20:26

W Chorwacji byłem już wielokrotnie i za każdym razem mam pewne wątpliwości jaka trasę wybrać: czy dłuższą i droższą przez autostardy czy przez południe i niestety przez cała Polskę. Wiem, że co roku zmienia się sytuacja na drogach. Czasami droga najszybsza i najkrótsza wyznaczana przez Viamichalin lub Map 24 okazuje się droga przez męki. Prosze o sugestie i podpowiedzi, które pomogą w podjeciu decyzji na trasę w tym roku. Myślę, że każde indywidualne informacje, propozycje i sugestje mogą być wskazówką dla wszystkich Forumowiczów zainteresowanych wyborem trasy w tym roku.
Pzdr :hut:
wojak999
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojak999 » 18.05.2007 21:27

W tym roku pojadę tak: Warszawa, Bielsko Biała, Wisła, Zwardoń, Cadca, Zlina, Bratysława, Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb, Karlovac, Sibenik. Nie przerabiałem jeszcze trasy Wisła - Zwardoń, ale ostatnio na jakimś forum ktos ciekawie to opisał i spróbuje ta trasę. Kiedyś jeździłem Bielsko Biała, Żywiec, Zwardoń ale to jest bardzo wolna trasa. Lepszym rozwiazaniem jest Bielsko, Cieszyn, (Czechy) i do Cadcy (SK).
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 19.05.2007 10:29

wojak999 napisał(a):W tym roku pojadę tak: Warszawa, Bielsko Biała, Wisła, Zwardoń, Cadca, Zlina, Bratysława, Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb, Karlovac, Sibenik. Nie przerabiałem jeszcze trasy Wisła - Zwardoń, ale ostatnio na jakimś forum ktos ciekawie to opisał i spróbuje ta trasę. Kiedyś jeździłem Bielsko Biała, Żywiec, Zwardoń ale to jest bardzo wolna trasa. Lepszym rozwiazaniem jest Bielsko, Cieszyn, (Czechy) i do Cadcy (SK).
A powiedz mi kolego dlaczego chcesz jechać przez Wisłe :?: skoro z B-B do Żywca to pare kolosów a przez Wisłe robisz kilkanaście kilosów wiecej.No chyba że chcesz w Wiśle dom Małysza zobaczyć. :D
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 19.05.2007 11:02

Dokładnie. Jechać do Wisły a potem na zwardoń to zupełnie bez sensu!!!Dla tych co nie wiedz, choć była juz na forum o tym mowa. W styczniu tego roku została otwarta obwodnica Żywca.Teraz jadąc na Zwardoń wogóle nie trzeba wjeżdzać do Żywca. Na pierwszym rondzie w Zywcu zaczyna się piękna droga. Oszczedza sie w ten sposób około godziny, bo tyle zajmował przejazd przez Zywiec. Co prawda odcinek ten jest oddany tylko do Węgierskiej Górki, ale jest to i tak lepsze rozwiązanie niż jechać do Wisły a potem na Zwardoń.
maciej1969
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1969 » 19.05.2007 14:14

wojak999 napisał(a):..., Bielsko Biała, Wisła, Zwardoń, Cadca, Zlina, Bratysława, Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb, Karlovac, Sibenik. Nie przerabiałem jeszcze trasy Wisła - Zwardoń, ale ostatnio na jakimś forum ktos ciekawie to opisał i spróbuje ta trasę. Kiedyś jeździłem Bielsko Biała, Żywiec, Zwardoń ale to jest bardzo wolna trasa. Lepszym rozwiazaniem jest Bielsko, Cieszyn, (Czechy) i do Cadcy (SK).

czy koledze nie chodziło czasem o variant:
Ustroń, Wisła, Jabłunkov(cz), Czadca(Slo)... ?
Jest tzw. variant omijajacy Bielsko-Białą :D
wojak999
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojak999 » 20.05.2007 09:03

Reasumując powyższe posty: Fakt z Bielska do Żywca jest tylko 22 km (zalezy kto jak mierzy) ale przejazd tego odcinka w piątek latem około 15.00 zajmuje dobre ponad godzinę. Przerabiałem to juz kilkarotnie. Odcinek od Żywca do Zwardonia też nie należy do szybkich. Jak pomyślę ile drogi jeszcze przede mną to wole nadrobić kilkanasci kilosów i cały czas jechać, niz stac w korkach.
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 20.05.2007 10:37

A ja jadę w tym roku od Wrocławia i wymysliłem sobie - Gliwice - Knurów - Żory - Pawłowice - Cieszyn - Cadca Zylina i dalej... czy ktoś ma duże zastrzeżenia ???
Ryszard_K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ryszard_K » 20.05.2007 10:44

dlaczego takim łukiem?
myślę, że krócej: Wrocław, Brno, Wiedeń, Graz ...
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 20.05.2007 10:51

Ryszard_K napisał(a):dlaczego takim łukiem?
myślę, że krócej: Wrocław, Brno, Wiedeń, Graz ...

Ponieważ z Wrocławia do Brna mam zwykłe drogi, a na mojej trasie tylko odcinek Gliwice - Cadca ( reszta autostrady i dwupasmówki)

Michelin wylicza mi 150 km więcej i mniej więcej ten sam, czas przejazdu. Poza tym nigdy nie lubię jeździć taką samą trasą. Z Zyliny prawie na Rab mam już autostrady no i nocleg pod Bratysławą.

Czy ktoś wie czy da się w miarę przejechać nad ranem drogą Gliwice Cieszyn, tak jak opisałem ?
Artur
Cypisek88
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cypisek88 » 20.05.2007 11:09

Bahama napisał(a):A ja jadę w tym roku od Wrocławia i wymysliłem sobie - Gliwice - Knurów - Żory - Pawłowice - Cieszyn - Cadca Zylina i dalej... czy ktoś ma duże zastrzeżenia ???
Uwaga w Żorach niespodzianka.
kafur
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kafur » 20.05.2007 11:14

Cypisek88 napisał(a):
Bahama napisał(a):A ja jadę w tym roku od Wrocławia i wymysliłem sobie - Gliwice - Knurów - Żory - Pawłowice - Cieszyn - Cadca Zylina i dalej... czy ktoś ma duże zastrzeżenia ???
I to niezła niespodzianka :D:D
Bahama
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bahama » 20.05.2007 12:30

kafur napisał(a):
Cypisek88 napisał(a):
I to niezła niespodzianka :D:D

No już znalazłem info o remoncie DK81, to lepiej Ślązacy napiszcie jak to bezstresowo objechać , chociaż będę tam koło 6.00 rano, więc chyba tragedii nie będzie.

Poprosze kogoś z miejscowych o możliwie najlepszy zjazd z A4 na Cieszyn, może jednak Katowice - Bielsko ?, czy Gliwice - Knurów ? A może jeszcze inaczej, byloe szybko i bez niespodzianek :)

Dziękuję z góry !
marcin.k
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcin.k » 22.05.2007 06:39

wojak999 napisał(a):W tym roku pojadę tak: Warszawa, Bielsko Biała, Wisła, Zwardoń, Cadca, Zlina, Bratysława, Wiedeń, Graz, Maribor, Zagrzeb, Karlovac, Sibenik. Nie przerabiałem jeszcze trasy Wisła - Zwardoń, ale ostatnio na jakimś forum ktos ciekawie to opisał i spróbuje ta trasę. Kiedyś jeździłem Bielsko Biała, Żywiec, Zwardoń ale to jest bardzo wolna trasa. Lepszym rozwiazaniem jest Bielsko, Cieszyn, (Czechy) i do Cadcy (SK).

A właśnie, że warto pchać się przez Wisłę, ale nie na Zwardoń. Za Istebną trzeba odbić na Jasnowice, wjechać na Czechy i w Jablunkovie odbić w lewo na Cadce i Zwardoń zostaje z boku.
rolf42
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rolf42 » 22.05.2007 11:38

Bogdan007 napisał(a):W Chorwacji byłem już wielokrotnie i za każdym razem mam pewne wątpliwości jaka trasę wybrać: czy dłuższą i droższą przez autostardy czy przez południe i niestety przez cała Polskę. Wiem, że co roku zmienia się sytuacja na drogach. Czasami droga najszybsza i najkrótsza wyznaczana przez Viamichalin lub Map 24 okazuje się droga przez męki. Prosze o sugestie i podpowiedzi, które pomogą w podjeciu decyzji na trasę w tym roku. Myślę, że każde indywidualne informacje, propozycje i sugestje mogą być wskazówką dla wszystkich Forumowiczów zainteresowanych wyborem trasy w tym roku.
Pzdr :hut:

Jako, że temat dot. podróży z północy, to proponuję: Berlin, Drezno, Praga, Znojmo(nocleg), Wieden, Maribor itd. Oczywiscie sens to ma jedynie wtedy, gdy się mieszka blizej zachodniej granicy. Druga opcja, to pominięcie Czech: Berlin, Monachium, skok przez Austrię, nocleg w Slowenii okolice Bledu i dalej na południe. A jak dalej to polecam: http://www.hac.hr
leopantera
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) leopantera » 22.05.2007 12:14

[/quote]Uwaga w Żorach niespodzianka.[/quote]
Wolałbym skręcić w Gliwicach na Rybnik o ile uporają się z odcinkami gdzie ruch jest kierowany wahadłowo (wymiana nawierzchni w kilku miejscach). Dalej przed Jastrzębiem na Cieszyn
ŻORY omijaj szerokim łukiem. Szlag trafia jak tylko chcesz przeskoczyć dwupasmówką, z co dopiero nią jechać - wyjątek może być w nocy
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone