Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.07.2011 20:01

raffiu napisał(a):weldon masz rację.

Dziękuje.

raffiu napisał(a):Skarb państwa się wzbogaci?

Myślę, że korzyści wynikające ze zorganizowania i przeprowadzenia takiej imprezy są niewymierne w sposób finansowy, natomiast oddają nieocenione usługi w reklamie naszej wiarygodności i możliwości.

Zobacz jak dużo osób przyjeżdża na polskie wydarzenia muzyczne, artystyczne i sportowe, a to dlatego, ze komuś, kiedyś, chciało się zacząć i poprowadzić takie imprezy jak Woodstock, Opener - dziś festiwale będące w ścisłej czołówce festiwali europejskich.

Tu nie chodzi o pieniądze, ale o reklamę i prestiż, jakich byśmy nie osiągnęli bez tej możliwości, jaka daje na Euro.

Euro to nie jest tylko tych kilka meczy - to tysiące wolontariuszy, hotele, restauracje, organizacja, logistyka, transport ...

Stajemy się wiarygodnym partnerem dla wielu krajów i instytucji na świecie.

Widziałeś reklamę blackberry? :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 22.07.2011 20:08

raffiu napisał(a): impreza wymiernych korzyści Polsce nie przyniesie. Co? staniemy się nagle mekką turystyczną? Skarb państwa się wzbogaci? Otóż nie. zarobi głownie UEFA tak jak ktoś już wcześniej pisał.

Czyli wniosek z tego, że nie starajmy się jako kraj o organizację znaczących imprez sportowych :?:
Ostatnio edytowano 22.07.2011 20:10 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Kejter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kejter » 22.07.2011 20:10

weldon napisał(a):
Kejter napisał(a):Kibol a zadymiarz to inna para papci.

Wydaje mi się, że taka dyskusja już była i nikt tam nikogo nie przekonał ...

System sprzedaży biletów na Euro, z tego co mi się wydaje, zdaje się, ze pozwoli na mocną segregację jednych od drugich, a zasób sił i środków prewencyjnych, zgromadzonych na czas mistrzostw, również będzie gwarantował, że rozpoczęcie jakiejś burdy będzie się równało przysłowiowemu strzałowi w stopę przez zadymiarza?

Znaczna część kiboli po prostu zwyczajnie olewa Euro więc nie wiem dlaczego miały by być burdy. (chyba że Ci co przyjadą chcą sobie urządzać uliczne walki) :wink:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 22.07.2011 20:19

raffiu napisał(a):
weldon masz rację. Nie wziąłem pod uwagę, że pewnie poza wydarzeniami piłkarskimi odbędzie się tam szereg innych dochodowych imprez.

Na przykład Bazar Europa 2.

:lool: :lool:

W warszawie jest juz jeden stadion za którym stoi potężny koncern medialny. Kto stoi za "patykowcem" - grupa urzędników. Gdzie będą organizowane imprezy. Nietrudno zgadnąć.

Tu nie chodzi o pieniądze, ale o reklamę i prestiż, jakich byśmy nie osiągnęli bez tej możliwości, jaka daje na Euro.

Euro to nie jest tylko tych kilka meczy - to tysiące wolontariuszy, hotele, restauracje, organizacja, logistyka, transport ...

Stajemy się wiarygodnym partnerem dla wielu krajów i instytucji na świecie.

Weldon, ty naprawdę łykasz takie farmazony? Grecja zorganizowała Olimpiadę a jej wiarygodność...
:lool:

Jakbym był trzydzieści lat młodszy to bym napisał tak : daj mi kontakt do swojego dostawcy, bo ziele które łykasz jest naprawdę pierwszej klasy. Też chce mieć takie jazdy.
:D :D :D

Dobranoc

:papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2011 20:23

Zwróćcie uwagę, że (poza niewielkimi wyjątkami oczywiście) największa akceptacja tej imprezy (i inwestycji) pochodzi od osób zamieszkałych w Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu i Gdańsku...ale dlaczego :roll: :wink: :lol:

EDIT:
Najbardziej marudzą Krakusy :wink: (zresztą nacja, którą bardzo lubię). Gdyby Ukrainie nie wyszło i Kraków dostałby imprezę - jestem pewien 80 % marudzenia mniej :lol:
Ostatnio edytowano 22.07.2011 20:26 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.07.2011 20:25

Kejter napisał(a):Znaczna część kiboli po prostu zwyczajnie olewa Euro...

Napisz to wprost: nie dostali biletów, nie stać ich było, a reszta, po prostu, uważa, że na takiej imprezie nie będzie już żartów z policją, ani z wymiarem sprawiedliwości i, zwyczajnie, podkulili ogon pod siebie, tłumacząc, że "olewają: sprawę :D

Mam nadzieję, że to będzie zaraźliwe i pozostanie, oczywiście, to "olewactwo" ;), i później.

Jak tak, to warto było się starać o Euro :lol:

Kiepura, każdy podług siebie mierzy ;)

Ja nie żałuję pieniędzy wydanych na reklamę :D

Grecja powiadasz ... Ty, a co mnie obchodzi Grecja? 8O
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 22.07.2011 20:25

Niby tak, ale...
Instytucje które chcą tu inwestować używają innych narzędzi do mierzenia naszej wiarygodności. To, że zostałnie tu zorganizowana Impreza (połowicznie o czym nie można zapomnieć), duża impreza - 3 po IO, i MŚ na świecie, nie czyni nas dla wspomnianych instytucji wiarygodnym partnerem. ZSRR tez organizował Olimpiadę w 1980 roku, by upaść z kretesem dekadę później, a gospodarczo już w dniu imprezy nie był wiarygodnym partnerem. By nie szukać w odległej przeszłości spójrzmy na Grecję. Niedawne Igrzyska Olimpijskie i obecna sytuacja.
Fakt. Jeszcze kilka lat temu podczas rozmowy z Niemką (nawiasem mówiąc musiała być po prostu głupia) usłyszałem z jej ust pytanie czy mamy w Polsce sklepy (i nie była to ironia). Zdaje sobie sprawę, że jesteśmy w stanie tą imprezą zmienić nieco wizerunek Polski jako kraju biednego w którym ludzie (pijani) chodzą w walonkach a dachy kryte są strzechą. Ile jest jednak w dzisiejszych czasach tak myślących o nas europejczyków? Wizerunkowo moglibyśmy zyskać gdyby taki dla przykładu kibic z Niemiec mógł po 3 godzinach jazdy dojechać do Warszawy po autostradach bez objazdów, zwężeń i mijanek. Gdyby miał pewność, że wsiadając w swoje Audi Q7 wróci tym samym samochodem do siebie i, że nikt mu nie wybije szyby by zwinąć radio, nawigację, czy nawet parę okularów Ray ban (bo akurat zostawił na siedzeniu ponieważ nie jest słonecznie i pada)...
Tak, są plusy, ale cytując klasyka: nie pozwólmy by te plusy przesłoniły nam minusy" :D
Ostatnio edytowano 22.07.2011 21:37 przez raffiu, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 22.07.2011 20:39

Wiesz, raffiu, podoba mi się twój tok rozumowania :D

Mimo wszystko, kilka rzeczy udało się w Polsce osiągnąć i zmienić w ostatnich latach,
więc te podstawy do bycia optymista,
że i tym razem jesteśmy w stanie wykorzystać te szansę związana z Euro, to ja mam :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.07.2011 20:39

raffiu napisał(a):Niby tak, ale...
Tak, są plusy, ale cytując klasyka: nie pozwólmy by te plusy przesłoniły nam minusy" :D

Raffiu, gdy Wrocek pchał się do organizowania EXPO i wydawał na promocję miliony też miałem wątpliwości....po cholerę, przecież lepiej załatać dziury w jezdniach. Potem były promocje typu studiuj u nas, wracaj z Anglii do nas, bilbordy w Europie i ogłoszenia w europejskich wielkonakładowych gazetach i wreszcie wygrana o ESK 2016. We wrześniu świat obejrzy walkę Adamek - Kliczko.

Wiesz jak się to ma do poprzednich czasów :?:
Zapraszam kiedyś na nasz Rynek w weekend. Wcale o 23 nie gaszą światła...posłuchasz też jakimi językami gada się wokół.

Masz rację w kwestii niemieckich Audi Q7, ale powoli jest coraz lepiej.

Dlatego jestem optymistą, bo widzę korzystne zmiany. Jak na wstępie napisałem, kiedyś myślałem o dziurawych drogach i czystych tramwajach. Tak duża kasa na wszelkie promocje była "wyrzucaniem pieniędzy w błoto". Dzisiaj wiem, że się myliłem.
Pozdrav
Kejter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kejter » 22.07.2011 20:48

weldon napisał(a):

Napisz to wprost: nie dostali biletów, nie stać ich było, a reszta, po prostu, uważa, że na takiej imprezie nie będzie już żartów z policją, ani z wymiarem sprawiedliwości i, zwyczajnie, podkulili ogon pod siebie, tłumacząc, że "olewają: sprawę :D

Chyba sobie żarty robisz, żaden z nas kto powiedział sobie wprost że nie idzie na euro, nie brał udziału w losowaniu biletów, stać nie stać, jeździmy setki tysięcy kilometrów za swoim klubem i po prostu mamy zwyczajnie dość tego co z nami wyprawiają. Nie interesuje nas ten zbieg zwany euro 2012. Nie będzie żartów z policją ? poczytaj sobie co ostatnimi czasy zrobiła Polska policja z kibicami Wisły Kraków jadących do Rygi na wyjazd. Jeden z przykładów, a te można mnożyć. Po co zamknięto najbezpieczniejszy stadion w Polsce dla kibiców ? nagle stał się niebezpieczny ?
raffiu
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) raffiu » 22.07.2011 20:52

weldon napisał(a):

Nie. Olewają Euro ponieważ nie "kręci" ich atmosfera podczas takich imprez. Nie maja ochoty by im ktoś w czapce błazna w narodowe barwy, wymalowany na twarzy trąbił na wuwuzelach przez 90 minut w uszy. Nie chcą za to płacić i nie dla tego, że ich na to nie stać. Gdyby jeszcze mogli zmienić miejsce i odejść trochę dalej od ogłuszającej wuwuzeli, ale nie mogą...zabrania im tego ustawa o imprezie masowej. Mogą za to (w ramach przypisanego miejsca) znosić odór wyziewanego piwa bo to będzie dozwolone ( w końcu sponsor "C" zapłacił ;)).
Kejter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kejter » 22.07.2011 20:59

raffiu napisał(a):
weldon napisał(a):

Nie. Olewają Euro ponieważ nie "kręci" ich atmosfera podczas takich imprez. Nie maja ochoty by im ktoś w czapce błazna w narodowe barwy, wymalowany na twarzy trąbił na wuwuzelach przez 90 minut w uszy. Nie chcą za to płacić i nie dla tego, że ich na to nie stać. Gdyby jeszcze mogli zmienić miejsce i odejść trochę dalej od ogłuszającej wuwuzeli, ale nie mogą...zabrania im tego ustawa o imprezie masowej. Mogą za to (w ramach przypisanego miejsca) znosić odór wyziewanego piwa bo to będzie dozwolone ( w końcu sponsor "C" zapłacił ;)).

Pełne poparcie. :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.07.2011 06:18

Kejter napisał(a):
raffiu napisał(a):
weldon napisał(a):

Pełne poparcie. :wink:

A ja myślałem, że dla prawdziwego kibica takie mistrzostwa, to coś w stylu "święta piłki" ... :roll:

:wink:

Nic, tym bardziej proponuje wrócić do tematu i popatrzeć szerzej na całość, a nie tylko z pozycji jednej grupy kibiców, diabli wiedzą czemu nazywających dyscyplinę jakiej kibicują - "narodową" 8O

Naprawdę świat się nie kończy na piłce i, wierzcie mi, brak udziału tych kilku osób w tej imprezie będzie tak samo zauważalny jak harmonijka ustna wśród, wspomnianych, wuwuwzeli :D

pozdrav
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 23.07.2011 07:06

slapol napisał(a):Zwróćcie uwagę, że (poza niewielkimi wyjątkami oczywiście) największa akceptacja tej imprezy (i inwestycji) pochodzi od osób zamieszkałych w Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu i Gdańsku...ale dlaczego :roll: :wink: :lol:

EDIT:
Najbardziej marudzą Krakusy :wink: (zresztą nacja, którą bardzo lubię). Gdyby Ukrainie nie wyszło i Kraków dostałby imprezę - jestem pewien 80 % marudzenia mniej :lol:

Sprzeciw wobec marnotrawienia pieniędzy publicznych nazywasz marudzeniem ?

Co do reszty, wybacz fałszywy trop. Wybór miast miał charakter polityczny a nie merytoryczny. Nie czuje z tego powodu (wyboru) żadnego dyskomfortu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.07.2011 14:58

Kiepura napisał(a):....Sprzeciw wobec marnotrawienia pieniędzy publicznych nazywasz marudzeniem ?....

Jak u Was impreza np. ESK 2000 - kasa dobrze wydana, jak impreza u innych....."marnotrawienie pieniędzy publicznych"
:wink: :lol:
Dopóki była szansa na rozgrywki Euro 2012 w Krakowie - zero protestów, gdy się nie powiodło.....wrzawa w mediach, protesty Waszego Prezydenta Miasta, wybór polityczny i oczywiście......"marnotrawienie pieniędzy publicznych" :wink: :lol:

Co by nie mówić, rozumowanie logiczne.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 30
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone