Nie mam pojęcia, jakie są ceny budowy stadionów na świecie i, tyle, co czytam w polemikach, to nie jest u nas tak źle, jak to czasami jest przedstawiane.
Wiem natomiast, że mamy dość specyficzne warunki klimatyczne, które stawiają spore wymagania budowniczym i z tego powodu tanie technologie wykorzystywane gdzieś na świecie, w Niemczech, w Norwegii, w Stanach, u nas kompletnie nie zdały by egzaminu.
Na przykład zobacz jak buduje się autostrady w Chorwacji: przez nieużytki, przez tereny puste, bez konieczności wywłaszczeń, bez żadnych protestów - u nas masz do wykupienia setki i tysiące kilkumetrowych parceli, na których każdy chciałby zbić kapitał życia, przez tereny, gdzie ciągle masz do czynienia z ekologią, historią, zabudową, no i z tym, w czym jesteśmy najlepsi - narzekactwem i protestami.
Nie wydaje mi się na przykład, żeby w Chorwacji trzeba było wykonywać przy budowie taką masę badań archeologicznych i ekspertyz ekologicznych jak u nas.
W ten sposób można każdemu udowodnić, że jest rozrzutny, bo porównaj koszt budowy domu w Polsce i w Chorwacji.
A co do przyszłości ... Tak sobie myślę, że to co się dzieje lepiej świadczy o tym, że o tej przyszłości się myśli.
Jak by nie patrzeć, wolę budowanie tego, co jest budowane, niż pozostawienie tego, co było wcześniej.
Natomiast, wybacz, ale podawanie przykładu PKP, najbardziej zaściankowej, konserwatywnej i zapyziałej instytucji w tym kraju, to nie najlepszy pomysł.
Patrząc na to, jak się p...lą z każdym wiaduktem czy tunelem, którym trzeba przejechać na druga stronę torów przecinających Warszawę, to to, że coś tam zrobili na Centralnym, na Zachodnim, Wschodnim i że coś grzebi8ą na Powiślu to naprawdę trzeba uznać za sukces.
Niemniej ... chyba nic gorszego niż PKP nam nie grozi
EDIT: Gdańsk gotów.
Jest propozycja, żeby rozegrać tam Finał Ligi Europejskiej.

.png)
.png)
.png)