Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.06.2011 18:20

Szkoda, że przegrał w konkursie ...

Nie startował? No to szkoda, że nie startował.
Mielibyśmy za psie pieniądze, super arenę ;)

Oczywiście JSK Architekci to szczawie, a wyceny powinni dokonywać Chińczycy, bo w wycenach akurat są dobrzy ;)

Kiepura, nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem.
Na to, żeby się wypowiedzieć na ten temat to wszyscy mieli sporo czasu i widocznie brakowało im po prostu argumentów, więc próbują zaistnieć jakkolwiek.

A to, że u nas jest drogo, to niech ci powie każdy, kto cokolwiek u nas próbuje wybudować.

Szwagier przekroczył budżet budowy domku 100 m2 już o 150 %, to co dopiero przy takiej inwestycji?

Niedawno była podobna dyskusja na temat wkomponowania stadionu w krajobraz warszawski i, po pierwszych, mocno krytycznych, głosach, odezwały się kolejne, o diametralnie różnych poglądach.

To jest taka inwestycja, że wielu będzie próbowało coś z tego tortu uszczknąć.

Tylko co z tego?

Uważasz, że fakt, że Obala jest współpracownikiem firmy HOK, ktora przegrała w przetargu na projekt Stadionu Narodowego, nie ma wpływu na obiektywizm jego wypowiedzi?

A nie zastanawia cię, dlaczego nie pociągnęli tematu:
- Był pan w zespole budujących nowe Wembley. Anglicy też mieli spore problemy.

Czyli co? Problemy to standard na świecie, ale u nas nie powinno ich być?

A ten tekst, o "kulturze pracy Azjatów"?
Ci "kulturalni Azjaci" zaniżyli ceny i próbowali zrobić z nas frajerów, a nawet ich rząd nie próbował oponować, jak dostali kopa w dupę.

Mz facet niedługo wypłynie jako zwolennik i piewca ... nie powiem kogo, bo łapie się to w tematykę która (i słusznie) zakazana jest na forum :)

Lepiej, zwłaszcza dziś, na krótko przed hmhmhm ;) podchodzić z rezerwą do wielu sensacji.

Z każdej strony z rezerwą

Pozdrawiam

:D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2011 07:50

weldon napisał(a):...Niedawno była podobna dyskusja na temat wkomponowania stadionu w krajobraz warszawski i, po pierwszych, mocno krytycznych, głosach, odezwały się kolejne, o diametralnie różnych poglądach.

Tylko co z tego?...

Niedawno w lokalnym konkurskie wskazano najładniejszy budynek wielorodzinny i szeregówkę we Wrocławiu. "Wygrały" takie kaszany, że ze znajomymi stwierdziliśmy - my to chyba jakieś głupki architektoniczne jesteśmy... :wink: :lol:

Co do uszczknięcia z tortu...też sie zgadzam z Weldonem.

Pamiętacie wrocławską zadymę ze zmianą wykonawcy :?: Dzisiaj wiadomo - gdyby nie ten manewr, nie było mowy o zdążeniu z budową.
A tak, wyszło oczywiście drożej, bo na wstępie wybrano ofertę NAJTAŃSZĄ, co nie znaczy najlepszą :?

P.S.
Remont kapitalny po 20 latach :?: :roll: ...dla mnie co najmniej dziwne...
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 27.06.2011 09:01

slapol napisał(a):
Remont kapitalny po 20 latach :?: :roll: ...dla mnie co najmniej dziwne...

Dla mnie nie, biorąc pod uwagę wykonawcę /ten sam co u nas/ :wink: :twisted:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.06.2011 09:33

Tutaj nieco więcej cyferek podali :wink: :lol:
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 28.06.2011 09:26

weldon napisał(a):Jaki ten Obiała zły, bo przegrał przetarg. No i na pewno skuma się bliżniakiem a to już wiadomo...

Jakieś merytoryczne argumenty odnośnie kosztów budowy, kosztów utrzymania a przedwszystkim celowości budowy stadionu o takim przeznaczeniu ?

Slapol przynajmniej wkleił jakieś cyfry. Co prawda te przykłady to pasują jak pięść do nosa, bo tamte stadiony są dużo większe i budowane w innych warunkach ekonomicznych (czytaj w znacznie droższym otoczeniu), ale przynajmniej jest punkt zaczepienia do dyskusji.

Właśnie, że jest. Błędy i rozrzutność należy piętnować, przynajmniej moje krakowskie wychowanie mi to nakazuje.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 29.06.2011 09:40

Kiepura napisał(a):
weldon napisał(a):Jaki ten Obiała zły, bo przegrał przetarg. No i na pewno skuma się bliżniakiem a to już wiadomo...

Szukam i szukam gdzie ja mogłem powiedzieć coś tak do mnie niepasującego i jakoś nie mogę znaleźć.
Wychodzi mi, że po takiej manipulacji to trudno o merytoryczną dyskusję, więc tylko odpowiem cytując mojego dziadka:

Być mądrym po niewczasie,
to jest to samo właśnie,
co zatkać sobie palcem dupę,
kiedy się już trzaśnie.

Pozdrawiam
arkona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkona » 29.06.2011 16:08

Kiepura napisał(a):

Jakieś merytoryczne argumenty odnośnie kosztów budowy, kosztów utrzymania a przedwszystkim celowości budowy stadionu o takim przeznaczeniu ?

Slapol przynajmniej wkleił jakieś cyfry. Co prawda te przykłady to pasują jak pięść do nosa, bo tamte stadiony są dużo większe i budowane w innych warunkach ekonomicznych (czytaj w znacznie droższym otoczeniu), ale przynajmniej jest punkt zaczepienia do dyskusji.

Właśnie, że jest. Błędy i rozrzutność należy piętnować, przynajmniej moje krakowskie wychowanie mi to nakazuje.

Tutaj można sobie śledzić co w trawie piszczy wszystko w jednej pigułce raz na jakiś czas.

http://www.blog.gwiazdowski.pl/index.php?subcontent=1&id=950[/quote]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.07.2011 11:24

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.07.2011 13:03

weldon napisał(a):Głos w sprawie: Stadion Narodowy: Ile nas kosztuje sportowa duma Polski?.

Są cyferki ... :wink:

Też miałem to wkleić, ale dla wielu źródło do d.....y :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 01.07.2011 13:12

Źródło ważna rzecz ...

W zasadzie można by nie próbować nawet czytać już tekstu, tylko popatrzeć na źródło i wszystko już wiemy ;)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 03.07.2011 09:24

weldon napisał(a):
Kiepura napisał(a):

Szukam i szukam gdzie ja mogłem powiedzieć coś tak do mnie niepasującego i jakoś nie mogę znaleźć.
Wychodzi mi, że po takiej manipulacji to trudno o merytoryczną dyskusję, więc tylko odpowiem cytując mojego dziadka:

Być mądrym po niewczasie,
to jest to samo właśnie,
co zatkać sobie palcem dupę,
kiedy się już trzaśnie.

Pozdrawiam

Jak nie jak tak.

Tu napisałeś

Uważasz, że fakt, że Obala jest współpracownikiem firmy HOK, ktora przegrała w przetargu na projekt Stadionu Narodowego, nie ma wpływu na obiektywizm jego wypowiedzi?

do czego odnosi się moje :

Jaki ten Obiała zły, bo przegrał przetarg.

A tu

Mz facet niedługo wypłynie jako zwolennik i piewca ... nie powiem kogo, bo łapie się to w tematykę która (i słusznie) zakazana jest na forum

Lepiej, zwłaszcza dziś, na krótko przed hmhmhm podchodzić z rezerwą do wielu sensacji.

sugerujesz polityczny podtekst jego wypowiedzi do czego odnosi sie ten fragment mojej:
No i na pewno skuma się bliżniakiem a to już wiadomo...

To gdzie tu manipulacja ?

Co do wierszyka to głupi, bardziej pasuje ten :

Cieszy mię ten rym: Polak mądr po szkodzie:
lecz jeśli prawda i z tego nas zbodzie,
nową przypowieść Polak sobie kupi,
że i przed szkodą, i po szkodzie głupi.

Przynajmniej autor bardziej znany (no może tylko w niektórych kręgach). :D

Co do artykułu, to masz rację źródło jak źródło. Koń jaki jest każdy widzi, nawet na przykładzie tego artykułu. Wywiad w zasadzie potwierdza tylko główne zarzuty.

Koszty. Może stadion nie jest najdroższy na świecie, ale jest baaaardzo drogi. Podany został przykład stadionu w Brazylii. Tyle tylko, że stadion ten wg kosztorysu miał kosztować około 1 mld zł. Ostatnie dane jakie znalazłem to koszt 1,36 mld zł. Te 2,7 mld to wishful thinking firm wykonawczych. Zresztą budowę stadionów brazylijskich najlepiej charakteryzuje tytuł tego raportu :

Brazil 2014: Stadium Budgets That Border On Complete Fiction

Inne podane stadiony, ich koszt jest wyższy, ale i wielkość nie ta. Porównywanie cen budownictwa na rynku polskim i brytyjskim czy amerykańskim:
:lool:

Poza tym takie kwiatki jak cena stadionu w Montrealu obejmująca koszty eksploatacji, remontów w okresie dwudziestu lat eksploatacji, odsetek inflacji i nie wiadomo czego jeszcze. Sam stadion kosztował 1/3 tej ceny (prawda, że prawie czterdzieści lat temu).

Koszty eksploatacji. Obie strony podają zbliżone dane. Ich pokrycie, pażyjom uwidim. W pierwszych kilku latach imprez będzie sporo. Później juz tylko garnuszek podatnika bedzie łatał dziury.

I najważniejsze celowość budowy. W Warszawie powinien powstać jeden pięćdziesięciotysięczny stadion dla Legii (plus mecze reprezentacji) i mniejszy 20000 dla Polonii. Razem jakieś nie wiecej niż 1,5 mld. Będzie : 2 mld (dziesięciolecia dla nikogo) + 450 (dla (L) - jest określony cel) + 250 (dla Poloni jest określony cel) = 2,7 mld zł.

Z tych stadionów podatnik nie bedzie dopłacał tylko do stadionu przy Łazienkowskiej.

Tylko co z tego?

Czy dobrze rozumiem, że akceptujesz rozkradanie mienia publicznego (czytaj naszych pieniędzy z podatków) ? Jeśli tak, to nie mam więcej pytań.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2011 12:53

Kiepura,bajtloku :wink: ,to dlaczego Wy w Kraku nie gracie na jednym stadionie :?: :evil: tylko szukacie oszczędności u innych :?: :wink: :lol:

P.S.
Jedyny sensowny argument jaki widzę, to fakt, że Śląskowi źle by się grało na "stadionie pasów", a na Wisełce, to jak u siebie tzn. wp....l w zielonej koszulce nie grozi :wink: :lol:

A żeby było w temacie - u nas kładą zielone:
http://stadiony.net/w_budowie/pol/stadi ... _wroclawiu
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.07.2011 13:12

Kiepura, w zasadzie to mi jest gance gal.
Jak chcesz, to się nawet mogę z tobą zgodzić :D

Sęk w tym, że to kompletnie nic nie zmieni i z tym trzeba się pogodzić.

Właśnie skończyli dach nad stadionem i oddali jakiś straszliwie wielki transformator na stadionie.
Podobno jest tak wielki, że przy okazji zasili jeszcze z pół Pragi, więc przynajmniej tyle dobrego, że będzie prąd i dach nad głową jakby co.

Grila z muzyką już można robić, nawet w czasie deszczu :lol:

Teraz jeszcze budkę z piwem żeby postawili i jesteśmy do przodu :D

PS co to jest bajtlok?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.07.2011 13:32

weldon napisał(a):....
PS co to jest bajtlok?

Tak mnie Kiepura po krakowsku kiedyś nazwał (mówił, że z sympatii :wink: ) i mi się spodobało.... :lol:
Ostatecznie nawet nie sprawdzałem w necie, ale wierzę, że mnie nie obraził :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 03.07.2011 13:54

slapol napisał(a):... wierzę, że mnie nie obraził :lol:

Ba, nawet mi przez głowę takie coś nie przeszło :D

Ładne, po prostu. Też mi się spodobało :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone