Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 09.02.2012 13:56

realista2 napisał(a):Stadion jest niepotrzebny. (...) Stadion bez drużyny ligowej to bezsens.

Z tym się akurat zgadzam. Dlatego uważam, że, oprócz nazwy, ten obiekt ma tyle ze stadionem wspólnego, że ... nie ma innej nazwy na taki kompleks, to się go nazywa Stadionem :D

Dlatego właśnie pisałem, że kilka miast w Polsce podjęło się trudnego zadania: muszą utrzymać drużyny na wysokim poziomie, bo inaczej stadiony im trawą zarosną.
Dlatego rozwiązanie "warszawskie" jest dużo lepsze jak widać.

realista2 napisał(a):Warszawa ma już stadion przy Ł3. Jeśli już to przydałaby się modernizacja małego stadionu Polonii.

Modernizacja tak, jak najbardziej, natomiast porównanie stadionu Legii do Narodowego, to tak, jakby tramwaje na Wiśle porównać z promem na Bałtyku.

Bez urazy. Mi też się podoba :D
Nawet mam kilka zdjęć z ostatniego spaceru do pokazania, tylko czy można by na nim zorganizować mecz otwarcia?

Tutaj mam wątpliwości ... 31 tys. Trzeba by krzesełka dostawić :D

Zresztą, nie wiem, czy ITI by się zgodziło ;)
franko
Cromaniak

Postnapisał(a) franko » 09.02.2012 14:00

TomaszW
Co do Modlina.
Nie wiem z jakiej tajemniczej wioski... pochodzisz, jednak do Modlina da się dojechać dosyć swobodnie i to z każdej strony.
Przed jego uruchomieniem zapewne część dróg z lekka zmodernizują, szczególnie dojazdowe do samego lotniska, a jak P.K.P wykorzystają bocznicę do byłych warsztatów wojskowych, powstanie szybka kolej z Warszawy.
Lotnisko ma być czynne 24h na dobę, Okęcie może pracować tylko
od 6.00 do 23.00. Jak zakończy się inwestycja kolejowa na Okęciu, to z Okęcia bezpośrednio będzie można dostać się koleją do Modlina.
To ma rację bytu, ale stadion na dwie lub trzy imprezy w roku????
Fakt spadnie bezrobocie, prezesi, dyrektorzy, specjaliści może nawet jakiś departament....
PZDR.
krombocher
Cromaniak

Postnapisał(a) krombocher » 09.02.2012 14:00

realista2 napisał(a):
Tomasz W napisał(a):Budować metro czy modernizować oczyszczalnię Czajka?

To jest wybór pomiędzy jedną, a drugą prawdziwą potrzebą. Wybór stadionu zamiast innych prawdziwych potrzeb to tak jakby zafundować głodnemu cukierki zamiast obiadu i to w dodatku gdy tenże głodny trzyma już w ręku inne cuierki (Ł3).

Tomasz W napisał(a):Nowoczesny stadion w Warszawie był potrzebny. .... W Bukareszcie w tym samym czasie też wybudowali bardzo podobny stadion narodowy.

Stadion jest niepotrzebny. Warszawa ma już stadion przy Ł3. Jeśli już to przydałaby się modernizacja małego stadionu Poloni.
Stadion w Bukareszcie jest przeznaczony dla 2 drużyn ligowych i dlatego ma sens, Stadion bez drużyny ligowej to bezsens.

Oj tam od razu niepotrzebny. Jak każde Colosseum będzie każdej władzy bardzo przydatny do kanalizowania społecznych emocji. Co tam koszty. Jak nie takie igrzyska to inne się wymyśli. Już MMA stają się coraz bardziej popularne :wink: Czekać tylko na rydwany i lepiej uzbrojonych gladiatorów :)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.02.2012 14:10

Nie wiem czy to było: Stadion Narodowy
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 09.02.2012 14:13

weldon napisał(a): tylko czy można by na nim zorganizować mecz otwarcia?.........................Tutaj mam wątpliwości ... 31 tys. Trzeba by krzesełka dostawić

Trzeba było na Łazienkowskiej postawić stadion według innego projektu umożliwiajacego dobudowanie na czas Euro brakujących miejsc. Dodatkowe trybuny możnaby po mistrzostwach rozebrać i sprzedać tak jak to zrobili bogatsi od nas Austriacy.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 09.02.2012 14:14

franko napisał(a):Jak zakończy się inwestycja kolejowa na Okęciu, to z Okęcia bezpośrednio będzie można dostać się koleją do Modlina.

Z tą kolejką to może być problem, bo, co prawda, linia przechodzi do Starego Modlina, a nawet most jest mocno modernizowany, ale mz to, po pierwsze, niezbyt przygotowany do takiego ruchu, po drugie idzie przez Legionowo, a ta linia jakoś kiepsko z Okęciem się łączy.
Raz utyka na Gdańskim, raz na Wileńskim ...

Znając niechęć kolejarzy do nowinek, to prędzej tramwaj wodny wymyślą, niż zrobią kolejkę do Modlina :D

Koło mnie zaczęli budować skrzyżowanie z szosą gdańską i, podobno, w tym roku sfinalizują budowę Auchana, to się polepszy trochę (albo pogorszy przez kolejki do Auchana :roll: - ale niekoniecznie, bo ma być wiadukt w stronę Nowego Dworu), ale póki nie ruszy Mszczonowska, to kiepsko widzę ten dojazd od strony Warszawy.

Od Jabłonnej korki, od Czosnowa, po lewej stronie - korki ...

realista2 napisał(a):Trzeba było ...

Dużo rzeczy trzeba było ...

Może i lepiej było inwestować w prywatny stadion, tylko jak ty sobie wyobrażasz, że to by przeszło?
Pieniądze państwowe w ręce ITI?

Widzisz to? :D

Przede wszystkim, to trzeba było budować drużynę na kolejne mistrzostwa, bo teraz mamy żenadę, a nie startować do tego Euro.

Teraz to sobie możemy popłakać nad rozlanym mlekiem i cieszyć się z tego, co się udało w tym czasie zrobić.

Czy taki stadion jest nam potrzebny?

Nie wiem - wychodzi na to, że jest, skoro stoi :)
Żebyś teraz nie wiem ile manifestował, to możesz się z tym pogodzić lub nie, natomiast i tak nic nie zrobisz.

Różnica miedzy nami jest taka, że ja chce jakoś uratować tyłki tym, którzy wpadli w szał radości po tym całym wyborze na gospodarzy, a oni, jak na razie, pogrążają się coraz bardziej i tylko potwierdzają to, że to był kretyński pomysł.

Jest taka opowieść o wróbelku ...
adamk3
Cromaniak

Postnapisał(a) adamk3 » 09.02.2012 14:25

"Poważnie nad demontażem wybudowanych od podstaw stadionów myślą władze samorządowe xxxxxxxxxxxxxxxxxx.

Stadiony te są za duże na potrzeby lokalnej społeczności - każdy z nich posiada poxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Oba obiekty są wprawdzie wykorzystywane dodatkowo przez seniorskie i juniorskie zespoły xxxxxxxxxxw rozgrywkach międzypaństwowych, lecz częstotliwość tych występów jest niewielka: dwa lub trzy razy w roku.

Równie rzadko reprezentacja xxxxxx korzysta ze stadionów wxxx oraz w xxxx. xxxx na ich meczach próżno wypatrywać tłumów. Frekwencja jest podobna jak xxx. "Utrzymanie takich obiektów kosztuje, a ani kasa klubowa, ani budżety samorządowe nie mogą sprostać ich dofinansowaniu. Aby uniknąć dalszego brnięcia w koszty, lepiej zdemontować te stadiony" - uważa xxxx

Władze samorządowe w xxxx poza alternatywą wyburzenia nowego stadionu rozpatrują jego ewentualną sprzedaż. Dotychczas jednak nie udało się znaleźć nabywcy na wyceniany na 21 mln euroxxxxxx Według szacunków władz miejskich, roczne utrzymanie tego obiektu kosztuje 5 mln euro.

Sprzedaż stadionu rozpatrywana jest również w xxxxxxx , polityk Partii xxxxx, proponował nawet rozpisanie referendum, które zadecydowałoby o przyszłości tego obiektu.

Debata nad przyszłością wybudowanych na Euro 20xx stadionów nasiliła się w trakcie parlamentarnej dyskusji nad tegorocznym budżetem xxxx i, który boleśnie odczuwa skutki kryzysu. Równie słabe są finanse pxxx miast, dlatego władze samorządowe coraz częściej rozważają możliwość likwidacji nierentownych obiektów sportowych."

z prasy w roku 20xx (maszyna wriemieni)

:wink: :wink:

pozdrav.
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 09.02.2012 14:26

weldon napisał(a):A teraz, uwaga, trochę historii:

1974 rok - Maryla Rodowicz - Futbol

1982 rok - Bohdan Łazuka - "Tajemnica Mundialu"

Znów sięgnijmy głębiej i posłuchajmy 1974 rok - A ty się bracie nie denerwuj Andrzeja Dąbrowskiego (kurcze, jaka ona aktualna :D)

W zapadłym PRL-u mieliśmy "Trzech przyjaciół z boiska" Andrzeja Boguckiego i Chóru Czejanda. Maria Koterbska skarżyła się, że "Mój chłopiec piłkę kopie", przez co nie ma czasu dla niej.

Potem jakoś gorzej było ... Pamięta ktoś "Do boju, Polsko" Marka Torzewskiego?

Dziś do boju zagrzeją nas ...

Wilki z utworem "Idziemy na mecz"

A może jednak wrócimy do korzeni i posłuchamy naszej kochanej Marylki? Już widze, jak wiślak z legionista pod pachą śpiewają "Daaaaaalej Oooooorły" ... :)

Futbol ... A nie, jakoś mało rockowy.

Móóóóój doooom ... to znaczy "Zwycięstwa smak" w wykonaniu Feeeela?

Kapela Angela z utworem "Polska, Kibice!!!"

Nie jest to koniec listy utworów, pretendujących do miana Piosenki na Euro :)

Proponuję do tej listy przebojów dodać jeszcze Kazika

Gdyby nie słupek, gdyby nie poprzeczka
Gdyby się nie przewrócił, byłaby rzecz wielka...
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 09.02.2012 14:30

:lol:

A nie podoba ci się:

... nic się nie stało,
Polacy nic się nie stało,
choć bramek mało,
Polacy nic się nie stało
:D
franko
Cromaniak

Postnapisał(a) franko » 09.02.2012 14:42

Weldon
Założenia kolejki są takie, iż z Okęcia pojedzie przez Centrum (Zachodni, Wschodni, Pragę (pomnie Wileński)). Od Pragi tory są zmodernizowane (jest wersja dodatkowego toru). Druga wersja prza Zachodni do Gdańskiego i dalej przez Pragę.
Jest wylotowa na Gdańsk(można dojechać, przez N.Dwór lub za węzłem na Płock do Modlina), gorzej z Jabłonnej (może poprawią).
Dojazd i tak będzie łatwiejszy niż na Okęcie w godzinach szczytu.
Budują dodatkowo S-7 to z Okęcia na Gdańsk będzie także zupełnie znośnie (autem).
PZDR.
Manga
Cromaniak

Postnapisał(a) Manga » 09.02.2012 14:43

Hymn juz mamy i nie ma co sie silić na coś nowego:

"PZPN,PZPN je..ć,je..ć PZPN"

chyba,że jakąs melodię do :

"Kto Ty jesteś -Polak mały,
jaki znak Twój -Malkontent* biały"
;)

* malkontent człowiek niezadowolony ze wszystkiego, we wszystkim doszukujący się wad, niedostatków, ujemnych stron.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 09.02.2012 14:52

franko napisał(a):Jest wylotowa na Gdańsk

Ale po prawej stronie?

Po mojej to Niemcy rozebrali, ale nawet wtedy nie dochodziła do Modlina :D
Dziś to już szans nie ma, żeby coś pociągnąć.

Wiem, bo był pomysł tramwaj, a nawet metro do Łomianek puścić :)

franko napisał(a):Budują dodatkowo S-7 to z Okęcia na Gdańsk będzie także zupełnie znośnie (autem).

Na Gdańsk to tak. Przez Toruń :)
No ale to mówiłem - wylot na Modlin ma być Mszczonowską, a Mszczonowska, tak, jak miała powstać w 2009, potem zablokowana przez warianty, potem przez polityków różnistych, ostatnio utraciła uwarunkowania środowiskowe, więc, tak jak ostatnia wersja mówiła o 2014, to raczej nie powstanie tak prędko.
Póki co, liczyć na drogę między Jabłonną, a Nowym Dworem, to bym nie liczył (chyba, że się coś od zeszłego roku zmieniło),
a koło mnie też jest tragedia.

Może być i pociąg, ale, z drugiej strony, po co komu kolejka z lotniska na lotnisko?

Manga, daj se siana ;)
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 09.02.2012 15:11

realista2 napisał(a):
Tomasz W napisał(a):Budować metro czy modernizować oczyszczalnię Czajka?

To jest wybór pomiędzy jedną, a drugą prawdziwą potrzebą. Wybór stadionu zamiast innych prawdziwych potrzeb to tak jakby zafundować głodnemu cukierki zamiast obiadu i to w dodatku gdy tenże głodny trzyma już w ręku inne cuierki (Ł3).

Tomasz W napisał(a):Nowoczesny stadion w Warszawie był potrzebny. .... W Bukareszcie w tym samym czasie też wybudowali bardzo podobny stadion narodowy.

Stadion jest niepotrzebny. Warszawa ma już stadion przy Ł3. Jeśli już to przydałaby się modernizacja małego stadionu Poloni.
Stadion w Bukareszcie jest przeznaczony dla 2 drużyn ligowych i dlatego ma sens, Stadion bez drużyny ligowej to bezsens.

Ja nie porównywałem konkretnych potrzeb tylko podawałem przykład pewnego schematu myślenia, który u nas pokutuje.

A kto powiedział, że Polonia nie może grać na narodowym?
A metro w Bukareszcie jest budowane pewnie z 50 lat dłużej niż w Wawce.

A tak w ogóle to po co nam to całe EURO? Trzeba było poprosić Platiniego, żeby cofnął decyzję zanim jeszcze zaczęła się budowa stadionu narodowego. Włosi przejęli by organizację bez mrugnięcia okiem. Pomimo szalejącego kryzysu. A jak nie Włosi to Niemcy. Mieli byśmy dalej Jarmark Europa. Drogi by pewnie budowały się jeszcze wolniej bo nad dupą nie wisiałby bat z napisem 2012rok. Drugiej linii metra w Warszawie by pewnie jeszcze nie zaczęli.
No i najważniejsze. Nie psioczylibyśmy na stadion tylko na to, co jest czyli na brak stadionu z prawdziwego zdarzenia w dwumilionowej metropolii w rozwijającym się kraju Unii Europejskiej, brak drugiej i kolejnych linii metra, ślamazarną budowę dróg.

Jednym słowem, jak byś nie stanął i tak dupa będzie zawsze z tyłu... :wink:
Ostatnio edytowano 09.02.2012 15:15 przez Tomasz W, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 09.02.2012 15:15

realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 09.02.2012 17:12

Tomasz W napisał(a):[. Mieli byśmy dalej Jarmark Europa. Drogi by pewnie budowały się jeszcze wolniej bo nad dupą nie wisiałby bat z napisem 2012rok. Drugiej linii metra w Warszawie by pewnie jeszcze nie zaczęli.
No i najważniejsze. Nie psioczylibyśmy na stadion tylko na to, co jest czyli na brak stadionu z prawdziwego zdarzenia w dwumilionowej metropolii w rozwijającym się kraju Unii Europejskiej, brak drugiej i kolejnych lini

Tak, tak trzeba było wydać 2 miliardy żeby się pozbyć wietnamczyków.To już lepiej trzeba była dać im te 2 miliardy i sami by się wynieśli, teren sprzedać i nie głowić się jak tu utrzymać nikomu niepotrzebny, szpetny obiekt. Drogi powstawałyby wolniej, ale mielbyśmy ich więcej bo kosztowałyby taniej bo budowlańcy nie mogliby wykorzystać presji czasowej. Co do metra to jego związek z Euro jest żaden., a 2 milonowa metropolia nie potrzebuje tej paskudy bo ma piękny stadion na Ł3 którego i tak nie zapełni nasza reprezentacja.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 70
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone