Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 09.02.2012 17:57

realista2 napisał(a):Tak, tak trzeba było wydać 2 miliardy żeby się pozbyć wietnamczyków.To już lepiej trzeba była dać im te 2 miliardy i sami by się wynieśli, teren sprzedać i nie głowić się jak tu utrzymać nikomu niepotrzebny, szpetny obiekt.

No pewnie, ale miej pretensje do kibiców, że sobie wymyślili mistrzostwa :D

Oby do czerwca, potem będzie z górki :lol:
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 09.02.2012 18:03

Stadion narodowy wybudowany został z budżetu państwa. Warszawa jako gmina właściwe dostała go. A i tak są powody do narzekania... :wink:
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 09.02.2012 18:11

Tomasz W napisał(a):Stadion narodowy wybudowany został z budżetu państwa. Warszawa jako gmina właściwe dostała go. A i tak są powody do narzekania... :wink:

Szkoda, że tego prezentu nie można przekazć innym. Niechby tak zabrali sobie tego śmiecia. No i grunt, ten jest miejski. Ile jest wart? Skoro opłaca się wyburzyć 100 metrowy prawie nowy budynek żeby na jego mjejscu postawić 200 metrowy co właśnie się dzieje przy rondzie ONZ, to ile jest wart grunt pod tym szpetnym namiotem?
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 09.02.2012 18:12

Tomasz W napisał(a):Stadion narodowy wybudowany został z budżetu państwa. Warszawa jako gmina właściwe dostała go. A i tak są powody do narzekania... :wink:

Nie no, bez przesady :D

Ja się cieszę, zwłaszcza za tych Wietnamczyków :lol:

PS a jak się psy w Warszawie cieszą :D

EDIT: Realista - pisz prawdę: Accor, jako prywatny właściciel, dostał nowe studium zabudowy i mu się opłaca wybudować wyzszy budynek.

A że grunty w Warszawie są kretyńsko drogie, to fakt.

Z tym, że nie możesz na gruntach rekreacyjnych, na przykład w parku czy tam, gdzie jest stadion, postawić biurowca, a to się akurat udało: masz dwa w jednym.

W tym miejscu może być po prostu stadion, a tak przechytrzyli i ciebie i wszystkich ...

Punkt dla budowniczych.

Kolejny :D

EDIT 2: stadion zbudowano na gruntach należących do Skarbu Państwa.

Punkt. ;)
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 09.02.2012 18:37

weldon napisał(a):Nie no, bez przesady :D
Ja się cieszę, zwłaszcza za tych Wietnamczyków :lol:

Wiesz, nie bierzcie tego tak śmiertelnie poważnie. Ja wiem, że gdyby oszacować średni koszt usunięcia jednego wietnamczyka ze stadionu to pewnie wyszło podobnie niż u amerykanów w czasie wojny wietnamskiej. Albo i drożej... :lol: Ale za to schronisko na Paluchu pęka w szwach... :lol:

A tak, żeby nie było że jestem całkiem za tym stadionem to porównywalny stadion w Bukareszcie budowany niemal w tym samym czasie, kosztował 170 mln euro. Ile razy mniej niż w Warszawie? Ale tam można było zamontować polskie krzesełka z Nowego Stylu a u nas są o ile pamiętam niemieckie... :oops:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Stadionul_Na%C5%A3ional
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 09.02.2012 19:00

Gdybyś widział Paluch jeszcze kilka lat temu ... :roll:

Woziłem im stare ciuchy, żarcie ... Brali wszystko ...

Dziś to już tam jest luksus.

Ale ciiii , bo nam stadion boksami dla zwierząt zastawią :D

Z drugiej strony, jak igrzyska, to igrzyska.

Kilku chrześcijan też się znajdzie :lol:
arkona
Cromaniak

Postnapisał(a) arkona » 09.02.2012 19:57

Dzisiaj bardzo ładnie pojechał po nowym stadionie Mateusz Borek. Okazało się, że na tej dumie narodowej za bez mała 0,5 mld euro nie ma ani jednej.... kabiny komentatorskiej. Opowiadał też jak był w 1999 roku w grudniu w Amsterdamie na meczu z Ajaxem (w czasach Andrzeja Rudego). Dach zasunięty w środku temp 16 stopni. A u nas 13 lat póżniej? Technologia.podobno poszła do przodu a my zastanawiamy się czy uda się zasunąć dach czy nie.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 09.02.2012 20:16

A te kabiny to jak wyglądają?

Nie interesowałem się nimi, z przyczyn oczywistych, ale mam na zdjęciach takie pomieszczenia, za szkłem, gdzie będą siedzieli komentatorzy.

Zresztą można je obejrzeć zdaje się na tej panoramie, którą linkowałem.

Może on z kibla poprzednio komentował? ;)

A z dachem, zdaje się, że nie ma problemu.
Po prostu są warunki otwierania i zamykania - wszystko można przeczytać w specyfikacji budowy sprzed kilku lat i jakoś nikomu to wtedy nie przeszkadzało.

Dla mnie to takie oczywiste czepialstwo: "trzeba coś powtórzyć za dziennikarzami, bo mi wypomną, że nawet nie przeczytałem specyfikacji budowy".

Bez jaj. O tym, że zamykanie i otwieranie dachu jest pewnymi warunkami gwarancyjnymi objęte to wiadomo było jeszcze przed budową.

Tak samo jak to, że tam będzie nowoczesny system łączności.

Policja nie zdążyła się wyekwipować w nowy sprzęt, to teraz narzekają, że na dwóch dolnych poziomach parkingu łączności nie mają.

Żenada ...

Zresztą, co komu przeszkadza ten mały wycinek odsłoniętego dachu :roll:
arkona
Cromaniak

Postnapisał(a) arkona » 09.02.2012 20:34

Podejrzewam, że Borek wie co mówi na temat kabin. Podobnie z resztą jak Janisz, który miał komentować mecz dla PR. Natomiast co tyczy się dachu to jakie znaczenie ma, że to było w specyfikacji technicznej i wtedy nikt nie oponował? A ile osób miało do niej dostęp? Czy ta specyfikacja była ogólnie dostępna? Poza tym ktoś kto ją zatwierdzał to nie mógł przewidzieć, że w naszej szerokosci geograficznej, zimą temperatura może być minusowa? Piętnowanie braku zdrowego rozsądku nazywasz czepialstwem? Skoro tak to jasne, że się czepiam.
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 09.02.2012 20:47

weldon napisał(a):Może on z kibla poprzednio komentował? ;)

Policja nie zdążyła się wyekwipować w nowy sprzęt, to teraz narzekają, że na dwóch dolnych poziomach parkingu łączności nie mają.

Może i z kibla... :lol: :lol: :lol: Uśmiałem się głośno!

Ja mam wrażenie, że my tu teraz w Polsce czy w Warszawie staliśmy się super fachowcami od stadionów. Wszyscy. Dawniej to tylko na samochodach tak się wszyscy znali. :wink:
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 10.02.2012 07:20

arkona napisał(a):Podejrzewam, że Borek wie co mówi na temat kabin ...

Ja nawet nie wiem, kto to ten Borek :D

Wiesz, w Warszawie głównym tematem dotyczącym Narodowego, jest ... ogrodzenie.

Też było w specyfikacji, też zostało przeoczone, a teraz się okazało, że państwo, pod postacią NCS, odcięło nam kawał Warszawy, który otacza stadion, a miał służyć, wreszcie, jako teren rekreacyjny.

Zmieniono właśnie warunki zabudowy tego terenu, w związku z czym, ogrodzenie będzie stało dopóki się nie przewróci, ale później nie będzie można go remontować, więc powoli zniknie z krajobrazu.

Zdania są podzielone: jedni mówią, że jest to spora przeszkoda, bo trzeba dojść do bram, czy furtek, żeby się dostać na ten teren, inni uspokajają, że dzięki temu teren będzie czysty, nie obsrany przez psy, bez pijaczków i chroniony, więc niech ogrodzenie zostanie.

Piętnowanie zdrowego rozsądku ...;)
Było się tak nie spieszyć z tymi mistrzostwami, to by był czas na czytanie :D

A kto mówi, że zdrowo rozsądkowo nie będzie zamknąć dachu w październiku i otworzyć w kwietniu?
Jest teraz jakaś potrzeba bawienia się tym dachem?
No tak zdroworozsądkowo powiedz.
Na ciebie, jakby co, padać nie będzie, bo rozmawiamy o dziurze, stanowiącej może 15, góra 20 % całego dachu.
To już więcej z boku nawieje, niż z góry wpadnie jakby co.

A ci faceci o których wspominasz, ci od kabin, zapytali się, jak będzie to wszystko wyglądało w czasie meczy piłkarskich, bo, zdaje się, nie będzie takiego w najbliższym czasie, więc nie było pewnie potrzeby adaptacji.
Wiesz, oni, jak wiele osób, patrzą na tę budowlę przez perspektywę piłki, natomiast, jak widać, projektanci przewidzieli to, że piłka nie zarobi na ten stadion i zaprojektowali uniwersalny kompleks, który może być również boiskiem piłkarskim, więc pewnie wtedy będą tez kabiny, tak samo, jak od czasu do czasu pojawi się na nim trawa.

Mnie bardziej martwi, że zaraz obok, na plaży nad Wisłą, właśnie będa kabiny - toi tojki - zamiast porządnej toalety, bo nie zdążą wybudować.
No więc widzisz dowcip: nie ma kabin - są kabiny. Można wybierać ;)

Na Narodowy patrzysz przez pryzmat kilku meczy, które tu się odbędą - a odbędą, tego nie zmienisz - natomiast ja patrze przez pryzmat tego, że jeszcze przez kilka, a może nawet kilkanaście, lat będę musiał z nim żyć na co dzień.

To już bardziej realista do tego tak podchodzi, ale on zaczyna od cioci z wąsami i gdybania.
W taki sposób, to ja mogę pogdybać, co by było gdyby Hitler do władzy nie doszedł, albo jakby angole nam broń i amunicję rzucali, zamiast ulotek :D

Dla mnie ten cały dach, stadion, mecz, kabiny, to taki temat zastępczy.
Boje się, że będzie tak, jak zacytował Jacek: Gdyby nie słupek, gdyby nie poprzeczka
Gdyby się nie przewrócił, byłaby rzecz wielka...

(dalej też jest fajnie: Gdyby to najczęstsze słowo polskie
Gdyby mama miała
fiufiufiufiu (to mój wtręt :)), to by była ojcem, hej, hej ... ;))

Mnie ta nasza reprezentacja bardziej martwi, bo, mimo, że jej za specjalnie nie obserwuję, bo mnie jakoś coraz bardziej mierzi, to jak słyszę, że nasi reprezentanci, żeby grać, zmieniają kluby na gorsze, że, podobno najlepszy, nasz bramkarz, sobie focha z trenerem strzelili, to już widzę ten blamaż, po którym Smuda tłumaczy, że: "nie miał łączności na drugim poziomie parkingu, że mu się kabiny pomyliły, a dach nie zamknął, tak samo jak i suwak w ... po wyjściu z kabiny" ;)

No dobra :D

Z pocieszających rzeczy, to mamy, zdaje się, że jedyną, oprócz hiszpańskiej, szkółkę piłkarską dla młodzieży w Europie i idzie im tak dobrze, że już ich chcą wysłać na turniej do Hiszpanii.

Znaczy się - kadra rośnie :D

Mnie te mankamenty nie przeszkadzają osobiście, bo ja piekielnie się boję, że jakiś q...s (przepraszam za dosadność, ale tak określamy ten typ ludzi), zgodzi się, żeby na stadionie powiesić jakiś p...ny baner z reklamą, a nie tego, czy tam jest kabina dla Borka.

Kibli jest prawie tysiąc, a były - dwa. Widzisz postęp?

Nawet dla kilku komentatorów starczy ;)

Pozdrawiam
adamk3
Cromaniak

Postnapisał(a) adamk3 » 10.02.2012 08:35

adamk3 napisał(a):"Poważnie nad demontażem wybudowanych od podstaw stadionów myślą władze samorządowe xxxxxxxxxxxxxxxxxx.

Stadiony te są za duże na potrzeby lokalnej społeczności - każdy z nich posiada poxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Oba obiekty są wprawdzie wykorzystywane dodatkowo przez seniorskie i juniorskie zespoły xxxxxxxxxxw rozgrywkach międzypaństwowych, lecz częstotliwość tych występów jest niewielka: dwa lub trzy razy w roku.

Równie rzadko reprezentacja xxxxxx korzysta ze stadionów wxxx oraz w xxxx. xxxx na ich meczach próżno wypatrywać tłumów. Frekwencja jest podobna jak xxx. "Utrzymanie takich obiektów kosztuje, a ani kasa klubowa, ani budżety samorządowe nie mogą sprostać ich dofinansowaniu. Aby uniknąć dalszego brnięcia w koszty, lepiej zdemontować te stadiony" - uważa xxxx

Władze samorządowe w xxxx poza alternatywą wyburzenia nowego stadionu rozpatrują jego ewentualną sprzedaż. Dotychczas jednak nie udało się znaleźć nabywcy na wyceniany na 21 mln euroxxxxxx Według szacunków władz miejskich, roczne utrzymanie tego obiektu kosztuje 5 mln euro.

Sprzedaż stadionu rozpatrywana jest również w xxxxxxx , polityk Partii xxxxx, proponował nawet rozpisanie referendum, które zadecydowałoby o przyszłości tego obiektu.

Debata nad przyszłością wybudowanych na Euro 20xx stadionów nasiliła się w trakcie parlamentarnej dyskusji nad tegorocznym budżetem xxxx i, który boleśnie odczuwa skutki kryzysu. Równie słabe są finanse pxxx miast, dlatego władze samorządowe coraz częściej rozważają możliwość likwidacji nierentownych obiektów sportowych."

z prasy w roku 20xx (maszyna wriemieni)

:wink: :wink:

pozdrav.

j/w

j/n

http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/ ... _2004.html

"Problemy z portugalskimi stadionami po Euro 2004

Tylko trzy z dziesięciu portugalskich stadionów wybudowanych lub zmodernizowanych na piłkarskie mistrzostwa Europy w 2004 roku okazały się opłacalnymi inwestycjami. Do pozostałych trzeba po turnieju dopłacać, niektóre mogą zostać nawet rozebrane."

Mam tylko nadzieję, że tak się u nas nie skończy.

Ale porównując PKB Portugalii i Polski
:cry: :cry: :cry:

pozdrav.
franko
Cromaniak

Postnapisał(a) franko » 10.02.2012 08:42

franko napisał(a):Rok 2008
Mistrzostwa w Austrii
Klagenfurt, stadion zbudowany specjalnie na tą okazję.
Klagenfurt stadion otwarty bez parkingów i części wyposażenia - dopuszczony
Klagenfurt miasto bez drużyny ligowej.
Klagenfurt na stadionie po euro odbyły się trzy imprezy.
Klagenfurt miasto dokłada olbrzymie pieniądze aby stadion utrzymać.
Klagenfutr miasto rozpatruje decyzję o wyburzeniu stadionu!!!!!!!!!!
cztery lata po euro.
PZDR.

Dwie strony wcześniej.
PZDR.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 10.02.2012 08:47

adamk3 napisał(a):"Problemy z portugalskimi stadionami po Euro 2004

Tylko trzy z dziesięciu portugalskich stadionów wybudowanych lub zmodernizowanych na piłkarskie mistrzostwa Europy w 2004 roku okazały się opłacalnymi inwestycjami. Do pozostałych trzeba po turnieju dopłacać, niektóre mogą zostać nawet rozebrane."

Dzięki za poparcie.

Cały czas twierdzę, że Narodowy, jako kompleks sportowo-wystawienniczo-konferencyjno-rozrywkowy jest lepszym pomysłem, niż budowanie stadionów piłkarskich, zwłaszcza przy poziomie naszej piłki.

Natomiast problemy pewnie będą w Gdańsku, Poznaniu, Wrocławiu, a nawet możliwe, że w Krakowie i na Legii w Warszawie i ciekaw jestem opinii o tamtych stadionach, czy jako stadiony piłkarskie dadzą radę przetrwać po mistrzostwach?

Pozdrawiam :)
adamk3
Cromaniak

Postnapisał(a) adamk3 » 10.02.2012 08:54

franko napisał(a):
franko napisał(a):Rok 2008
Mistrzostwa w Austrii
Klagenfurt, stadion zbudowany specjalnie na tą okazję.
Klagenfurt stadion otwarty bez parkingów i części wyposażenia - dopuszczony
Klagenfurt miasto bez drużyny ligowej.
Klagenfurt na stadionie po euro odbyły się trzy imprezy.
Klagenfurt miasto dokłada olbrzymie pieniądze aby stadion utrzymać.
Klagenfutr miasto rozpatruje decyzję o wyburzeniu stadionu!!!!!!!!!!
cztery lata po euro.
PZDR.

Dwie strony wcześniej.
PZDR.

adamk3 napisał(a):
adamk3 napisał(a):
http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/ ... _2004.html

"Problemy z portugalskimi stadionami po Euro 2004

Mam tylko nadzieję, że tak się u nas nie skończy.

Ale porównując PKB Portugalii i Polski
:cry: :cry: :cry:

pozdrav.

Czyli:

EURO 2004 dupa
EURO 2008 pupa
EURO 2012 c***

pozdrav. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 71
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone