Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Manga
Cromaniak

Postnapisał(a) Manga » 09.02.2012 11:27

weldon napisał(a):
franko napisał(a):Rok 2008
Mistrzostwa w Austrii
Klagenfurt, stadion zbudowany specjalnie na tą okazję.
Klagenfurt stadion otwarty bez parkingów i części wyposażenia - dopuszczony
Klagenfurt miasto bez drużyny ligowej.
Klagenfurt na stadionie po euro odbyły się trzy imprezy.
Klagenfurt miasto dokłada olbrzymie pieniądze aby stadion utrzymać.
Klagenfutr miasto rozpatruje decyzję o wyburzeniu stadionu!!!!!!!!!!
cztery lata po euro.
PZDR.

No właśnie ... Piłka nożna to przeżytek, zwłaszcza u nas i nie byłaby w stanie utrzymać takiego obiektu, dlatego nie martwiłbym się, że tam się mecze nie rozgrywają.

Skoro już mamy to całe Euro i w dodatku w Warszawie, to dobrze, że ktoś to zauważył i zaplanował budowę takiego obiektu, wielofunkcyjnego, a nie stadionu piłkarskiego.

Swego czasu podobne emocje wzbudzała budowa Centrum Olimpijskiego: że na terenach zalewowych, że za duże, że po co te dodatkowe budynki ...

Nie wiem, w jakiej kondycji jest ten cały PKOl, ale Centrum wpisało się w otoczenie i o dziwo, a często tam przejeżdżam, cały czas obstawione samochodami.

Też się wszyscy martwili, kto to utrzyma.

Na stadionie samej powierzchni biurowej jest 8 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni, a, w sumie, 27,5 tys. metrów kwadratowych powierzchni komercyjnej, w tym największą w Warszawie salę konferencyjną, na 1,8 tys. osób.

Forbes pisze:
"Stadiony gdański, poznański i wrocławski zarabiać będą głównie na meczach piłkarskich, Stadion Narodowy na imprezach pozasportowych."

Bardziej się martwię o te typowo piłkarskie:
"Szanse na frekwencyjny i tym samym biznesowy sukces stadionów rosnąć będą wraz ze wzrostem klasy sportowej grających na nich drużyn."

To znaczy martwię ... Niech się martwią kluby, bo mi ta cała piłka to koło ucha lata.
Po to odliczam czas do Euro, żeby zacząć odliczać czas do jego zakończenia :D
Jak już nam wcisnęli to wszytko i mam bardach od dłuższego czasu i w mieście i w kraju, to tez chciałby chociaż na tym coś skorzystać :lol:

Nie wiem, najpierw się wszyscy proszą o tą imprezę, a potem się dziwią, że tego się nie dało zorganizować na jakimś istniejącym stadionie :roll:

No ale skoro już jest, to warto poszukać jakichś pozytywów całego tego zamieszania, bo jakoś, wybaczcie, nie wierzę w cudowne uzdrowienie naszej kadry.

Weldon,ty nie możesz być prawdziwym Polakiem.
Prawdziwy Polak musi marudzić i narzekać.
Że wszystko do d...y,że sie nie uda,że musi byc źle.
Ten co wymyślił Smerfa Marudę ,założę się był Polakiem albo przynajmniej miał polskie korzenie.
Arek
Koneser

Postnapisał(a) Arek » 09.02.2012 11:30

Tylko pamiętajcie o wizycie w kolekturze ;)

Modli sie Żyd do Boga "Daj mi Panie wygraną w Totka"!.
Po 2 latach pokazuje się w końcu Bóg i mówi:
- "Mosze, ty daj mi szansę, ty chociaż raz zagraj"!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 09.02.2012 11:37

Manga napisał(a):Ten co wymyślił Smerfa Marudę ,założę się był Polakiem albo przynajmniej miał polskie korzenie.

:wink: :wink:

Obrazek
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 09.02.2012 11:37

Manga napisał(a):Weldon,ty nie możesz być prawdziwym Polakiem.

No jak nie? :roll:

:lol:
Manga
Cromaniak

Postnapisał(a) Manga » 09.02.2012 11:59

Kilku prawdziwych na forum mamy ;)
Zresztą zgodnie ze statystyką.
I a pro po ( ;) )
Wisława Szymborska(nie do końca albo wcale Prawdziwa Polka)

Na stu ludzi

wiedzących wszystko lepiej
- pięćdziesięciu dwóch;

niepewnych każdego kroku
- prawie cała reszta;

gotowych pomóc,
o ile nie potrwa to długo
- aż czterdziestu dziewięciu;

dobrych zawsze,
bo nie potrafią inaczej
- czterech, no może pięciu;

skłonnych do podziwu bez zawiści
- osiemnastu;

żyjących w stałej trwodze
przed kimś albo czymś
- siedemdziesięciu siedmiu;

uzdolnionych do szczęścia
- dwudziestu kilku najwyżej;

niegroźnych pojedynczo,
dziczejących w tłumie
- ponad połowa na pewno;

okrutnych,
kiedy zmuszą ich okoliczności
- tego lepiej nie wiedzieć
nawet w przybliżeniu;

mądrych po szkodzie
- niewielu więcej
niż mądrych przed szkodą;

niczego nie biorących z życia oprócz rzeczy
- czterdziestu,
chociaż chciałabym się mylić;

skulonych, obolałych
i bez latarki w ciemności
- osiemdziesięciu trzech
prędzej czy później;

godnych współczucia
- dziewięćdziesięciu dziewięciu;

śmiertelnych
- stu na stu.
Liczba, która jak dotąd nie ulega zmianie.

Nagroda Nobla?Order Orła Białego?
Jak oni śmieli?
Nieprawdziwej Polce?

Zanim dostane żółtą kartkę ,proszę uwzglednić ,że to może jest pierwszy i ostatni wiersz,zapewne jedyny,który ci Prawdziwi przeczytają ;)
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 09.02.2012 12:03

Manga, ty nie kombinuj ...
Euro sobie, Szymborska sobie ...

Przed chwilą grali "Nic dwa razy się nie zdarza", zamiast hejnału, a takich rzeczy nie robi się byle komu.

Trzymajmy się stadionu, skoro już jest, a ważniejsze tematy zostawmy tam, gdzie ich miejsce.

Pozdrawiam
Manga
Cromaniak

Postnapisał(a) Manga » 09.02.2012 12:11

Nie wszyscy zajrzą tam ,gdzie tytuł brzmi Szymborska.
Inny target.
Tak,że w imię polskości tej naprawdę prawdziwej warto i tutaj ,akurat w chwili pogrzebu.
Potem juz nie będzie okazji.
Przeciętny Polak czyta góra jedna książke w roku.
I pół wiersza raz na pięć lat ;)
arkona
Cromaniak

Postnapisał(a) arkona » 09.02.2012 12:26

Manga napisał(a):Nie wszyscy zajrzą tam ,gdzie tytuł brzmi Szymborska.
Inny target.
Tak,że w imię polskości tej naprawdę prawdziwej warto i tutaj ,akurat w chwili pogrzebu.
Potem juz nie będzie okazji.
Przeciętny Polak czyta góra jedna książke w roku.
I pół wiersza raz na pięć lat ;)

Właśnie w imię polskości tej naprawdę prawdziwej:

Idź dokąd poszli tamci do ciemnego kresu
po złote runo nicości twoją ostatnią nagrodę
idź wyprostowany wśród tych co na kolanach
wśród odwróconych plecami i obalonych w proch

ocalałeś nie po to aby żyć
masz mało czasu trzeba dać świadectwo
bądź odważny gdy rozum zawodzi bądź odważny
w ostatecznym rozrachunku jedynie to się liczy

a Gniew twój bezsilny niech będzie jak morze
ilekroć usłyszysz głos poniżonych i bitych

niech nie opuszcza ciebie twoja siostra Pogarda
dla szpiclów katów tchórzy - oni wygrają
pójdą na twój pogrzeb i z ulgą rzucą grudę
a kornik napisze twój uładzony życiorys

i nie przebaczaj zaiste nie w twojej mocy
przebaczać w imieniu tych których zdradzono o świcie

strzeż się jednak dumy niepotrzebnej
oglądaj w lustrze swą błazeńską twarz
powtarzaj: zostałem powołany - czyż nie było lepszych

strzeż się oschłości serca kochaj źródło zaranne
ptaka o nieznanym imieniu dąb zimowy
światło na murze splendor nieba
one nie potrzebują twego ciepłego oddechu
są po to aby mówić: nikt cię nie pocieszy

czuwaj - kiedy światło na górach daje znak - wstań i idź
dopóki krew obraca w piersi twoją ciemną gwiazdę

powtarzaj stare zaklęcia ludzkości bajki i legendy
bo tak zdobędziesz dobro którego nie zdobędziesz
powtarzaj wielkie słowa powtarzaj je z uporem
jak ci co szli przez pustynię i ginęli w piasku

a nagrodzą cię za to tym co mają pod ręką
chłostą śmiechem zabójstwem na śmietniku

idź bo tylko tak będziesz przyjęty do grona zimnych czaszek
do grona twoich przodków: Gilgamesza Hektora Rolanda
obrońców królestwa bez kresu i miasta popiołów

Bądź wierny Idź
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 09.02.2012 12:37

No nie mogę. Żeby na wątku dotyczącym Euro i stadionu wierszem...? A mówią, że świat się nie nie zmienia. :wink:
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 09.02.2012 12:50

Weldon biurowce buduje kapitał prywatny. Miasto buduje infrastrukturę. Zamiast kolejnej nitki metra, wielopoziomowego węzła komunikacyjnego, szpitala itp. mamy do niczego niepotrzebny stadion i cieszymy się , że wybudowane za środki podatników powierzchnie biurowe będą wyrzucane w błoto utrzymując ten obiekt zamiast przyczyniać się do np. usuwania dziur w jezdni. Stadion za którym nie stoi drużyna ligowa to trup już w momencie decyzji o jego zbudowaniu. W dodatku w wyniku nacisków takich mądrali jak Jan Tomaszewski powstał typowo piłkarki obiekt bez bieżni i bez możliwości wykorzystania go do zawodów lekkoatletycznych , żużlowych itp. co dodatkowo pogarsza sprawę. To, że gdzieś w pipidówkach dzieje się tak samo lub gorzej nie ma nic do rzeczy, a jeśli uważacie , że krytyka idiotyzmów świadczy o naszym narodowym malkontenctwie to ja chcę być malkontentem. Pożytecznych idiotów (nie mam nikogo konkretnego na myśli) którym się wszystko podoba ci u nas również dostatek.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 09.02.2012 13:15

Czego nie mamy i dlaczego, to ja dokładnie wiem ;)

Dlatego wole się cieszyć, ze coś się dzieje, bo inaczej nie "byłoby nic" :D

No ale wracając do Euro, uwaga, dłuższa tyrada mi się zbiera, pytanie innego rodzaju:
- a czy my mamy jakąś drużynę na to całe Euro?

Mamy koszulki ... z orzełkiem. Dobre i to. Tylko nie wiem, czy my mamy co w te koszulki wsadzić? :D

Mamy logo ... Jakąś kurpiowską wycinankę, podobno ...

To już bardziej polski jest Pekin, msz :lol:

A teraz, uwaga, trochę historii:

1974 rok - Maryla Rodowicz - Futbol

1982 rok - Bohdan Łazuka - "Tajemnica Mundialu"

Znów sięgnijmy głębiej i posłuchajmy 1974 rok - A ty się bracie nie denerwuj Andrzeja Dąbrowskiego (kurcze, jaka ona aktualna :D)

W zapadłym PRL-u mieliśmy "Trzech przyjaciół z boiska" Andrzeja Boguckiego i Chóru Czejanda. Maria Koterbska skarżyła się, że "Mój chłopiec piłkę kopie", przez co nie ma czasu dla niej.

Potem jakoś gorzej było ... Pamięta ktoś "Do boju, Polsko" Marka Torzewskiego?

Nie pamiętacie?

To szkoda ... Bo to nie było takie złe :D

Dziś do boju zagrzeją nas ...

Wilki z utworem "Idziemy na mecz"

A może jednak wrócimy do korzeni i posłuchamy naszej kochanej Marylki? Już widze, jak wiślak z legionista pod pachą śpiewają "Daaaaaalej Oooooorły" ... :)

Cóż, jeżeli nie, to może jednak w rytmie rock'n'rolla, w wykonaniu legendarnego Wojtka Kordy?
Futbol ... A nie, jakoś mało rockowy.

Coś mi przypomina, ale nie mogę teraz sobie skojarzyć skąd znam takie melodie :D

Cóż, jeżeli się nie podobało, to może Móóóóój doooom ... to znaczy "Zwycięstwa smak" w wykonaniu Feeeela?

Idealne do kołysania się na trybunach :D

Nie chcę tu nikogo namawiać do niczego, ale moim faworytem jest ...

Uwaga, namber łan!!!

Kapela Angela z utworem "Polska, Kibice!!!"

Nie jest to koniec listy utworów, pretendujących do miana Piosenki na Euro :)

Serdecznie zapraszam do głosowania :D

Pozdrawiam
Tomasz W
Cromaniak

Postnapisał(a) Tomasz W » 09.02.2012 13:17

realista2 napisał(a):Weldon biurowce buduje kapitał prywatny. Miasto buduje infrastrukturę. Zamiast kolejnej nitki metra, wielopoziomowego węzła komunikacyjnego, szpitala itp. mamy do niczego niepotrzebny stadion i cieszymy się , że wybudowane za środki podatników powierzchnie biurowe będą wyrzucane w błoto utrzymując ten obiekt zamiast przyczyniać się do np. usuwania dziur w jezdni. Stadion za którym nie stoi drużyna ligowa to trup już w momencie decyzji o jego zbudowaniu. W dodatku w wyniku nacisków takich mądrali jak Jan Tomaszewski powstał typowo piłkarki obiekt bez bieżni i bez możliwości wykorzystania go do zawodów lekkoatletycznych , żużlowych itp. co dodatkowo pogarsza sprawę. To, że gdzieś w pipidówkach dzieje się tak samo lub gorzej nie ma nic do rzeczy, a jeśli uważacie , że krytyka idiotyzmów świadczy o naszym narodowym malkontenctwie to ja chcę być malkontentem. Pożytecznych idiotów którym się wszystko podoba ci u nas również dostatek.

A i tak są dzieci, które nie dojadają i dziurawe drogi. A do nowego lotniska w Modlinie nie ma jak dojechać, to po co je budować. Dawać na teatr czy na ZOO? Budować metro czy modernizować oczyszczalnię Czajka?

Używając takich argumentów można uzasadnić bezsens każdej inwestycji, która wykracza po za zakres podstawowych potrzeb człowieka. Nowoczesny stadion w Warszawie był potrzebny. I trzeba było w końcu podjąć decyzję o jego budowie. W Bukareszcie w tym samym czasie też wybudowali bardzo podobny stadion narodowy. Też pewnie w spadku po Causescu mają niezłe zaległości. Zarządzanie w sferze publicznej to sztuka wyborów. Czasem trudnych.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 09.02.2012 13:27

O, przepraszam. Ja do Modlina dojeżdżam, a co więcej, wiążę z tym lotniskiem pewne plany wypadowe, więc tak źle go nie oceniam :D

Poza tym, o ten dojazd, to warto by się spytać mieszkańców Nowego Dworu, Zakroczymia, Błonia, Leszna, Płońska, Płocka, Nadarzyna czy Serocka nawet, nie wspominając o całej masie pomniejszych czy większych okolicznych wsi i miasteczek czy jest, a zobaczyłbyś, że chyba by nie narzekali :D

PS zapomniałem o Modlinie :roll:
Ale to dzielnica Nowego Dworu, więc nie tak bardzo ;)

Z Pomiechówka też będą mieli blisko :D
arkona
Cromaniak

Postnapisał(a) arkona » 09.02.2012 13:28

Tomasz W napisał(a):
realista2 napisał(a):Weldon biurowce buduje kapitał prywatny. Miasto buduje infrastrukturę. Zamiast kolejnej nitki metra, wielopoziomowego węzła komunikacyjnego, szpitala itp. mamy do niczego niepotrzebny stadion i cieszymy się , że wybudowane za środki podatników powierzchnie biurowe będą wyrzucane w błoto utrzymując ten obiekt zamiast przyczyniać się do np. usuwania dziur w jezdni. Stadion za którym nie stoi drużyna ligowa to trup już w momencie decyzji o jego zbudowaniu. W dodatku w wyniku nacisków takich mądrali jak Jan Tomaszewski powstał typowo piłkarki obiekt bez bieżni i bez możliwości wykorzystania go do zawodów lekkoatletycznych , żużlowych itp. co dodatkowo pogarsza sprawę. To, że gdzieś w pipidówkach dzieje się tak samo lub gorzej nie ma nic do rzeczy, a jeśli uważacie , że krytyka idiotyzmów świadczy o naszym narodowym malkontenctwie to ja chcę być malkontentem. Pożytecznych idiotów którym się wszystko podoba ci u nas również dostatek.

A i tak są dzieci, które nie dojadają i dziurawe drogi. A do nowego lotniska w Modlinie nie ma jak dojechać, to po co je budować. Dawać na teatr czy na ZOO? Budować metro czy modernizować oczyszczalnię Czajka?

Używając takich argumentów można uzasadnić bezsens każdej inwestycji, która wykracza po za zakres podstawowych potrzeb człowieka. Nowoczesny stadion w Warszawie był potrzebny. I trzeba było w końcu podjąć decyzję o jego budowie. W Bukareszcie w tym samym czasie też wybudowali bardzo podobny stadion narodowy. Też pewnie w spadku po Causescu mają niezłe zaległości. Zarządzanie w sferze publicznej to sztuka wyborów. Czasem trudnych.

Wybudowali jeden, który obsługuje drużynę narodową oraz wszystkie rumuńskie drużyny grające w europejskich pucharach. Jeden i wystarczy. Biedny kraj to po co ma się na więcej szarpać. Za to wybudowali też w Bukareszcie np 5 linii metra i szósta w drodze.
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 09.02.2012 13:38

Tomasz W napisał(a):Budować metro czy modernizować oczyszczalnię Czajka?

To jest wybór pomiędzy jedną, a drugą prawdziwą potrzebą. Wybór stadionu zamiast innych prawdziwych potrzeb to tak jakby zafundować głodnemu cukierki zamiast obiadu i to w dodatku gdy tenże głodny trzyma już w ręku inne cuierki (Ł3).

Tomasz W napisał(a):Nowoczesny stadion w Warszawie był potrzebny. .... W Bukareszcie w tym samym czasie też wybudowali bardzo podobny stadion narodowy.

Stadion jest niepotrzebny. Warszawa ma już stadion przy Ł3. Jeśli już to przydałaby się modernizacja małego stadionu Poloni.
Stadion w Bukareszcie jest przeznaczony dla 2 drużyn ligowych i dlatego ma sens, Stadion bez drużyny ligowej to bezsens.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 69
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone