Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :)

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
realista2
Cromaniak

Postnapisał(a) realista2 » 10.02.2012 12:27

weldon napisał(a):[Zresztą spłacony to on już jest.

Spłacony? Raczej zapłacony, ale kredytem który jeszcze długie lata będziemy spłacać.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 10.02.2012 12:45

realista2 napisał(a):
weldon napisał(a):[Zresztą spłacony to on już jest.

Spłacony? Raczej zapłacony, ale kredytem który jeszcze długie lata będziemy spłacać.

Po prostu, musisz to przyznać, niektórzy mają łeb do interesów :D

A to cegłę, a to się kolumnę Zygmunta sprzeda, a to Stadion postawi ;)

Miej pretensje do wielbicieli piłki kopanej, że im się takie coś zamarzyło
i ciesz się, że coś z tego będziesz miał, nie tylko ciągły plac budowy i na miesiąc Warszawę zakorkowaną :)
krombocher
Cromaniak

Postnapisał(a) krombocher » 10.02.2012 13:31

Coś z lokalnego, wrocławskiego ogródka http://www.sport.pl/euro2012/1,109075,1 ... towac.html
Jak widać kanalizacja emocji społecznych warta jest każdych pieniędzy podatnika :? I do tego w mieście, w którym rodzice okupują Ratusz z powodu braku miejsc w przedszkolach.
Ostatnio edytowano 10.02.2012 13:35 przez krombocher, łącznie edytowano 1 raz
Manga
Cromaniak

Postnapisał(a) Manga » 10.02.2012 13:31

Smerfom Marudom nie wytłumaczysz.
Autostrady?
A po co,jeśli benzyna po 6 zł,kogo bedzie stać by po nich jeździć i jeszcze płacic po 20 kilka groszy za km?
Nowoczesny stadion w 2 mln stolicy,40 mln kraju ?
Komu przeszkadzał bazar z wszystkim po 4 zł?
A po co,jeśli nie mamy kopaczy a na koncert Madonny bilety bedą po 100 zł a na kasie w markecie zarabiam 1000 zł?
Nikt na to nie pójdzie...itd itp
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 10.02.2012 13:46

Koncert będzie oprotestowany z innego powodu ;)

Mi, osobiście, nie przeszkadza.
Bardziej przeszkadzają mi durne zachowania ludzi, którymi trzeba by się było zająć,
niż to, że w tym samym czasie będzie i koncert i uroczystości.

Ja nie miałem problemów z tym, co wybiorę.
Sven
Cromaniak

Postnapisał(a) Sven » 10.02.2012 14:07

Oprotestowany nie będzie
Każdy niech robi swoje ale przyznasz że data mało fortunna i tyle.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 10.02.2012 14:13

Dla Madonny taka sama dobra, jak każda inna, dla mnie - ważna.

Ważne, żeby dzieciaki, które idą na koncert, wracając, nie zachowywały się
jak ten bydlak ostatnio na moście Śląsko-Dąbrowskim.

Jeden świętuje tak, drugi inaczej ...

Ważne, żeby pamiętać.
W końcu ludzie, których upamiętniamy tego dnia o to walczyli, żeby dzieci miały spokojne koncerty.

Nawet, jakby Feel miał wystąpić ;)
Tylko to chyba nie na tym stadionie.

Może na jakimś Orliku? :D
franko
Cromaniak

Postnapisał(a) franko » 10.02.2012 14:14

Sven napisał(a):Oprotestowany nie będzie

Madona jest znana z różnych przypadków i zachowań.
PZDR.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 10.02.2012 14:21

franko napisał(a):
Sven napisał(a):Oprotestowany nie będzie

Madona jest znana z różnych przypadków i zachowań.
PZDR.

Trzeba jej zabronić, w razie czego, śpiewać nasz hymn na Euro :D
Manga
Cromaniak

Postnapisał(a) Manga » 10.02.2012 14:23

A gdyby jako support Wróblewski zagrał?

Może by sie jakoś dogadali?
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 10.02.2012 14:31

Manga napisał(a):Może by sie jakoś dogadali?

Po wysłuchaniu czegoś takiego, to piłkarze by się dogadali i na piwo poszli ...

Bezalkoholowe :wink:

:D

EDIT Oooops, niedawno pisałem, że nie ma, a tu okazuje się, że są już też bramki.

Ciekawe, kiedy skończy się ta żałosna histeria i szukanie dziury w całym? :?
Leon
Cromaniak

Postnapisał(a) Leon » 10.02.2012 18:47

Pod ta impreze Euro 2012 znajomy fotograf poszukuje apartamentu w okolicy Poznani. Pozdrawiam Leon
Kiepura
Cromaniak

Postnapisał(a) Kiepura » 10.02.2012 19:31

Widzę, że środowa prestiżowa klapa bardzo boli. Siedem stron w półtora dnia, czyli jak zagadać temat tak, żeby już nikt nie wiedział, o co biega. Strach lodówkę otworzyć.

A sprawa jest prosta jak drut.

Na trzy miesiące przed rozpoczęciem EURO ktoś powiedział sprawdzam.
I już nie można było odwalić słodkiego pierdzenia tylko: tak albo nie.

I cóż się okazało.

1. Stadion nie jest skończony, pomimo tego, że
a. miał byc gotowy w czerwcu zeszłego roku wg wymogów UEFA,
b. miał byc gotowy w listopadzie "a kto mówi inaczej ten kłamie".
c. miał być gotowy tydzień temu, "Przecież fajerwerki były takie piękne".

A okazało się, że niektóre prace niezwykle istotne dla przeprowadzenia EURO zgodnie z deklaracjami maja umowne terminy wykonania 15 maja. A co będzie jak się spóźnią?

2. Stadion jest nieprzygotowany do przeprowadzania na nim imprez masowych zgodnie z polskim prawem. W założeniu każdy stadion typu narodowego służy do rozgrywania meczów reprezentacji oraz kluczowych meczów drużyn krajowych, czyli w naszym przypadku finału Pucharu Polski (zwykle pod patronatem Prezydenta RP), Superpucharu czy też Pucharu Ligi (obecnie nierozgrywany). Jak widać projektant zapomniał czy też nie poinformowano go o tym. Żałosne argumenty o "przyjaznych imprezach" czy zwalanie winy na kibiców służą jedynie odwróceniu uwagi od własnej niekompetencji, a szukanie na chybcika rozwiązań problemu trąci kabaretem.

3. Przyjęte wbrew opinii UEFA (brak parkingu wbrew zaleceniom) koncepcje skomunikowania stadionu nie sprawdziły się. Bo ich nie ma. Pomijam opóźnienie w remoncie stacji Stadion. Zgodnie z zapowiedziami (można o tym także tu przeczytać) kibice mieli zostawiać samochody na obrzeżach miasta i dojeżdżać komunikacją zbiorową. Kiedy jednak padło sakramentalne "sprawdzam" okazało się, że nie ma nic. Parkingów, autobusów, komunikacji, systemu etc. Nic.

4. Trzeba by się wybrać do Częstochowy, aby do ćwierćfinału czy też półfinału rozgrywanego nie dotarły drużyny Włoch, Anglii czy też Holandii. Kibice tych zespołów stacjonować będą w Krakowie. Jeżeli kolej nie była w stanie przewieźć więcej niż 4 tysięcy kibiców Wisły do Warszawy to co będzie jak tych kibiców będzie 20 tysięcy?

Inne aspekty stanu przygotowań do EURO, jakie wyszły przy okazji tego meczu pominę z przyczyn wiadomych. Jeszcze by mnie o zdradę tajemnicy państwowej posądzono. Ale z grubsza włos się jeży.

W necie można sobie barwnie opowiadać o świetlanej przyszłości. A rzeczywistosc skrzeczy na poziomie realnych rozwiązań.

Widać jak na dłoni, dlaczego UEFA wymaga stadionu rok przed Euro i imprez sprawdzających. Ciekawe jakie bolączki by wyszły, gdyby mecz doszedł do skutku.

Myślę, że na kolanach do Częstochowy i modlić się, aby EURO jakoś poszło.
A potem, żeby było jak najwięcej tych koncertów (bo meczy to tam raczej za dużo nie będzie), abyśmy nie musieli do tego dokładać.

Określanie tego obiektu stadionem narodowym też zresztą jest absurdem, co więcej jest wbrew deklaracjom zarządców. Jest to obiekt biurowy z funkcją widowiskową.

Zdumiewa, wręcz poraża łatwość, z jaką niektórzy "wydają" publiczne pieniądze. O tym, że jest to obiekt absurdalny, na którego nas nie stać pisałem już od pierwszego postu tutaj. I to, że ta prosta prawda przedarła się do szerszej świadomości wcale nie napawa mnie satysfakcją.

I na koniec odwołanie tego meczu ma także wymiar czysto materialny. NCS-owi, firmom cateringowym, transportowym przeszło kilka milionów złotych koło nosa. Cóż NCS stać, w końcu wszyscy za to płacimy. No i korków nie będzie. (Choć w świetle zapowiadanych jutrzejszych wydarzeń to ostatnie jest już nieaktualne).

I na koniec. Tak się składa, że w swoim życiu współpracowałem dużo z zagranicznymi firmami i ich pracownikami. Jeżeli funkcjonuje jakiś stereotyp o Polakach to nie Polak-malkontent tylko Polak-pijak i polnische wirtschaft.

Dlatego wolę uchodzić za malkontenta niż swoja facjatą firmować głupotę i niegospodarność.

Tyle z mojej strony, może zaglądnę tu pojutrze, ciekawe czy będzie kolejne 7 stron.

PS. Za Wisła.Krakow.pl

Na zakończenie warto dodać jeszcze jedną informację o murawie przy Reymonta 22. Jest ona tak dobrze utrzymywana, że UEFA wybrała ją jako wzór. Właśnie dlatego na stadionie Wisły zorganizuje na początku kwietnia specjalne szkolenie dla wszystkich greenkeeperów ze stadionów Euro 2012 oraz centrów pobytowych.
weldon
Legenda

Postnapisał(a) weldon » 10.02.2012 19:49

Kiepura napisał(a):A co będzie jak się spóźnią?

Odwołają te mistrzostwa?

To i dobrze, bo dzieciak ma w czerwcu egzaminy i musi przez Centrum się przedzierać.

Same plusy, jak na mój gust.

Było o tym myśleć, jak się startowało do współzawodnictwa o organizację, a nie teraz.

Teraz to, powiedziałbym, ci, co się starali, mają problem, ja będę miał kilka korzyści przynajmniej.

Swoją drogą to ciekawe, ale zaczynam podejrzewać, ze te mistrzostwa to, na siłę, Platini nam wcisnął i kazał to wszystko robić, bo jakoś nadal nie widzę chętnych do przyznania się, komu to wszystko zawdzięczamy.

Mz jak się bierze do takiej imprezy, to trzeba być przygotowanym na wiele dziwnych rzeczy, zwłaszcza u nas.

Ja byłem przygotowany i nie widzę w ogóle problemu w tym, że jakiegoś meczu nie będzie.
Nie ten, to inny. Wsio ryba.

I tak jest zimno, więc pewnie bym nie poszedł.

Poczekam aż będzie lepsza pogoda, bo wystarczyło mi, ze na otwarciu zmarzłem.
Zresztą może jakiś koncert zorganizują, albo tego Ben Hura?

Przynajmniej będzie ciekawie :D

Pozdrawiam

PS

Kiepura napisał(a):Dlatego wolę uchodzić za malkontenta niż swoja facjatą firmować głupotę i niegospodarność.

O, właśnie o to mi chodzi, że dziś się narobiło pełno malkontentów i wszyscy głowy w piasek pochowali.

Chcecie mieć te mistrzostwa, to zacznijcie kombinować i to zdrowo, bo jak nie, to znam kilka miast, które na tym skorzystają, a reszta się smakiem obejdzie :twisted:
Manga
Cromaniak

Postnapisał(a) Manga » 10.02.2012 21:48

Wspomnienia kibica Klagenfurt 2008:

"Ale najwybitniejsza jest lokalizacja stadionu.

Otóż leży on w polu kukurydzy. Bez jaj. Normalnie scieżki dla kibiców ze stadionu na parking to nie są drogi miejskie, tylko są to wytyczone po miedzach dróżki w polu, które się ciągnie jak okiem sięgnąć. Widok tłumu ludzi idącego śmierdzącym nawozami polem po meczu był komiczny,. Parking dla podludzi (bo Niemcy oczywiście dostali mniamniuśny) zorganizowany został na ... podmokłej łące. Stała tam pomoc drogowa, która musiała busy i auta wyciągać z bagna. Gdyby jeszcze z godzinkę popadało, to byłaby gruba afera, bo nie wiem, jak byśmy z tego bagna wyjechali. W Niemczech dla porownania wszystkie parkingi były normalnymi asfaltowanymi placami.

Z innych spraw organizacyjnych: na miejscu z obsługi nikt nic nie wiedział: gdzie jest jakistam Platz, o której otworzą stadion, czy na stadionie będzie można obejrzeć mecz Austrii, gdzie jest apteka itd. Na wszystkie pytania dostaliśmy standardową odpowiedź "Ich weiss nicht".

Na stadion wszedłem z nabitym gwoździami kijem do flagi (akurat taki miałem, nie w celu używania go - tak zakręciłem gościem sprawdzającym, że nie zauważył że w trzymaną flagę owinięty jest solidny kij, którego nie wolno mi było wnieść. Mojemu koledze natomiast, kontrolujący nie zauważyli w ogóle, że ma plecak. Można było wejść na jaki się sektor chciało (nie sprawdzali jak w Niemczech czy masz bilet na ten sektor) i jeżeli były w nim wolne miejsca (w moim było) to po prostu można było sobie tam siąść.

Jeżeli chodzi o trąbienie w Polsce o drogach, jakie musimy zbudować na Euro: przejechaliśmy wczoraj całe Czechy - fajne drogi, przekraczamy granicę Austrii: przez iks kilometrów ciągnie się plac budowy i jedzie się jednopasmówką tymczasową D

Ale najgrubiej było z miejscami: w moim sektorze ileś osób miało zdublowane bilety: po 2 gości miało bilet na to samo miejsce! "

Ja mam wspomnienia z Wiednia,też parkowaliśmy na oficjalnym parkingu jakieś 2 km od stadionu,zrobionym na nieuzytkach,obok jakiejś rozgrzebanej budowy.Błota nie było,bo był upał ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po Euro 2012 pozostało ... ? No właśnie, komu, co? :) - strona 73
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone